Het is idd een kwestie van aanleren. Mijn kinderen weten niet beter dan dat wij thuis volkoren brood eten. Dat eten ze vanaf dat ze brood eten. Een witte boterham kennen ze misschien van andere mensen. Hier in huis is nog nooit een witte boterham gesignaleerd.
Maisbrood is gewoon wit brood met wat toevoegingen om het geler te maken. En het heeft een andere smaak. Qua voedingswaarde is het net als alle witte meel, witte pasta, witte rijst; puur zetmeel. Dus heel veel snelle koolhydraten. Waar je bloedsuiker snel van omhoog schiet en daarna weer dipt.
Ik heb net even zitten zoeken en maisbrood is beter dan witbrrod, maat bevat maar 1/3 van de vezels etc als volkorenbrood. Ik heb wel het maisbrood met korrels maïs en ook stukjes maïs, er zit echt een mais structuur in. Maar de jongens krijgen dit ook. Toch maar is denken aan volkorenbrood voor de jongens.
Ik vind witte bolletjes trouwens ook ronduit het lekkerste brood hoor. Maar ja, je eet in je leven zoveel brood. Als dat dan allemaal wit of lichtbruin brood is, is dat gewoon niet gezond. Dus daarom koop ik gewoon nooit wit of normaal bruin brood. Dan kan ik het ook niet opeten.
Donker brood is eigenlijk ongezond vanwege de mout wat toegevoegd. Enne in de korsten zit geen meerwaarde qua voedingstoffen. Dus verplicht de korsten opeten (wat vaak een drama is bij kinderen) is onzin. Ze kunnen beter een extra boterham opeten zonder korsten.
Ik lees hier dat veel mensen zeggen: bruin brood is wit brood met een kleurtje. Dat KAN maar is zeker niet altijd het geval. Wat je moet doen is voor ieder brood de verpakking lezen, of het navragen bij de bakker. Er is genoeg lichtbruin brood met 2x zoveel vezels als wit brood, en daarmee is het zeker geen wit brood met een kleurtje. Vaak is dat een mix van tarwemeel en volkoren. Als er volkoren op staat is het wel per definitie goed qua vezels. Let wel dat geldt alleen voor brood. Dus niet voor volkorenkoekjes, pannenkoeken, pasta etc. Daar kan nog steeds heel weinig vezels in zitten omdat daar de wet niets in verplicht. Een voorbeeld, brood van de lidl want dat ligt toevallig hier in de kast: Grof volkorenbrood met zonnebloempitten bevat 8,1 gram vezels per 100 gram. Sesamgranenbrood bevat 4,7 gram vezels per 100 gram (= geen volkoren) Tijgerbruinbrood bevat 4,4 gram vezels per 100 gram (= geen volkoren) Van de Nettorama: Boeren polderbrood, een donker meergranenbrood bevat 7,6 gram vezels per 100 gram maar is officieel geen volkorenbrood. De zachte volkorenbolletjes van de AH bevatten "slechts" 6.5 gram vezels per 100 gram. https://www.ah.nl/producten/product/wi366059/ah-volkoren-bollen Dan kan je dus beter het meergranenbrood van de Nettorama eten dan de zachte volkoren bolletjes van de AH Wit brood bevat 2,7 gram vezels per 100 gram. Als je geen volkorenbrood lust maar je kiest relatief vezelrijk lichtbruin brood, kan je dus nog steeds een bewuste gezonde keuze maken rondom de vezels. Maar... er is ook genoeg bruin brood te vinden wat inderdaad wit brood met een kleurtje is. Echt de etiketten lezen dus.
Wij aten altijd tarwe brood maar sinds de uitzending van de keuringsdienst van Waarde ben ik overgeschakeld op fijn volkoren brood. Dat lusten de kinderen ook zonder problemen. Inmiddels ook al eens grof volkoren gehad en dat ging ook prima.
Dat inderdaad: ik heb nog nooit volkoren speltbrood gevonden. Maar van spelt zwel ik niet op en van ander graan wel haha. Mn dochter eet trouwens altijd volkoren (fijn).
Wij eten al jaren zo donker mogelijk volkorenbrood. Onze kids weten ook niet beter. Ook haal ik wel vaak volkoren met "pitjes" dus bijv met zonnebloempitten of sesamzaad etc.
Grappig dat mensen vaak donker brood associëren met gezond en dan zo donker mogelijk brood gaan eten. Het donkere is idd gewoon gebrande mout en kan net zo goed een witbrood verhullen. Als er volkorenbrood op de verpakking staat moet dit overigens wel gemaakt zijn van volkoren meel volgens de wet. Witbrood is gewoon tarwebloem en tarwe/bruinbrood vaak fifty fifty tarwebloem en volkoren meel. Ik eet zelf glutenvrij sinds een tijd en die glutenvrije broden kunnen er ook wat van Zo heeft Yam een licht meerzadenbrood en een donker meerzadenbrood en het enige verschil is dan ook het kleurtje..
ik bak zelf volkoren speltbrood. dat meel kan je bij ons bij de molen kopen. mss zit er ook eentje bij jou in de buurt
Hier soms volkoren spelt (van de bakker) en de kinderen eten graag Zaans Volkoren van de AH. Spelt houden ze niet zo van.
Volkorenbrood is inderdaad het best, maar nog donkerder niet perse. Ik heb wel eens begrepen dat dat juist ongezonder is. Weet niet meer precies hoe het zat, maar de kleur zegt dus niet of t gezond is.
Het simpele AH Zaanse Snijder Volkorenbrood wordt hier ook veel gegeten door de kinderen. Dat bevalt 6,5 gram vezels per 100 gram --> https://www.ah.nl/producten/product/wi48711/ah-zaanse-snijder-volkoren-heel Dit brood wordt net zo goed gegeten als gewoon lichtbruinbrood. Ideaal, omdat ze zo toch meer vezels binnenkrijgen Daarmee bevat dit volkorenbrood wel minder vezels dan het boeren polderbrood (= meergranenbrood) van de Nettorama. Het "label" zegt dus niet altijd alles
“Volkoren” is een beschermde term. Een bakker mag brood dus pas volkoren noemen als het voldoet aan een minimum aantal vezels. De kleur van je brood zegt dus niets over de hoeveelheid vezels. Heel donker brood kleuren ze vaak gewoon met een kleurstofje.
Ik at echt altijd Volkorenbrood tot ik zwanger werd van mijn dochtertje. Ik had zelfs een hele afkeer op brood, wat nu langzaam op gang komt (brood vond ik vroeger zo lekker) en ben i.p.v Volkoren brood Tarwe brood gaan eten dan gaat het nog wel. Van wit brood krijg ik maagzuur en krijg ik nog sneller honger dat neem ik vrijwel nooit. Het is wel een kwestie van leren eten weer. Alles kun je leren eten en dat weet ik. Maar er even over heen te zetten vind ik niet gemakkelijk. Volkoren brood is inderdaad het beste. Bij Spelt brood moet je uitkijken hoeveel Spelt er in zit deze kunnen per broden nog wel eens variëren en zit er uiteindelijk bijna geen Spelt in.
Dit had ik ook begrepen inderdaad. Daar waar wij voorheen nog afwisselde met donkere broodsoorten eten wij nu voornamelijk nog volkoren.