Wie heeft er tips? Of willen meedenken met mijn dreumes en zijn avond eet gedrag. Al lang heeft hij moeite met bepaalde structuren, yoghurt gaat wel, potje ging niet. Aardappelkroketjes of groente friet (of gewone friet) eet hij wel, gekookte of gebakken aardappels niet. Groente eet hij niet, alleen komkommer. Brood eet hij wel maar alleen met smeerkaas, zuivelspread, appelstroop, pindakaas of soms hagelslagjes. Vlees eet hij niet behalve gekookte gelderse worst of een plakje ham. Pannenkoeken eet hij wel, pannenkoeken met verstopte groente niet. Fruit eet hij wel heel goed trouwens. We hebben hier een aantal maanden geleden over gesproken met het consultatie bureau, zij gaven aan dat het kan dat hij bepaalde structuren echt niet fijn vond en dat we ons niet druk hoefde te maken. Zolang hij goed fruit eet krijgt hij hetzelfde binnen als met groente. We moesten blijven geven wat hij wel eet en wel af en toe wat nieuws aanbieden. Hij proeft alles wel maar spuugt het meteen weer uit. Ook iets wat hij wel een keer heeft gegeten (1 keer at hij kipburger maar gister spuugde hij het weer uit). Hoe krijgen we hem aan het eten? iets voorschotelen en als hij het dan niet eet is echt een beetje tegen ons gevoel in. Mijn gevoel zegt namelijk dat hij naast die structuren heel sterk proeft en moeite heeft met nieuwe smaken (in combi met structuur). Herkent iemand dit? Moeten we gewoon af blijven wachten en hopen dat hij ineens wel iets gaat eten? Ik vind het zo lastig want hij eet nu nog steeds niet met de pot mee. Ik heb zelf ook moeite met structuren en lang met sterke smaken gehad. Ik kan zelf ook bijv. geen wijn drinken, die proeven allemaal hetzelfde en heel zuur. Vandaag dat ik aan die smaak gevoeligheid denk. Ook lukt het mij niet om yoghurt met stukjes te eten, dan kok ik alles uit, het is of kauwen of slikken zeg maar.
Ik zou niet weten waar het aan ligt. Zou zelf gewoon geven wat je zelf ook eet en dat blijven volhouden. Misschien is het echt een kwestie van leren. Als hij goed groeit dan lijkt me het niet erg als hij wat minder eet van bijvoorbeeld avondeten. Yoghurt als toetje en fruit als tussendoortje is dan wel handig denk ik.
Hier begint het ook er al in te sluipen De ene dag eet hij bijv wel broccoli en de andere dag tuft hij het uit. Als hij niet wil dan niet....hij krijgt een extra schepje Griekse yoghurt als toetje en dat is het. De volgende keer krijgt hij het gewoon weer voor zijn neus. Ik dring niet aan als hij niet wil en besteed er ook verder geen aandacht aan.
hmm ja het blijft een uitdaging. misschien moeten we eens een paar dagen achter elkaar volhouden. Misschien een keer met pasta of iets.
Kinderen kunnen wel tot 10 keer nodig hebben om aan iets te wennen. Ik zou dus inderdaad weer beetje 'van voor af aan' beginnen en enkele smaken aanbieden. Als hij moeite heeft met structuur evt zelfs gepureerd zodat hij niet beide (smaak en structuur) moet verwerken. Hier nu gelukkig een goede eter maar ook hier wel eens dat ze iets uitspuugd wat ze eerder wel at. Succes ermee!
Heel herkenbaar. Onze oudste had enorm sterke voor en afkeuren qua eten. Structuren waren bij haar ook een ding. Potjes wilde ze niet alleen; vers gepureerd eten wat mama had gekookt met kruiden en specerijen. Favo smaakmakers; gember, kurkuma, komijn, knoflook en dille. Nu is ze 3,5 en eet heel goed. We hebben altijd voor haar apart eten gemaakt. Nu nog steeds krijgt ze soms wat aangepast eten. Mijn jongste is ook een figuur wat eten betreft. Ze lijkt structuren ok te vinden maar is juist kieskeurig qua smaken. Ik kan er zo nu en dan helemaal horendol van worden maar we weten nu van de oudste dat het goed komt. Eten vind ik een belangrijk sociaal gebeuren. Dus het moet gezellig blijven. We eten iedere maaltijd samen aan tafel. Bij ons is het met de pot mee eten uiteindelijk gelukt door haar keuzes te geven. Op haar bord ligt meestal een ding dat ze lekker vindt, een ding dat ze kent en minder lekker vindt, een niet lekker ding en een nieuw ding. Dan mag ze een daarvan laten liggen, maar de rest moet op. Een andere minder verantwoorde truuk is voor ieder minder lekker hapje krijgt ze een stukje kroepoek... En zo heeft ze van alles leren eten. Veel succes! Eten kan echt zo irritant zijn met peuters
Dank jullie wel voor de reacties! Hij begint ook te peuter puberen en het eten gister was drama. Hij had plakjes worst, komkommer en geroosterd broodje, hij was net lekker bezig met eten toen hij ging drinken en de deksel niet goed zat. Nou de duivel kwam naar boven en hij bleef smijten met alles. Dus toen was t klaar met eten... Vanmorgen hartstikke honger natuurlijk. Ik had inderdaad gehoord dat ze er lang over kunnen doen tot ze gewend zijn. Maar moet ik t dan naast zijn eten aanbieden? Dat van verschillende dingen op zijn bord is een goed idee als hij iets ouder is, dan snapt hij wel dat hij moet kiezen. Een kroepoek (of iets anders) na een hapje van iets nieuws is misschien niet zo verantwoord maar nu wel een idee... wellicht krijgen we hem dan zover dat hij eens doorzet.
We gaan toch eens 10 dagen t zelfde geven. Wel in combi met een geroosterd broodje. Maar vandaag begonnen, hij proefde en ging meteen kokhalzen, maar wel wat van de smaak binnen dus dat is stap 1!!
Misschien anders kijken naar pre logopedisch onderzoek? Hierbij kunnen ze dacht ik ook kijken wat de reden is waarom hij bepaalde structuren niet fijn vindt en tips geven. Dit kan bij een kinderlogopedist die hiervoor een speciaal opleiding heeft gevolgd.
Graag gedaan, bij mij heeft het geholpen toen mijn dochter problemen had om vast voedsel te leren eten.
Als het vooral echt kokhalzen is (wat nauwelijks mee zou moeten zijn op deze leeftijd), dan zou ik idd onderzoek (pre-logopedie) overwegen, is het bewust uitspugen omdat niet lekker smaakt of voelt , zou ik misschien nog even afwachten. 21 maanden is leeftijd waarop heel veel kinderen 'problemen' hebben met eten en dan is volhouden en blijven aanbieden zonder dwang een prima oplossing. Ik herken wel een beetje de gevoeligheid voor smaak en textuur (en geur overigens... ) bij mijn middelste. De structuur van een 'echt' stukje vlees eet ze niet, is het bewerkt of gemalen vlees dan vind ze het heerlijk. Ze eet bijvoorbeeld dus geen gewone gebraden kipfilet, maar wel de kipfilet voor op de boterham. Ze eet geen runderlappen, maar wel rundergehakt. Ook de structuur van brocolli vindt ze nog steeds akelig en vies. Ze proeft ook iedere hint van peper ('brand aan mijn tong!') en vindt de bubbels van prik vies/akelig in de mond en drinkt dus ook nog steeds geen frisdrank, ondanks dat ze ruim 9 jaar is. Zelfs de bubbels in Dubbelfris vindt ze te heftig/niet lekker, terwijl ik de koolzuur dan nauwelijks merk... Zij heeft Rapley gehad, dus zelf 'spelen' en ontdekken van eten en was eigenlijk een prima eter. Mijn oudste was een moeilijke eter en heeft heel lang uberhaupt geen avondeten gehad, heel langzaam beetje bij beetje meer gaan proeven, eten en waarderen. Normaal met de pot mee-eten was ongeveer toen hij 6 (!) jaar was (dus het kan echt wel even duren ). Mijn jongste zat hier een beetje tussenin, eet beter dan oudste maar slechter dan middelste. Zij is helemaal niet gevoelig in de mond, zij drinkt prik, eet pittiger etc. Succes!