Klopt! In mijn werk schrijven we ook heel veel en we hebben allemaal een HBO opleiding, maar toch zie je in veel stukken nog fouten zoals; me, hele zinnen zonder komma's of punten én verkeerd gebruik van voltooid deelwoord.
Me/mijn, na/naar, zei/zij vind ik wel vervelend. Maar is ook afhankelijk van waar het staat. Op whatsapp kan ik het beter hebben dan in een sollicitatiebrief, krant, tijdschrift etc. Op het forum merk ik ook dat ik snel weg klik bij veel fouten.
Nou ik spreek dus thuis in dialect. Als ik plat praat versta je er erg weinig van. En soms is het even goed nadenken hoe ik iets het best in het Nederlands kan opschrijven of moet zeggen. Gewoon omdat wij bepaalde Nederlandse woorden niet kennen in ons dialect. Of als ik het letterlijk zou "vertalen" er een hele vreemde zin zou staan. Nederlands is voor ons in principe een 2e taal. En toch blijf ik me verbazen hoeveel van zulk soort foutjes kunnen worden gemaakt in een paar zinnen. Ik denk dat het hem er vooral in zit hoe belangrijk iemand het vind om gewoon fatsoenlijk ABN te kunnen spreken en schrijven.
Ik heb altijd het idee dat de me-mijn en na-naar taalfouten met niveau te maken hebben. Je ziet het oog vaker bij bepaalde groepen. En dit zijn ook duidelijk de mensen die niet in dit topic reageren.
Ik moet altijd ontzettend lachen als 'ik zou' en 'ik zal' door elkaar gehaald worden: "Ik zal het uitmaken met je vriendje". --> Goh, wat aardig! Wil jij dat voor mij doen?
Ken ipv kan en kon ipv ken. Is vaak dialect, maar o, wat stoor ik me eraan. Pas kwam ik iemand tegen die zei dus: "ik ken dat niet, aardappel schillen (ofzo, weet niet precies wat het was)." Ik was werkelijk verbaasd. Duurde heel lang voor ik begreep dat die persoon niet kán aardappel schillen. En ik vind het gewoon echt lelijk als mensen zeggen: "ik kon die man niet" ipv ken(de).
Ik vind het irritant (ergerlijk) als mensen kwa in plaats van qua schrijven. Hoe vaak ik ze ook verbeter, het boeit ze gewoon weinig. Andere taalfouten interesseren mij weinig, ik maak er ook veel te veel. Maar bewust iets verkeerd blijven schrijven vind ik wel stom.
Hij wilt vind ik er ook wel eentje. Dat iemand d/t's soms niet goed heeft, ach, ik twijfel soms ook en zal het ook wel eens fout doen. Wat ik echt een grote ergernis vind zijn topics waarin juist veel te veel leestekens worden geplaatst. Tig vraagtekens, elke zin met een uitroepteken eindigen en zinnen eindigen met 2 of 3 puntjes als dat niet nodig is. Dat leest echt heeeel vervelend .
Haha, dat ken ik wel maar voelt voor mij niet fout geloof ik. Ik heb geen idee of ik dat zelf soms doe eigenlijk... Ooh ja, daar moet ik ook altijd erg om lachen
Eens met alles! Mensen die zich ergeren aan dat ge-hun : dat is gewoon dialect. Ik -hun- me heel wat af in ons Brabant. Alle hun''s vervangen door "zij" klinkt voor mij erg onnatuurlijk. Ik vind dat ook erg "boven-de-rivieren" klinken Het enige wat ik erg vervelend vind op het forum is als mensen geen punten of komma's gebruiken. Dat leest gewoon erg moeilijk. Verder zal het ME (haha ook zoiets) een worst wezen
Het is officieel wel fout, maar het is wel spreektaal. Dus veel mensen doen dat (af en toe) fout. Ik heb een tic, dus ik kan (ken ) het niet eens typen Ik vind 'je kunt' wel netter dan 'je kan', maar het is nou ook weer geen ramp.