Een handigere koppeling tussen sport en school is in meer landen standaard. Ik heb een tijdje in Engeland gewoond en kreeg pianoles op school, na schooltijd. Mijn broer speelde cricket op school, na schooltijd. Was heel normaal. Sowieso hadden we langere schooldagen. Nou vind ik het Engelse schoolsysteem om meerdere redenen niet per se iets om naar te streven, maar sommige zaken zouden bij ons wel overgenomen mogen worden. Zo vind ik het systeem met naar huis gaan om te lunchen compleet idioot, maar de vervanging (continu rooster tot 14,15 of 14,30) ook nogal matig. Kinderen krijgen te weinig tijd om goed te eten en te ontspannen, leraren hebben geen rust tussendoor, kinderen zijn erg vroeg uit school en daardoor nog steeds moeilijk te combineren met een grotere parttime baan. Daarna moeten kinderen alle kanten op voor sport en spel, waar ze meestal naartoe gebracht moeten worden omdat iedereen ook weer van verschillende plekken komt. Hetgeen veel tijd en gedoe kost en alle kinderen uit een gezin heen en weer gesleept moeten worden. Bij sommige dingen ontkom je er niet aan (mijn zoon zit op klimles, je hebt niet op elke straathoek een klimhal), maar bij sommige zaken moet het toch handiger kunnen. Bij ons op school heb je meerdere na schoolse activiteiten. Daardoor zitten ze langer op school en hebben ze sport/kookles/natuureducatie zonder heen en weer gebracht te worden. Erg handig. Je ondervangt niet alles, maar het biedt wel meer mogelijkheden. Het punt is echter wel dat je daar een grotere school (of meerdere scholen bij elkaar) nodig hebt en daar houden de meeste Nederlanders dan weer niet van. Groot wordt vaak geassocieerd met massaal en onpersoonlijk en dat willen we (logisch) ook niet. Daarnaast wordt dan de afstand naar school voor veel mensen weer groter en dat is vaak ook onwenselijk. Daarnaast, en ik denk dat dat echt nog steeds een belangrijk issue is in Nederland, de algehele attitude is toch vaak dat kinderen naar opvang laten gaan of langere schooldagen laten hebben, wordt gezien als het "dumpen" van kinderen. En zo lang school, kdv, bso of gastouder niet worden gezien als verrijking voor kinderen, maar als noodzakelijk kwaad, en de verwachting is dat (voornamelijk de) moeders hun leven om de kinderen heen bouwen ipv dat opvang, school en dergelijke meedenken over aansluiten bij werk, zullen we blijven houden dat moeders weinig werken omdat het combineren eigenlijk teveel vraagt.
Ik heb net podcast 1 gehad. Mijn persoonlijke mening en gevoel is ook dat baby's van 10 weken niet in een opvang horen. Zes maanden is vroeg genoeg. Goddank ben ik in een andere positie zonder enig financieel punt van overweging. Want als je financieel moet kun je niet anders.
Ik herken dit totaal niet. Als ik aan mijn zoon vraag wat hij gedaan heeft, dan heeft hij gekleid, buiten gespeeld, gegymd, geknutseld. Er is voorgelezen, kinderen hebben in de groep een verhaal mogen vertellen enz. Ik ben vorige week tussendoor wanten gaan afleveren en toen zat iedereen in de kring hun boterhammen te eten en te kletsen. Die verhalen hoorde ik ook van de oudste toentertijd.
Ik vind het wederom behoorlijk opgeblazen tot een bepaald 'statement' niveau. En dat is ook logisch, anders heeft ze geen grondslag voor een programma.
Voor eigen overwegingen? Ik zou dan een kijkje nemen bij diverse scholen. Je kunt gewoon een rondleiding aanvragen. Wij zijn destijds op een willekeurige dag rondgeleid op 3 verschillende scholen, in totaal 9 kleuterklassen gezien en nergens zo'n voorbeeld. Verder ook tig keer binnengelopen bij mijn eigen kinderen tijdens de schooldag (ophalen voor de tandarts, extra kleren brengen, vanuit de OR enz) Zo krijg je een veel beter beeld dan een geluidsfragment. Ik kom tenslotte regelmatig op basisscholen vanuit mijn werk. Ga dan niet op klassenbezoek, maar algemene ervaring is dat het crioolt van rondlopende en spelende kleuters en ingerichte speelhoeken door de scholen. Beeld van stilzittende kleuters en 'niet mogen praten' echt totaal niet herkenbaar, ook niet van mijn eigen kinderen. Dat kwam pas langzamerhand in groep 3-4.
Idd, wij zijn afgelopen zomer in Denemarken op vakantie geweest en spraken daar wat Deense en Zweedse gezinnen en waren idd "jaloers" dat je hier de keuze hebt om niet of 2,3,4 dagen te werken.
Je kunt ook van te voren niet precies weten hoe het er aan toe gaat en zeker niet zelf bepalen bij welke juf of meester je kind komt. Dat is heel lastig. Wel kun je actief je bijdrage leveren aan de school zoals ik als hulpouder en in de ouderraad doe en mijn man in de MR. Hij draagt bij aan de beleidsvoering en controle daarvan en ik ben door de verschillende taken overdag heel veel op school waardoor je een prima beeld krijgt van hoe het er reilt en zeilt. Wat in de docu naar voren komt is gelukkig helemaal niet herkenbaar.
Ik herken dit écht niet, hier mogen ze gewoon kletsen tijdens het eten, spelen ze veel buiten en in de gymzaal. Ik zie dagelijks hoe het gaat - het is een brede school en ik kom er dus ook als ik de jongste van de psz haal, dan kom ik langs de klas van de oudste en zie ik altijd de sfeer daar. Het draait hier erg om communicatie, luisteren naar elkaar, samen werken, samen spelen, samen eten. En dat gebeurt op een ontspannen manier, ook echt geen chaos, maar ook zeker niet ‘in stilte je brood eten’.
In groep 1 hebben ze helemaal geen vaste 'rekenlessen', laat staan werkschriften of wat dan ook (las ik eerder in dat stukje). In kleuterklassen wordt spelend geleerd, vergelijkend met kindergarten in Dl voor kinderen van 4-6jr en ook andere landen waar ze kleuteronderwijs in een opvang vorm gieten. 'werkjes' bestaan uit kralenplankjes, kleien, knutselen enz. De grootste uitdaging in groep 1 bestaat uit het zitten in de kring en leren luisteren als iemand anders iets vertelt. Dat is ong 10min een per keer op een dag.
Ik denk dat dit best kan hoor. Ik woon ook niet meer in NL en hier hebben we 4x per jaar een gesprek van standaard een half uur en als de ouder of docent het nodig acht wordt dit een uur. Het hele rapport wordt doorgenomen en daarnaast gaan we door een hele lijst met wat er allemaal gebeurt in de klas en hoe het kind ervoor staat. Ook het sociale aspect komt veel uitgebreider aan komt dan in NL. Met 1 docent per 11 leerlingen is dit goed te doen. Ik denk dat ze in Zweden ook veel meer docenten hebben. Ik ben het ergens wel eens met het idee dat het gras elders altijd groener is, want elk systeem kent zn voor en nadelen, maar sinds ik niet meer in Nl woon is mijn kijk op school en opvang wel enorm veranderd. Ik heb vier jaar lang kinderen op de opvang en bso van partou gehad (grote keten in Randstad). Ik was altijd best tevreden, maar nu ik zie hoe de opvang hier geregeld is, vind ik de opvang in NL wel aan de karige kant. Er waren (te) veel kinderen per leidster en de kinderen kregen hierdoor weinig 1 op 1 aandacht. Ook was er veel herhaling en ondankds dat er wel thema's waren, deden ze toch wel heel erg vaak hetzelfde qua activiteiten. Het was vergeleken met hier gewoon heel erg middelmatig allemaal. Niet slecht, maar het kan zoveel beter.