Ik heb me vandaag aangemeld bij de verloskundige en werd al snel teruggebeld om een afspraak te maken voor een vitaliteitsecho (bij 7+4 weken) en intake met bloedonderzoek (bij 9+1 weken). Aan de telefoon vroeg ze ook meteen of ik al na wilde denken over een NIPT. Op de website van de praktijk lees ik echter dat er altijd eerst een combinatietest wordt gedaan en de NIPT alleen als er een verhoogd risico is. In dat geval wordt de NIPT ook vergoed uit het eigen risico van de basisverzekering, toch? Maar ik lees bij mijn verzekeraar óók dat de combinatietest alleen wordt vergoed als er een medische indicatie is. Ik weet nu niet zo goed waar ik voor moet kiezen, dit is mijn eerste zwangerschap. Is het normaal om beide testen gewoon te laten doen uit voorzorg? Of alleen als een dergelijk syndroom in de familie voorkomt en/of wanneer je wat ouder bent?
Het is een keuze die je zelf moet maken. De combinatietest is een kansberekening en geeft dus geen zekerheid en de nipt geeft maar zekerheid voor 3 syndromen (behalve als je de nevenbevindingen ook laat testen). Qua prijs is het volgens mij nagenoeg hetzelfde. En je bent niks verplicht he, je kan ook geen enkele test laten doen.
Mijn verloskundige vertelde dat er niemand meer voor de combinatietest kiest en iedereen voor de nipt gaat. Wat opzich wel logisch is al je nagaat dat die een stuk nauwkeuriger is dan een kansberekening zoals de combinatietest. Qua kosten maakt het niks uit je betaald voor beide ongeveer 170 euro. Je bent natuurlijk niet verplicht om te testen maar zal zeker geen dubbele test doen. Als je wilt testen lekker voor de nipt gaan Er zijn genoeg mensen die geen reden tot testen zien. Je moet jezelf een paar dingen afvragen. Wat wil je doen met de uitkomst? Waarom wil je die test doen? Als je zegt ik wil ten alle tijden en gevallen het kindje op de wereld zetten dan zou ik geen test doen. Vergeet niet dat ze met bijv de 20 weken echo ook al veel zien. Ieder zijn keuze hierin Denk dat je trouwens oude info hebt gelezen dat er eerst een combinatietest gedaan wordt. De nipt kan namelijk gezien worden als vervanging van de combinatietest. Mocht er iets uit die nipt test komen krijg je een vervolgonderzoek zoals vlokkentest of vruchtwaterpunctie
Als ik jou was zou ik vragen naar foldertjes bij de verloskundige. Hierdoor kun je goed inlezen zonder geljjk een kant op te worden gestuurt. Je kunt kiezen voor een combinatietest of nipt. De kosten zijn gelijk. Aan beide zitten naar mijn mening voor en nadelen. En beide geven niet 100% garanties, mocht er iets uitkomen geven ze je advies om een vlokkentest te laten doen. Je bent nu nog heel pril zwanger, dus geniet er eerst maar lekker van en maak de keuze over een aantal weekjes, je hebt genoeg tijd.
Ik heb zelf voor nipt met nevenbevindingen gekozen. De nipt is betrouwbaarder dan de combinatietest. Je moet hem wel zelf betalen. Nipt kan je doen vanaf 11 weken. En moet je vooraf betalen. Er moet maximaal een week van te voren een vitaliteitsecho worden gedaan. Plus je krijgt een “counseling” gesprek bij de vk met de uitleg van de testen, voor -en nadelen,etc. Ik ben alleenstaand. En ik wil geen kindje met down opvoeden. Ik heb zelf een fysieke beperking en ervaring in de gezondheidszorg/jeugdzorg. Gelukkig is tot nu toe alles goed. Nog even de 20 weken echo afwachten. https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/de-verschillen-tussen-de-combinatietest-en-de-nipt-op-een-rijtje-gezet
Niemand kiest tegenwoordig meer voor de combinatietest, werd mij ook verteld. Dit is namelijk een kansberekening, de NIPT geeft meteen aan wel/niet (met foutmarge uiteraard). Beiden is mogelijk om voor te kiezen, beiden moet je voor betalen en kosten een hoop geld! Ik zou dus altijd voor de NIPT gaan als je het überhaupt wilt testen. Vraag jezelf inderdaad af wat je met de uitslag zou doen, dat is het belangrijkst. Als je idd hoe dan ook het kindje op de wereld wilt zetten dan hoef je niet te testen en hoor je vaak bij 20 weken waar je aan toe bent (ook niet altijd trouwens..). Mijn vriend en ik hebben besloten bij down sydnroom de zwangerschap af te breken. Dit kan commentaar opleveren, maar dat is nu eenmaal ons gevoel. Hoop dat je iets wijzer wordt van al onze verhalen
De combinatie test wordt in mijn ziekenhuis standaard gedaan en kost me dus ook niets. De nipt test is een keuze en zou ik €175 voor moeten betalen. Mocht er een slecht resultaat uit de combinatie test gekomen zijn, zou ik een indicatie krijgen voor de nipt en kost de nipt me dus niets. Maar het resultaat van de combinatie test was goed en dat gaf mij tevens de geruststelling om de nipt achterwege te laten.
Wij hebben indertijd gekozen voor de uitgebreide NIPT test, mede vanwege de risico’s die gepaard gaan met de andere testen. Echter hebben wij na de 20 weken echo alsnog moeten besluiten om een vruchtwaterpunctie uit te voeren. Ondanks dat de NIPT test geen afwijkingen/bijzonderheden heeft aangegeven. Zo zie je maar weer. Het sluit niet alles uit. En de kosten van NIPT krijgen we volgens mij ook niet terug. Wat overigens ook niet belangrijk is. Maar wel bijzonder om te zien dat als het andersom was geweest, je NIPT wel vergoed krijgt. In ieder geval toont het de meest voorkomende afwijkingen. En biedt daarmee ook een bepaalde zekerheid. Als we het opnieuw zouden moeten doen, dan kiezen we weer voor NIPT. Oh ja, op het moment dat we voor NIPT hadden gekozen was er geen aanleiding ivm verhoogde kans op afwijkingen oid. Het is ook een persoonlijke keuze. Vriendinnen hebben het helemaal niet gedaan en ook geen 20 weken echo. En die hebben allemaal gezonde kids.
Bij ons was het of de nipt, of de combinatietest, beide mocht niet. Dat vond ik jammer want ik wilde graag die nekplooimeting ook, omdat de nekplooimeting ook andere dingen kan laten zien. Maar goed, vk heeft de nekplooi ook gemeten en dat zat gewoon goed gelukkig.
Ik was heel brutaal en heb gewoon bij de termijnecho gevraagd of ze het voor me konden meten. Ze zei er bij dat dat niet de bedoeling was, maar deed het toch. Ik ben voor de NIPT gegaan. Bij mijn dochter zagen ze een softmaker waardoor ze gelijk aan trisomy 18 moesten denken. Ik moest toen naar België voor de nipt want ik wilde geen vwp omdat de kans op de trisomy kleiner was dan een miskraam maar ik wilde het toch weten. Helemaal naar Antwerpen (5 uur met de auto) en €500 lichter bleek er niets aan de hand te zijn. Super duur maar toch echt waard want ik maakte me helemaal gek. Je moet dus bij jezelf afvragen wat je wilt.
Dat niemand meer kiest voor de combinatietest is niet waar. Sinds de Nipt toegankelijker is qua kosten word deze meer gekozen maar ik ken toch veel stellen die gaan voor de combinatietest waaronder ikzelf. In mijn geval werd hij vergoed (keuze snel gemaakt) en mocht daar iets uit komen dan kreeg ik alsnog een Nipt. Gelukkig was de uitslag van de combinatietest goed. Nu op naar de 20 weken echo
Een verloskundige heeft de taak je goed voor te lichten over beide onderzoeken, daarbij komen dan de voor en nadelen van beide testen aan bod. Als een verloskundige meldt dat een combinatietest bijna niet meer wordt gedaan dan is dat foutieve informatie. Het hangt erg per regio af en hoe goed er gecounseld wordt. Wanneer je als ouders Downsyndroom het belangrijkst vind om zo zeker mogelijk te weten dan is de NIPT meest waarschijnlijk de goede keuze. Echter, het risico wat je als (jonge) zwangere hebt op een kindje met Down is vele malen kleiner dan dat het kindje een lichamelijke afwijking heeft. Dit kan NIPT niet opsporen want daarvoor heb je een uitgebreide echo nodig bij 12-13 weken. Deze echo krijg je wel als je een combinatietest doet en niet als je de NIPT kiest. Het hangt er dus heel erg vanaf wat je als ouders zelf wil te weten komen. Verder kan je na een combinatietest altijd nog een NIPT doen. Een combinatietest of 13 weken-echo na NIPT mag niet worden aangeboden.