Over een week of acht verwachten wij ons derde kindje. Bij mijn oudste twee heb ik meteen vanaf de geboorte kunstvoeding gegeven, een belangrijke reden hiervoor was mijn voorgeschiedenis met angst klachten. Dat is op zich helemaal goed bevallen hoor, maar het lijkt me nu bij de derde misschien wel leuk om toch borstvoeding te gaan proberen, maar wel op een relaxte manier. Ik ben dus nog een broeKie op dat vlak hierbij ben ik dus op zoek naar handige tips!
Als alles goed gaat is bv vet relaxt. Je legt je kindje aan wanneer het erom vraagt, hebt het altijd bij je, hoeft geen voedingen te tellen, niet om de klok te kijken. Het grootste verschil zit hem in het aantal voedingen. Bij bv is het normaal (en wenselijk) om de eerste maanden 8-12 voedingen per dag te geven. Vaker is ook prima. Verder is het handig om bekend te zijn met de termen clusteren en regeldagen. En laat het allemaal over je heen komen. Direct na de geboorte komt je kindje op de borst en mag je hem (of haar) aanleggen. Veel huid op huid contact is goed om de bv op gang te laten komen. Als het kan de eerste uren na de bevalling je kindje gewoon bij je houden, voordat je hem laat aankleden. (Is sowieso fijn!) Heb je specifieke vragen?
Dank voor je reactie! Ja als het eenmaal loopt, dan lijkt het me inderdaad wel een stuk handiger. Ook minder kans op reflux en dergelijke en in verband met met school en peuterspeelzaal tijden ideaal om geen fles spullen mee te hoeven sjouwen. Maar goed de eerste tijd zal het natuurlijk wel investeren zijn. Ik heb wel wat specifieke vragen aan de lactatiekundige gesteld, maar ik wilde hier nog een topic starten omdat ik misschien nog niet aan bepaalde dingen zelf had gedacht om te vragen
Hier zeker bij de tweede liep het vanaf dag 1 al super. Nauwelijks stuwing, nooit kloven gehad, nooit borstontsteking gehad, nooit spruw gehad. Verder qua houdingen bijv is gewoon kijken wat voor jullie werkt. De eerste periode kan achteroverleunend voeden of liggend voeden in materne houding makkelijk zijn. Misschien dat je eens kunt meelezen op de Facebook pagina van la leche league en/of vereniging borstvoeding natuurlijk. (Let er wel op dat er veel problemen voorbij komen, dit is niet hoe het gemiddeld gaat). Ik heb nooit wat anders dan bv gegeven, dus ik weet niet hoe het anders gaat. Verder trek je niet teveel aan van wat anderen zeggen. Volgens anders is orstvoeding altijd het probleem, en stoppen altijd de oplossing. Wat het probleem ook is. Te weinig voedingsstoffen in de melk komt alleen voor als je zelf zwaar ondervoed bent.
Ik zou een borstvoedingscursus doen. Ditwas voor ons twee avonden en alles werd besproken. De eerste twee weken waren geen pretje, met tepelkloven en al, maar daar doorheen gekomen is het zo makkelijk. Alsje je kind op verzoek voedt, dan heb je ook de minste kans op allerlei klachten, en je kindje geeft zelf aan wanneer er meer voeding aangemaakt moet worden...dus meer zuigen. Vooral in het begin hangt de baby echt heel veel aan de borst, maar dat wordt na een aantal weken steeds minder.
Een cursus doen een een lk in de buurt vast opzoeken voor het geval dat je vragen hebt. Ik vond het eerst echt even investeren (veel en vaak aanleggen wat werkt wel en wat niet) maar ben zo blij dat ik daarna heb doorgezet. Ik vond het daarna zo relaxt.. als ik bijv. Mn sz zag die liep te emmeren met flesjes en poeder en warm en koud water en het enige wat ik hoefde te doen was mn shirt omhoog. Eerste keer dat we een dagje weggingen met de 2e dacht ik ik mis de helft volgens mij,, maar dat kwam omdat ik al die 'zooi' die je met kv mee moet slepen niet heb. En jezelf aanleren dat te vaak aanleggen niet bestaat (vooral in het begin) en te weinigvoedingstoffen oid ook onzin is. En dat artsen jammer genoeg qua bv de wijsheid niet in pacht hebben en je die niet altijd maar blind moet volgen (dat is de reden geweest dat het bij mn dochter mislukt is) En het gewoon maar over je heen laten komen!
Er zijn al veel tips gegeven, dus niet veel aan toe te voegen. Ik wil alleen nog als benadrukken dat je gewoon mee miet gaan met wat je kindje wilt. En wat bij mij goed werkt is blokvoeden. Dus als mannetje binnen de drie uur komt krijgt hij dezelfde borst.
Een goede lactatiekundige in de buurt is wel handig voor als het niet meteen goed loopt. Als er in het begin wat problemen zijn (wat best kan) hoef je niet meteen onzeker te worden. Je kindje heeft (als het goed is) best wat reserves en vaak komt het gewoon goed met de borstvoeding. Vooral als je de juiste begeleiding krijgt. De gemiddelde kraamverzorgende heeft de basiskennis wel maar als het wat ingewikkelder wordt is een lactatiekundige echt fijn. Teveel vrouwen stoppen door slechte begeleiding. Bij de jongste had ik de eerste tijd best wat problemen maar ik ben heel blij dat ik heb doorgezet. Als het eenmaal loopt is het inderdaad heel relaxed. En mocht je kapotte tepels krijgen, gebruik dan de hydrogelpads van Medela. Die zijn echt goud waard. Helaas zijn ze vrij moeilijk te krijgen in de fysieke winkels. Bol.com heeft ze wel en meer webwinkels.
er zijn al heel veel goede tips gegeven. Wat ik je nog mee wil geven: - laat je niet meteen een tepelhoedje aansmeren. Je komt hier heel moeilijk van af en de kans is groot dat de borst te weinig gestimuleerd wordt om voeding aan te maken, waardoor je op den duur misschien te weinig melk gaat maken. - nachtvoedingen zijn heel normaal! Sterker nog, ze zijn juist heel erg belangrijk. Borstvoeding is licht verteerbaar, dus vaak voeden is heel normaal. Ook voor de ontwikkeling van de hersenen zijn de nachtvoedingen heel belangrijk omdat je zo minder schommeling in de bloedsuikers hebt. - verdiep je eens in de maaginhoud van pasgeborenen. De maaginhoudis heel erg klein, in een week tijd groeit dit van de grootte van een kers naar de grootte van een ei. Vaak kleine beetjes voeden is dus heel normaal. Bovendien heeft je kleintje in de baarmoeder continu toegang tot voedsel gehad. Het is heel natuurlijk als hij/zij binnen die 3 uur weer honger heeft. - volg je kindje, regelmaat komt vanzelf wel. Bovendien is een vaste volgorde van dingen ook regelmaat (voeden, verschonen, spelen, slapen), ookal gebeurt dit de ene keer binnen een uur en de volgende keer na 3 uur. - ik heb echt heel veel hulp gehad een de verschillende facebookgroepen. Hier kreeg ik echt veel betere tips als van kraamverzorgenden of bij het cb. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. De oudste heb ik een jaar gevoed, de jongste voed ik nu anderhalf jaar. Beide zonder problemen, nooit kloven, borstontsteking of wat dan ook gehad. En ja, in het begin is het echt wel pittig geweest en heb ik echt wel eens het gevoel gehad dat ik de hele dag aan het voeden was. Maar als je door die eerste periode heen bent is het zo verschrikkelijk fijn en makkelijk.
- volg een cursus - een fijn theorieboek - Purelan tegen tepelkloven, - een huur kolf om je bv op gang te brengen en bij kloven kun je dan kolven om de borsten weer te helen - en altijd even schakelen met een lactatiekundige
wat leuk dat je er zo in staat! goed verwachtingsmanagement is handig: eerste tijd is het veelal ploeteren (en ook bijzonder en ook fijn) en na een tijdje kan het zo relaxed worden. juist als je ook onderweg bent, voeding heb je altijd bij je en op temperatuur, hoe ideaal! maar jezelf niet (in gedachten) klem proberen te zetten, dat ligt misschien met angst op de loer Nog een tip: app-lijn gebruiken als je support/vragen/onzekerheden/leuke momenten wil delen
Zijn al heel veel goede tips etc gegeven zie ik. Wel een kleine waarschuwing de eerste weken kunnen wel heel erg zwaar zijn als het niet meteen allemaal goed gaat. Het gaat namelijk meestal niet van een Leiendakje, omdat jij en je kindje het allebei nog moeten leren. Misschien ook bedenken van tevoren hoe ver je wil gaan en kijken of er in de buurt een goede lactatiedeskundige zit. Ik heb tot 8 weken toch wel heel geregeld gedacht dit is het ik stop ermee. En ineens daarna liep het als een trein en heb ik tot 14 mnd gevoed. Bespreek dit ook van tevoren met je partner zodat jullie wel op dezelfde lijn zitten mocht het niet soepel gaan.