Goedemorgen dames! Zijn er hier mensen die mee doen met Mei Plasticvrij? Ik probeer plastic altijd een beetje te mijden, maar het lukt nog zeker niet altijd.. En aandacht is altijd goed met dit soort dingen vind ik
Het is een Belgisch initiatief, zie ik. Hier in NL had ik er nog niks over gehoord. Ik gebruik al jaren mijn eigen boodschappentassen in plaats van plastic. Nu je in NL moet betalen voor plastic tasjes, doen alweer meer mensen dat. Hoewel ik het idee heb dat het in het begin meer hielp dan nu. Veel mensen kopen nu toch een tasje. Nu ze er aan gewend zijn, maakt die 5 of 10 cent extra blijkbaar niet meer uit. Als ik ergens een kleine PET-fles koop, gebruik ik het daarna altijd meerdere keren. Maar vaak gebruik ik ook gewoon een Dopper of andere flessen die bedoeld zijn voor hergebruik. Wij scheiden al ons plasticafval. Ook al weet ik dat maar een klein deel echt gerecycled wordt. En voor grote plasticflessen is het statiegeldsysteem in NL prima geregeld. Voor sommige dingen gebruik ik wel plastic, omdat ik niet zo goed een alternatief weet. Misschien krijg ik hier nog wel tips! Ik doe meestal een dag of drie over 1 komkommer. Tussendoor doe ik dan een boterhamzakje over de kant die is aangesneden. En ik neem een stuk komkommer ook altijd in plastic mee, als ik het zonder plastic in mijn lunchtrommel leg, droogt het zo uit. Als we vlees hebben gegeten, gebruik ik ook altijd een boterhamzakje om het vet in te gieten. Zodra het gestold is, gooi ik het weg bij restafval. Ik gooi dat vet niet graag los in de prullenbak.
Ik heb een week geleden wat glazen flessen gekocht om water uit te drinken, heel fijn. Die kunnen gewoon afgewassen worden Ik vraag me af waarom er geen papieren of composteerbare zakken in de supermarkt liggen op de groente- en fruitafdeling. Dan wil ik de voorverpakte spullen laten liggen, moet ik alsnog de boontjes in plastic doen Ik zal in het kader van de plasticvrij-maand daar een opmerking over maken op het ideeënbord van de AH.
Dit inderdaad. Ik kan me nog herinneren dat ze vroeger in de ah overal papieren zakjes hadden. Wel jammer dat het nu overal plastic is. Hier gebruik ik ook altijd zo min mogelijk zakjes en flesjes. Voor de kinderen vul ik elke dag hun (aluminium) beker met water. De rest van de kinderen nemen elke dag een klein (plastic!!) flesje water mee, dat vind ik echt onzin. In het huishouden probeer ik ook zo min mogelijk zakjes te gebruiken. Als ik boodschappen ga doen/winkelen neem ik zo vaak mogelijk zelf een tas mee, soms vergeet ik het en dan koop ik wel een tasje.
Ik probeer altijd zo min mogelijk (in) plastic te kopen. Om die reden koop ik het liefste fruit en groente bij de Lidl. Bij de andere winkels zit bijv plastic om de komkommers en paprika’s. (Boer zou nog beter zijn maar vind ik wat omslachtig) Ik heb onderstaande tasjes gekocht om mijn fruit en groente in te doen die niet los mee kunnen. Ze kijken me soms nog wat raar aan bij de kassa en benoemen dat het dus iets zwaarder en duurder is. Ik kan ook echt balen als ik ze vergeten ben. -Ik heb altijd stoffen tassen bij me voor de boodschappen. Maar ik heb nog wel wat puntjes waar ik in kan verminderen. Minder prullenbakzakken gebruiken om afval in te doen. Nog beter te gaan scheiden en minder producten kopen waarvan ik weet dat ze toch niet op gaan zoals beleg.. En de jongens helemaal geen pakjes drinken meer mee geven of voorverpakte koeken. @tupp zijn die foodhuggers niet wat voor je? Die kun je hergebruiken en volgens mij moet een komkommer ook passen.
Maar een vol groente potje mag weer niet in de glasbak.. evenals een vol melkpak dan niet bij t plastic mag.. vet last ik stollen in de pan en dan schraap ik t eruit en bij t restafval.
Dat zou handig zijn ja! Mijn vrouw heeft er wat netjes voor gehaakt maar niet iedereen is zo creatief natuurlijk... Ik ken het initiatief niet. Wij gebruiken echt veel plastic. Mijn container met restafval zit na 2 weken voor de helft vol, maar plastic heb ik in 2 dagen een tas vol, echt bizar. Maar champignons zitten nu eenmaal in plastic, en brood ook. Maar dan nog hoor, snap niet waar het allemaal vandaan komt. En soms heb je dat biologische groente wel in plastic zit en gewone niet, dus dan heb je helemaal het idee dat je het nooit goed kan doen...
Ik ken het initiatief niet, maar het zet me wel aan het denken... Ik neem mijn eigen tas mee naar de winkel, en we hebben een soort groenteboer waarbij alles los ligt en je zelf in papieren zakken je groenten en fruit kan doen. Maar daar ga ik heen omdat daar alles biologisch en vers is, over plastic denk ik niet na. Best slecht eigenlijk.. ik koop zonder na te denken producten in plastic en scheid geen afval. Ik denk dat ik mee ga doen, als bewustwording voor mezelf.
Drinkkartons en glazen potjes scheiden wij voor recycling. Dus ik vind het 'zonde' om die te gebruiken voor vet. Dan moeten ze vervolgens bij restafval.
Ik gebruik geen plastic tassen, geen kleine waterflesjes en scheid al het plastic en dat gaat naar de plastic hero container. Bestel al mijn boodschappen dus helaas geen invloed op de plastic verpakkingen.
Hier weet ik toevallig de reden voor. Er moet duidelijk zichtbaar zijn welk groente / fruit WEL biologisch is en welke niet. Om dat onderscheid duidelijk te maken, gebruiken ze dus de plastic verpakking. Omdat er minder biologisch producten worden verkocht dan niet-biologische, is het voor het milieu beter om de biologische producten in plastic te verpakken omdat dat dan minder afval oplevert dan andersom. Er is nu trouwens een soort 'laserprinter' uitgevonden waarmee een logo op verschillende soorten groente en de fruit kan worden gelaserd. Dus daarmee kan dan zonder plastic het verschil zichtbaar worden gemaakt. Maar dat kan geloof ik niet op alle producten (niet elke schil is ervoor geschikt of de groente heeft geen schil.) En natuurlijk hebben ook nog niet alle producenten van biologische producten zo'n apparaat.
Hier weet ik toevallig de reden voor. Er moet duidelijk zichtbaar zijn welk groente / fruit WEL biologisch is en welke niet. Om dat onderscheid duidelijk te maken, gebruiken ze dus de plastic verpakking. Omdat er minder biologisch producten worden verkocht dan niet-biologische, is het voor het milieu beter om de biologische producten in plastic te verpakken omdat dat dan minder afval oplevert dan andersom. Er is nu trouwens een soort 'laserprinter' uitgevonden waarmee een logo op verschillende soorten groente en de fruit kan worden gelaserd. Dus daarmee kan dan zonder plastic het verschil zichtbaar worden gemaakt. Maar dat kan geloof ik niet op alle producten (niet elke schil is ervoor geschikt of de groente heeft geen schil.) En natuurlijk hebben ook nog niet alle producenten van biologische producten zo'n apparaat.
Zichtbaar voor de klant? Want dan vind ik het niet echt een logische reden, het lijkt me dat je dat heel eenvoudig op kunt lossen met herinrichten van je winkel. Biologisch vlees ligt bij ons ook altijd in een apart schap, de biologische groentes kun je ook bij elkaar leggen, groene banner erbij en klaar ben je, toch? En je hebt ook van dat plastic dat wel biologisch afbreekbaar is en bij het gft mag, dat zouden ze dan ook meer kunnen gebruiken. Hoewel je daar natuurlijk alleen wat aan hebt als je het gft kan scheiden, toen ik in een appartement woonde, moest dat allemaal bij het restafval...
Ja het is een Belgisch initiatief maar ik zag het zo veel voorbij komen op Facebook... Dus ik dacht ik doe gewoon n beetje mee Hopelijk waait het helemaal over naar Nederland!
Wij denken hier ook steeds meer over na. Dat alles in plastic is verpakt vind ik echt lastig. Misschien toch eens fruit en groente bij de groenteboer gaan kopen ipv in de supermarkt. (In de zomer minder last van omdat we dan grotendeels uit eigen moestuin eten). Ik probeer wel wat mogelijk plastic zakken nog een x te gebruiken (bijvoorbeeld broodzakken).
Hier in de plaatselijke supermarkt hebben ze sinds een tijdje ook papieren zakjes voor groente en fruit. Met een plastic venster erin..... Ik vind het initiatief wel goed, ik ben enorm voor afval scheiden. In sommige gemeenten in Nederland doen ze ook omgekeerd inzamelen. Dan moet je dus je restafval zelf wegbrengen en het plastic, papier en gft wordt opgehaald. Dat vind ik heel goed!
Ik kende het initiatief niet, maar ik verbaas me ook over de enorme hoeveelheid plastic om alles. Valt me op dat tot een jaar of twee geleden de aardbeien ook nog in kartonnen bakjes zaten, maar nu bijna overal in plastic. Wij scheiden het wel en dan nog heb ik veel plastic afval. Vooral ook van melkpakken enzo. Laatst zag ik dit filmpje, dat geeft wel weer hoe belachelijk veel plastic er om producten zit http://www.bbc.com/news/uk-england-bristol-43559636