Ik denk dat dat de belangrijkste bruggen zijn. Geld voor RT'ers en klassen assistenten. Ook meteen een boost voor een heel aantal MBO geschoolde mensen plus gefaseerde herindexering van het leraren salaris.
Inderdaad. Zo had ik op de basisschool een jongen in de klas die echt niet mee kwam. Problemen met rekenen, schrijven, lezen. Ze hebben hem daarom laten zitten, maar dat werkte niet: hij had gewoon extra hulp nodig! Hij begreep de standaard uitleg gewoon niet. Omdat passend onderwijs toen nog niet bestond, werd hij een jaar later gewoon weer teruggeplaatst in onze klas, onder het mom van 'hij kan het toch niet'. Toen hij in groep 8 zat, kon hij amper lezen. Hij had overigens geen gedragsstoornissen oid, kon gewoon moeilijk leren. Uiteindelijk hebben ze hem vervroegd naar het middelbaar onderwijs gestuurd, waar hij het laagste niveau heeft gedaan. De overstap was erg moeilijk, omdat hij zo veel achterstand had. Het praktijk onderwijs is toen zijn redding geweest. Hij heeft nu een eigen bedrijf en heeft alles dik voor elkaar, veel werk, goede investeringen, mooie auto, etc. Hij heeft het beter voor elkaar dan ik Maar alsnog kan hij niet goed lezen en zijn vrouw moet dus veel voor hem regelen. Daarin is de basisschool toch echt wel te kort geschoten! Dus ik geloof absoluut niet dat de oude garde beter passend onderwijs hadden. En dat baseer ik op meer van zulke verhalen. En qua passend onderwijs en werkdruk: ik ben bevriend met een juf op de basisschool hier. Zij heeft (groep 5) een autistisch kind en een kind met syndroom van down in de klas. Ze zitten daar onder het kopje passend onderwijs en 'in de bekende kring blijven' zo lang het kan. Nou, zie dat maar eens te regelen als juf... Diep respect.
@bosi333 werk jij zelf? Je geeft aan dat het moeilijk is voor je dochter om mee te komen en dat ze elk uur school nodig heeft. Ik moest meteen denken aan de gezinnen die thuisonderwijs geven. Ik wil niet zeggen dat je haar volledig van school moet halen hoor. Maar de meeste ouders kunnen prima hun kinderen onderwijzen, zeker op de basisschool (ik spreek uit ervaringen, ken meerdere gezinnen, waaronder ik zelf, met thuisonderwijs). Kan je haar niet elke avond begeleiden? Taken verzinnen, of werkbladen vragen aan de juf, misschien kan je een schoolboek lenen en de stof nog eens over gaan. Of juist de natuur in gaan en de stof heel praktisch maken. Ik weet natuurlijk niet om welke vakken het gaat Misschien doe je dit allemaal allang, maar zo niet... De taak van onderwijzen ligt niet alleen bij de juf. Dat kunnen ouders ook prima zelf (mits ze natuurlijk tijd hebben e.d.)
Ben ik het persoonlijk niet mee eens. Ik zie zo vaak gebeuren dat ouders het niet uitleggen zoals wij doen en dat kids juist in de war raken. Thuisonderwijs is wel anders. Wat jij nu aangeeft is en naar school én ook thuisonderwijs. Dan is een kind alleen maar de hele dag bezig met leren, wat vaak ook niet ten goede komt aan het welbevinden en het inoefenen.
Kinderen hebben het recht (of de verplichting) om een minimum aantal uren les te krijgen. Als dit aantal uren door de staking(en) niet gehaald wordt, moet de school dit oplossen. Die leerlingen zullen dus op een ander moment les moeten krijgen. Overigens mag aan de leraren niet gevraagd worden om extra te werken, omdat dit het recht op staking teniet zou doen. Interessante situatie, want hoe kunnen de leerlingen op een ander moment tòch les krijgen, terwijl de leraren die uren niet hoeven te werken? Het minimum aantal uren ligt niet per jaar vast, maar gaat over het totaal van de 8 schooljaren dat het kind op school zat. Binnen ons bestuur plannen alle scholen per jaar een paar uur te veel in. Ik neem aan dat andere scholen dit ook doen. Dit is een buffer voor het geval door bijzondere situaties het aantal uren niet gehaald wordt. Denk aan scholen die tijdelijk dicht gaan door brand of lekkage. Of door een staking. Omdat je kind waarschijnlijk de voorgaande jaren al iets te veel uren heeft gemaakt (en de komende jaren ook weer te veel uren maakt) hoeven veel scholen normaal gesproken geen bijzondere kunsten uit te halen om ervoor te zorgen dat kinderen het minimum aantal uren toch halen. Een andere oplossing die ik kan verzinnen, is het schrappen van studiedagen. De kinderen komen dan 'extra' naar school, op dagen die eerst als vrije dagen gepland stonden. Voor de leerkrachten is het geen extra werk, omdat ze die dag toch al hadden moeten werken. Aanvulling: ik ben ook juf in die 'cruciale' groep 7. Ik ben flink met lessen aan het schuiven geweest zodat alle stof toch aangeboden is en de toetsen gewoon afgenomen kunnen worden op de momenten die ingepland stonden. Ik moest wel, wij hebben dit jaar een kort schooljaar dus ik heb weinig ruimte om te schuiven. Alle instructies komen dus gewoon op school aan bod. Door de staking (en toevallig een studiedag... en activiteiten i.v.m. kinderboekenweek) is er op school minder tijd beschikbaar om te oefenen. Daarom staan alle lessen voor de kinderen open, zodat ze thuis kunnen oefenen. Niet alle kinderen en ouders zullen daar gebruik van maken. Maar voor degenen die deze tijd hard nodig hebben, is het materiaal in ieder geval beschikbaar. Juffen zijn geen monsters... zelfs niet als we staken! We houden echt het belang van de leerlingen voor ogen: onze toekomstige leerlingen èn de huidige leerlingen. En we denken heus wel met ouders en leerlingen mee!
Wel in scholing/duurzame inzetbaarheid. Ook zit er bij ons vaak een stuk in waarin je kunt werken aan je groepsplannen e.d. Dat valt dan weer weg.
Ik bedoel natuurlijk niet dat alle tijd buiten school om aan thuisonderwijs besteed moet worden. Ik doel meer op het feit dat er ouders zijn die hun kinderen amper helpen met huiswerk. Zulke dingen kun je heel goed samen met je kind doen. En als het rekenen moeilijk vindt, vind ik ook dat je als ouders best bijv. 3 keer in de week een extra werkblad door kan nemen. Ik haalde het thuisonderwijs meer aan om aan te geven dat ouders wel les kúnnen geven. Dus dat alle ouders thuis hun kind best een beetje kunnen begeleiden. Extra oefenen kan altijd! Mijn zus vond taal bijvoorbeeld erg moeilijk (op het regulier onderwijs). Mijn vader ging een paar keer in de week haar schriftje doorkijken en legde uit waarom ze bepaalde dingen fout deed. Dat heeft haar heel erg geholpen. En op het middelbaar onderwijs legde mijn vader vakken als Latijn uit omdat de docent het gewoon niet goed bracht (ik snap dat niet alle ouders dit kunnen ) Ik bedoel maar dat ouders vaak meer kunnen doen dan ze denken en daadwerkelijk doen.
precies, mijn dochter heeft ook moeite met sommige dingen. En ja de juf legt het haar vaker uit, ook krijgt ze RT. Maar wij zijn er thuis ook flink mee aan de slag. Een ouder met kind in dezelfde situatie hoorde ik laatst op het schoolplein zeggen: ja daag dat ik thuis ga oefenen, dan legt de juf het maar vaker uit.
Serieus?! Stel je voor dat je zelf je kind wat bij brengt. Vorige week heb ik mijn oudste voor het eerst geholpen met haar huiswerk. Was ook voor het eerst dat ze echt hulp nodig had. Ik vond het eigenlijk wel leuk om haar te kunnen helpen. Dingetjes uitleggen zoals ik ze zelf vroeger geleerd had om te doen. Dat vond ze nog heel tof ook want dan wist ze alvast iets wat ze nog wel gaan leren
Haha ja ik heb een oa diploma liggen maar nergens een baan voor mij hoor. Gelukkig gaat onze 2 jarige op die dag altijd naar de oppAs en kan onze 5 jarige gelijk mee. Maar begrijp de staking wel, ik zit er iig niet mee. Maar begrijp ook dat het erg vervelend kan zijn als je geen oppas hebt.
Ik vraag me af of dit inderdaad zo is. Tuurlijk zijn er genoeg ouders die er zo over denken, maar ook genoeg ouders die hun kinderen wel helpen waar nodig. Ik vind dit wel heel generaliserend.
Madeliefje06 werkt zelf in het onderwijs dus zal veel contact hebben met ouders, van wie er veel dus zo denken, blijkbaar, en helaas. Ik kan in de klas van mijn oudste ook al zo een paar ouders aanwijzen die hun kinderen niet helpen met huiswerk of leren voor proefwerken.
Ik moet zeggen dat het bij ons wel meevalt, wat dat betreft. Het merendeel van de ouders is echt wel betrokken en helpt hun kinderen waar nodig. En waar mogelijk. (In de groep 7 en 8 wordt rekenen voor een deel van de ouders wel lastig.) Er zijn soms alleenstaande ouders die veel werken en daardoor minder kunnen helpen. (Hoewel dan vaak een grootouder wel bijspringt.) Of ouders met een taalachterstand waardoor het lastig is om inhoudelijk te helpen. Maar die helpen dan bijvoorbeeld wel door met hun kind duidelijke afspraken te maken wanneer ze hun huiswerk moeten maken en te controleren of het af is. Er is echt maar een enkeling die niet wil helpen. De meeste ouders doen binnen hun kunnen echt wel het nodige.
Bij ons blijft er nu elke dag een groep naar huis, of gaat na 12 uur naar huis. Simpelweg omdat er geen vervanging is. Twee van onze collega's hebben burn-out en gaan de komende tijd niet werken. De intern begeleider kan haar taken niet meer doen omdat ze de lessen opvangt. Groep 8 heeft tot nu toe al 6 dagen extra vrij gehad (met de vrije middagen bij opgeteld). Ja dan maar nu staken en wellicht ook die twee extra dagen. Ga vooral nu zeuren zou ik zeggen. En steek ons leerkrachten maar op deze manier nog een keer de mes in de rug. Want zo voelt dat nu. Ik kan wel janken hoe sommige ouders over leerkrachten praten en over het beroep. Ja het is een roeping. En ja ik weet dat het altijd al een miezerloontje was en zal zijn. Maar wat ik niet had verwacht is dat ik nu in week 7 als startbekwame leerkracht in de steek zou worden gelaten, doordat er juist collega's ziek zijn en met een burn-out thuis zitten. WEEK 7 jongens. En ik zou willen dat we snappet hadden op school. Een programma dat nakijkt voor je? Geweldig. Op die manier zou ik dan eindelijk gedifferentieerd kunnen werken en Kees, Marlies en Mohammed eindelijk ook extra kunnen uitdagen, terwijl ik Mustafa, Tessa en Jan extra uitleg kan bieden en ondersteunen. Bah, wat word ik naar van de reactie van sommigen hier.
Sterkte Papier. Is dit het eerste jaar dat je voor de klas staat? Is er misschien begeleiding te regelen vanuit het bestuur, stagecoach ofzo?
Maar wat ik me afvraag he. Waar moet het kabinet die miljoenen vandaan halen? Het is een enorm bedrag en dat moet toch ergens vandaan geplukt worden. Dus je zou denken dat ze op andere dingen moeten gaan bezuinigen. Maar waarop? Onze school doet niet mee met de staking, omdat de directeur er niet achter staat. Inderdaad vanwege het punt dat Bosi aanhaalde. Ouders en leerlingen worden benadeeld, zeker als er straks weer 2 dagen gestaakt gaat worden. En ik snap beide kanten wel hoor. De groep stakers, maar ook de directeur. En natuurlijk wil hij ook extra geld beschikbaar hebben voor school en een lagere werkdruk, maar niet op deze manier. Mijn oudste zit in een complexe klas, maar groep 5/6 splitsen mag niet, omdat hij niet voldoet aan het minimum aantal leerlingen op de school (kleine openbare basisschool) dus ze moeten roeien met de riemen die ze hebben. 1 jongen loopt continue weg van school en ontploft als je hem alleen al aankijkt en school kan er niks mee. Hij moet eigenlijk begeleiding hebben, maar dat geld en de hulp is er niet. een andere jongen is qua gedrag echt niet grappig. Mijn zoon komt met bepaalde sex-woorden thuis die die jongen continue op school loopt te roepen. Nu werkt zijn moeder ook niet bepaald mee, maar ook hij zou extra hulp moeten hebben. En zo zijn er nog meer situaties waar hulp voor zou moeten komen. 1 van de leraren was 39 jaar in dienst en wilde met pensioen. Zij is nu degene die is gebleven om kinderen bijles Nederlands te geven en de kinderen uit Syrie krijgen bij haar ook Nederlandse les. De assistente van de directeur werkt nu een dag extra, zodat ze elke middag met een aantal kinderen kan lezen, omdat het niveau achterblijft en ga zo maar door. Ik ben het er absoluut mee eens dat er een enorm tekort is aan leraren en vooral aan geld. Maar ik kan ook de andere kant wel begrijpen.