Ik weet ook niet waar dat geld vandaan moet komen. Dat is een zaak van de politiek. Zij zijn waarschijnlijk blij dat ze niet voor de klas staan... ik ben blij dat ik dat soort afwegingen niet hoef te maken. Geld in de zorg moet anders verdeeld worden. Defensie heeft na jaren bezuinigen nu echt meer geld nodig. Er moet hoognodig geïnvesteerd worden in milieu / duurzame ontwikkeling. Ik vind het met al die dingen waar extra geld voor nodig is, heel bijzonder om te lezen dat de belastingen omlaag gaan. Voor de midden en hoge inkomens, nota bene. Begrijp me niet verkeerd: ik hoor ook bij die categorie. Dus een lagere belastingschijf en een hogere drempel voor vermogensbelasting is ook in mijn voordeel. Maar ik zie er in ons geval de noodzaak niet van. Volgens mij geldt voor het merendeel van de midden en hoge inkomens dat ze prima rond kunnen komen. En bij de gevallen waarbij dat niet zo is, denk ik dat je daar niet de politiek verantwoordelijk voor kunt houden maar mensen ook naar hun eigen keuzes moeten kijken. Dus waarom voor die groep de belasting omlaag, terwijl er op diverse vlakken duidelijk meer geld nodig is om ons land ook in de toekomst veilig, welvarend en gezond te houden? Korte termijn politiek...
Maar toch he, dat salaris. 2316 euro per maand voor 36 uur, dat is toch op zich dikke prima voor een net afgestudeerde 22-jarige hbo'er? Ja er schuift misschien wat zelf indeelbaar werk door naar de avonden en soms heb je een vergadering of ouderavond, maar je hoeft geen nacht- of weekenddiensten te draaien, en als je eenmaal kinderen hebt kan je die in het algemeen goed op tijd ophalen. Dus schiet mij maar af, maar in mijn referentiekader klinkt het best oké.
Eerste wat je leert bij Overheidsfinanciën: als er bezuinigd moet worden zal dit gebeuren bij: Zorg, onderwijs en defensie ( overheid) Helaas.. Maar met de vergrijzing in het vooruitzicht zal er in de zorg iets moeten gebeuren. Wat mij betreft moet daar eerst geld naartoe. En ik denk dat dit ook helemaal het punt is bij "de politiek" Zij zullen moeten kijken naar lange termijn ( 20 jaar) en dan toch echt gaan kiezen welke instellingen meer geld nodig hebben.
Ik ben het er mee eens dat het salaris an sich prima is. Maar als je standaard elke week 3 uur overwerkt en je krijgt daar niks voor terug..... eerlijk is eerlijk. Als ik elke week overuren maak, maar daar staat geen geld of tijd voor tijd tegenover, dan trek ik de baas ook wel aan zn jasje
In mijn CAO staat zwart op wit dat ik overwerk niet krijg uitbetaald. En dat is vaak wel meer dan 3 uur per week
De inkomstenbelastingen gaat dan wel omlaag maar vergeet niet dat de btw weer omhoog gaat. Volgens mij de laag btw dus alle boodschappen worden weer duurder.
In welke sector werk jij, MadeInUSA? Worden jou overuren dan gecompenseerd in vrije tijd? De oplossing zou simpel moeten zijn: geen geld of compensatie, dan geen overuren. In de praktijk is dit lastig uit te voeren in een sector waar je werkt met mensen / kinderen. Daarom wordt in het onderwijs al jaren structureel overgewerkt. Ik denk dat er al veel zou zijn te winnen als we daar gewoon massaal met zijn alleen een jaar mee stoppen. Ik denk dat mensen dan pas voelen wat de werkdruk in het onderwijs betekent. Veel meer nog dan met zo'n staking. Maar ja, dit soort 'stiptheidsacties' krijg je in het onderwijs nooit van de grond. Mensen zijn veel te betrokken bij de leerlingen om op die manier voor zichzelf op te komen. Overigens klopt je stelling dat wij onze kindere op tijd op kunnen halen van geen kanten. Ik ben blij als ik om vóór kwart over 6 bij de BSO sta.
Ik vind het een lastig probleem. Mijn bezwaar met het hele "overwerken" is dat dat vrij gangbaar is in het bedrijfsleven. (Ja onbetaald en 3 uur per week is vrij kort, Ja ze hebben achterlijk veel vakantie, ja ze hebben achterlijk goede (overheid) secundaire arbeidsvoorwaarden.) Ik ben Hbo opgeleid en bij ons starten mensen echt niet met ruim 2300 euro. Goed het perspectief is een stuk beter, de mogelijkheid tot groei is groter (indien men 36 tot 40 uur blijft werken en ruim 3 uur per week overwerkt, bij minder gaat dat perspectief ook naar beneden.)
Ik heb het al eerder gezegd, maar dan is het probleem toch niet het salaris, maar het structureel overwerken? Extra salaris gaat dit toch niet oplossen? Extra mankracht is wat mij betreft nog steeds de oplossing om werkdruk en structureel overwerken binnen het onderwijs te voorkomen. Persoonlijk vind ik het ook een zeer net salaris. Als je gewoon je contracturen zou werken zonder overwerk en de enorme hoeveelheid vakantie meerekent, is het in mijn ogen zelfs een goed uurloon voor een baan in de publieke sector. Toen ik net wo was afgestudeerd verdiende ik echt niet zoveel meer en ik heb een vrij gemiddeld startloon voor een wo-opgeleide in de publieke sector. Publieke sector en het bedrijfsleven met elkaar vergelijken is appels met peren vergelijken. Wat betreft overwerken. Ik weet dat het vrij gangbaar is in veel sectoren. Ik werk zelf binnen de ggz als hoofdbehandelaar en in mijn functie is overwerken ook de standaard. Persoonlijk vind ik het een kwalijke zaak dat overwerken de norm is geworden. Het wordt te makkelijk geaccepteerd en werkt burn-out gerelateerde klachten alleen maar in de hand. Ik ben er persoonlijk geen voorstander van en ik heb dit tijdens mijn arbeidsvoorwaarden gesprek ook direct aangegeven. In geval van crisis, ziekte etc. vind ik het geen probleem om over te werken, maar niet structureel. In dat geval moeten ze mij meer contracturen geven of een extra persoon aannemen.
Ophalen? Weer zo'n vooroordeel.... Ik ga op zijn vroegst half 5 weg. Mijn zoontje zijn school is dan allang uit.
Van de opvang, dat leek me voor zich spreken. Als mijn gastouder een strikte eindtijd van half 7 had, had ik regelmatig een probleem
Maar dat er andere banen zijn waar óók negatieve dingen bij komen kijken, wil toch niet zeggen dat leraren in het PO de huidige situatie moeten accepteren? Ik ben ook voor hogere beloning van zorg, mijn schoonzus en moeder werken allebei in de zorg en hebben een baan met super veel verantwoordelijkheid, risico, onregelmatige diensten, ook ‘s nachts, regelmatig door overmacht geen pauzes én flink overwerk... voor een - in verhouding - laag loon. Dat klopt óók niet, máár is een andere discussie.
https://nos.nl/artikel/2196251-bijna-half-miljard-euro-voor-verlagen-werkdruk-leraren.html Vers van de pers
Vakken op HBO pabo: rekenen, handvaardigheid, aardrijkskunde en in totaal bijna 2 jaar stage. Vakken op HBO werktuigbouwkunde: mechanica, stromingsleer, wiskunde en iets meer dan een half jaar stage. All animals are equal, but some are more equals than others. Voor het geval het nog niet duidelijk was: ik vind Pabo ook geen HBO. En ja, ik heb genoeg familie, kennissen en vrienden die Pabo gedaan hebben dus ik weet wat het inhoudt. Een van de grootste redenen die ik in mijn omgeving zie waarom afgestudeerde leraren na een paar jaar afhaken is niet omdat ze het anders beter kunnen krijgen (want geloof me, dat krijg je de eerste jaren niet) maar omdat ze na jaren invalkracht zijn toch graag eens een vaste baan en wat zekerheid willen, zeker als ze zelf een gezin hebben. En die banen zijn er niet want de CAO van de basisscholen is helemaal toegespitst op de bestaande leraren aan het werk houden. Juist, diezelfde leraren die nu zeggen dat het allemaal zo zwaar is. Ik heb een veel simpeler oplossing; alle leraren die het niet eens zijn met hun prachtige CAO gaan het buiten de scholen zoeken want daar is het allemaal veel beter. En dan is er weer ruimte in het onderwijs voor jonge mensen die graag een vaste baan willen. Iedereen blij en het komt ongetwijfeld de kwaliteit van het onderwijs ten goede als er een paar frisse gezichten vers uit school met nieuwe inzichten komen.
En weer vinden ze het niet genoeg, hier gaan mijn nekharen van overeind staan hoor. Waar gaaaat het nog over zeg..
Behalve de onzinnig redenatie dat pabo geen hbo is, omdat jij wat kennissen hebt die pabo hebben gedaan en je daardoor ook weet waar je het over hebt, staat er nog grotere onzin in je stuk. Er is nl. een groot tekort aan leraren. Dus is er nu al ruimte genoeg voor jonge mensen om een baan te krijgen. Maar die jonge mensen kiezen niet genoeg voor de pabo en dus wordt het tekort steeds groter. Is een simpele rekensom. En als je pabo had gedaan had je die som zelf ook kunnen maken