Hoi, Ben aan het wikken en wegen, zou zo graag een WO master (2 jaar) willen gaan volgen. De studie die ik wil gaan doen bestaat niet in deeltijd, alleen op anderhalf uur afstand... Wie studeert hier voltijd WO? Hoe combineer je dat met gezin? Hoeveel hoorcolleges zijn er gemiddeld? Weet gewoon niet hoe het praktisch in het vat gegoten moet worden.... Alvast bedankt!
Hoi, Niet ik maar mijn vriend heeft er ervaring mee. Alleen niet helemaal vergelijkbaar hij ging niet naar hoor colleges. Hij deed alles uit de boeken en de verplichte samenwerkopdrachten. Hij heeft zijn master gedaan( 1 jarig) en was klaar toen onze dochter 11 mnd was en starte zijn master 2 maand ofzo voor de bevalling. Ook niet helemaal vergelijkbaar met jouw situatie. Dochter ging 1 dag naar oma en 1 dag naar het kdv. De andere momenten paste hij in de ochtend op en in de middag studie ( ik werkte ochtenden of avonden. Hij vond het goed te doen maar dat komt puur denk ik doordat ik veel deed in huis. Hij was er wel enorm druk mee namelijk. Ik neem aan dat je oudste naar school gaat. Kan je jongste niet naar het kdv? Dan kun je die dag studeren.
Welke studie ga je doen? Zit er ook een stage bij, onderzoek, groepsopdrachten of zulke dingen in scriptiefase? Ligt dus nogal aan de studie, wat ik heb gestudeerd (rechten) is prima te combineren denk ik. Maar dat is heel straightforward: hoorcolleges, werkgroepen, geen verplichte aanwezigheid, weinig essays, scriptie is literatuuronderzoek, klaar.
Mijn master was voltijd en ik was er ook echt veertig uur per week mee bezig (verplichte hoor- en werkcolleges, lezen lezen lezen, papers schrijven). Ik had het lastig gevonden om dat te moeten combineren met een gezin. Maar ik denk dat het heel erg aan je studie(richting) ligt. Ook valt er wellicht te onderhandelen over je aanwezigheid bij de colleges. Misschien moet je eens het gesprek met de studie-/mastercoördinator aangaan?
Ligt aan welke wo opleiding je gaat doen. Ik heb biologie gestudeerd, verplicht aanwezig bij prakticums en groepsopdrachten maar niet bij hoorcolleges. Nou meer ik heel makkelijk en ging niet naar college maar leerde alles uit boeken. Maar 90% van mijn klas nam informatie makkelijker op als ze het hoorde. Dan was het denk ik lastig geweest qua tijd. Je kan altijd bij de contactpersoon van de 0opleiding informeren hoe het zit. En waar een wil is is een weg he!
Mijn master was niet echt te doen geweest met een gezin tenminste.... Heb literatuurwetenschap gedaan. Het leeswerk in de avonduren gaat misschien nog wel maar had sowieso iedere dag verplichte colleges. Als je opvang hebt voor de kind(eren) op die momenten en je 's avonds na bedtijd kan lezen, dan wel.
Hier 24 uur werken en een Masteropleiding van 2,5 jaar met gemiddeld 20-22 uur studiebelasting per week. Het is best goed te doen met een gezin. Je moet wel heel goed plannen. Mij heeft geholpen om van te voren een schema te maken en daar me ook aan te houden. Het is belangrijk dat je partner er achter staat en dat je voldoende momenten hebt dat je je handen vrij hebt om te studeren. Ik denk dat voltijd studeren nog beter werkt dan deeltijd. Je zit er dan vol in en hebt daarnaast niet ook nog je werk met de bijbehorende werkdruk. Wat mij ook erg hielp was om vooruit te werken waar dat kon.
Ik doe momenteel de pre-master orthopedagogiek (tussenjaar van hbo naar wo). Het is een voltijd opleiding, maar de groepen in de avonden. Overdag geen tijd (3 dagen werken en twee kleine kinderen). Zover (drie blokken) alles gehaald. Colleges mogen wij online bekijken die worden opgenomen. 40 uur studie wordt gevraagd per week, maar meer dan 25 red ik echt niet met alleen de avonden en twee dagdelen in het weekend. Ligt dus denk ik heel erg aan de opleiding of het te doen is.
Ik vond het heel erg pittig. Dat is ook de reden geweest dat ik nu, na het behalen van mijn bachelor, heb besloten om eerst wat werkervaring op te doen. Zodra de jongste naar school gaat wil ik mijn master nog gaan doen, maar wel in deeltijd. En als ik heel eerlijk ben zie ik er enorm tegen op, maar ik vind het zonde om het bij mijn bachelor te laten. Ik heb gemerkt dat met een WO bachelor je, tenminste in mijn werkveld, echt tussen wal en schip valt.
Hoi, Waar doe je orthopedagogiek? Heb net het rooster bekeken maar er zijn blokken waarbij ik dan op 4 dagen aanwezig zou moeten zijn. Het is ook nog iets meer dan een uur rijden, geen idee hoe ik dat met de kids zou moeten regelen en dan heb ik het over voltijd met alleen invalwerk erbij... jij hebt werk, studie voltijd en kinderen, hoe doe je dat??? Woon je naast de uni?
Ligt aan de opleiding. Ik heb zelf orthopedagogiek en neuropsychologie tegelijkertijd gestudeerd. Daarnaast had ik een baan voor gemiddeld 20 uur per week om de studies te bekostigen en was ik actief in een bestuur. Ik vond dit heel goed te doen, omdat er weinig verplichte onderdelen waren. De eerste drie jaren ging ik eigenlijk nooit naar hoorcolleges en ik haalde goede cijfers. Bij orthopedagogiek ben ik hooguit tien keer op een hoorcollege geweest. Als ik één van deze opleidingen nu naast mijn gezin zou doen, zou dit echt geen probleem zijn. De opleidingen die ik gedaan heb, zijn dan ook echt geen 40 uur per week. Vooral orthopedagogiek is vrij eenvoudig. Wat denk ik belangrijk is, dat je een partner hebt die je ondersteunt en taken overneemt. De afgelopen jaren heb ik een postmasteropleiding gedaan op 200 km afstand van mijn huis voor één dag per week naast mijn werk en gezin. Zonder hem had ik het denk ik niet gered. Hoe staat je partner erin? Wil jij je steunen en taken overnemen in drukke periodes?
Kan het echt niet in deeltijd? Mijn man doet een master in chemie. Die wordt eigenlijk niet in deeltijd aangeboden hier, maar hij heeft na overleg zijn "eigen " traject gekregen en dat in kunnen passen in zijn werk. Hij volgde ongeveer 2 colleges per week en zijn afstudeeropdracht doet hij nu in combinatie met zijn werk. De verwachting is dat hij rond mei klaar is, dan heeft hij er ruim 2.5 jaar over gedaan (maar dat is inclusief schakelprogramma hbo-wo, Weet niet of dat bij jou van toepassing is). Zou je willen aanraden eventueel in overleg te gaan. Wij kwamen erachter dat er veel meer mogelijk is dan werd aangegeven. Voltijd denk ik ook dat het zou moeten kunnen. Mijn man deed het naast 40 uur werken. Wel veel in de avond en in het weekend bezig.
Vaak kun je wel het rooster van dit jaar bekijken en heb je een beetje een idee van hoeveel colleges en werk opdrachten er zijn. Ik heb zelf jaren geleden een technische studie gedaan en zelfs met zo’n zware studie was ik echt geen 40 uur per week ermee bezig hoor. Ligt er natuurlijk aan wat voor studie het is en hoe makkelijk je je zelf leert. Daarnaast kun je natuurlijk een hoop van het Studiewerk in de avonden of weekenden doen dus in die zin is dat anders dan dat je een baan zou hebben, maar daar moet je dan natuurlijk wel zin in hebben en een partner die je daarbij support. Anderhalf uur reistijd enkele reis lijkt me zelf dan wel weer best lastig, maar hangt er vanaf hoeveel je naar de colleges wil en moet gaan.
Sta je er alleen voor dan? Het is zeker mogelijk, maar je moet wel willen en bereid zijn te investeren. Als vier dagen per week naar de studie teveel is, is die studie in die vorm dus niets voor jou. Maar ook studies met minder contacturen vragen gewoon een forse tijdsinvestering, mogelijk inderdaad fulltime. En bij eventuele stages zal je letterlijk geacht worden er fulltime te zijn. Ik werk 4x9 en in de praktijk vaak 4x10 of 11, en soms vijf dagen als het nodig is, en zit thuis vaak nog wat af te maken of te verdiepen. Als je het mij vraagt, is een fulltime studie dus prima mogelijk. Er zijn echter drie dingen die je nodig hebt: -een partner die bereid is er samen voor te gaan en zijn/haar steentje bij te dragen met betrekking tot halen/brengen van de kinderen, zorgtaken en huishouden -een goede en betrouwbare vorm van kinderopvang, zo nodig met ruime openingstijden, en een goede back-up voor ziekte, stakingsdagen en dat soort grappen -En het belangrijkste: je moet ervoor willen gaan en bereid zijn de investering te maken! Dat laatste mis ik nog in jouw berichten.
Dank voor jullie reacties! - Mijn partner staat er helemaal achter dat ik weer ga studeren, hij heeft op zich best flexibel werk en bewust een contract van 36uur ipv 40. Hij kan dus sowieso elke week 4 uur opnemen wanneer hij wil. - de kinderen, daar zit het hem in, nu gaat de jongste een uurtje of 12 per week (gemiddeld) naar de gastouder en de oudste hoeft nooit naar bso, ze gaat met mij mee naar en van school. Bij een voltijd studie moeten ze beide 3x per week naar bso. Ik wil niet dat de kinderen eronder lijden. Een schooldag is al best heftig en dan moet je nog naar oppas en dan thuis meteen eten en naar bed... ze hebben beide veel slaap nodig en liggen vrijwel altijd voor 19u op bed. Zoals het nu geregeld is is het echt heerlijk voor ze. - de bereidheid en investering: het studeren is al een doel op zich, ik mis echt wel intellectuele uitdaging op dit moment... alleen wil ik niet dat een ander gezinslid er stress door krijgt... Nu heb ik in Groningen het SPO gevonden: hier kun je het schakelprogramma in 3 avonden per week volgen (1 jaar) en daarna volgt een jaar voltijd de Master. Er is echter ook een mogelijkheid om het schakeljaar in 2 jaar te doen, 30 ECT’s. Dit komt neer op 1 of 2 avonden per week aanwezig zijn, twee jaar lang. De werkgroepen e.d. komen daar wel bij natuurlijk maar die kan ik zelf indelen. Dat moet met 2 dagen werken echt wel te doen zijn. Het masterjaar ga ik dan alleen als invalleerkracht werken of helemaal niet...
Even een reactie op jejopmerking over de bso. Je zou ook een gastouder aan huis kunnen overwegen. Is met 2 kinderen wel wat duurder, maar dan zijn ze na school gewoon thuis, kunnen er vriendjes komen spelen en met een beetje mazzel vind je er een die de de kids in pyjama en het eten klaar heeft als je thuis komt.. Dan kunnen ze toch op tijd naar bed!
Ik volg nu een voltijds master, maar kies er bewust voor sommige vakken uit te stellen zodat het niet te veel wordt. Waarschijnlijk doe ik er 16 maanden over ipv 12. Dat is prima te doen. Wat me tegenvalt is met name de opdrachten en dat medestudenten er niet altijd begrip voor hebben dat ik niet altijd op ieder moment tijd vrij kan maken. Studeren doe ik veel in de avonden en weekenden. Als ik voltijds zou studeren komt het neer op 9 uur college verdeeld over 3-4 dagen.
Ik heb een voltijd studie rechten (WO) gevolgd met 1 kind en in mijn laatste jaar zwanger van de tweede. Het was best zwaar maar ik ben nooit naar college geweest had alleen 2 dagen veplichte werkgroepen en heb vooral alles in de avonden gedaan. Hiernaast ook altijd nog 24 uur per week gewerkt. Gelukkig heb ik een lieve man die me altijd steunt wat ook meehelpt. Je moet wat opgeven maar het is het dubbel en dwars waard! Dus ik zeg doen.
hier geen voltijdstudie maar wel deeltijdstudie (ok HBO bachelor 4 jaar lang, geen WO dus). en wat vooral uitmaakt of het te doen is of niet is hoe makkelijk leer je zelf en hoeveel discipline heb je voor zelfstudie? als je niet verplicht naar colleges hoeft, en je gaat ook niet, kun je dan wel de discipline opbrengen voor de zelfstudie die dan van je verwacht wordt? moet zelf zeggen dat een deeltijdstudie naast gezin en 3 dagen werken wel heel goed te combineren is. mits alles in balans is (en daarmee bedoel ik vooral dat je werkdruk bijv niet te hoog moet zijn enzo) ook is het belangrijk dat inderdaad gedeelte van de zorg-, maar ook huishoudelijke taken overgenomen worden van jou. want alles blijven doen kan dan gewoon niet. wil verder nog even inhaken op de BSO...onze dochter gaat er 3 middagen heen en blijft ook die 3 dagen over op school. Waarom? omdat ik 3 dagen per week werk en mijn man fulltime... Ja het is vermoeiend voor dr, en soms iets erger dan een andere keer. Maar ze worden er niet perse slechter van hoor, ze heeft er namelijk ook wel heel veel plezier met de andere kindjes. Het zal vooral even wennen zijn. En wanneer ik kan en zij t graag wil kijk ik wel eens of ik haar iets vroeger op kan halen van de BSO zodat we samen nog even tijd hebben voor ik ook weer aan het eten moet beginnen. Tja op die dagen is t nu eenmaal niet anders dan dat het thuiskomen, eten, douchen en naar bed gaan is. maar voor ons is dat maar 3 dagen per week, en daarom geen probleem. voorheen bij het kdv ging ze 2 dagen en dan 1 dag bij opa en oma. dan was het niet anders dan een hele dag daar en bij thuiskomst eten, douchen en naar bed. straks gaan we verhuizen waarbij mijn reistijd en afstand gaat verdubbelen, en dan wil ik ook gaan kijken naar wat flexibelere tijden zodat ik zoveel mogelijk buiten de files om kan rijden (anders ben ik er gauw klaar mee ben ik bang) en misschien ook minder bso nodig zal hebben.
Ik heb denk ik al eens eerder op je studie gereageerd, maar heb je ook in Amsterdam gestudeerd toevallig?