kap op na sterilisatie poes?

Discussion in 'De lounge' started by kims, Mar 4, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. kims

    kims Actief lid

    Jan 7, 2007
    352
    1
    0
    Vandaag is onze poes gesteriliseerd. Ze heeft 3 uitwendige hechtingen. Nu kreeg ze een kapje om zodat ze niet aan de wond kan likken.
    Volgens mij heeft de poes nu echt ontzettend last van de kap. Ze ligt wel op dr buikje, maar ze slaapt niet omdat ze haar hoofdje niet neer kan leggen. Die bungelt over de rand van de bank...

    Nu lees ik op internet dat heel veel dierenartsen geen kapje meer meegeven omdat dit niet nodig is. Mijn vriendin heeft haar beide poezen 2 weken terug laten steriliseren en ook die hoefden geen kapje om.

    Wat ik mij afvraag is of jullie poezen een kap om moesten na een sterilisatie? of was dat niet nodig? Was er dan wel sprake van uitwendige hechtingen? En wie kan me uitleg geven dat de ene dierenarts het wel doet en de ander niet?

    Ik wil onze poes gewoon niet onnodig laten lijden!
     
  2. tummetje

    tummetje Fanatiek lid

    Dec 4, 2007
    4,270
    1
    0
    in mn holletje
    Mijn twee poezen hebben ze vorig jaar niet omgehoeven. We hebben het er niet eens over gehad. Moest wel opletten dat ze er niet aan gingen likken enzo, maar na een paar dagen hou je dat toch niet meer tegen.
     
  3. Katootje

    Katootje Fanatiek lid

    Feb 2, 2006
    1,909
    0
    0
    Gelderland
    Lees dit maar eens.

    http://home.wanadoo.nl/moonshadow/gruwelverhaal.htm

    De eigenaren van dit overleden hondje hebben later een pup bij mij gekocht. De dierenarts is mede-aansprakelijk gesteld. Zeker bij uitwendige hechtingen is de kap van belang. Afdoen alleen met toezicht! Idd een gruwelverhaal.

    Die paar dagen met kap overleefd hij zeker! Zonder....dat is afwachten.
     
  4. roses

    roses Fanatiek lid

    Jun 12, 2006
    1,946
    1
    38
    Mijn katten zijn vorig jaar gesteriliseerd en hebben ook allebei een kap om gehad. Ik wilde het risico niet lopen dat ze de hechtingen er uit zouden trekken. Als ik thuis was mochten ze hem af en toe even af.
     
  5. Otje

    Otje Fanatiek lid

    Apr 10, 2006
    4,703
    0
    36
    Onze 2 poezen zijn een paar jaar geleden gesteriliseerd. Volgens de dierenarts hoefden ze ook niet perse een kap op. Maar ze bleven echt niet van die wond af en steeds likken en zo dus toen toch maar een kap om gedaan. Zielig maar helaas noodzaak.
     
  6. kims

    kims Actief lid

    Jan 7, 2007
    352
    1
    0
    Brrr dat is wel een gruwelverhaal inderdaad...

    Maar dan is het wel vreemd dat 9 van de 10 dierenartsen geen kap meegeven! Nu is het wel zo dat er natuurlijk een hoop spierhechtingen worden gezet in 2 lagen (dus onder de huidhechtingen) waar ze niet zomaar bijkunnen, tenzij ze helemaal bezeten aan de wond gaan likken. Ik denk dat de pijn van de wond de katten weerhouden om dit te gaan doen.
     
  7. Jalea

    Jalea Fanatiek lid

    Jun 24, 2006
    2,396
    0
    0
    die kap heeft ook te maken met de manier van hechten. als het van binnenuit gehecht is zegmaar, heb je maar 1 of 2 uitwendige hechtingen op het eind. wij heben 3 katten laten steriliseren, bij verschillende dierenartsen. 2 zijn inwendig gehecht en hoefden geen kap, de 3e was net een rollade (allemaal uitwendige hechtingen en het was zo opgezet dat het echt een rollade leek) en moest een kap.
    maar ook als ze maar 1 of 2 hechtingen hebben kan het ellende geven, bij een van onze katten (zonder kap) is het weer open gegaan (ze heeft aan de hechtingen getrokken)en gaan ontsteken, dan ben je niet blij! ze kunnen het dan niet nog een keer hechten, dan moet je t schoon houden en antibiotica etc etc we zijn er echt 6 weken zoet mee geweest voor het dicht was. en ondertussen is ze flink ziek geweest door die ontsteking enzo. wij kregen d'r mee zonder kap, dat zou niet nodig zijn. achteraf gezien neem ik nooit meer een kat mee zonder kap zolang ze uitwendige hechtingen hebben! misschien dat sommige katten eraf blijven ivm pijn, maar het kan ook enorm jeuken en dan doen ze de hele dag niets anders dan eraan zitten. en hechtingen kunnen gaan trekken, onze katten wilden ze juist eruit trekken ondanks dat het echt wel pijn deed. katten zijn zich er heel erg van bewust dat 'dat daar niet hoort te zitten'

    als k jou was zou ik toch echt die kap erom houden...
     
  8. Wilma

    Wilma VIP lid

    May 22, 2006
    6,396
    1
    0
    Uithoorn
    Wie laat er dan ook een hondje met 6 maanden steriliseren!? Die zijn dan nog niet eens puppy af... Rond de 9 maanden worden ze pas voor het eerst loops.
    Een hond hoort eerst minstens een keer loops te zijn geweest voor je haar gaat steriliseren. Dit voorkomt allerlei nare dingen oa baarmoeder kanker (8 vd 10).
    Heb mijn grote boef ook laten steriliseren maar toen was ze inmiddels al wel 2 x loops geweest. Dit omdat ik geen nestjes wil en met de prik pil komt de kans op kanker weer om de hoek kijken.
    Mijn kleine floor (dwerg pincher) is pas loops geweest voor het eerst. En ben nog aan t dubben of ik haar een tijdje prik pil geef of gewoon maar niks....ik denk het laatste ivm de risico's. Van haar wil ik nml minstens een nestje. (maar eerst even mijn nestje ;) )
    Bij mijn boef hebben ze ook geen kap gegeven. Heb toen nog gevraagt of dat niet moest maar dat deden ze bij de meeste grote honden niet. Moest dr wel in de gaten houden en als ze er teveel aandacht aan bestede dan kon ik als nog n kap halen. Ze heeft er gelukkig nooit wat aan gedaan.
    Mijn katten zijn ook allemaal gecastreert en geen van hen heeft ooit een kap gehad (maar castreren komt niet bij de darmen in de buurt ) en er ook niet echt aandacht aan besteed dat er wat gebeurt was daar. Allemaal rond de 9 maanden. Dan pas krijgen ze namelijk interesse in de andere sekse...dus waarom zou je het vroeger doen?

    Ik zou als je de kap er af wilt halen dit alleen doen als je er bij bent en hem weer om doen als je dr alleen laat. Better be safe then sorry!
     
  9. hanna1974

    hanna1974 VIP lid

    Sep 9, 2007
    8,888
    0
    0
    Zuid-Holland
    Onze poes is ook geopereerd. Eerst zonder kap naar huis. Binnen een paar uur waren de hechtingen eruit geknabbeld. Dus... opnieuw hechten en wel met kap naar huis. Zielig inderdaad, maar het kon niet anders.
     
  10. Jo79

    Jo79 VIP lid

    May 6, 2007
    25,068
    3,862
    113
    Honden doen ze vaak een groot t-shirt aan tegen het bijten in de wond. Misschien kun je de kat een rompertje ofzo aantrekken zonder mouwen en met een gat voor haar staartje + zodat ze kan plassen?
    Onze hond kreeg na haar sterilisatie wel een kap, tegenwoordig zijn ze wel doorzichtig, dus ze liep niet tegen dingen aan. Ik deed hem alleen om als ik even niet goed op haar kon letten, anders deed ik hem af en lette ik op of ze niet aan de wond ging zitten.
     
  11. mamajanneke

    mamajanneke Fanatiek lid

    May 22, 2007
    2,688
    4
    38
    Female
    ik zou absoluut de kap omlaten!
    wij hebben recent een rampsenario gehad (staat ook in de lounche)
    het is even vervelend voor het beesie maar met een dag of 2 dagen is ze er helemaal aangewent hoor.
    onze kat heeft zo'n kap anderhalf week gedragen en na 2 dagen was t al geen probleem meer.
     
  12. Anne1985

    Anne1985 Fanatiek lid

    Oct 17, 2007
    1,364
    6
    38
    Onze kat is 1,5 week geleden gesteriliseerd en heeft geen kap meegekregen. Ze heeft ook helemaal niet naar de wond gekeken of eraan gelikt ect. (uitwendige) hechtingen zijn inmiddels verwijderd.

    Ik moest haar wel goed in de gaten houden van de da en zodra ze aan de wond begon te likken een kapje halen.
     
  13. mamajanneke

    mamajanneke Fanatiek lid

    May 22, 2007
    2,688
    4
    38
    Female
    ik heb de link gelezen en dat senario is bij onze kat ook gebeurt.
    gelukkig heeft onze kat het overleeft en is nu na een week bij de da en 3 x een operatie weer thuis.
     
  14. kims

    kims Actief lid

    Jan 7, 2007
    352
    1
    0
    Bedankt voor jullie reacties. Ik laat de kap dus gewoon om!

    Ik heb nu net even (omdat ze nu op mijn schoot ligt) de kap eraf gehaald. De poes leeft helemaal op! Ze miauwt en knort weer en ze is zichzelf nu helemaal schoon aan het maken (natuurlijk niet de wond ;) ) Strakjes gaat, hoe zielig ook, de kap weer rond.

    Het lijkt nu trouwens wel of ze niet eens last heeft van de wond! Ze wringt zich in allerlei bochten om zich schoon te maken.
     
  15. mamajanneke

    mamajanneke Fanatiek lid

    May 22, 2007
    2,688
    4
    38
    Female
    ze hebben er ook niet veel last van hoor.
    onze kat deed dit ook, maar de kap bleef om uit zelfbescherming.
    hij heeft al eens de hele buikinhoud er uit gehad, dus we wilden geen risico lopen en de kap bleef om en in de nacht of als we weg gingen ging hij in een doos met traphekje er op zodat hij niet met de andere dieren kon stoeien en de wond weer open kon gaan.
    een week is zo om hoor.
     
  16. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    Jan 9, 2007
    8,722
    628
    113
    Goed om de kap op te laten!

    Zit zelf in de medische dierenwereld, en wil wel iets toevoegen aan de sterilisatie bij de teef/poes op 6 maanden.

    Dit heeft een medische indicatie, dat wil zeggen dat het het beste is voor de gezondheid van de teef/poes op latere leeftijd. Een jong, flexibel dier van 6 maand kan de narcose juist beter aan dan een ouder dier. De fokker van de link heeft geluk gehad met zijn/haar dieren, want ik kom dagelijks teven/poezen tegen met baarmoederontstekingen en mammaetumoren. En abortussen vanwege ongewenste dekkingen. Dus, houd je van je hond/kat, steriliseer haar voor de eerste loopsheid.

    :D Groetjes DeeLighT
     
  17. Judith75

    Judith75 VIP lid

    Oct 9, 2006
    5,623
    0
    0
    Mama
    Bergen op Zoom
    Hier hebben beide poezen geen kap om gehad.
     
  18. Whabbit

    Whabbit Fanatiek lid

    Feb 22, 2008
    1,253
    24
    38
    Je bent helaas niet juist voorgelicht:

    Juist door een hondje voor de eerste loopsheid te steriliseren (6 maanden) is de kans op het later ontstaan van tumoren aan de melkklieren kleiner. Bovendien is op die leeftijd de operatie eenvoudiger omdat er nog minder sprake is van vet in de buik, een minder goed doorbloede baarmoeder en alles makkelijker bereikbaar is. Dus daardoor een veiliger operatie!

    V.w.b. de kap: beter ongemak van een kap dan dat na operatie de wond opengaat of geinfecteerd raakt doordat het dier eraan likt! De kap niet opdoen en "het dier in de gaten houden" werkt niet zo goed: een kat kan in een paar minuten de hechtingen er al uit gelikt hebben! De kans hierop is minder groot als er in de huid wordt gehecht, zodat er aan de buitenkant helemaal geen hechtmateriaal zichtbaar is. Belangrijk is in ieder geval dat het dier goede pijnstilling meekrijgt: hoe minder pijn, des te groter de kans dat het dier de wond met rust laat!
     

Share This Page