Geen toevoegingen? Dan zou ik nog eens goed op de potjes kijken. Maiszetmeel zit overal in bijna en een kwart water per potje. Echt niet nodig hoor voor een gezonde maaltijd. Daarbij worden die groenten zo lang gekookt (om alles te kunnen pureren) dat al die vitamines doodgekookt zijn. En in de fruitpotjes zit allemaal rijstebloem.
Misschien moet ik het anders verwoorden. Ze krijgt nog 3 keer per dag opvolg melk waarvan de eerste een bord pap is. De tweede is een fles na de boterham smiddags (9 van de 10 keer gaat die niet leeg) en savonds rond een uur of 7 een fles voor het naar bed gaan, gaat ook niet helemaal leeg. Qua grote van het eten let ik daar ook op, het is nu grover dan een aantal maanden geleden.
Misschien heeft dat er indd ook mee te maken, maar de dagen dat ik werk en pas rond 17:45 binnen stap met de kids is het die dagen een makkelijke maaltijd, iets van noodles van maggie of zo iets. Voor mijn dochter vind ik dat nog geen optie i.v.m. de zouten en de sauzen wat er in zit. En ik vind sowieso dat je nog erg beperkt bent in het klaarmaken van eten voor een baby en gezin, tenzij je erg van smaakloos eten houdt. De prakjes vind ik geen probleem maar de pasta vind ik wat beperkt met de ingrediënten. Vandaar dat ik voor haar dan een prakje uit de vriezer haal. Des al niet te min, ga ik het morgen toch proberen, haar met de pot mee te laten eten
De pasta is hier voor het hele gezin zeer smaakvol hoor. Helaas zijn mensen nog steeds in de veronderstelling dat je zout moet toevoegen om smaak te krijgen. Maar ik kook niet met zout maar met verse kruiden. En zo kun je heerlijke gerechten maken die de rest van het gezin en ook de baby gewoon kunnen eten. Qua tijdsmanagement is het slim om wat vooruit te koken. Als je op een vrije dag een flinke pan verse pastasaus (of andere saus maakt) en in delen invriest en s ochtends uit de vriezer haalt hoef je er bij thuiskomst alleen pasta bij te koken en heb je voor het hele gezin binnen een kwartier een heerlijke verse maaltijd op tafel staan.
Wat ik dan deed, was diepvriesgroenten gebruiken. Gewoon wat groenten koken en een stukje vlees bakken, en je bent klaar. Smaakt nog steeds veel beter dan zelf ingevroren prak. En meer vitamines ook.
Maiszetmeel is toch niet ongezond? En water ook niet. Er bestaat veel voedsel uit water. En mijn eigen gemaakt eten verdunde ik ook met water als het te 'dik' was. Het zal uiteraard anders zijn, maar ook gezond. Wij weten toch ook helemaal niet hoeveel vitaminen er nog in ons eigen voedsel zitten na bereiden?
Verdunnen met water?? Als je groenten kookt en op je bord legt hoef je dat toch niet te verdunnen met water? En ja als je een sausje maakt snap ik dat, maar dat is geen kwart van je eten neem ik aan. En rijstebloem an sich is ook niet ongezond nee, maiszetmeel ook niet. Maar het is een onnodige toevoeging in een maaltijd met aardappel en wortel bv.
Ik vind het belangrijk dat een kindje leert eten. En daarbij hoort ook het verschil tussen verschillende voedingsmiddelen. De kleur, vorm en structuur van een aardappel is niet hetzelfde als een stronk broccoli. Dat hoort allemaal bij het proces leren eten. Als je vanalles tot een prut mengt, heeft dat naar mijn mening bar weinig met het leren eten te maken. En daarnaast is het wél bewezen dat kinderen die zelf eten en ontdekken, en niet tot moes gepureerde eten gevoerd krijgen betere eters zijn op latere leeftijd.
Ja ik sluit me hier deels bij aan. Tot een jaar kocht ik op zaterdag verse groenten en pureerde dat vrij grof en vroor het in. Als we zelf gewoon aardappelen vlees groente aten gaf ik daar gewoon wat van (al dan niet in stukken of geprakt) hij at dus beetje beide (i know ik weet dat je of ‘moet’pureren pf rapley) maar hier werkte deze combi prima en gaf me wel ruimte na drukke werkdagen. Vanaf 1 met de pot mee en dat moment aangegrepen zelf ook maar niet meer met pakjes zakjes en zout te eten. Als we nu 1x per maand iets uit een pakje of zakje eten is het veel. Ik vind het nu veel lekkerder zelfs en heel makkelijk! Gewoon allerlei kruiden erin. En die sauzen vries ik ook weer in: als wij eens op zaterdag carpaccio salade biefstuk of sushi eten wat de oudste niks vindt dan kook ik pasta, groentesaus uit vriezer erbij et voila! En als ik weet dat het een drukke week wordt vries ik een grotere bak in voor ons allemaal. Easy peasy
Precies, als je het los eet. Maar veel mensen willen graag een gepureerd/gemalen prakje geven aan hun baby en dan verdun je het vaak wel met water. En de fabrikant doet dat ook om dat gewenste 'prakkie' te krijgen. En gebruikt voor een gewenste consistentie daar dus maiszetmeel voor of rijstebloem. Daarmee is het nog steeds een gezonde maaltijd. En hebben mensen die keuze om daarvoor te kiezen. Ik gaf aan, wij hebben verschillende varianten geprobeerd, en het kindje dat bij ons over het algemeen zelfgemaakt en a la rapley kreeg is juist niet het goedetende en van alles proevende kind . Dus daarmee bedoelde ik dat het naar mijn mening niet echt uitmaakt hoe je het doet. Doe dus vooral waar je jezelf goed bijvoelt. En geef je liever een potje omdat je het belangrijk vindt dat het genoeg eet dan doe je dat, want het is gewoon ook gezond voedsel. En wat minder eten van zelfgemaakt is ook prima omdat ze hun melk nog krijgen.
Even een reactie op smakeloos. Sinds onze uk met ons mee eet zijn we niet meer gaan koken uit pakjes en minder zout gaan gebruiken. Door kruiden zoals ui, basilicum, bieslook etc toe te voegen heb je minder zout nodig. Minder zout is ook een gewenning. Als we nu bij een ander eten vinden we dat al snel te zout.
Hier ook één die een echte voorkeur met eten heeft. Aardappel en groente hoeft meneer over het algemeen niet. Zeker niet als hij losse stukken krijgt. Ik lees dat een aantal hier zeggen dat het nog niet veel uitmaakt of er veel van gegeten wordt, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Mijn zoontje gooit zijn aardappel/groente vaak op de grond en daarna is het huilen, want hij wil eten. En melk heeft ook niet echt zijn voorkeur. Nu heb ik gemerkt dat hij rijst en pasta wel heel lekker vind en dat eten wij ook vaak, dus eet hij lekker mee. Dus misschien is dat bij jullie ook een idee. Alleen vind ik dat met de soorten groente weer beperkt. Kom toch vaak weer uit op dezelfde groente. En als hij toch een keer aardappel moet eten, krijgt hij dat eerst en daarna vaak een stuk boterham of een banaan. Heeft hij toch wat vulling.
Hier twee potjes-kinderen die als baby vaak potjes kregen, zowel fruit als groente. Rond een jaar aten ze prima met de pot mee en grote hoeveelheden ook. De oudste was een drama met avondeten tussen 2 en 5 jaar, nu met ruim 5 wordt het weer ietsje beter. De jongste hetzelfde verhaal, alleen die is nu 3 en begint ook weer iets beter te eten (doet zus na). Fruit hebben ze beide altijd super goed gegeten, is nog steeds zo. Kortom; het maakt voor het leren eten echt niet uit. Zo'n niet-eet fase krijgt volgens mij 90% van alle peuters/kleuters, dat staat daar los van.
er kunnen toch ook uitzonderingen zijn? Het idee dat kinderen die vers gekregen hebben betere eters worden klopt hier in de omgeving echt wel. En tussen de 2 en de 5 jaar drama met avondeten vind ik wel heel erg lang. Ik zie door mijn oppaskindjes veel soorten kindjes en manieren van eten en bijvoeding. Van de 6 oppaskindjes die ik nu heb zijn er 4 "potjeskinderen" en 2 kinderen die van begin af aan alles vers hebben gekregen. Ze zijn allemaal tussen de 2 en de 4 nu. De potjeskinderen weigeren alles wat met avondeten te maken heeft en de 2 anderen zijn alles eters. Net als mijn kinderen die alles eten. Je maakt mij echt niet wijs dat dat allemaal toeval is. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen en dus potjes kinderen die alles goed blijven eten en kinderen die alles vers hebben gehad en alles weigeren. Ik geloof echter wel dat er een verband is. En wat een ieder daarmee doet moet hij/zij uiteraard zelf weten Maar ik hou zelf van een versgekookte maaltijd en gaf ik dat de kinderen dus ook.
Ik heb niet alle reacties gelezen dus excuses als ik een dubbele reactie plaats. Eet je dochter alleen prakjes of ook weleens een broodkorstje of wat anders grovers? In dat geval zou je ook kunnen proberen om wat minder fijn te prakken en/of je dochter zelf te laten eten/ontdekken. En potjes zijn echt niet zo slecht. Volg je eigen gevoel en wissel het anders gewoon af. Vers gemaakt bevat minder water dus de hoeveelheden zeggen niet altijd heel veel. Maar ik snap dat het frustrerend is als het verschil tussen een potje en zelfgemaakt zo groot is. Succes! Eten blijft toch vaak een lastig dingetje.
Tja, mijn beide kinderen aten als bouwvakkers mee met de pot op de dreumesleeftijd, allebei, het slechte avondeten is daarna begonnen dus ik zie echt het verband niet met het voedsel uit hun babytijd... Hun neefje (2,5) krijgt volledig natuurlijk biologisch verantwoord scharrelvoedsel en altijd vers en die eet ook erg slecht zijn groentes... Uitzonderingen zijn er uiteraard altijd maar ik heb dus andere ervaringen dan jij denk ik en die van mij zijn dus echt dat het weinig uitmaakt... Van 2 tot 5 jaar slecht eten is ook lang, maar ik ga het er niet in drukken. Onze kinderen eten wel heel goed brood en fruit, denk dat ze daar op groeien en gezond blijven want dat doen ze beide goed
Er kunnen allerlei afwegingen zijn waarom een potje of een zelfgemaakt prakje geeft maar dat er 'water' zit in het potje is daar niet een van. Je bent zelf 80% water. En groente is ook hoofdzakelijk water, daar hoeft het niet voor aangelend te worden. Wij hebben tot een jaar of 4 vaak potjes gegeven. Vanwege tijdgebrek door de weeks, omdat het handig was op vakanties. Tegenwoordig eet onze zoon gewoon mee. We hebben er wel de maaltijden op aan moeten passen (daag, groen curry) maar zo gaat dat.
Smaken verschillen duidelijk, mijn zoon van 18 mnd is dol op groene curry. Hij duikt letterlijk met zijn hoofd in het bord om de laatste restjes op te eten
Kan je prima eten met wokgroenten verschillende varianten maar ik doe ook vaak rijst met boontjes, erwtjes, worteltjes. Gewoon even wokken met het vlees/vis mee. Ik heb wel vaak diepvries groenten. Mijn dochter smult daar heerlijk van. En vanaf een jaar kan je de worteltjes met een beetje honing doen heb je ook eens een ander sausje erbij.