Als je genoegen neemt met 14% minder salaris dan je collegae, ja. Bereiken schrijf je trouwens met een korte ei. En wat is 'zogenaamd' aan de staking? Het is toch gewoon een staking?
80 procent van de stakers hebben loon gekregen. Staken is onbetaald werk neer leggen dus niet betaald thuis zitten of toch de administratie doen. En dankjewel voor de correctie. Zoals je ziet is spelling niet mijn sterkste kant.nooit geweest ook ondanks de inzet van verschillende leerkrachten. Verder zijn appels nog steeds niet met peren te vergelijken.het zijn nog steeds 2 verschillende beroepen ook al zijn er overeenkomsten.
Erg laag bij de grond om iemand te pakken op zijn/haar spelling. Als dit de eerste spellingsfout is die je tegen bent gekomen in 79 pagina’s... dat geeft te denken. Maar dat ter zijde. Zou nog steeds graag inhoudelijke argumenten horen waarom en op basis van welke gegevens bo leerkrachten vinden dat het gerechtvaardigd is dat zij evenveel verdienen als leerkrachten in het vo.
De leraren eisen eigenlijk dat hun salarissen gelijkgetrokken worden met die van tweedegraads bevoegde docenten in het voortgezet onderwijs. Ze hebben immers allemaal een hbo-opleiding gedaan en hebben een vergelijkbare baan. De details hiervan kun je ongetwijfeld opvragen bij de stakers, als je het niet gelooft.
Maar wat vind je er dan vergelijkbaar aan? Andere leeftijden, VO veel meer kinderen per week, etc. Zijn toch echt appels en peren?
Dat eerste ben ik het mee eens: allebei hbo. Maar je kunt de ene hbo niet vergelijken met de andere hbo. Als leerkrachten echt zo kort door de bocht gaan haak ik definitief af. Ik hoop dus dat er andere argumenten (bv vakinhoud), waardoor het wel geeechrvaardigd is dat salarissen gelijkgetrokken worden. In ons vak is er dus een soort puntensysteem. Hierin scoren bv direct patientencontact of eindverantwoordelijkheid in behandeling/diagnose hoog. Hieraangekoppeld zit dan een hoger salaris, ondanks dat er op een afdeling verschillende hbo-ers rondlopen. Zoiets zoek ik dus ook in het onderwijs. Eigen inzicht, dat de inhoud van ‘leerkracht-zijn’ verschilt. En dat daar dus ook (mogelijk) een ander prijskaartje aan hangt. En dit is echt een oprechte vraag!
Ik hoef niet alles exact te kunnen vergelijken om iets op waarde te kunnen schatten. In de zorg heb je allerlei verschillende beroepen naast elkaar. Ik ken een chirurg, en iemand bij anesthesie. Iedereen heeft heel duidelijk zijn/haar eigen taak. Geheel omschreven en prachtig te beoordelen. Leraar zijn is een (1) beroep. Alle leraren hebben 'patientencontact', ze zijn allemaal eindverantwoordelijk, etc. Ik vind persoonlijk de kennis die een tweedegraads leraar in havo 1 doorgeeft ook niet meer waard dan de kennis die onze juf doorgeeft. Dl leert zichzelf kennen, zich te conformeren, te presenteren, samen te werken, lezen, schrijven, rekenen, toneelspelen, en nog veel meer. Het legt de basis voor de rest van haar leven. Onze basisschool juf heeft VWO gedaan en daarna dus de Pabo, omdat ze graag met jonge kinderen wilde werken in deze belangrijke fase in hun leven. Ze is objectief gezien dus niet lager opgeleid dan een tweedegraads leraar. En ze is minstens zo intelligent. Het logische gebrek aan beoordelingsmogelijkheden en doorgroei in het onderwijs t.o.v. bijvoorbeeld jouw sector, daar kan zij niks aan doen. Laat staan dat ze er zelf een oplossing voor kan bedenken (dat lijken sommigen hier te verwachten, dat ze het zelf wel ff oplossen).
Daarom denk ik ook dat er meer geld moet naar SBO, zodat de extreme niveauverschillen kleiner worden. Daarbij is er al extra budget voor extra handen. Samen met een verlichting van de administratieve lasten moet dat voldoende zijn. Ik zie verder dan geen reden meer waarom PO hetzelfde zou moeten verdienen als VO. Appels en peren zijn het dan weer.
Ok. Het blijft dus ‘een gevoel’. Tja, ik wil ook wel net zo veel verdienen als sommige HBO-ers op onze afdeling. Jammer, vind het wel een gemiste kans. Ik haak af. (Hoe kom je er trouwens bij dat er bij ons doorgroeimogelijkheden zijn? Dit is echt een foute aanname! Iedereen heeft gewoon z’n eigen specialisatie. Als je eenmaal in trede 10 zit (na tien jaar), dan zit je daar tot je pensioen in. Of je moet heb laten omscholen en gaan voor een andere functie.)
Dat is ook al 100 keer gezegd hoor. Sowieso leggen de PO leerkrachten de basis voor een kind, dat vind ik al veel waard. Maar vakinhoudelijk werken ze op veel meer verschillende niveau's. De juf van mijn dochter draait een combi klas en geeft rekenen op 7! verschillende niveau's.
Nou, ten eerste baseer ik me niet simpelweg op een gevoel, ik maak een algemene inschatting en ik geef daar een aantal argumenten voor. Hebben jullie geen doorgroeimogelijkheden? Dan had ik dat verkeerd begrepen van mijn kennisje. Die volgde idd een interne opleiding voor 't een of ander, en dat ken ik zelf uit het bedrijfsleven, cursussen en opleidingen vanuit je werk, en daarna krijg je opslag. (Juf doet ook genoeg cursussen trouwens maar krijgt daarna geen opslag). Jammer dat je verder helemaal niet ingaat op mijn argumenten. Als jij meent te weinig salaris te krijgen ivm je collega's, dan zou ik dat maar eens snel bespreken met je leidinggevende?
Ja maar jij vindt jouw werk ook echt heel belangrijk omdat jij gaat over leven en dood zodra je een kind op de commode legt. Het valt allemaal wel mee. Ja, de basis van het onderwijs zit bij PO, maar dat maakt het nog niet belangrijker dan het VO, dat is gewoon niet te vergelijken.
niemand zegt belangrijker, maar even belangrijk. En over de niveau differentiatie reageer je maar niet zie ik. Dat is toch een wezelijk verschil. De rest van je commentaar is echt te dom voor woorden. Je laat jezelf ontzettend kennen.
Volgens mij heb ik eerder al een mogelijke oplossing gegeven voor de niveauverschillen. Of heb je dat niet gelezen?
ja dat er meer kinderen weer naar het SBO moeten als daar meer geld beschikbaar komt. Maar ik denk dat je weinig kennis van zaken hebt als je zo'n voorstel doet. Niet elk kind is dan nl beter af op het SBO. Daar zitten nl ook kinderen met andere problematiek en een kind dat wat minder makkelijk mee komt wordt daar niet gelukkiger van.
Ik zeg toch ook dat er dan meer geld naar het SBO moet? En met het extra geld wat naar PO gaat kan dan een extra docent aangenomen worden die helpt bij de ondersteuning voor leerlingen die niet mee komen. Lijkt mij zinniger dan hogere salarissen, want waar helpt dat voor?
volgens mij lees je niet. Er wordt ook gevraagd om meer geld om in het PO een extra docent of onderwijsassistent aan te nemen. En het geld voor hogere salarissen is eerlijker om een PO leerkracht altijd met niveau verschil te maken zal blijven hebben, ook met extra handen. Dat is het verschil met de collega's in het VO. Maar weer meer kinderen naar SBO sturen als daar meer geld bijkomt is gewoon geen oplossing. Sommige kinderen in het PO wat niet mee kunnen komen die worden op sommige SBO scholen helemaal ondergesneeuwd door alle bijkomende problematiek van sommige kinderen. Dan moet het SBO weer opnieuw ingericht worden in leer en gedragproblemen, maar daar gaat deze discussie niet over.
Ja, Tuc, daar gaat het dus wel over. Ik denk dat het het beste zou zijn als ze het hele onderwijs reorganiseren. Zodat ieder kind krijgt wat hij/zij nodig heeft. Nu krijgen de kindjes die meer aandacht nodig hebben, maar ook de kindjes die juist de normale lijn volgen onvoldoende aandacht. Een hoger salaris lost dat niet op. En het geld wat reeds toegezegd is kunnen ze toch gebruiken om extra handen in te zetten? En door de administratieve lasten te verlichten kan een leraar ook meer tijd aan de kinderen besteden. Waarom reageer je daar niet op? Een vriendin van mij werkt in het VO, zij heeft ook te maken met niveauverschillen. Met kinderen die niet mee komen omdat ze simpelweg het inzicht missen. En juist omdat ze die kinderen maar een paar uur per week ziet is het moeilijk om ze extra aandacht te geven. Dus ook daar zijn niveauverschillen. En als zij 10-min gesprekken heeft, is dat vaak voor 60-120 kinderen. Dus het is gewoon niet te vergelijken.
het geld wat nu is toegezegd is voor de toekomst. Voor nu is er te weinig. Als ze in het aanbod alles niet zo ver uitgespreid hadden dan weet ik niet of er een tweede stakingsdag was gekomen, Dit aanbod van de regering is een lachertje om het over zoveel jaar te verspreiden.