Ik moet er niet aan denken, maar de jaren klimmen en af en toe realiseer ik me goed dat we blij mogen zijn dat onze beide ouders nog fit en redelijk actief door het leven gaan. We zijn allebei enig kind en in de toekomst staan we er alleen voor als 'het moment' daar is. Ik vraag mij af hoe dat gaat als je als enige erfgenaam de verantwoordelijkheid over een huis krijgt met alle kosten van dien. Het huis zal uiteraard verkocht moeten worden, is wel bijna helemaal afgelost. Maar hoe voorkom ik dat een groot deel van de waarde van het huis waar mijn ouders keihard voor heb ben gewerkt, in handen van de belastingdienst verdwijnt? Op welke manier kunnen wij misschien ons pensioen zeker stellen? (We bouwen allebei nu niets op omdat onze beide branches geen cao hebben) Of erger; stel dat het huis niet verkocht wordt, wat komt er dan op ons af? Is er iets dat mijn (schoon)ouders nu al kunnen regelen? Kan ik met deze vragen ergens terecht?
Tip: ga naar een notaris / fiscalist Zij kunnen je van advies voorzien en zo nodig akten opstellen om e.e.a. te regelen Best wel van belang aangezien het om grote bedragen zal gaan later Er zijn een paar scenario's (1) je ouders hebben het geld nodig voor hun verzorging, verkopen het huis en jij erft later wat over is (2) je erft een huis (met beperkte hypotheek / zonder hypotheek) (3) je ouders gaan bij leven al schenken (4) enz. Probleem is alleen dat het lastig is in de toekomst te kijken, kunnen / willen je ouders later nog in dat huis blijven wonen, is het verstandig alvast geld te schenken aan je kinderen terwijl je niet weet of je het later nodig hebt enz. Daar moet een afweging in worden gemaakt. Het zou ook best kunnen dat je ouders ook nog flink wat spaargeld hebben, hoe ga je daar mee om. Het is verstandig om alle opties open te houden, maar tegen erf- en schenkbelasting ga je toch wel aanlopen. Maar je kunt door naar de notaris / fiscalist te gaan wel ervoor zorgen dat je van àlle mogelijkheden die er zijn om dit te minderen gebruik kunt maken.
Maar dat je geen CAO hebt, wil toch niet zeggen dat je zelf niet moet sparen dan voor je pensioen? Je moet er toch helemaal niet vanuit gaan dat die huizen jullie pensioen zijn zeg maar? Wie weet hebben ze het geld van die huizen nodig voor hun eigen zorg of weet ik het wat. Ik zou dus nog helemaal niet uitgaan van dat er zoveel geld vrijkomt en er dus nog niet mee bezig zijn.
Misschien willen jullie ouders wel zelf de huizen waar HUN hard voor gewerkt hebben, zelf verkopen en genieten van hun pensioen..
Als het gaat om jullie pensioen, zou ik daar nu naar kijken ipv naar de huizen van jullie ouders die mogelijk in de toekomst jullie erfenis vormen...
Ik zou lekker zelf gaan sparen voor je pensioen en er niet zomaar vanuit gaan dat die huizen ooit jullie bezit worden.
Ik hoop dat ts bedoeld dat ze bang zijn dat ze eventuele schulden van de ouders moeten betalen van het bedrag wat ze apart leggen voor hun eigen pensioen ...
Dit idd.. Mijn schoonouders hebben een groot bedrag in hun huis zitten wat bij overlijden vrij komt voor de kinderen. Ik zou liever zien dat ze t geld vrij maken en er van gaan reizen of wat dan ook. Genieten van hun laatste jaren samen. Ik val overigens ook niet onder een cao, maar bouw wel pensioen op. Dat heeft mn werkgever geregeld. Misschien bedoel je t wel niet zo, maar je bericht komt wel apart over.
Dit lijkt mij iets waar jouw ouders/schoonouders contact over opnemen met een notaris of fiscalist. En lijkt mij ook dat ze zelf bekijken waar ze hun gd voor nodig hebben! Misschien schenken ze alles aan een goed doel, gaan ze reizen, hebben ze zorg nodig. Of gaan ze lekker luxe wonen in een mooi huur zorgappartement. Jullie pensioen is je eigen verantwoordelijkheid....
Je bent niet verplicht om een erfenis aan te nemen. Je kunt hem ook weigeren (maar ik dacht dat je niet eerst inzage krijgt, dat weet ik niet zeker). Ik snap je zorgen wel hoor. Maar zolang het in vastgoed zit, betaal je niet buitensporig veel belasting. Je zou er tegen die tijd ook voor kunnen kiezen om te gaan verhuren en zo dus inkomen voor je pensioen te krijgen. Veel beleggers stellen op die manier ook hun pensioen veilig (ik heb mijn huis aan een belegger verkocht en die heeft mij dit uitgelegd. Op die manier betaal je veel minder belasting over je geld, maar heb je wel een redelijk stabiel inkomen. Ook het huis van mijn vriend is naar een belegger gegaan) Tegen de tijd dat het nodig is, kun je altijd een financieel adviseur vragen de voor- en nadelen naast elkaar te leggen. Let er wel op dat banken vaak niet akkoord gaan met verhuur, dus dat er geen of weinig hypotheek meer op de woning mag zitten. Als de hypotheek nog maar een klein bedrag is, zou je dat met een persoonlijk of doorlopend krediet kunnen oplossen onder het afsluiten van restschuld
Ongelofelijk. Dit is met name omdat onze ouders dat zèlf hebben aangegeven. Dus om duidelijk te zijn: ik ben er zelf niet over begonnen. Wat een veroordelende reactie. Jammer hoor.
Als eerst: pensioen en CAO is niet hetzelfde. Ja, er zijn bedrijven in Nederland die geen pensioenregeling aanbieding maar dat zijn er niet enorm veel. Ik kan me dus eigenlijk niet voorstellen dat jullie allebei geen pensioen opbouwen. Dat terzijde. Daarna, wat @pippa26 zei. Een notaris kan je daar bij helpen. Dus wellicht iets om met je ouders/schoonouders te bespreken. Voor te stellen samen een afspraak bij een notaris te maken? Wat wel duidelijk is, is dat als beide ouderparen nog in hun koophuis wonen bij overlijden jullie er inderdaad verantwoordelijk voor zijn. Mochten zij al wel in een verzorgingstehuis wonen dan wordt de Eigen bijdrage steeds meer afhankelijk van je vermogen dus wellicht blijft er helemaal niet zoveel over. Ik heb natuurlijk geen idee of ze een huis van een ton of een miljoen hebben .