Hoogbegaafd, heel slim of iets anders?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Biny, 29 nov 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Biny, ik zal je zo even pb-en voor de namen van die twee praktijken. Of je de afstand ervoor over hebt, moet je zelf maar zien. Bekijk in ieder geval hun sites even of je er een klik mee voelt. Maar je zou toch eigenlijk mogen hopen dat er in Rotterdam en directe omgeving ook wel wat te vinden in.

    Ik kan je niet adviseren welke test het beste zou zijn. Laat dat maar over aan de mensen die er echt voor geleerd hebben. Maar houd een aantal vragen in je achterhoofd:
    - Hebben ze ervaring met testen op HB en weten ze waar ze tijdens de afname op moeten letten?
    - Wordt de test gescoord (dus uitslag bepaald) door de persoon die hem afneemt? Schijnbaar is dat niet altijd het geval, maar heeft wel de voorkeur. Dan wordthet verslag namelijk uit eigen observatie geschreven.
    - Heeft de praktijk meerdere IQ-testen, dus kam er echt gekozen worden voor een test die bij je kind past? Of is het 'one site fits all'?
    - Maken ze gebruik van tests die redelijk recent (opnieuw) genormeerd zijn?

    Wat betreft vergoeding; wij zitten in een wat ander traject met onze oudste. Ook een pienter kind trouwens, die zich als peuter en kleuter behoorlijk snel ontwikkelde. Nu stagneert dat allemaal een beetje en hij zit vaak 'niet lekker in zijn vel'. (Negatieve gedachten, vaak boos / verdrietig, wat kenmerken van faalangst) We willen dus voor hem begeleiding op dat vlak. Wij zijn naar de jeugdarts geweest (dat is dezelfde als de schoolarts) en wij hebben een verwijzing gekregen. Die verwijzing had ook via de huisarts gekund. Een verwijzing betekent dat de begeleiding vanuit de gemeente vergoed wordt. Als je zonder verwijzing zo'n traject in gaat, moet je zelf betalen. Afhankelijk van je (aanvullende!) verzekering, krijg je dan de helft terug. Maar dat loopt aardig in de papieren! Zeventig, tachtig, negentig euro per consult zijn gebruikelijke bedragen.

    Ik weet niet hoe het met een vergoeding zit als we er alsnog voor kiezen zijn intelligentie te laten onderzoeken. Ik hoop dat we hem de juiste begeleiding kunnen geven zonder dat er een label en een dik rapport voor nodig zijn. Als het nodig is, laten we het doen. Wij verkeren in de positie dat we dat dan ook wel kunnen betalen. Maar ik snap dat niet iedereen die luxe heeft. Overigens loont het daar ook om prijzen te vergelijken. Aan de ene kant wil je natuurlijk een goed bureau hebben! Maar ik hoor soms bedragen van 600-700 euro, maar zie ook het dubbele wel eens voorbij komen. En alles daar tussenin.
     
  2. Kiekske

    Kiekske Actief lid

    1 nov 2016
    383
    44
    28
    Mag ik vragen welke orthopedagoog (de fijne) het was?
     
  3. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Ik zal proberen om het kort te houden :)

    Q hebben we in groep 2 laten testen omdat ze op school niks liet zien (ze deed alsof ze niet kon lezen, alsof ze de cijfers niet goed kende etc). Ze werd steeds ongelukkiger en vond het verschrikkelijk om naar school te gaan. We hadden al vaker gehoord dat Q erg voor zou lopen, maar het was ons eerste kind dus echt vergelijkingsmateriaal hadden we niet. We hebben toen gekeken waar ze ervaring hadden met het testen van mogelijke HB kinderen. Bij haar is toen een TIQ van 129 vastgesteld, maar wel met een disharmonisch profiel. Haar VIQ lag ver boven haar PIQ.
    Op school is toen wel eea veranderd. Maar halverwege groep 3 ging het weer slecht met haar. Via de huisarts zijn we doorgestuurd naar een psycholoog. Zij kon ons / haar niet helpen omdat ze te weinig ervaring had met HB kinderen, want zo werd ze ondanks het IQ van ‘maar’ 129 wel genoemd door de IBer en juffen. Nu een wachtlijst gaat ze sinds augustus naar een psycholoog die meer ervaring heeft met HB kinderen. Het stukje omgang met anderen, zichzelf anders voelen, zichzelf uiten, toch vragen mogen stellen is vanaf die tijd erg verbeterd. Om toch een beter beeld te krijgen van waar Q nu precies staat is vandaag besproken dat de WISC nog door die psycholoog wordt afgenomen. Q vertrouwd haar inmiddels dus we gaan er van uit dat dit een betrouwbaar beeld zal geven. Omdat ze al een verwijzing had en onder behandeling is wordt dit vergoed, anders zouden we het zelf moeten betalen.

    Inmiddels is school gestart met een andere invulling van het plus werk. Waar het plus werk vorig jaar nog bestond uit 1 uur per week Spaans is het nu 1 uur per week bij elkaar komen in de plus klas en gedurende de week aan het verbredende plus materiaal werken. Hier is door school een hele methode voor aangeschaft. Voor Q houdt het in dat ze met rekenen niet mee hoeft te doen, de voortoetsen van de methode heeft ze tot nu toe namelijk foutloos of bijna foutloos gemaakt. Met taal werkt ze uit het plus boek en is vaak snel klaar waardoor ze dan ook tijd heeft voor het plus werk. Hierdoor heeft ze nu binnen 4,5 week het pluswerk van 6 weken af. Wij hebben ongeveer elke 3 weken een gesprek met de juf over hoe het gaat. De juf heeft nou contact met de IBer en de juf van de plus klas. Allemaal samen proberen ze Q uit te blijven dagen. Wat ik met dit stukje aan wil geven is dat bij een HB of MB kind het echt niet voldoende is om een plusborkje te geven en dan te verwachten dat het klaar is. Zo is in groep 3 alleen het zon boekje zonder aanpassing van de opdrachten vaak te makkelijk. Rekenen is in groep 3 ook nog niet echt rekenen heb ik me vorig jaar door de IBer laten vertellen.

    Als je nog vragen hebt laat je het vast wel horen. Succes!
     
  4. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.510
    5.613
    113
    Vrouw
    Dankje voor je uitgebreide reactie! :)

    Fijn dat het nu goed lijkt te gaan :)

    We hebben over 2 weken weer een gesprek op school en ik neem jullie vragen mee, eat ze nu precies gaan aanbieden e.d
    Gelukkig wel een fijne en meedenkende juf, zover ik het kan inschatte tot nu toe :)



    @ iedereen, hoe ervaren jullie kinderen die testen eigenlijk en het naar een psycholoog gaan?
     
  5. BLiS

    BLiS VIP lid

    29 jan 2009
    27.768
    1
    38
    Vrouw
    Ik zal je een PB sturen ;)
     
  6. Willowl

    Willowl Actief lid

    16 nov 2016
    299
    138
    43
    Zou je mij daarover ook een pb willen sturen? Ik ben ook op zoek naar iemand die hb kan testen bij kinderen die erg onderpresteren door (faal)angst. Lijkt me zo ingewikkeld om een kind te testen die dichtklapt zodra hij iets 'moet'.
     
  7. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.372
    561
    113
    Vrouw
    Mijn jongste dochter is ook getest door een orthopedagoog die heel goed is met onderpresterende kinderen. Mijn dochter roept heel snel dat ze iets niet weet of kan maar zij prikte daar uitstekend doorheen.
    Dochters vonden het allebei erg leuk om te doen.
     
    Biny vindt dit leuk.
  8. Willowl

    Willowl Actief lid

    16 nov 2016
    299
    138
    43
    Klinkt als mijn zoon. Wat knap dat ze er zo goed doorheen kon prikken. Zou je me willen pb-en welke orthopedagoog dat is? Of als iemand anders nog een goede weet..

    Sorry TS, ik wil je topic niet kapen.:oops:
     
  9. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.890
    13.060
    113
    Vrouw
    Mijn zoon is van de zomer getest door een psycholoog- orthopedagoog. De verwijzing was via de huisarts maar omdat zij een contract heeft met de gemeente werd alles 100% vergoed.
    Deze dame was ook gespecialiseerd in hb kinderen, iets wat ook belangrijk is voor de IQ test.
    Ondertussen heeft mijn zoon zijn eigen leerprogramma en krijgt hij daarnaast 1 dag per week les met alleen maar hb kinderen hier uit de regio, dit laatste schijnt zo uniek te zijn dat er laatst een staatssecretaris was om het met eigen ogen te kunnen zien. Het belangrijkste is dat mijn zoon weer met plezier naar school gaat.
     
    Biny vindt dit leuk.
  10. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Mijn dochter vindt het leuk om naar de psycholoog te gaan. We hebben haar uitgelegd dat het een soort denk dokter is die ons, de juffen en haar wil proberen te helpen zodat Q zich fijner voelt.
    Tegen Q zeggen we niet dat ze een IQ test gaat doen. We vertellen dat ze opdrachtjes en spelletjes gaat doen wat misschien kan helpen om haar beter te begrijpen. Ook dat vindt ze super leuk, ze hoeft dan even niet naar school.
     
    Roanna en Biny vinden dit leuk.
  11. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    alja de bruin!ze kan alles. super goed en degelijk. al jaren tevreden met haar. begaafdheidsdeskundige. google maar haar naam vr haar website.
     
  12. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    Leiden?
     
  13. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.890
    13.060
    113
    Vrouw
    Bijna, A ad R. ;)
     
  14. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    tttt
    dat was eerst als pilot in leiden waar wij woonden(2014 denk ik). Ik hoorde alleen maar positieve reacties van de ouders en van de kids. omdat in leiden o. a. onze begaafdheidsdeskundige en veel onderzoekers met hb onderwijs, hb kind onderzoek aan de slag waren met het geld dat kwam van de staat secretaris. nu gaat het verspreiden in het hele land. in boskoop is er trouwens een goed gekeurde HB basisschool met een geweldig hb groepje. in leiden (warmond) heb je ook slim en sociaal training vr HB kinderen.
     
  15. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ze kan toch niet 2 jaar versneld zijn? (van 0 naar gr2 zeg je) Ze is volgens mij 'als een herfst kind behandeld'; het betekent dat ze met haar geboorte datum dec 2011, met de herfst kinderen mee is gegaan. vroeger was dat tot eind oktober, maar vele scholen trekken dat tot eind december toe tegenwoordig, tenzij het kind daar echt niet klaar voor is. steeds meer kinderen gaan tegenwoordig over. (tot geboorte datum november in 0gr beginnen maar daarna toch naar gr 2 gaan)
    ze heeft dus 1 heel school jaar gekleuterd op gr2 PLUS in het begin van school, met 4 jaar oud dus, vanaf december(0 groep dus) tot eind schooljaar. Zie ik dat verkeerd? als ze 2 jaar versneld was zou ze op gr4 moeten zitten. Mijn zoon is 2 keer versneld(eigenlijk anderhalf keer dus) hij is net 8 geworden(eind nov 2009) en hij zit al op gr6. je dochter is 2 jaar en 1 maand jonger, en ze zit in gr3.met 2 jaar versnelling zou ze op gr4 moeten zitten toch? ik snap dat niet. snap jij wat ik bedoel?
     
  16. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.345
    8.804
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Volgens mij heb ik toch nergens gezegd dat ze twee jaar is versneld ;)

    Bij ons op school laten ze in ieder geval de meeste hersftkinderen langer kleuteren. Onze dochter is destijds in een instroomgroep begonnen, groep 0 noemen ze die bij ons op school. Dit was met de kinderen van dec en jonger. (wanneer ze deze klas starten is een beetje afhankelijk van de instroom). Het idee dat ze dan daarna naar groep 1 zou gaan enz, alleen was het advies van school destijds om haar naar groep 2 te laten gaan. Ze zien haar wel als een jonge/versnelde leerling, als ik nu ook de juf van groep 3 hoorde.
    Op de 3 oktoberkinderen na, zijn dat jaar alle okt-dec kinderen naar groep 1 gegaan.
     
    belize vindt dit leuk.
  17. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ik snapte even effect van 0groep niet blijkbaar. toen zoon begon hadden ze dat niet, en ze eindigden met 38 kleuters in zijn groep. ellende voor de juf. toen hij pas met gr 5 was begonnen ze volgens mij met een 0groep. maar ik wist even niet wat je bedoelde. En ja ik ben op een school geweest waar alle herfst kinderen door gingen tot en met begin december. gr3 was vol met nog babies lijkte het me. dat vond ik toen zo drastisch. ze zeiden dat het tegenwoordig zo hoort. langer kleuteren is altijd goed vind ik persoonlijk. zoontje heeft dus ook net zo lang gekleuterd als jouw dochter. maar ik moest daar wel een strijd van maken om het zo lang te laten duren toen. slechts half jaar kleuteren vond ik ook echt niets.
     
  18. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.345
    8.804
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Ik had dochter ook het liefst gewoon twee en half jaar later kleuteren, maar helaas was dat geen optie. Voor onze zoon van febr is dat toen echt goed geweest, met name op sociaal emotioneel gebied, terwijl het verder ook een intelligent mannetje is.
     
  19. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.510
    8.362
    113
    Op de school van mijn dochters gaan de meeste kinderen geboren tot 1/1 door naar groep 3, maar er wordt ook echt per kind gekeken wat goed is. Er worden dus najaarskinderen in de kleuterklas gehouden, maar andersom gaan er ook kinderen van na 1/1 door naar groep 3. Hier is ongeveer 15-20% van de kinderen in groep 3 versneld (geboren na 1/1 op onze school dus). Ik vind dat niet het beeld van ‘baby’s in groep 3, geven...het zijn stuk voor stuk kinderen die toe waren aan groep 3, een zeer groot aantal heeft ook een aangepast programma.

    Ik was ook voor lang kleuteren, tot ik mijn eigen kinderen leerde kennen... Toen kreeg ik door dat lang kleuteren helemaal niet altijd zaligmakend is en dat het soms kiezen tussen twee kwaden is.
     
    zigzag vindt dit leuk.
  20. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    mijn zoon was op PSZ toevallig half jaar lang de oudste geweest in zijn groep en we zagen hoe goed het voor hem was, juist veel groeien en rijpen. ons is het 1,5 jaar kleuteren met veel moeite gelukt.
     

Deel Deze Pagina