Dit hadden mijn ouders ook fout gedaan bij het boeken van het ticket, mijn roepnaam doorgegeven, toen moesten ze ruim €300,- bijbetalen! Zo zonde he
Oh dat kan. Ik vind hetzelf heel maf. Mijn man wou onze zoon exact noemen zoals zn pap en dan 'onze' naam als roeompnaam. Ik vind dat zo dom staan, dus dat is het niet geworden haha
Hier zijn mijn voornamen ook verschillend van mijn roepnaam. Nooit echt problemen mee gehad ook niet bij instanties of ziekenhuizen etc. Daar hebben ze de eerste letter van mijn roepnaam voor mijn voornamen geplakt. Levert overigens vervolgens wel een bestaand woord op en dat wekt wel eens verbazing en vragen of het zo uitgezocht is. En nee het is niet zo uitgezocht bij mijn broer is zijn eerste voornaam van mijn moeders kant gekomen en bij mij de eerste voornaam van mijn vaders kant. Bij mijn zoontje indertijd bewust gekozen om zijn naam op te laten nemen bij zijn voornamen gevolgd door vernoeming vaders kant, vernoeming moeders kant, vernoeming overeenkomstige naam beide zijde. Mocht er nog een kleintje bijkomen dan verwacht ik dat ik en mijn man het hetzelfde zouden doen als bij mijn zoontje (uit eerdere relatie)
Mmmm mijn 1e doopnaam verschilt iets van mijn roepnaam en 1 keer lag ik bij te komen na een operatie van de narcose en werd ik dus aangesproken met de doopnaam. Nu was ik natuurlijk al suf maar t heeft een tijdje geduurd voor ik besefte dat ze mij bedoelden..... verder heb ik er weinig last van.... gebruik ze eigenlijk weinig en weet inmiddels bij vliegreizen, boot engeland e.d gewoon namen uit mijn paspoort invullen, dat zijn de officiele namen. Ook op diplomas staan die. Ik gebruik mijn mans achtrnaam normaal maar bij reizen moet ik ook mij. Meisjesnaam opgeven....toevallig vd week nog gedaan om de boot naar engeland te boeken.
Op mijn werk gebruiken ze de officiële namen in de computer, heel irritant want dat lijkt totaal op mijn roepnaam. Ook de voorletters in het e-mail adres zijn anders dan mijn roepnaam. Dus problemen niet maar heel irritant is het wel, reden dat de eerste officiele naam van mijn kinderen ook de roepnaam is.
Ik heb een lelijke doopnaam, dus heb goed nagedacht bij m'n 2 kinderen. Hun eerste naam is wel precies hetzelfde als hun roepnaam. Hun 2e naam is een vernoeming. Begrijp niet zo goed dat mensen niet de eerste naam als roepnaam kiezen. Zoiets als Anna Eva en we noemen haar Eva (2e naam) of iets anders Anna Eva en we noemen haar Lotte. Maar ja, ieder z'n keuze.
Ik heb zelf geen officiële namen. Gewoon mn roepnaam. Mn man heeft twee doopnamen en dan een andere roepnaam. Onze meiden hebben alle drie wat langere namen en we wilden ze ook een tweede naam geven. Die tweede namen zijn niet echt vernoemingen, wel namen die een betekenis hebben en dus niet totaal willekeurig zijn. Toevallig zijn die namen ook allemaal kort en het klonk gewoon veel mooier als we de roepnaam als tweede deden. Dus dat hebben we dan ook gedaan. En ik heb daar tot nu toe nooit problemen mee ervaren.
Mijn man heeft een Johannes->Jan variant en dat geeft eigenlijk geen problemen. Met tickets enzo weten we het gewoon. Ik zou zelf nooit kiezen voor een variant waarbij totaal geen associatie zit tussen een van de voornamen en de roepnaam, maar een verbastering ervan vind ik niet erg vreemd. Ik had ooit een collega wiens familie erg streng was qua vernoemen. Een nichtje van haar was vernoemd naar de opa's, maar dan ook echt de mannelijke versie, dus Petrus Johannes en haar roepnaam was dan Karen (of iets in die varianten). Dat vond ik wel heel onlogisch en leek me wel echt onhandig met tickets en dergelijke. Bij de oudste hebben we overwogen om de namen op een andere volgorde te zetten en dan de tweede naam als roepnaam te gebruiken (om een van de opa's wat milder te stemmen omdat we een familietraditie qua vernoemen gingen breken), maar omdat de initialen dan een veel gebruikte afkorting werden hebben we dat niet gedaan.
Mijn roepnaam is de afkorting van mijn eerste en tweede naam. Beide namen eindigen op dezelfde 4 letters. Onze oudste zijn roepnaam is de afkorting van zijn eerste naam. Onze jongste heeft als roepnaam zijn derde naam. Dit was een bewuste keuze. Zo had mijn partner bepaalde wensen en ik ook mbt de namen. Dit was de compromis De kinderen weten wat hun namen zijn en vinden de roepnamen meer dan prima.
Bij ons was het zo dat mijn man persee een belaalde naam wou geven omdat hij dat heel mooi vind. Maar is echt een typsich turkse naam. Ik wou graag wat moderner en een naam die we allebei mooi vinden. Dus als compromis hebben we beiden namen gegeven. De combinatie die we kozen staat heel mooi, maar omgekeerd klinkt het helemaal niet. Dus daarom is de 2e naam de roepnaam. Mijn zoon kent zijn 1e naam ook. Als hij denk dat ergens zijn naam (soms bij papieren met letters) staat noemt hij ook altijd beide namen. Kijk mama er staat ... ... achternaam.
Mijn roepnaam is ook anders dan mijn doopnaam. Wel dezelfde letter overigens. Hier in de buurt gebeurd dat volgens mij vrij veel. Ik heb er nooit problemen mee gehad. Zou ook niet weten waarom wel. Pas toen mijn dochter geboren was merkte ik dat dit voor anderen dus niet zo logisch is. Zij is in het ziekenhuis geboren en dus niet in onze woonplaats. Mijn man had de grootste moeite om haar aan te geven, want haar roepnaam zat niet in haar officiële naam. En dat moest toch echt wel vond die mevrouw.
Ik heb 3 officiële namen in mn paspoort en mijn roepnaam staat daar niet tussen. Ik weet dat als instanties ofzo vragen naar mb naam dat ik daar de eerste naam uit mn paspoort moet invullen. Zo ook met bv het boeken van (vlieg)tickets en in het buitenland. Vind het niet echt hinderlijk ofzo.
Ik heb het zelf niet en vindt het ook heel gek als mensen er nu nog voor kiezen om de tweede, derde naam als roepnaam te gebruiken of helemaal een andere naam. Bij heel veel instanties gebruikt men nl wel je eerste naam als roepnaam. Ik zou dat als kind heel vervelend vinden.
De enige manier waarop ik het zou doen is als de roepnaam een kortere versie van de officiële naam is. Jan-Johannes ligt dan al te ver uit elkaar voor mij. Bij Alex-Alexander vind ik het wel acceptabel
Ik heb 3 voornamen waarvan de eerste mijn roepnaam is. Mijn moeder heeft een roepnaam die anders is als haar voornamen. Mijn vader boekte laatst 2 tickets en vulde haar roepnaam in. Moest veranderd worden en dat koste dus een paar honderd euro. Lekker onhandig...
Ik heb 3 doopnamen en 1 roepnaam. Daarnaast ben ik bekeerd tot de islam. Dan "krijg" je tevens een islamitische naam. Deze naam staat dus niet op papier. Maar stel me, onder bepaalde mensen, wel voor met die naam. Verwarrend soms, maar waarom dat irritant zou zijn snap ik niet zo.
Mijn man’s roepnaam is een afkorting van zijn officiële naam, bijvoorbeeld Alexander, roepnaam Alex. Dit levert eigenlijk nooit problemen op, behalve dat we echt op moeten letten bij het boeken van vliegtickets. Daar moet dan echt Alexander op staan omdat dat zo op zijn paspoort staat. Mijn ervaring met het wel of niet aannemen van je mans achternaam is dat, wat je ook doet, het altijd ingewikkeld is. Ik heb bij ons huwelijk gekozen voor de optie zijn achternaam-mijn achternaam. Voor officiële instanties zoals de gemeente en op (daar zijn ze weer) vliegtickets blijf je echter je eigen achternaam gebruiken. Ook moet je steeds vaker bij een werkgever en een studie je meisjesnaam opgeven, die ze dan ook gebruiken. Verder wordt juist bijna overal de naam van je man gebruikt. Verwarrend! Daar heb ik zelf ook wel schuld aan omdat ik zelf ook nog steeds vaak mijn meisjesnaam gebruik omdat ik nou eenmaal zo ingeschreven sta bij veel dingen (verenigingen, accounts als bol.com). Ik heb dat nooit aan laten passen. Ik denk eigenlijk ook dat als ik nog eens zou moeten kiezen ik na mijn huwelijk gewoon mijn meisjesnaam gehouden zou hebben. Verwarrend is het toch en ik ben door het wisselende gebruik nooit echt aan de naam van mijn man gewend. Daarnaast komt zijn achternaam erg vaak voor hier in Brabant. Ik was laatst bij de dermatoloog toen er “mevrouw ...(zijn achternaam)” werd geroepen. Stonden er drie dames op, waaronder ikzelf. Toen gebruikten ze mijn meisjesnaam en was het duidelijk dat ik aan de beurt was.
Volgens mij was dat Volgens mij is je roepnaam nergens officieel geregistreerd. Je man kan gewoon beslissen om een andere naam als roepnaam te gebruiken. Mijn beste vriendin heeft nu voor de 2de keer haar roepnaam veranderd (ze lijken wel op elkaar, maar niet precies gelijk), kostte haar niets alleen moest de omgeving even schakelen.
Haha, wat achternamen betreft: wij zijn niet getrouwd oid, maar ik gebruik wel regelmatig de achternaam van mijn vriend. Bij de dierenarts bijvoorbeeld. Toen we gingen samenwonen, moesten ze 2 adressen samenvoegen qua huisdieren en dat was lastig. Dus vanaf dat moment zijn we 'familie P.'. En als ik eten bestel doe ik dat ook automatisch op zijn achternaam omdat ze op de 1 of andere manier mijn achternaam nooit verstaan, ik moet altijd spellen of 3x herhalen. Terwijl het een simpel, 4-letterig, Nederlands woord is (Denk aan: Veen, Tuin, Post, Wolf, Boon enz).
Bij mijn ouders in het dorp (en omgeving) krijgen kinderen nog steeds heel traditioneel lange Bijbelse voornamen + vernoemingen. Dus nog volop Paulussen, Petrussen, Wilhelmina's enz. Roepnamen dan heel anders. Om het nog ingewikkelder te maken noemem ze de voornamen 'doopnamen' en de roepnaam je 'voornaam'. Als de kinderen hun voornaam ergens moeten invullen gaat het best weleens fout daardoor.