Hoi! Eigenlijk in het verlengde van een topic van iemand anders hier op zp, heb ik een vraag over sojaproducten Ik eet al een tijdje bijna geen vlees, maar andere dierlijke producten nog wel. Nu wil ik helemaal vegetarisch gaan eten en misschien zelfs wel veganistisch. nadat ik een aantal documentaires heb gezien die mijn maag laten omdraaien wil ik mijn zoontje van 2.5 eigenlijk ook geen melk meer laten drinken en hem ook vega/vegan laten eten en drinken. Maar hij vindt zijn melkje bij de lunch en avondeten zoooo lekker. Wat is hiervoor een goede vervanger? Ik heb het e.e.a gelezen op internet en begrijp dat sojamelk ook niet echt een goede oplossing is omdat hier weer stoffen inzitten die hormoonverstorend kunnen werken en de vruchtbaarheid kunnen aantasten en zo nog meer. Ik ben inmiddels een paar uur verdwaald geweest in de online jungle van vega/vegan tips en uitleg en ik zie door de bomen het bos niet meer.. nu al wie kan mij helpen?
Vrienden van ons drinken amandelmelk ipv soyamelk. Misschien een optie. Ik zou bij de Supermarkt eens in de schappen kijken als ik jouw was. Je hebt steeds meer opties. Haver melk, maar bijv ook cocos yoghurt wat allemaal plantaardig is. Als je bij je eigen supermarkt waar je de boodschappen meestal doet gaat kijken. Kun je het beste zien wat voor jou mogelijk opties zijn en gewoon eens kopen en proeven. Het ene is lekkerder dan het ander.
Misschien niet wat je wilt horen... maar ik zou dit lekker bij jezelf laten en dit niet voor je zoontje bepalen. Jij kiest hiervoor en hij vind zijn melkje zo lekker, laat dat jochie dan.
Hier ben ik het ook mee eens. Zelf eet ik geen vlees meer. Maar mijn zoon vind zijn kippetje frikandel etcec nog erg lekker. ga hem dan ook niet dwingen daarmee te stoppen. Die keuze ligt bij hem. Als hij later oud genoeg is kan hij beslissen wat hij wil. Antwoord op je vraag: amandelmelk is wel iets milder van smaak.
Als je dit wilt voor je kindje moet hij wel zijn voedingsstoffen via andere manieren binnenkrijgen. Dus heel gevarieerd veel groenten eten , veel peulvruchten. Melk vervangen door havermelk/amandelmelk/rijstmelk alleen is niet genoeg. Voor mijn oudste zoontje was dit niet weggelegd, hij hongerde zich liever uit dan dat hij mijn groenteschotels at. Is jouw kindje een goede groenteneter?
Wij eten wel vis ed, maar geen vlees. Mijn zoontje eet wel vlees, maar niet elke dag. We willen hem heel bewust leren dat vlees niet elke dag nodig is en later als hij ouder is ligt de keuze bij hem wat hij ermee doet. Onze levenswijze gaan we niet bij hem opdringen en om heel eerlijk te zijn vind ik het ook niet gezond om een kind in de groei helemaal veganistisch te laten eten.
Plantaardige melk is geen melk. Het kijkt als melk maar is qua voedingswaarde op geen enkele manier vergelijkbaar. Soya is het enige dat enigzins in de buurt komt. Ik ben absoluut geen voorstander van zo'n jong kind vegan laten eten maar als je dat echt wil raad ik je met klem aan om een expert op te zoeken. Een dietist die gespecialiseerd is in kindervoeding en in veganistisch eten, want anders komt je kind echt dingen tekort, of heeft daar iig flinke kans op.
Ja dat is hij wel dus ik was idd van plan hiermee een hoop op te vangen. Jullie reacties laten me hier nog wel even goed over nadenken. Misschien dan melk/eieren niet vervangen maar vlees wel door groenten/peulvruchten e.d. en bijv vleesvervangers Maar hoe zit het dan met soja en de nadelen die ik daarover heb gelezen?
Als je dan toch op die manier leeft, dan zou ik kiezen voor moedermelk? Dat is het meest natuurlijke. Overigens lusten zowel mijn dochter als ik zelf geen melk. In broccoli zit bijvoorbeeld al meer calcium dan in melk, dus met een goed dieet zou het moeten lukken. Wij eten wel yoghurt en kaas enzo, maar dat zal voor jullie geen optie zijn. Het lijkt mij verstandig om contact op te nemen met een diëtiste, zij kan de juiste tips geven zodat je zoontje niets te kort komt.
Discussie over soya is immens dus ik vind het lastig daar in te adviseren. De grotere onderzoeken laten iig zien dat de hormonen niet zodanig het maag/darmkanaal kunnen passeren dat ze eigen hormonen kunnen beïnvloeden. Daarnaast moet de dosering echt wel heel hoog zijn. Martijn Katan heeft er wat onderzoek naar gedaan maar de hoeveelheid onderzoeken is echt super beperkt. Vlees vervangen voor groente, peulvruchten en (volwaardige) vleesvervangers is wel echt prima. Let op dat het niet alleen tahoe en tofu ed is, maar vleesvervangers met toegevoegde vitamines, calcium enz. Je kan ook nog kiezen voor doordeweeks vega en weekend stukje goed vlees bijvoorbeeld, uit eigen streek oid en dat gebruiken als een stukje voorlichting. Net wat goed voelt.
Waar komt die misvatting toch vandaan? 200gram broccoli --> 7% van je calciuminname 1 beker melk --> 32%
Dochter en ik zijn lactose intolerant en bij meldranken gaat het geheid mis. Bij ons ziet een dag er zo uit Ontbijt D: thee, fruit met een boterham met pindakaas/hagelslag Ik: dubbele espresso , fruit en ei Snack D: Yogurt& rauwkost/ crackers&fruit eventueel een beker sojamelk Ik: shake+ Boterham+ rauwkost/fruit Lunch D&ik: pasta/salade/boterham met water/thee of sap Avondeten Wat er op het menu staat plus water om te drinken Wij merken zelf niks van het geen melk drinken en minimum melkproducten die we eten.(melk schijnt sowieso niet heel goed te zijn) ikzelf denk dat je beter een diëtist kan raadplegen met betrekking tot voedings stoffen,zeker voor een jong kind.
http://www.melkmoetniet.be/calciumrijk Broccoli De kracht van broccoli voor sterke botten ligt niet zozeer in het calciumgehalte, dat eerder matig is. Nee, broccoli is een winnaar door haar gehalte aan vitamine K, de voedingsstof die onder meer instaat voor het vastzetten van calcium in de botten. 80 gram broccoli bevat 140 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine K. Daarom kan je broccoli het best combineren met andere calciumbronnen, zodat een synergetisch effect ontstaat. Broccoli is bijvoorbeeld erg lekker met sesamzaadjes. Of een tofu-groentenstoofschotel met gestoomde broccoli erbij is een ander voorbeeld. Of voeg gestoomde broccoliroosjes toe aan slaatjes - de mogelijkheden zijn eindeloos. Uiteraard is broccoli ook noemenswaardig voor het hoge gehalte aan vitamine C. Samen met vitamine K en de stof sulfurofaan krijg je een zeer krachtige anti-kanker werking. En zo zijn er nog heel veel andere bronnen.
Dat is vitamine K. Prima, maar als je geen calcium binnen krijgt is er ook niks vast te zetten natuurlijk. Zoals ke eigen bron zegt, het calciumgehalte van broccoli is matig. Die paar sesamzaadjes gaan ook niet bepaald compenseren voor die beker melk. Tofu is wel een optie als calciumvervanger (want: soya).
Dit. In de oertijd en in heel veel andere landen krijgen kinderen op deze leeftijd nog moedermelk. Ik vraag me af of het al goed is om een kind op deze leeftijd al zonder dierlijke vetten te laten eten/ drinken. Ik heb me er verder nog niet echt in verdiept maar ik zou in ieder geval wel contact opnemen met een diëtetist.
Hee, wat goed dat je hiermee bezig bent! Kinderen vegetarisch of veganistisch opvoeden kan heel goed. Als je kiest voor veganistisch is het wel echt belangrijk dat je je hierin verdiept en dat je zeker weet dat je zoontje de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. In dat geval zou ik contact opnemen met Lisa Steltenpool, een diëtiste die hierin gespecialiseerd is. Over het kiezen redeneert ik altijd zo: tot mijn kinderen oud genoeg zijn om te kiezen moet ik voor ze kiezen. Ik wil dan kiezen wat ik de meest ethisch verantwoorde keuze vind en de meest gezonde. Voor mij is dat veganistisch. Mijn vriend is geen veganist en zou iets anders kiezen. Totdat je kind oud genoeg is kies jij, als hij ouder is kan hij zelf kiezen. Hem nu vlees laten eten of melk laten drinken terwijl je er zelf geen voorstander bent zou ik niet doen. Als hij ouder wordt en hij kiest voor plantaardig zal hij jou vragen waarom je hen producten hebt gegeven die bijdragen aan dierenleed en milieuvervuiling. Je weet niet wat hij gaat kiezen, dus hou het bij jezelf zou ik zeggen. Over soja hoef je je niet druk te maken. Ik heb dat zelf uitgezocht, ook ivm PCOS. Al het betrouwbare wetenschappelijke onderzoek dat er is gedaan naar dit onderwerp toont aan dat soja onschadelijk is en juist gezondheidsvoordelen kan hebben. Alpro heeft speciale Groeimelk voor kleine kindjes: https://www.alpro.com/nl/producten/drinks/sojadrink-plus1/complete-care Ik zou zelf daarvoor kiezen omdat je niet zomaar andere plantaardige melk kunt kiezen om koemelk te vervangen. Rijstmelk bijvoorbeeld is heel waterig en er zitten heel weinig voedingsstoffen in. Aan plantaardige melk zijn wel vitaminen en calcium toegevoegd zodat je dat binnenkrijgt. En het grootste deel van de wereldbevolking drinkt geen melk hoor, dus oudere kinderen hebben het sowieso niet nodig. Naast de melk zou ik je zoontje laten wennen aan plantaardig eten met veel eiwitten, zoals peulvruchten. Hier lusten de kinderen alle soorten bonen en ze vragen zelfs als tussendoortje soms om tuinbonen ofzo. Ze mogen ook wel snoepjes hoor, voor iedereen denkt dat ik zo'n suikervrije zweefteef ben Er is tegenwoordig ook veganistische kaas te koop die lekker is op pizza of lasagne, er zijn veel soorten burgers voor als je makkelijk wilt doen, maar je kunt het ook lekker zelf maken en dan is het veel goedkoper en je kunt het invriezen. Wij geven de kinderen ook vaak wat nootjes, bijvoorbeeld rauwe amandelen. Misschien is je zoontje daar nu nog wat klein voor maar je kan bijvoorbeeld notenpasta op zijn brood doen. In noten zitten veel goede vetten. Als je nog meer tips wilt mag je me ook over sturen hoor! Mijn stiefdochters zijn vegetarisch opgevoed en zijn op hun 8e en 11e uit eigen keus veganistisch gaan eten. Als je kiest voor veganistisch is het trouwens HEEL BELANGRIJK om vitamine B12 te supplementeren en ik zou ook omega3 doen (algenolie). Je hebt het ook in druppelvorm zodat hij geen pillen hoeft te slikken. Wij hebben nu zelf zuigtabletten met frambozensmaak, ook lekker. Veel succes met je keuze!
Ik weet niet hoe je Engels is, misschien kun je hier wat mee? https://www.viva.org.uk/resources/the-safety-of-soya-factsheet er zijn veel onderzoeken die elkaar tegenspreken. In oosterse landen eet met al honderden jaren soja en het lijkt niet zo te zijn dat ze massaal meer kanker hebben of voortplantingsproblemen hebben. Maar ook als je geen vleesvervangers eet kun je ongemerkt veel soja binnenkrijgen, in koekjes en andere bewerkte producten zit ook vaak soja. Je kunt ook vleesvervangers kopen op basis van lupine of paddestoelen. Het is voor mij wel een zwaarwegend punt om geen veganist te worden. Ik vind al die in een fabriek geknutselde producten maar niks. Dan heb je nepvlees en nepkaas en nepmelk en ondertussen krijg je een berg toevoegingen en chemische rommel naar binnen.
Heb je wel eens gekeken naar een whole foods plant based dieet? Dat is plantaardig zonder bewerkte rommel en is heel gezond. Ik eet zelf heel wrinig bewerkt eten. Plantaardige melk valt trouwens hartstikke mee hoor, dat is zeker niet chemisch. De kaas ook niet alleen die is wel vet.