Ben het niet helemaal met je eens dat de meeste borders in een impuls worden genomen.het ras word gruwelijk onderschat ondanks goede inlezing. Mijn border liep ik uren mee.na een uur thuis rust stond hij opnieuw paraat. ( de mijne kwam uit werklijn) ook lopen heel veel borders niet graag naast je aan de riem maar voor je of los. Mijn border maakte je alleen gelukkig met los. De riem gaf hem stress en remming. Daarbij had hij enorm drang tot drijven . Het eye. Mensen onderschatten de werklijn borders echt. . Lichamelijke beweging en hersenwerk is hun passie. Het liefst 1 duidelijk baasje . Teamvorming en vertrouwen. Mijn border doet af en toe schapen drijven, frisbee , en heerlijk los wandelen. En hersenwerkjes. De showlijn is meer geschikt tot huishond vaak ook niet het eye. I
Hierdoor worden borders helaas wel vaak herplaatst. doordat ze onderprikkeld zijn depressief worden waardoor gedragsproblemen optreden .
Ben het hier echt mee eens hoor....Mijn bordercollie dreef schapen op als ik haar de kans gaf, maar mijn zoon niet, en ook geen andere dieren als eenden of zo. Ze paste wel altijd goed op de kinderen, en was een zeer alerte hond. En ik heb haar dus in gezinsverband gehad, niet op een boerderij of zoiets. Werd wel veel mee gelopen en ze mocht altijd rennen achter het huis, dus ze kon wel haar energie kwijt.
Ik heb niet alles doorgelezen, maar ik vind ze beiden geweldig dus wat dat betreft heb je helemaal niets aan mij! Maar ik weet wel dat de Labradoedel een erg gewilde hond is en bij de goede fokkers zijn er wachttijden van zo’n twee jaar. Dit omdat ze superslim en onwijs kindvriendelijk zijn en grotendeels hypoallergeen en ze verharen amper... alleen maar voordelen. Ik denk dat ik de dietenarts zou benaderen voor de betere fokkers en de verenigingen?
Mijn stem zou zo voor een Border zijn. Heb er eentje gehad vanaf 2m oud tot hij 13j was (kanker helaas). Geweldige hond was het. Hij was heel goed met kinderen en als hij geen zin had, liep ie weg en ging ergens uit de weg liggen. Er was een Border Collie club in NL jaren geleden, die zou je kunnen vragen als ze nog bestaan of er een betrouwbare fokker bij je in de buurt zit. Zo vond ik de fokker van mijn Border. Hij kwam uit een werklijn en was een sterk beestje. Eigenlijk nooit iets met hem aan de hand, pas tegen het einde dus. Lekker wandelen in de bossen vondt ie heerlijk. Hij had zo door dat hij in de wijken aan de lijn moest en zodra we dan in het bos waren lijn los en rennen, snuffelen maar! Toen ik naar de universiteit ging, was hij uren alleen, maar eigenlijk nooit problemen gehad. Hij wist wanneer ik ging en wanneer ik weer thuis kwam. Gaf hem 's ochtends een heerlijke wandeling en dan wanneer ik weer thuis kwam. Hij zat ook graag in de tuin. Tennisbal of voetbal erbij en meneer had volop plezier. Of in de herfst bladeren achterna zodra de wind ze opblies. Een goede hondenschool heeft er ook voor gezorgd dat ik wist hoe en wat met hem. Ook gewoon leuk te doen met ze natuurlijk. Zodra onze kleintjes wat ouder zijn, komt er zeker weer zo'n eigenwijze Border bij hier. Labradoodle ken ik niet, dus geen idee.
Ja je moet ze na lang alleen laten wel de kans geven om zich weer moe te maken. Als onze hond een keer lang alleen zit doe ik extra hersenspelletjes met hem.. maar persoonlijk vind ik dat dit bij elke hond wel een beetje "moet"
Uren lopen met een border collie is niet voldoende. Zoals ik eerder ook al aanhaalde en zo te zien ook jouw ervaring is, dat na een flinke wandeling ze nog steeds niet moe te krijgen zijn. Een korte inspanning waarbij de geestelijke stimulans goed aanwezig is, is vaak veel effectiever. En helaas is mijn ervaring (als border collie fokker, trainer en liefhebber) echt dat het veel de impulsaankopen zijn die onderschat zijn. Indien je goed weet waar je aan begint, kan een border collie prima in een gezin gedijen. En dan natuurlijk niet alleen inlezen maar er ook naar handelen. Men denkt vaak, oooh leuk zo’n border collie, die hoef je bijna niet te trainen, die luisteren zo goed. Helaas, daar slaat men de plank finaal mis. Want snel leren is ook negatief gedrag snel aanleren. Bij succes bij de door jou genoemde collie-eye zullen ze het sneller herhalen, dus dat ongewenst gedrag is net zo snel aangeleerd als het hier, blijf, lay down etc. Eyen/drijven wordt hier niet geaccepteerd, punt! Consequent, consequent, consequent. Dat is echt het toverwoord bij een border collie... Showlijn wordt vaak als rustiger ervaren dan werklijn. Ik heb 2 uit een werklijn en 2 uit een combi werk/showlijn. De laatste twee kunnen een periode met mindere activiteiten beter handelen dan de puur werklijn. Maar drijven of eyen, wordt hier niet geaccepteerd! Ook een werklijn is dat prima aan te leren ( of af te leren, net hoe je het bekijkt ) Wat voor ons een gouden regel is, in huis is er rust. Spelen met balletjes oid? Prima, buiten! Binnen is rust! Ik heb dan ook geen zenuwpees in huis die 25x een balletje brengt, want die wordt toch niet weggegooid. Buiten is het feest, dan is het speeltijd en gaan we met dat balletje bezig. En ja, dan komt ze 25x terug met dat balletje Ook het niet gelukkig zijn aan een riem herken ik niet.. Wanneer ik ga hardlopen met 1 van de honden zitten ze ook vast. Ze hebben dan net zoveel lol als wanneer ik het park in ga en ze los mag rondrennen. Alles valt of staat met het voldoende aanbieden van de geestelijke stimulans en een goede, consequente opvoeding. Bied je dat je border collie, heb je een maatje voor het leven. A one man’s dog...
Ik zou voor een kleiner (= makkelijker ergens onder te brengen, makkelijker mee te nemen, makkelijker te hanteren voor kinderen) , ruwharig (minder haaruitval in huis) ras gaan. En dan een niet al te doorgefokt ras. Een Hollandse Smoushond, bijvoorbeeld. Wij hebben zelf een stokharige werkhond, en die heeft minimaal 2x/week een uitdaging (uitje of hondencursus) nodig. Dwz doordeweeks een avond naar de hondenschool en in het weekend ergens wandelen, dat gaat op zich prima.
Ja ik ben veelal ook met je eens hoor mijn border kon helaas echt niet aan de lijn. Lukte uiteindelijk wel maar hij werd er niet gelukkig van. Mijn border dreef ook op auto's extreem drijfgevoelig. ( zijn voorouders waren allen schapendrijvers) los was hij beter te sturen . Maar qua karakter zijn het super lieve trouwe honden.
Als je niet wil werken/sporten met de hond zou ik nooit voor de border gaan. Zullen vast uitzonderingen zijn uit lijnen waarbij er honden zijn die tevreden zijn met alleen de wandelingen, maar dat is vaker uitzondering als regel. Wil je dat wel dan kan het imo prima binnen een jong gezin, maar het is met name de vraag; wat ga je ermee doen. Daarnaast moet je erop letten dat er veel epilepsie voor binnen het ras dus let daar goed op mocht je voor de border gaan.
Ik heb jullie reacties even allemaal goed laten bezinken . Van de werk en de show versie had ik dus nog niet gehoord. Ik begrijp nu wel waarom mijn man voor de border collie zou gaan en ik eerder voor de labradoodle. Mijn man is heel actief en is het liefst buiten met de kinderen. Ik ook wel maar in mindere mate. Ik ga me echt helemaal verdiepen in de 2 rassen en echt niet over 1 nacht eis. De eventuele pup in de zomervakantie is sowieso een goede tip.
Heb m eens bekeken en puur op uiterlijk ziet hij er voor mij rommelig uit . Net of ie altijd door regen en wind heeft gelopen.
alleen jullie weten voor jezelf wat het beste bij jullie past kijk ook eens bij de goldendoodle ook de doodles zijn opzich lekker actief hoor en houden ook van lekker dollen en buiten zijn maar kunnen ook gewoon lekker lui zijn.de doodels zijn ook lekker olijk.
Wij hebben inderdaad onze pup in de zomervakantie gehaald.. wij waren op vakantie, camping in Nederland (seizoensplek dus daarna ook veel geweest en straks ook weer veel), en vond het ideaal. Snel zindelijk, aan veel dingen gelijk gewend, regen op een tent/ caravan maakt veel herrie bijvoorbeeld. Daarnaast natuurlijk alle tijd voor hem.. wel wat eerder naar huis gegaan zodat hij thuis ook kon wennen..
Je kan via de rasvereniging fokkers vinden. Een fokker vertelt je graag van alles over het ras en misschien kan je ook eens langs gaan om het ras live mee te maken. Zou dan inderdaad wel kijken naar fokkers die showlijn fokken.
Corgy's vind ik ook heel leuk. Karakter van een grote hond en de bouwook alleen de pootjes wat korter
Een border collie is een werker en maak je niet blij met weinig beweging. Dan zou ik eerder gaan voor een schotse collie, kind vriendelijk en goed te trainen (en mooi) Ben niet goed bekend met de labradoodle maar volgens mij zijn ze een heel stuk rustiger en beter te doen als huisdier. Via ras verenigingen kun je in contact komen, soms wel lange wachttijden.
Met de genoemde rassen geen ervaring. Wij hebben twee mopshondjes en ik ben van huis uit opgegroeid met grijze keeshonden. Even over hoe wij het doen qua uitlaten...Ik werk alleen nachtdiensten, 2 a 3 per week. Mijn man werk 5 dagen. Ik ben dus eigenlijk altijd overdag thuis. Ik slaap dan wel overdag, maar ze zijn nooit alleen in huis. Voordat ik mijn leerde kennen woonde ik alleen met mijn eerste mopshondje, die bracht ik op mijn werkdagen (toen werkte ik nog 34 uur had geen kinderen)bij mijn ouders waar ook mijn paard stond. Dan kon de mops daar hele dag zich uitleven en haalde ik haar na mijn werk op. Misschien heb je ouders of schoonouders ofzo die dat wel willen of een ochtendje....paar uurtjes alleen kunnen ze echt wel. Bij ons gebeurd dat alleen in de weekenden dat ik vrij ben dat ze soms ochtendje of middag alleen zijn. Gaan we daagjes weg dan komen mijn ouders ze uitlaten.