Haii! Gisteren heeft de wijkverpleegkundige mij teruggebeld. Als hij klanken zegt en hij bedoelt daar iets mee (zoals bij jou) dan mag je dit tellen als woordjes. Mijn zoontje maakt die klanken ook niet. Hij zegt tegen alles en iedereen tuh, Ah, koh. De verpleegkundige vroeg of hij ook vaak verkouden was. Dit kan een oorzaak zijn voor wat later praten. T is tot nu toe nog maar twee keer verkouden geweest. Dus dat gaat niet op. Waars is hij nu kog heel druk met grove en fijne motoriek en kan het praten later komen. Zijn passieve taalbegrip is erg goed. Dus wat dat betreft maakte ze zich geen zorgen. Mocht de kleine is januari (21 maanden) nog geen fluit zijn opgeschoten, naar mijn idee. Dan moet ii ff langskomen.
Hier ben ik het helemaal mee eens. Het taalbegrip is belangrijk,zo te horen zit dat goed dus dat scheelt al. Voor 18 maanden zegt hij idd niet veel maar dat hoeft niet per se alarmerend te zijn. Maaaaar als het jou niet goed voelt, doe er dan zeker wat mee. Beter te horen krijgen: niks aan de hand, dan: had je maar eerder aan de bel getrokken. Ik ben er inmiddels door ervaring achter dat je moedergevoel heel goed werkt wanneer er iets "mis" is en dat je dat niet te lang moet negeren. Wat @Fuddey zegt heb ik hier ook bij een kindje in de omgeving gezien. Daar waren ze er helaas veel later bij dan Fuddey en dat kindje is nu 5,5 en nog bezig met inhalen. Hij praat nog heel vervormd zeg maar.
Goed om het verschil te weten. En fijn dat de wvpk met je mee denkt en zich nog geen zorgen maakt. Dat hij meer bezig is met motoriek oefenen momenteel kan idd. betekenen dat hij daar al zn energie in stopt en daardoor momenteel minder bezig is met woordjes leren. Maarrr, zoals anderen al zeggen: laat je instinct niet uit de weg praten. 9 van de 10x zit daar toch wel een kern van waarheid in. Jij kent je zoontje het beste. Meer dan hem begeleiden/stimuleren/uitdagen, in de gaten houden en aan de bel trekken als je vermoed dat dit nodig is, kun je niet doen.
Mijn zoontje kreeg met 18 mnd een kruisje van het cb bij taalontwikkeling en ik kreeg een heel verhaal over VVE en extra dagdelen peuterspeelzaal. Hij zei op dat moment alleen klanken, dus bad was ba, naar boven was boo etc. Terwijl ik mij eigenlijk og nooit zorgen over zijn ontwikkeling had gemaakt. Zijn taalbegrip was namelijk prima. Met 2 jaar en 3 mnd mochten we weer naar het cb en ik overdreef niet toen ik daar vertelde dat hij inmiddels minstens 100 woorden zei.... Nu is hij 3 en maakt enorm lange zinnen, genruikt woorden als misschien, eigenlijk.... Kortom het kan heel snel gaan daar kun je met 18 mnd echt nog niks over zeggen. Veel voorlezen, dingen benoemen en het taalbegrip goed in de gaten houden. Meer kun je toch niet doen! Als je twijfelt over het gehoor zou ik dat wel laten controleren. Tussen 2 en 3 jaar gebeurt er vaak heel veel op het gebid van de taalontwikkeling. Mocht je epje zorgen blijven maken kun je altijd een keer een consult doen bij een logopedist maar op deze leeftijd krijg je waarschijnlijk toch vooral adviezen in dingen die je al doet (voorlezen etc)
Haha, mijn dochter is ook even oud. En zegt altijd papa, ook tegen mij en opa en oma. Loopt ook net een maand alleen nog maar, dus ik denk ook dat het wel komt. Ze zegt ap (lamp) aapje (schaapje) appieja (alsjeblieft) bauw (blauw, dit zegt de woezel die ze heeft haha) en oh oh. Verder ook nog niet echt hoor.
Hihi grappig. Hier ook de pratende woezel, maar vooral de handen en voeten worden veelvuldig ingedrukt en de buik eigenlijk nauwelijks Dus hier wel 'tien' wat ie na probeert te zeggen En 'vier' omdat we altijd vier druppeltjes vitamine D geven en dan ook altijd tellen
Dank voor alle reacties! Ik wacht het af tot januari. Mocht zijn actieve taalgebruik nog hetzelfde zijn dan trek ik aan de bel. Ik hoor af en toe wel wat andere klanken tussendoor als hij aan het spelen is. Dus hopelijk komt het gewoon goed
Ik heb 2 late praters gehad, die een belangrijk verschil hadden: het taalbegrip (en overige ontwikkeling). Mijn oudste begreep ook weinig taal (en had in toenemende mate specifiek probleemgedrag) en heeft heel lang echolalie gehad, bij hem was er veel aan de hand, maar waren er dus ook veel andere signalen dat er iets niet klopte. Mijn jongste begreep taal juist heel goed en ontwikkelde zich op andere gebieden binnen de normen. Maar had niet zoveel drang om zelf te praten, KDV zei letterlijk dat ze taal niet zo nodig had omdat ze het zich allemaal prima geregeld kreeg op andere manieren. Zij heeft tussen 2 en 2,5 jaar een inhaalslag gemaakt, is alleen nog een beetje achter blijven lopen met uitspraak. Tussen 3,5-4 jaar logopedie voor gehad, maar karaktertje zat in de weg, deed eigenlijk niet veel.... Ze blijft keurig groeien/ontwikkelen op haar tempo en valt niet op in kleuterklas. Ze spreekt niet alle klanken goed uit, maar is goed verstaanbaar. Ze komt er wel (maar dat heeft mijn gevoel eigenlijk altijd wel gezegd...) Ze hebben mij altijd gezegd dat de 'gewone late praters' meestal tussen 2-2,5 jaar een inhaalslag maken en als ze dat niet doen, dat er dan veel grotere kans is dat er 'iets' is. Blijf luisteren naar je gevoel dus
Mijn oudste is 2,5 jaar en spreekt sinds kort pas meerdere woorden. Het gaat nu ook best snel. Ik heb me ook zorgen gemaakt omdat leeftijdsgenoten al zinnen maakten maar die kunnen dus echt niet zo hard rennen als die van mij! Het komt echt goed. Niet vergelijken. Vertrouw op je kind (vind ik zelf ook moeilijk hoor).
Dank jr voor je reactie! De kleine man zijn taalbegrip is prima. Snapt meerdere handelingen achtereen en reageert overal goed op. Ik moet wel veel herhalen, maar dat lijkt me logisch op zijn leeftijd. Alleen lijkt het nu dat hij steeds minder praat. Eerst hoorde ook nog andere klanken, maar nu niets meer. Misschien let ik er nu teveel op... ik twijfel gewoon enorm! Misschien toch maar een gehoortestje laten doen.