Kan dat altijd? Of moet je dan al wel een bepaalde achtergrond hebben? Ik overweeg al enige tijd om de lerarenopleiding Duits te gaan doen (wonen zelf in het grensgebied in D) maar wat mij tegenhoud is het feit dat je het moeilijk kunt combineren met een baan in het bedrijfsleven. Mede omdat je al direct vanaf het eerste jaar ook stage moet lopen.
Die lerarenbeurs is voor (al bevoegde) leraren, als je een tweede vak wil gaan doen of de master SEN of een eerste graad halen. Het is te combineren, het eerste jaar is meestal zwaar, het tweede jaar kun je een baan hebben in het onderwijs. Stages zijn vaak te verwaarlozen tot één dag in de week een paar weken, dat is alleen de eerste jaars stage dan, vanaf jaar twee hebben geel deeltijders een betaalde baan en is je baan gelijk je stageadres. Regelmatig betaald je werkgever wel je studie dan, maar ook zeker niet altijd. En docenten Duits is in Nedetland heel erg veel vraag naar, dus misschien kun je jezelf wel naar binnen bluffen hoor. Maar hoe zie je dat dan zelf voor je? Zonder kennis van lesgeven, didactiek, pedagogiek zo opeens voor 30 pubers gaan staan? Het kan hoor, het zal wel zwaar zijn.
Nee dat was ook eigenlijk mijn gedachte, aangezien ik zelf geen onderwijs achtergrond heb. Maar omdat het zo beschreven stond als "ga maar solliciteren en de school betaalt het voor je " beetje gechargeerd gezegd natuurlijk. Vandaar mijn vraag. Ik ga denk ik toch maar eens navraag doen over de verschillende mogelijkheden.
Kan zeker hoor. Mijn zwager is zo begonnen. Studie Duits naast zijn werk. Na 1 jaar stond hij al voor de klas (daarvoor HBO mer, dus geen ervaring als leraar). Inmiddels staat hij fulltime voor de klas.
Ik heb het 9 jaar gedaan, hele fijne tijd gehad. Wij hadden een fijne sfeer op school. Ik heb lesgegeven van klas 1 t/m 4 en van VMBO-T tot gymnasium. Uiteindelijk was het niet meer te combineren met de baan van mijn man en mijn studie. Daarnaast vond ik het ook niet erg om te stoppen, ik ben erg perfectionistisch en mijn werk was echt nooit klaar...toen ik stopte zat ik echt tegen een burn-out aan. Ik ga niet zo snel meer terug het onderwijs is, maar heb wel een fijne tijd gehad.
Voor een jaar is dat echt te doen. Ik doe het nu bijna 2,5 jaar. Gaat goed maar ben wel blij dat het einde bijna in zicht is.
Ik denk het ook, als ik zie hoe snel een jaar normaal voorbij vliegt... Zal wel even omschakelen worden voor ons allemaal vier...vooral wel voor de kinderen.
Oh ja. Het kost je wel al een paar maanden om erin te komen. Maar dat komt goed. Een jaar is echt goed te overzien.
Ik werk nu bijna 12 jaar in het onderwijs. Vmbo, vooral bb klassen (jaar 1 tot en met 4). Ik geef 2 verschillende vakken en ben daarnaast loopbaancoordinator (decaan). Ik heb voor de beide vakken een opleiding gevolgd, bij de eerste opleiding was mijn oudste 1 jaar en bij de tweede opleiding heb ik in het 2e jaar onze jongste gekregen. Ik moet je zeggen zeggen dat het best pittig is, studeren met 2 kleine kinderen erbij. Maar het is gelukt. Ik zit trouwens niet in het cao onderwijs maar in bve (beroepen en volwasseneducatie), wij hebben geen vrije dagen ( ik las ergens iets over 6 vrije dagen). Ik geloof dat de voorwaarden bij cao onderwijs iets beter zijn dan bij bve, maar dat weet ik niet zeker. Ik geniet trouwens enorm van het lesgeven, maar vooral de omgang met de pubers maakt mijn beroep zo mooi. Er kan een prachtige les klaarstaan, maar als er net iets geks gebeurd is dan kan mijn hele lesuur daar aan opgaan, dag geplande les. Dat vind ik juist het leukste, elke dag anders!