Maar waarom IS het normaal fan volgens jou? Als iemand er naar vraagt kun je best een indicatie geven,als je dat wil. maar waarom zou ik aan mijn buurman gewoon zo maar mijn salaris moeten vertellen als hij ernaar zou vragen...? Dat gaat hem gewoon geen reet aan Ik vraag toch ook niet aan hem of hij vaak genoeg goede sex heeft....?
Ik weet dat het al geschreven is, maar er valt niet te vergelijken als sommigen wel toeslagen meenemen in de berekening en anderen niet... Dat geeft een gigantisch vertekend beeld. Ook lastig dat de titel van het topic is ‘Wat is jullie inkomen?’ (wie is ‘jullie’? andere zp-bezoekers, zp-bezoeker en partner samen, ...) en de titel van de poll ‘Wat is jouw inkomen?’. Kan ook nog voor verschillende invullingen zorgen. Een andere interessante discussie is of het normaal is of dat je het normaal vindt om over de hoogte van salarissen te praten.
Dan heb jij een onwijs inefficiënte werkweek in gedachten, als je, naast 36 uur werken verdeeld over 5 dagen, enkel in het weekend thuis bent. Mijn man werkt 36 uur en haalt 3 dagen per week kinderen op van school en is gewoon vanaf 14.30h thuis (net als de kinderen). De overige 2 dagen is ie om 17h thuis, en zorgt voor het brengen naar sport- en muzieklessen. Ik werk (ook nog!) 28uur per week en ben de andere 2 dagen thuis als kinderen uit school komen. En hiermee halen we ook ruim de onderste inkomenstenschaal in deze poll. We hebben zelfs helemaal geen oppas nodig. Het gaat er om WAT men met zijn tijd en studie doet, niet om werkuren op papier.
Wauw mooie inkomens hebben de meeste van jullie! Ik werk zelf helaas niet want ik ben mantelzorger voor ons kindje. Mijn man werkt 50 uur in de week en verdient een schamele 2100euro nog wat per maand netto hij heeft er al járen niks bij gekregen behalve cao. Hij geeft aan daar wel om te vragen maar dat hij er niks bij krijgt. Hij heeft een kneiterdrukke baan en is 's avonds vaak te moe om iets te doen. Naar wat ik hier lees krijg ik toch het idee dat hij asociaal uitgebuit wordt We krijgen 74 euro kgb geen zorgtoeslag en laten de hra jaarlijks uitkeren. We komen maadelijks net rond. De hra is ons spaargedeelte samen met het vakantiegeld.
Is het geen optie voor je man om uit te kijken naar een andere baan? €2100 voor 50 uur werken lijkt mij ook niet heel veel
Ja willen we ook gaan doen, maar hij vindt dat doodeng. Hij werkt er al bijna 20 jaar...dus dat bedrag is dus nog beschamender...helaas kan hij het werk niet meer doen waar hij veel diploma's in heeft ivm ziekte. Dus de vraag is: wat wil je doen voor werk, wat kan je doen met je kennis en ervaring en wat moet je er nog voor doen om kans te maken op die baan qua opleiding/cursus? Hij vindt zijn huidige baan wel leuk qua werkzaamheden maar het is gewoon te druk en teveel uren. Ze doen daar niet aan parttime werken. Het is fulltime of niks..
Maar die dezelfde antwoorden zullen ze je ook geven als ze 2,5k per maand binnenhalen per persoon. Dan ben je heus niet 'rijk' of heb je een 'goudmijn'. Jouw referentiekader is waarschijnlijk hartstikke scheef, en verwacht je (denk ik?) dat mensen met een gezamenlijk inkomen van 6k per maand ineens miljonair moeten zijn of zo?
Maar het zal altijd zo blijven dat de putjesschepper minder verdient dan de bankdirecteur! Alleen als we een teveel aan bankdirecteuren hebben en een tekort aan putjesscheppers dan mogelijk verandert het een beetje. En dat blijft altijd zuur voor de putjesschepper hoe je het ook bekijkt, heel sneu, de putjesschepper zal altijd vinden dat de bankdirecteur teveel krijgt. Maar tenzij we allemaal op extreem links gaan stemmen en we allemaal akkoord gaan met hetzelfde salaris hou je dit probleem altijd. Mijn punt is niet dat je er helemaal niet over moet praten, maar alleen met mensen die je goed kent zodat je dingen in een context kunt plaatsen. Het heeft geen zin om hier op een forum een beetje bedragen te gaan zitten vergelijken. Behalve je beroep, aantal uren dat je werkt telt ook je werkervaring, maar ook hoe goed je je werk eigenlijk doet en hoe goed jij je onderhandelingen weet uit te voeren. En zelfs nog in wat voor tijd je aangenomen bent, in tijden van schaarste of van overvloed. Wou je dat ook allemaal betrekken in de berekening? Op het fok-forum heb ik weleens een topic gezien over startsalarissen van verschillende functies in de ict. Daar zie ik dan nog wel nut van... als starter ben je in principe allemaal gelijk en dan kun je mooi de verschillen zien tussen werkgevers.
Jullie optie is voor veel mensen echt geen mogelijkheid. Ik werk 32 uur over 4 dagen op kantoor. Ik mag in uitzonderingssituaties thuis werken (ziek kind, staking) maar pas sinds mijn huidige leidinggevende (nu iets meer dan een jaar). Daarvoor mocht dat niet. Mijn man werkt nu tijdens schooluren, maar krijgt ook een veredelde vrijwilligersvergoeding. Hij heeft een andere functie op het oog en zou dan ook 32uur op kantoor werken, waarschijnlijk wel ook met de mogelijkheid in uitzonderingssituaties thuis te mogen werken. Ik vind op zich dat mijn kinderen dan nog steeds niet te kort zouden komen. Ik zie de problemen niet zo van opvang, maar het is wel de realiteit dat de meeste kinderen waarvan beide ouders werken ook regelmatig naar opvang gaan. Jullie situatie is niet representatief wat dat betreft.
Dit heeft vooral veel met taboe (en afgunst?) in Nederland te maken, waardoor inkomen zo'n zwaarwegend punt is. Overal verdienen mensen verschillend, en ze weten het ook van elkaar. Mijn Italiaanse tante vroeg doodleuk aan mijn man toen ik hem ging voorstellen: wat doe je voor werk? En wat is je salaris? Mooi huis hebben jullie op de foto's, wat heeft het gekost? Gewoon uit interesse, zonder alle ingewikkelde complicaties die jij boven aanhaalt. Taboe maakt het complex, niet het onderwerp zelf.
Dat iemand met 36urige werkweek 'alleen in het weekend' thuis is of 'doodmoe om 22h neervalt' is ook alles behalve representatief. Ik zou niet weten waar die mensen dan de rest van de werkweek uitgangen, maar er is tijd genoeg om thuis te zijn, en om daar extreem moe van te worden is meer afhankelijk van de energielevel. En onze huidige situatie is heel fijn, dat snap ik. Vóórdat de kinderen kwamen hebben wij een paar jaar heel hard gewerkt om dit te kunnen bereiken. Eerste jaren van mijn carrière werkte ik 50uur per week en deed de 1ste master erbij. Toen was iemand die 36h werkte gewoon een parttimer met zeeën van tijd in mijn ogen. Het is vooral afhankelijk van je referentiekader.
Ik wil je wel een kopie van m’n loonstrook sturen hoor Ik heb hier niet gereageerd maar ik verdien inderdaad met 32 uur een goed netto salaris. Heb ik mij wel rot voor gestudeerd en bezorgd me nu af en toe een halve burn-out bij wijze van. Ik heb ook een breed netwerk en mijn vriendinnen (tenminste een aantal daarvan) en collega’s verdienen een soortgelijk bedrag. En onze mannen ook.Mijn man en ik verdienen hetzelfde bedrag en werken beide 32 uur. En dan mogen we ook nog thuis en flexibel werken. Het past bij ons en wij zijn er blij mee. De kinderen komen ook nog eens niets tekort. Ik vind het dus helemaal niet zo vreemd en heb helemaal niet het idee dat mensen erover liegen hier. Ik schrik soms meer van hoe weinig mensen hier met veel werken (en ook nog eens fysiek zwaar!) ontvangen. Dat vind ik nou eens een discussie waard: salarissen omhoog in de zorg bijv!
Dan is dit topic toch voor jou/jullie een eye-opener. Want ja, ook ik vind dit erg weinig voor 50 uur. Mijn man verdient dit met 30 uur denk, met zijn basissalaris. En als je al 20 jaar voor dezelfde werkgever werkt is dit idd echt niet ruim. Dat mijn man dan weer meer dan het dubbele verdient dan jouw man heeft ook te maken met het feit dat hij soms weken van huis weg is. Dat vergeten mijn vriendinnen en kennissen weleens als ze zeggen; jij hoeft mooi niet te werken Wij hebben mazzel gehad met deze mogelijkheid op zijn werk EN aan de andere kant best wel wat dingen voor gelaten/ energie in gestoken.
Ik zou willen dat wij geen opvang nodig hebben... Maar met de uren die wij werken binnen de tijden waarin we ze moeten werken en met de werkzaamheden die we hebben en daarnaast de reistijd, is dat helaas geen optie. Niet bij iedereen is dat een mogelijkheid dus. Ik werk overigens maar 2,5 dag en die twee dagen opvang zijn ook niet het einde van de wereld.
Als je zelf geen enkele klagen over je inkomen hebt. Waarom is het dan zo moeilijk te geloven dat andere mensen ook een goed inkomen hebben? Ik vind het helemaal niet zo verbazingwekkend. Ik lees veel reacties van ondernemers en hoogopgeleide tweeverdieners die in de hoogste inkomensgroep vallen. Als je al even in het arbeidsproces meedraait, zijn dit echt geen rare bedragen voor een goed lopend bedrijf of goed opgeleide medewerkers die beiden werken. Het verbaast mij dat jij je hierover verbaast. Het verbaast mij nog meer dat je uitgangspunt is dat veel mensen liegen. Wat zouden ze daar dan mee te winnen hebben?