Pff, dat weglopen uit het gesprek, bizar. Op basis daarvan zou ik denken dat ze niet zover gaat komen als nodig is. Ik zou in veel gevallen kunnen denken, ga nog eens het gesprek aan en wees duidelijk, maar op basis van wat zij nu heeft laten zien zou ik er geen vertrouwen meer in hebben
ze is een uitzendkracht en ze voldoet niet. ik zou haar dus laten gaan. klinkt hard maar jij werkt daar al, je hebt een leuk goed werkend team en zij past daar niet in. met waarschuwen en kort houden heb je wrs wel wat effect maar niet op lange termijn en niet zo optimaal als dat je zegmaar 1 van je andere mensen kon klonen. dus op zoek naar iemand die wel past. als je toch besluit het nog te proberen zou ik de problemen zeker ook alvast bij het uzb aankaarten dan weten ze ervan.
Ik heb blijkbaar een andere mening als de rest Ik vind niet dat je haar kan ontslaan Dat je perplex was dat ze weg wilde snap ik Maar als je haar ontslaat krijg je natuurlijk te horen dat je zelf toestemming hebt gegeven Ik vind het wel reden voor een goed gesprek (nogmaals) En daarna zelf strenger zijn zodat je na een ander incident eventueel wel tot ontslag over kan gaan
Ik vind het wel makkelijk die manier waarop jij leiding geeft. Dat zal voor sommigen werken maar voor veel mensen ook niet. Door haar weg te sturen is het voor jou de makkelijke weg. Het zou je sieren als je jouw leidinggevende talenten op haar loslaat en in ieder geval iets harder probeert om haar zover te krijgen dat ze doet wat jij van haar vraagt. Ik geef de HR man dan ook gelijk. Je laat haar te makkelijk en te snel gaan. Uitzendkracht of niet.
O ja, dat ze wegloopt uit een overleg om pauze te nemen dat kan natuurlijk niet. Maar jij als leidinggevende laat het wel gebeuren. Waarom doe je dat? Daarbij geeft het ook aan dat de medewerker nog veel te leren heeft.
Mee eens. Ik mis zelf jouw leidinggevende functie in dit geheel. Dat je mensen vrijheid geeft is goed, maar wanneer dat niet gebeurd doe je te weinig als leidinggevende om het wel juist te laten verlopen, gebasseerd op het stukje wat je hier hebt geschreven. Ik had haar nooit uit het gesprek weg laten gaan bv en had haar duidelijk verteld dat we dat gesprek hebben voor haar en dat dit zeer onfatsoenlijk is. Maar jij laat haar gewoon gaan, waardoor je haar de indruk geeft dat de vrijheid erg groot is. Daarin ontbreekt een stukje leidinggeven. Omdat ik denk dat je haar een totaal verkeerde indruk heb gegeven door heel veel te accepteren, zou ik nog een gesprek met haar aangaan en duidelijk melden wat je van haar verwacht, dat ze niet wegloopt uit een gesprek en dat haar taken binnen het gegeven termijn af zijn etc. Was je wel duidelijk geweest had ik haar maandag ontslagen.
Ik vind ook dat het probleem deels bij jou ligt. Jij bent leidingevende, dus jij moet leidinggeven, in mijn ogen doe je dat niet en is het een vrij team. Haar ontslaan vind ik de makkelijke weg kiezen en voldoe jij niet aan de competenties die jij moet hebben. Weglopen is onbeleefd, dat moet je haar zeggen, dingen die ze moet doen moet je haar meedelen. Niet iedereen heeft zelf veel initiatief en willen graag volgen. Daarbij vind ik het ook raar dat zoiets als dit op een forum besproken wordt, daar heb jij toch ook collega’s of een leidinggevende voor? Ook hiervan vind ik dat je eerst bij jezelf moet kijken waarin jij tekort schiet. (Sorry dat ik misschien wat hard overkom)
Zo'n beetje alle gevoelige kwesties worden hier op het forum besproken, waarom zou dit dan uitgerekend niet besproken mogen worden?
Een goede leidinggevende is als een kameleon en kan zijn/haar kwaliteiten inzetten en aanpassen naar wat een medewerker nodig heeft om optimaal te presteren. Niet elke medewerker is hetzelfde en aan jou de schone taak om de medewerkers zo te behandelen dat ze het beste uit zichzelf te halen voor de organisatie. En dit werkt niet bij iedereen hetzelfde. Tuurlijk er zitten altijd rotte appels tussen, maar het is (bijna) altijd een wisselwerking. Een mooi moment van reflectie en leiderschapsgroei voor jezelf
Je hebt gelijk, dat is zo, maar ik vind dit niet erg professioneel overkomen... vooral een beetje knullig. En daarbij vind ik om ‘ons’ te laten ‘besluiten/adviseren’ over iemand anders zijn ontslag niet erg netjes. Wij kennen haar niet, we kennen de situatie niet, het gaat wel om haar toekomst en inkomen, vandaar dat ik het raar vind.
Ja daar heb jij dan weer gelijk in. Volgens mij zijn ook menig vriendschappen, relaties en familiebanden verbroken via dit forum. Wat ik wel goed vind is dat hier vaak verschillende meningen zijn vertegenwoordigd en ik vind dat beide kanten vaak goeie punten hebben, ook in deze discussie. Ik vind dat wel verfrissend en helpt ook om te relativeren. Hopelijk helpt het TS om uiteindelijk een professioneel besluit te nemen.
Ik denk dan vooral Zou de werknemer niet op dit forum zitten? Straks herkent ze zich in wat er beschreven is..
Bedankt voor je eerlijke reactie, ik twijfel niet voor niks over wat ik ermee zal doen. Ik wil juist niet de makkelijke weg kiezen het liefste zou ik haar wakker schudden en mee laten draaien. Alleen dat vraagt veel tijd en energie van mij, midden in de drukste periode van het jaar en met een redelijk nieuw team waar iedereen nog aandacht nodig heeft. Het team bestaat ongeveer een jaar, ik was de eerste en de rest werkt er dus korter. Ik heb bewust gekozen voor een medewerker met ruime werkervaring, ik had echt grote hoop dat het alleen nodig zou zijn om te coachen en niet zozeer "opvoeden" Dat ik het hier bespreek doe ik juist omdat ik verschillende opties wil overdenken, met jullie meningen erbij kan ik het beter op een rij zetten. Ik wil niet alleen haar gedrag overdenken maar ook dat van mezelf... (ben ik dan toch te makkelijk, moeten de teugels strakker of is deze persoonlijkheid misschien niet geschikt voor dit team)
Als er een ontslag komt is het weglopen natuurlijk niet de enige reden, we gingen al in een gesprek vanwege problemen. Het feit dat ze weg wil lopen vindt ik vervelender dan dat ze het heeft gedaan... Als ik nee had gezegd hadden we het gesprek afgemaakt maar had ik hetzelfde gevoel erbij gehad. Wij zaten daar voor haar, niet andersom. Ik voel me verplicht om haar te helpen met haar werk maar ze moet wel willen.
A.d.h.v. wat je schrijft krijg ik de indruk dat dit iemand is die nog vrij jong is en in ieder geval niet goed weet wat, sociaal gezien, van haar verwacht wordt. Je geeft haar alle vrijheid, maar het blijkt dat ze hier niet mee om weet te gaan (verkeerd aanpakken van project, weglopen tijdens bespreking). Persoonlijk denk ik dat als jij in haar wilt investeren, dat er wel eens iets heel moois uit zou kunnen komen. Maar ben je bereid haar aan de hand te nemen en haar aan te sturen? Persoonlijk zou ik het volgende gedaan hebben: Ik zou nogmaals het gesprek aangegaan zijn, maar dan echt als leidinggevende (Jij praat; zij luistert). Aangeven dat haar gedrag niet kan, met duidelijke redenen waarom. Dat je van plan bent haar nog 1 kans te geven, omdat je echt potentie in haar ziet. Mocht haar gedrag niet veranderen dat je haar dan zult moeten laten gaan.
Ik sluit me aan bij HR. Als leidinggevende kan je niet iedereen jn je team over een kam scheren. In dit geval zal je meer begeleiding moeten geven.
Ik denk dat ontslaan misschien niet meteen nodig is, maar ik zou wel een heel duidelijk gesprek met haar gaan voeren over haar verantwoording en initiatief. Dat ze wegloopt tijdens een overleg wat voor haar gepland is, is echt not done en dit zou ik ook zeker aangeven. Maar daarnaast vind ik ook dat jij als leidinggevende haar eigenlijk op dat moment had moeten stoppen of desnoods diezelfde dag er nog op had moeten aanspreken. Verder zou ik in jullie gesprek gezamenlijke afspraken maken met haar en deze op papier zetten. Een soort van verbeterplan zeg maar. Waarin je met haar afspreekt waarin je verbetering wilt zien. Niet iedere medewerker kan goed omgaan met vrijheid en eigen verantwoording nemen. Sommigen hebben wat meer sturing en leiding nodig.
Oei. Ik zie toch echt dat je als leidinggevende te kort schiet, en ga mee met wat de rest al heeft gezegd Ik zou haar nooit hebben laten weglopen, dat jij dat wel hebt toegelaten zegt ook wel iets over hoe jij leiding geeft. niet iedereen heeft hetzelfde nodig. Deze dame heeft dus meer nodig. je zegt zelf dat voor de rest haar werk qua tempo enz wel goed is. dus het is even duidelijke afspraken op papier zetten waar ze zich aan dient te houden. Als leidinggevende hoort dat er echt wel bij hoor, druk of niet.
Test dr maandag uit. Geef dr maandag heel veel werk, meerdere opdrachten, tussendoor andere vragen en het moet die dag klaar zijn. Kijkt ze nog steeds veel op dr telefoon? Skipt ze looprondje, en blijft ze evt langer werken om het af te hebben. (Het moet zoveel zijn dat ze minstens een uur moet overwerken en eigenlijk niet met pauze kan.) De andere collega's kunnen gewoon met pauze en op tijd naar huis. Maar zo merk je gauw genoeg of je wat aan haar hebt of niet. Staat ze om 17 uur met dr jas aan en het werk niet af, dan weet jij genoeg.
Hoe verzin je het? Misschien is ze alleenstaand en moet ze een kind van de bso halen. Misschien is ze mantelzorger en moet ze iemand helpen om ergens te komen. Misschien heeft ze een belangrijke afspraak. Keurig buiten werktijd om en dan met zulke acties iemand onder druk zetten? Elke werknemer heeft recht op pauze. Als werkgever mag je niet verlangen dat die pauze niet genomen wordt. Wettelijk ook niet trouwens. Er zijn wel betere manieren om te ervaren of iemand geschikt is. Sterker nog. Ik zou er geen fijn gevoel bij hebben als ik een werknemer zou hebben die het bovengenoemde zou laten vallen omdat het werk niet af is, omdat de werkgever BEWUST kiest voor zoveel taken, dat het niet af kan komen binnen de afgesproken tijd. Heeft niets te maken met loyaliteit of hart voor de zaak. Dat is pesten. Je ontneemt iemand deel te nemen aan het groepsproces ( iedereen pauze.. zij niet? Eigen schuld dikke bult want ze moet harder werken?). En ik zou zeker twijfels hebben bij iemand die dan denkt : ik zeg die belangrijke afspraak wel af..ik laat mijn kind zitten.. ik laat de hulpbehoevende zitten etc. Dan werk je over. Maar wat zegt meer over het algemene verantwoordelijkheidsgevoel dan van iemand?