Alsjeblieft zeg......... Noem eens een reactie waar jij “tussen de regels doorleest” dat leekrachten dit beweren.
Kijk, aan dit soort generieke kreten heeft niemand iets.. Wat de maatschappij (en de minister denk ik ook) mist is een transparante en concrete roadmap: - HOE gaat een bedrag X leiden tot de oplossing Y? Concreet, wat ik werkelijk nergens terug heb kunnen vinden. - WAT gaat er wijzigen in de werkcultuur binnen onderwijs, en op basis waarvan is vastgesteld dat dit gaat leiden tot meer personeel? - wat is jullie perceptie van werkdruk, in uren uitgedrukt, en waar is deze aan gefilterd? T.o.v. welk functioneringsniveau in andere werkvelden? En zo kan ik wel doorgaan. Dat zou de invulling moeten zijn van de staking: inhoudelijke discussie over tekortkoming, oorzakenanalyse, concrete oplossingen x bedrag (onderbouwd hoe het bedrag tot oplossing leidt) en een tijdsplanning. Spandoeken met: salaris + werkdruk -, is de ultieme wens van iedereen hoor. Daar zijn leraren niet uniek in. Inhoudelijke uitleg van werkdrul komt dan in uren, voor een gemiddelde hbo-functie ook echt niet uitzonderlijk. Waarom geen analyse obv tekortkoming in onderwijsaanpak? DAAR is iedereen mee eens. En wat gaat daarin veranderen? De bovenstaande riedel getuigt in mijn ogen absoluut niet van een constructieve professionele veranderaanpak.
Verder dan ‘oneerlijk’ komt men inderdaad niet. Ik heb al meerdere keren gevraagd hoe dan is vastgesteld dat het salaris van po vergelijkbaar zou moeten zijn met het vo. Is hier een puntensysteem voor? Leg het maar objectief neer, wie weet ga ik er dan wel heel anders tegenaan kijken. Maar nee, het blijft bij een gevoel. Ook heb ik nog nergens gelezen hoe een hoger salaris zou kunnen bijdragen aan beter onderwijs. Gaan leerkrachten daar nóg harder van lopen? Het onderwijs systeem moet op de schop, dat is duidelijk. Maar dan wel aub in het belang van de kinderen.
Jawel hoor. Er zijn roosters geplaatst van de werktijden van een docent. Daarbij benoemde ze hoeveel dat wel niet was, en dat het niet normaal was. Terwijl voor heel veel leden dit rooster normaal was, ook zij werken zo veel, misschien nog wel meer. En ook zijn er opmerkingen gekomen vanuit docenten hier als: maar jullie krijgen overuren tenminste uitbetaald in het bedrijfsleven. Oftewel: ik ben zieliger, want ik maak overuren waar ik niet voor betaald worden. Maar ook dat klopt niet, want heel veel overuren in het bedrijfsleven worden níet uitbetaald. Dus ja, dit alles bij elkaar komt toch een beetje over alsof de docenten zich het zieligst van iedereen vinden.
Als ik de oplossing had gehad dan was ik nu wel op de koffie geweest bij de minister. Ik zeg alleen dat er iets moet veranderen, want als het zo verder gaat dan komt er een totale leegloop aan leerkrachten dán hebben ouders pas een probleem. En dat probleem is veel groter dan een extra dag kdv betalen. En ik word echt zo moe van die opmerkingen dat we het alleen maar voor ons eigen belang doen (bedoel niet jou, Amdaa). We doen dit allemaal voor jullie kinderen. Als we het voor ons eigen belang zouden doen dan hadden we beter een andere baan kunnen kiezen, maar we blijven, omdat we van het onderwijs houden, maar de werkdruk haten.
Is ook zo xElles.... ik geloof ook echt dat 99% van de leerkrachten het ook echt voor de kinderen doen. Maar de leerkrachten mogen het ook voor zichzelf doen. Als de werkdruk te hoog is geworden moet er ook iets veranderen. Passend onderwijs en andere bijkomende werkzaamheden die moeilijk zijn te combineren met goed onderwijs leveren zal opnieuw moeten worden bekeken. Maar alleen geld eisen heeft volgens mij geen zin. Opnieuw het hele systeem bekijken lijkt mij veel meer effect hebben. Alleen is een overheid daarop niet voorbereid. Zij bedenken alles op lange termijn. 20 jaren plannen et cetera.
Ondanks dat dit een hartekreet is, blijft het een mooi generiek stuk. Ik vroeg je of je me uit kon leggen waar ik dan niets van snapte en vervolgens komt je weer met een algemene klaagzang. Ik weet dat er problemen zijn. Ik heb drie kinderen op de basisschool en ben een betrokken en actieve ouder. Ik vraag alleen om uitleg over hoe meer salaris gaat zorgen dat jij het ineens minder druk hebt om te zorgen dat Julia op het VO de juiste begeleiding krjgt voor haar rekenprobleem. Want het geld voor werkdrukverlichting is al toegezegd, ondanks dat er geen concrete plan aan ten grondslag ligt. Dus wat,behalve een enorme bak aan frustratie bij de leraren, is eigenlijk de reden om te staken?
Het lastige is dat aan de oplossingen en verandering al wel een prijskaart is gehangen. Het gevraagde bedrag is toch gebaseerd op concrete probleemanalyse en oplossingen? Dan zijn die concrete oplossingen toch bekend en uitgewerkt? En ik denk dat de informatiekloof juist hier in zit: - iedereen heeft onwijs veel respect voor docenten, dat is geen discussie, - dat de invulling van onderwijs anders moet snappen we ook wel. Maar waar geen duidelijkheid over komt is: hoe dan? Hoe is dat bedrag ondeebouwd? Wat gaat er precies gebeuren met reeds toegezegd bedrag? En dan kijkt de maatschappij naar de leraren zelf, want jullie leggen een eis neer. Als dan de vraag komt: wat is de plan van aanpak erachter? Komt een antwoord: weten we niet precies, maar er moet iets veranderen.
Wij zijn naar de film Wonder geweest. Draaide 3 keer in de bioscoop die dag, speciaal voor CNV-leden. Mooie film! Heeft ook zeker betrekking op het onderwijs; gaat over een jongetje die na 27 operaties nog steeds veel littekens in zijn gezicht heeft en er heel anders uit ziet dan de meeste kinderen. Heeft jaren thuisonderwijs gekregen en de film laat de overstap naar het reguliere onderwijs zijn. Verdrietige scenes, ook mooie scenes. En verder; ja, we hadden kunnen gaan werken die dag, want geloof me, er is genoeg te doen. Dat hebben we op de voorgaande stakingsdag dan ook gedaan. En de meesten van mijn team zijn na de film ook weer aan de slag gegaan, want druk druk druk. Maar af en toe mag er ook ontspannen worden en ik vond het dus echt een leuk cadeautje van het CNV.
Tja dat is andersom net zo. Doe jij een populariteitswedstrijd ofzo?? Jeetje die fase heb ik na de middelbare school wel afgesloten.
Waarom? Omdat jouw probleem met de huidige situatie veel kleiner is dan dat van de leraren natuurlijk. Want jouw probleem is sporadisch en tijdelijk (af en toe een stakingsdag) terwijl dat van de leraren dagelijks, jarenlang voortduurt. Soms moet je even solidair zijn.
Ik zag dit filmpje van RTLZ op Facebook voorbij komen https://www.facebook.com/video.php?v=630699773767058
Over stemmingmakerij gesproken.... misschien goed om je berichtje nog eens na te lezen of je daar zelf niet ook aan doet. Er wordt hier niet zomaar iets geroepen. Ikzelf heb echt tig leraren gesproken en ondanks dat ik niet in het onderwijs werk heb ik er veel mee te maken vanuit mijn eigen werk en door mijn studie weet ik er ook het eea wel vanaf. Daarnaast weet ik veel van zorgverlening en structuren. Die leraren, ook een aantal hier, zeggen echt heel duidelijk dat de administratieve taken veel te hoog zijn geworden. Juist het systeem maakt dat men zich gedwongen voelt dit te blijven doen, omdat men het zo heeft geregeld dat er zonder papieren geen hulp kan komen. Een leraar vertelde me vandaag nog een absurd voorbeeld van. Een kind met een bepaalde aandoening waarbij de leerkracht en de ouder samen elk jaar 24 pagina's onderbouwing moeten aanleveren waarom dit kind een rugzakje nodig heeft. Het is nodig vanwege de aandoening die nooit meer over gaat. Dan is het toch duidelijk dat deze zorg voor de rest van de schoolcarriere nodig is. Waarom dan toch ieder jaar die 24 pagina's vullen. Dit soort onzin, daar moeten we echt vanaf. In het onderwijs, maar ook in de zorg. Het zou het schoolbestuur en de directie sieren als men zou zeggen, we doen dit niet meer. We schrappen dit soort onzin. We maken dan 1x een plan en dat dienen we gewoon elk jaar in met een nieuwe datum erop. Ik roep maar wat. Of we dienen 1x een plan in wat gemaakt is voor tot zijn 18de. Maar er is lef voor nodig om dit te doen. Jouw bericht is voor mij een voorbeeld van hoe mensen vast kunnen zitten in de structuren. Juist dan is het goed om de geluiden van buiten te horen. Om mensen van buiten mee te laten kijken. En zeker om de handen in een te slaan met ouders. En nog maar een keer.... de kritische mensen hier zijn voor beter onderwijs, voor minder werkdruk, voor kleinere klassen, etc etc. En dat staat los van hoe je omgaat en aankijkt tegen de leerkrachten (ook van je eigen school). Je kunt dat niet steeds voor de voeten blijven werpen terwijl dit gewoon niet klopt.
Bij jouw reactie moet ik spontaan denken aan een bepaald spreekwoord: 'De beste stuurlui staan aan wal' !
Tja, het is geen commerciele sector; qua eisen en onderhandelingsvaardigheden kan je niet teveel verwachten
Denk je werkelijk dat in mijn vakgebied ik hier nooit mee te maken heb met dit soort dilemma's. Maar goed..... ook jouw reactie bevestigd weer mijn gevoel dat er geen inmenging van buiten mag zijn, er mag geen kritisch geluid gegeven worden of andere opties genoemd. Want dan ben je een stuurlui die aan de wal staat en het beter weet. Het is echt om te huilen anders zou ik er heel hard mee gaan lachen.....