Dit is mijn favoriete recept voor bolognesesaus. Zit barstenvol smaak in en kan je gebruiken voor over de pasta, in de lasagne, in een cottage pie, etc.
Ik maak regelmatig deze lasagne bolognese: http://carolinebrouwer.blogspot.com/2015/04/lasagne-bolognese.html Erg lekker.
Vroeger deed ik dat nog wel eens. Nu geen geduld meer voor. Het is wel veel lekkerder inderdaad. Misschien moet ik dat toch weer eens wat meer doen. Ik heb daar best tijd voor nu.
Ik heb dus werkelijk nog nooit zelf jam gemaakt hè. Ik maak van alles zelf; taarten, pasta, pastasauzen, proteïnerepen, chocolade/pinda-fudge (zo slecht voor de heupen, maar goddelijk lekker), noem maar op. Nu heb ik toevallig een hele bak aardbeien van 500 gram staan. Wie O wie heeft er hier een lekker receptje voor me. Ik heb er nu zin in Haha. Heb al lege potjes staan en die kook ik zo even uit..
Mayo en ketchup maak ik ook bijna altijd zelf en er ligt ook altijd zelfgemaakte bouillon in de vriezer, líters. Sowieso zou ik de hele dag kunnen koken, voor mij echt ontspanning.
250 gr aardbeien -250 gr blauwe bessen - 100 gr gewelde pruimen (zonder pit!) - scheutje citroensap - 600 gr kristalsuiker Ik heb eerst de vruchten zacht laten koken en gestampt met de aardappelstamper, daarna de suiker toegevoegd en een kwartiertje laten pruttelen.
Minder suiker mag ook hoor! Maar ik heb deze gemaakt in de winterperiode, dan is het fruit minder zoet.
@tessa321 Granola: ( weet geen hoeveelheden van doe het altijd op gevoel) In een kom flink wat havervlokken. Hier voeg ik ongebrande noten aan toe, vaak ook lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en dadels in stukjes Kokosrasp toevoegen. ( zo’n bakje van de AH die bij de bakspullen staan, meestal gooi ik het hele bakje erin) Beetje zout erbij Paar eetlepels honing of agavesiroop en een paar eetlepels gesmolten kokosolie. Goed door elkaar roeren zodat de honing en olie goed door de havervlokken zijn verdeeld. Bakplaat bekleden met bakpapier. Oven op 150graden. De granola verdelen over de bakplaat en in de oven zetten. Na ongeveer 10 minuten doorroeren. Daarna roer ik het om de 5 minuten door totdat ik hem mooi lichtbruin verkleurd vind. Hoe lang dit duurt hangt vaak een beetje of hoeveel honing en olie je hebt toegevoegd. Na 20/25 minuten in totaal is de granola klaar. Af laten koelen en dan in een pot. Is zeker een paar welen houdbaar. ( maar is bij ons op voordat het bedorven kan zijn)
Hier maken we zelf confituur, appelmoes en rabarber compote met fruit uit eigen tuin, marinade, sauzen, soepen, sapjes, smoothies, milkshake, roomijs, brood, gebak, koekjes, (bewaar)wafels, frietjes,... En ik vergeet zeker nog dingen. Behalve sap (heel soms en dan vooral kleine brikjes), soep (soms) en brood (wekelijks, maar gelukkig bij een goeie warme bakker) kopen we bovenstaande eigenlijk nooit in. Zelf maken is lekkerder en gezonder. En zoveel tijd kost het meestal niet omdat machines het halve werk doen. Wat ik er het moeilijkste aan vind, is plannen wat we wanneer maken (vnl ivm aankopen ingrediënten en timing).
brood: hangt er van af hoeveel ik maak en doe alles op gevoel: 2 kilo bloem lauw water zout olie gist suiker alles goed kneden daarna ongeveer 1.5 uur laten rijzen en dan verdelen in bolletjes daarna met de deegroller ter grote van een pizza plat maken en dan in de hapjes pan je kan er dan ook nog van alles op doen; kaas,kip etc etc ik maak eigenlijk bijna alles zelf pizza, loempia's, sauzen, baklava