Beste, Mijn jongste van 4 jaar ( net) had al tijdje problemen, heel druk, slecht luisteren, het bekende plaatje. Maar toen de zindelijkheid maar niet lukte en ze op school ook dingen merkten zijn we in de molen gekomen om uit te zoeken wat er is. Via logopedie naar de SI therapeut. Nu blijkt ze dingen niet goed tot zich door te laten dringen. Krijgt nu SI therapie en borsteltherapie. Heeft iemand van jullie ervaring met kinderen met deze diagnose? Hoe gaan jullie hiermee om? Ik bespreek dit sws met de therapeut maar je kan ook leren van ouders met ervaring. HIer heb ik vooral moeilijk als ze heel boos word en hard gaat schreeuwen als het is om iets wat niet logisch is en wat niet samenhangt. Dat is juist vaak het geval. Geen logisch verhaal, waardoor uitleg ook lastig is. Ouders van SI kinderen snappen denk ik wel wat ik bedoel......om door haar zus heen schreeuwen dat ze wat wil zeggen terwijl zus aan praten is, je kan dan 100 keer zeggen dat zus nog bezig is en zij erna mag, maar bij zulke kindeeren ( lees: bij haar) werkt dat niet) en zulke momenten vind ik heel moeilijk. merkte jullie verschil tijdens borstelen? en als therapie met borstelen over is vielen ze dan terug? of bleven ze gefocust. Ik hoor graag, ps: de standaard methodes zoals je kinderen zou opvoeden werken helaas niet altijd bij haar. Doordat zijn dingen anders waarneemt, en dingen die logisch zijn niet logisch zijn voor haar maar ook andersom, en spraak loopt flink achter hierdoor ook, vandaar dat ik speciefiek erbij zet ouders met SI ervaring. Uiteraard mag iedereen reageren BVD
Ik heb geen ervaring met borsteltherapie, maar een sensorische integratie stoornis was de eerste diagnose die wij kregen m.b.t. onze zoon. Hij was toen ruim 2,5 jaar oud. In zijn geval bleek het dus in het kader van autisme te zijn (dat vermoeden werd officieel uitgesproken toen hij 3 jaar was, toen werd ook duidelijk dat hij een (aanzienlijke) ontwikkelingsachterstand had). Hij was/is overgevoelig voor bepaalde prikkels en ondergevoelig voor andere, sommige vermeed hij heel erg, andere zocht hij juist op (heel veel bijten in spullen en diepe druk door middel van springen, zich op de grond gooien, beuken tegen mensen). Je zult misschien al zo'n lijst hebben ingevuld waar sensorische profiel in kaart wordt gebracht en er ook adviezen en oefeningen op maat gemaakt kunnen worden. Ik weet dat de SI-therapeut in het begin erg gewerkt heeft aan zijn problemen met evenwichtsprikkels en tastprikkels omdat hij deze erg vermeed (en vooral dat laatste was erg lastig in dagelijkse leven: tanden poetsen, haren wassen, douchen, insmeren, etc hij schreeuwde moord en brand). Langzaam trad er gewenning op voor bepaalde prikkels en kon hij bepaalde dingen beter verdragen. Zijn prikkelverwerkingsstoornis blijft, al is de uiting ervan in de loop der jaren wel veranderd. Ik kan het niet los zien van zijn autisme, zijn verstandelijke beperking, het is daar een onderdeel van. De belangrijkste 'oplossing' om hem niet zo druk, gefocust en meewerkend te houden is om overprikkeling en overvraging te voorkomen. Nu bijvoorbeeld met de sinterklaas stress zie je dat alles weer een beetje terugzakt. Hij is meer in zijn eigen wereldje, heeft minder oog voor anderen/omgeving, wordt weer sneller boos of verdrietig of angstig, voelt zijn lijf weer slecht aan (vroeger was dat dan ook weer moment dat hij ging broekplassen), etc. Veel sterkte en succes.
Hier werkt borsteltherapie goed, in combi met diepe druk. Maar verschilt erg per kind. Bij het ene kind werkt het wel, de ander niet. De mijne vindt het sowieso fijn voelen en wordt er rustiger van. Verder heeft ze ook 2 jaar SI therapie gehad. (en doen we regelmatig zelf nog oefeningen met haar thuis) Als je meer wilt weten mag je een PB-tje sturen.
Hier borstel therapie gehad toen hij 6 mnd was. Het verbeterde echt enorm! Blijft een kind wat enorm prikkel gevoelig is. Maar hij huilde dag en nacht, was diep ongelukkig. En dat is veranderd in een kind wat alles wat beter aankon
Hey meiden wat fijn die ervaringen, bedankt daar alvast voor. Allereerst mamachantal: wat heftig jouw handtekening, wat je mee gemaakt heb zeg met Vienna, Ik hoop dat het inmiddels beetje dragelijker is, ik kan me sws niet voorstellen dat ooit dragelijk kan worden, dus ik heb echt respect!!! Sterkte nog! CHantal1985: jouw kind is 6 nu, was het eerder al opgevallen of nu pas? Kache: heftig ook nog autistisch, ik weet van ELise niet of dat bij haar ook evt kan meespelen, we moeten alles even op beloop laten. Ze lijkt verder in alles mee te lopen, krijgt nu op school meer 1 op 1 aandacht omdat ze dan beter gefocust is. Wat hier vooral opvallend gedrag is: - niet luisteren naar naam - wel luisteren maar niet reageren, dus alweer kwijt zijn - dingen doen zonder te beseffen dat het een gevolg is , en dan nog stom verbaas als we er wat van zeggen - alles in mond doen - idd haren wassen ( maar das bij veel kinderen) - heeeeeel druk, en ongeordend, laat alles slingeren ( vooral op school viel dit op) - handen op de oren als het druk is of veel geluid - is erg kinderlijk voor haar leeftijd ( valt op school op en thuis) NIET ZINDELIJK - dingen dringen niet door, ze vraagt 5 keer om hetzelfde alsof het voor de eerste keer is volgt opdrachten niet uit Idd vragenlijst gehad zowel op school als thuis en daar kwam idd deze diagnose uit.
Hier ook kort geleden die diagnose gehad voor onze zoon. Hij kan prikkels heel moeilijk filteren. Hij krijgt veel informatie binnen wat hij niet kan verwerken. Is ook heel snel moe na een drukke dag. Ziet alles wat nieuw is..wat verplaatst is etc. In grote groepen ben ik hem "kwijt" en hij is het dan ook even kwijt. Kan opdrachtjes dan heel moeilijk uitvoeren omdat hij het niet kan filteren. Kan zich moeilijk focussen.. concentratie is soms ver te zoeken. Hij heeft meerdere "probleempjes" (taalontwikkelinksstoornis, houterige motoriek) hij zit nu op de vroegbehaideling van Kentalis en we hebben een aanvraag voor speciaal basisonderwijs lopen. Borsteltherapie is hier geen optie omdat hij nooit overprikkeld raakt. Hij slaapt goed en is niet overdreven druk.. SI uit zich op veel verschillende manieren. We lopen bij de kinderfysiotherapeut en moeten veel opdrachtjes doen waarbij zijn zintuigen geprikkeld worden. De verdenking is ASS maar dit is nog niet getest (zijn vader heeft PDD-NOS) We zijn dus ook nog een beetje zoekende
lastig als je nog zoekende bent, SI kan idd zich anders uiten. Wij zitten ook bij dezelfde therapeut maar hebben hele andere klachten, deels dan, wel fijn dat het toch kan helpen, succes ermee. Ik kan weinig helpen ik weet zelf ook nog totaal niets haha
Nee, al eerder. Toen ze 2,5 jaar was hebben we hulp ingeschakeld voor de SI problematiek. Ze heeft toen twee jaar hiervoor behandeling gehad via de fysiotherapeut, gericht op SI. En we doen nu dus nog steeds zelf borstel/diepe druk therapie bij haar en SI spelletjes. Mijn dochter heeft overigens ook ASS.
Mijn zoon zocht prikkels (diepe druk) op in zijn mond en eten was een manier om dat te voelen... Hij kon de hele dag vragen om eten, zat geen rem op. Wij zijn toen strak gaan bepalen hoeveel hij mocht eten en als hij 'meer' wilde dan mocht dat alleen in rauwkost. Dat vond hij niet zo lekker , dus dan hoefde het niet meer. Hij beet dus ook veel op spullen en kleding, vanuit diezelfde behoefte. Na een tijdje is hij zijn tanden tegen zijn vingers gaan duwen (het is niet echt bijten... maar wel met vingers in de mond). Altijd dezelfde vingers op precies dezelfde manier (zijn handen op een bepaalde manier in elkaar gevouwen). Toen hij dat ging doen, hield het bijten op kleding en spullen op. Hij doet dit nog steeds en in de loop der jaren heeft hij een dikke eeltknobbel op die ene vinger gekregen die (daardoor) ook een beetje vreemd uitziet. Met eten hebben we nu geen problemen meer. Hij weet precies wat de regels zijn en door zijn autisme is hij vreselijk zwart-wit , wat in dit geval handig uitpakt (geen discussie).
Nou ja, ook nog? Zo voelt het niet. De SI problematiek is gewoon onderdeel van zijn autisme, slechts 1 van de kenmerken. Het opvallende gedrag wat je beschrijft is voor mij overigens volledig herkenbaar als passende bij autisme. Geen oorzaak-gevolg zien, niet reageren op naam, repeterend vragen maar het antwoord niet op kunnen pikken (dringt niet door. Ik zeg altijd dat mijn zoon aan het 'zenden' is, maar dat knopje 'ontvangen' niet aan staat. Echt eenrichtingsverkeer), geen overzicht (maakt overal complete chaos en kan dingen die recht voor zijn neus liggen niet vinden), sociaal-emotionele achterstand (jonger gedragen), problemen met zindelijkheid omdat de plasprikkel niet (goed) binnenkomt en niet voor (adequate) actie kan zorgen (weer een gebrek aan oorzaak-gevolg inzicht). Ik weet niet welke hulp je verder geboden is, behalve de borstel/SI-therapie, maar ik zou adviseren om je kind ook verder te laten onderzoeken naar ontwikkelingsstoornissen (en dan in bijzonder ASS), hoe eerder je daar duidelijkheid over hebt, hoe beter je aanpak kunt laten aansluiten. En dat kan zo'n verschil maken voor jullie als gezin en voor je kind!