Dat viel eerlijk gezegd dan nog wel weer mee, haha. Maar zoiets koop ik dus niet, al zou ik het kunnen. Ik koop in de winter ook geen komkommer van 2 euro of een bakje bleke aardbeien voor veel te veel. Van zulk soort prijzen word ik een beetje opstandig, hihi. Dat geld besteed ik liever anders.
Ik vind dit best tegenstrijdig en opmerkelijk. Hier geef je aan het niet breed te hebben en elke maand wel wat in de min te komen, en in een andere post dat je geen idee hebt hoeveel de KBS is of wat er precies binnenkomt of afgaat op je rekening. Als je al te kort komt regelmatig lijkt mij dat toch iets om beter bij te gaan houden? Ik schrik best van de manier van omgaan met je financiën zo.
Ik vind dat dan wel weer vrij normaal . Ik weet namelijk ook niet alle bedragen. En ik geloof ook dat hoe 'breder ' je het hebt hoe makkelijker je daarin wordt. Omdat bij onze alle vaste lasten berekend zijn per maand, ook die per kwartaal of per jaar worden betaald (en de kbs is hierin ook als inkomstenpost verweven) en van een aparte rekening gaan, hoeven wij ons alleen maar 'zorgen' te maken over onze betaalrekening waar ons vrij te besteden geld op staat. Als er iets wijzigt, meestal aan het begin van het jaar, passen we dit aan. Wij doen dit al jaren zo, dus ik ben me eigenlijk ook totaal niet bewust van de exacte bedragen. Gewoonweg omdat ik me daar niet mee bezig hoef te houden elke maand, het gaat vanzelf. Dat is nou eenmaal een keuze die wij hebben gemaakt, die prima werkt, er word nooit iets niet betaald, en we hoeven niet na te denken over rekeningen. Alleen over de andere rekening waar ons vrij te besteden geld op staat, daar denken we wel bij na elke maand. We kunnen het dus wel zó opzoeken maar ik zou nu niet echt bedragen kunnen noemen. Wel ongeveer hoor, maar soms blijk ik dat toch niet exact te weten. Dat is dus niet dom of niet met geld om kunnen gaan en je niet bewust ervan te zijn. Dat is een manier van omgang die voor ons al jaren super werkt en die ons rust geeft. Het is een andere manier. En deze manier gebruikte we juist ook al jaren geleden toen we het minder breed hadden.
Hoef je niet van te schrikken hoor. We kunnen alles doen wat we willen en elke rekening wordt betaald. Ja, soms betaal ik voor 100 euro een paar centen debet-rente. Ik kan er niet wakker van liggen. Zijn er grote uitgaven dan trekt dat altijd wel weer recht met storten van vakantiegeld oid. Over het gehele jaar genomen kunnen we zelfs nog een beetje sparen. Waar zou ik me druk om moeten maken?
Exact hoe het er bij ons ook aan toe gaat! De vaste lasten gaan van manlief’s rekening af waar altijd voldoende daarvoor opstaat. De boodschappen en dergelijke doen we van mijn rekening. Hebben een bedrijf & zelfs met een eigen bedrijf gaat het op die manier perfect. Geeft mij rust!
Waarom is dat dan dom? Ik denk heel simpel. Zolang de rekeningen betaald worden, je normaal kan leven en ook nog kan sparen, zie ik niet in waarom de manier waarop iemand iets regelt dom is. De uitkomst is hetzelfde, maar de manier waarop is anders en dat maakt iets niet meteen dom.
Ik begrijp dat wel, zou bij mij ook zo zijn maar bij ons is dat zo gegroeid. Wij hadden allebei een koophuis toen we elkaar leerden kennen. Eén van deze huizen werd pas nadat wij getrouwd zijn verkocht, het mijne. Tot die tijd betaalden wij dus elk ons eigen huis. Ik ben helemaal geen aanhankelijk dom vrouwtje wat het moet doen met het pasje wat haar man haar geeft. Ik hou zelf best goed in de gaten wat er op mijn rekening gebeurd maar daar gaan de vaste lasten dus niet af, dus ik heb geen idee hoeveel dat is.
Ik regel overigens wel alles. Ik zou het zeker niet aan mijn man overlaten. Dat heeft te maken met mijn karakter en die van hem......niet over het geld.
Ik regel alle geldzaken. Mijn man heeft geen flauw idee hoeveel er binnenkomt of uitgaat en wanneer (behalve zijn loon). Hij krijgt er erg veel stress van om de financiën te doen, dus ik heb dat van hem overgenomen. Hij geeft nooit veel geld uit, koopt enkel af en toe een broodje over de middag of doet boodschappen als ik het vraag. Als hij zin heeft om uit eten te gaan of zo, zeg ik hem of daar die maand budget voor is. Dus ik begrijp het wel als mensen dat helemaal niet weten. Dat neemt niet weg dat ik het niet verstandig vind van mijn man om bewust zo weinig van zijn geld te weten, maar ik begrijp wel de afweging die hij maakt. Hij weet dat ik het allemaal nauwkeurig bijhoud en alles regel en het geeft hem veel rust dat hij het niet moet doen.
Ikzelf zou er erg onrustig van worden totaal geen idee te hebben wat er in komt en uit gaat. Dat weet ik dus vrij exact ondanks het feit dat wij een vrij ruim inkomen hebben en er niet persé de noodzaak is dit tot op de cent in de gaten te houden omdat er anders bepaalde rekeningen niet betaald zouden kunnen worden. Maar stel nou dat mijn man van het ene op het andere moment wegvalt, om welke reden dan ook, word ik in ieder geval niet ook nog geconfronteerd met de wereld die financiën bijhouden heet. En voor mezelf vind ik dat een fijn idee. En on topic: de ene keer gaat de kbs volledig naar de spaarrekeningen van de kinderen en de andere keer word het (deels) gebruikt voor het betalen van om het even welke rekening dan ook.
Hier gaat het ook automatisch naar de moeder, tenzij je een formulier invult en ondertekent. Dacht eigenlijk ook dat dat overal zo was.
Bij ons komt het op de gezamenlijke rekening. Heb geen formulier hoeven invullen. Maar het zou wel kunnen dat ik dat rekeningnummer via digiD heb doorgegeven. De SVB weet toch ook anders niet op welk rekeningnummer het moet?
Dit dus. Ideaal. Wij hebben het zelfs over twee rekeningen verdeeld. Een voor de vaste lasten; hier wordt de KOT, de KBS, hypotheekrenteaftrek en mijn salaris op gestort en gaan alle vaste afschrijvingen van af. Dit stel je een keer in (en moet je af en toe aanpassen) maar verder totaal geen omkijken naar. Daarnaast hebben we een gewone rekening, waar het salaris van man op gestort wordt. Hierop zit alleen vaste afschrijvingen qua sparen (omdat dat dezelfde bank is) en een kleine bijdrage naar de vaste lastenrekeningen. Deze staan ingesteld op de 25e van de maand; de 24e komt zijn salaris altijd binnen. Het bedrag wat er dus de 25e opstaat is vrij te besteden voor boodschappen/kleding enz. Vroeger ging alles van een rekening en zeker met al die afschrijvingen tussendoor hadden we veel minder overzicht.