Slimme kleuters

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door owly, 21 jun 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Roanna

    Roanna Bekend lid

    24 aug 2015
    880
    395
    63
    @zigzag Ik ben wel benieuwd hoe jullie situatie dan is: in welke groep zit je zoon? Wat doet school niet of wat ziet school niet?

    Ik begrijp het wel dat een school niet zomaar een leerlijn aanpast; dat is heel ingewikkeld en heeft grote gevolgen voor de groep. Dat zou ik voor mijn zoon ook jammer vinden omdat hij dan het groepsgebeuren mist (en dat is ook een vorm van leren!). Wat school wel kan doen is verdiepingsstof aanbieden, dus op een ander gebied aan de slag gaan. Ook vind ik het wel goed als kinderen die bepaalde stof al beheersen, er geen vijf lessen over hoeven te maken, maar 1 om ervoor te zorgen dat het wel goed geautomatiseerd wordt.

    Bij kleuters blijf ik het vooral lastig vinden. Hun manier van leren is echt door spel, terwijl slimme kleuters juist vaak op het cognitieve vlak bezig willen zijn. In de kring kan de leerkracht wel goed differentiëren, maar daar zie je als ouders natuurlijk niets van ;) Het wil dus niet zeggen dat er niets gebeurd als je kind geen eigen leerlijn heeft.
    Ook in het aanbod van spelmateriaal kan school heel wat doen (er is speciaal materiaal voor slimme kleuters, erg leuk!)

    In gesprekken met anderen blijf ik vaak wat op de vlakte. Ja, hij is inderdaad op sommige vlakken wat verder maar hij heeft nog genoeg te leren :)
     
  2. Happygolucky

    Happygolucky Bekend lid

    10 sep 2017
    544
    322
    63
    Vrouw
    Ik lees even mee, heb een peuter die jaar voorloopt op de cognitieve ontwikkeling (motorisch wel op leeftijd) dus vind interessant om te lezen hoe het gaat bij de kleuters
     
    owly vindt dit leuk.
  3. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    ja maar dat speelt mijns inziens vooral in de middenbouw en bovenbouw. Als jij eindeloos sommen moet maken van 3+2 terwijl jij al bij de breuken bent, dan is dat vreselijk saai.
    Maar bij de kleuters zijn heel veel werkjes op verschillende nivo’s aan te bieden. Vrij tekenen kun je op elk nivo doen, bouwen met lego, vertellen over je vakantie in de klas, versjes leren. Daarnaast zijn er in iedere klas wel een paar kindjes die voorlopen is mijn ervaring, je zit niet als enig genie in een klas vol simpele zielen ofzo:o:
    Ik snap dat een juf met 32 kinderen in de klas mijn kind afentoe een extraatje aan kan bieden, maar dat ze verder haar handen vol heeft.

    En wat betreft thuis aanbieden; mijn oudste zit nu in de plusklas en dan hebben ze een project met zelf proefjes doen met electriciteit en dat lijkt dan heel wat... maar dan denk ik, als ik hem een middag meeneem naar Nemo leert hij eens zoveel. Het kost school vreselijk veel geld , dat soort dure extra leermiddelen en een extra juf. Ik bied dat net zo lief zelf aan, kost mij niks en ik vind dat leuk om te doen.

    @zigzag ik had deze vikingboeken laatst
    https://www.bol.com/nl/p/bij-de-vikingen/1001004006184421/

    https://www.bol.com/nl/p/kruip-in-de-huid-van-een-viking/9200000079270367/
     
    zigzag, Uuz, julia80 en 3 anderen vinden dit leuk.
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    Een middag naar Nemo kost mij ook geld. ;) Maar dat heb ik er graag voor over inderdaad. En dat doe ik ook. Maar dat neemt niet de behoefte op school weg. En inderdaad, in de kleuterklas is veel mogelijk, maar dat betekent niet dat ze het allemaal aanbieden/aan kunnen bieden, want inderdaad; er zitten nog tig andere kinderen in de klas (met ook weer bepaalde behoeften). Ik bedoel eigenlijk te zeggen dat het niet zwart-wit is en dus niet het een of het ander, maar dat het op alle gebieden belangrijk is om te kijken hoe en wat en dus ook op school.
     
    zigzag en owly vinden dit leuk.
  5. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    Ja nou de plusklas lesmethode was 7000€ is mij verteld, en dan de juf er nog bij. En ik heb een museumjaarkaart dus het kost mij heel weinig :)
    Maar dan zitten we op 1 lijn hoor! Soms word ik een beetje opstandig als ik moeders hoor die verwachten dat juf alles uit handen laat vallen om hun hyperintelligente kroost optimaal te ondersteunen. Ik kijk altijd ook graag naar wat ik zelf kan doen.
     
    owly vindt dit leuk.
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    Die methode kan gelukkig wel voor veel kinderen gedurende langere tijd bruikbaar, dat scheelt weer. Een normale methode kost ook een berg geld en die schaffen ze ook aan. En ze zouden natuurlijk ook zelf dingen kunnen ontwikkelen.

    Ik werk zelf in het onderwijs, ik denk dat ik eerder te weinig van de juffen vraag, omdat ik me erg goed realiseer hoe zwaar ze het hebben. Daarnaast geloof ik niet dat iedereen die op dit gebied iets van een school wil gelooft dat zijn of haar kind hyperintelligent is. ;) Het is thuis (erg) hard werken, wat ik met alle liefde doe, maar ik waardeer het erg als de school met me samenwerkt i.p.v. tegen.
     
    zigzag, owly en cowgirl80 vinden dit leuk.
  7. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Pardon, hebben wij het over hetzelfde?!? Het zijn kleuters, toch? Ik weet niet hoe het op andere scholen gaat, maar op onze montessorischool is er een druk dagschema. Er is beperkt tijd om zelf eigen werkjes te doen. Eigenlijk alleen een uurtje in de ochtend. Daarna samenwerken, uitjes, taakjes in de klas uitvoeren, buitenspelen, toneelles, dansles, tekenles, veel gymles, etc.
     
  8. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.323
    10.291
    113
    Nou ik denk dat het ook erg school afhankelijk is of er tijd is om met een groepje of kind te werken. Het zal ook veel vragen van de voorbereiding.

    Waar onze uk zit krijgen ze werkjes bij de inloop. Wanneer je een puzzel krijgt is dat op niveau. Zodra het half 9 is hebben ze vaak ook regelmatig een hulpouder. Deze ouder helpt bij een groepje met een spel of opdracht. De juf heeft dan tijd voor een ander groepje. In dat groepje stelt ze bijvoorbeeld ook vragen op niveau. Bijvoorbeeld om woorden in woordstukjes te hakken, maar ook andersom de juf zegt losse letters wat is het woord.

    Bepaalde werkjes uit de kast kunnen op niveau gedaan worden en dan hebben ze in de klas nog werk voor de slimme kleuter. Veel opdrachten met knutselen, tekenen, verven, puzzels, kralenplank kun je dus al laten doen op niveau.

    Er is dus wel tijd maar vraagt kennis en een goede voorbereiding (administratie) van de leerkracht.
     
  9. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    #69 NiekeKris, 27 jun 2018
    Laatst bewerkt: 27 jun 2018
    Wellicht niet dan. Want dan hebben ze bij jou op school geluk. :) Hier op school ziet het er in de kleuterklas heel anders uit, op de andere scholen in de buurt en de scholen die ik zelf van mijn opleiding en werk ken ook. Ook niet alle kinderen die kunnen lezen willen dat ook, er zijn er genoeg die die door hebben dat het ‘niet hoort’, zich aanpassen en het vervolgens niet meer willen. En dan helpt een boekje halen dus niet. Ligt een stukje begeleiding thuis, maar zeker ook op school. Ik ben gewoon van mening dat je het met huis alleen niet redt (en dat schrijf jij eigenlijk ook, alleen jij hebt dus het geluk (denk ik) dat de school zeer gevarieerde dingen aanbiedt, dat is echt niet overal het geval).

    Ik vind het nooit zo fijn als mensen zeggen dat een schooldag ‘niet zo lang duurt’ terwijl ik zie hoe mijn kinderen (en andere kinderen ook, soms nog veel erger) iedere dag weer moeten ploeteren om de dag door te komen...dat voelt voor mij als ‘het is allemaal niet zo erg, stel je niet aan’, zeg maar. Maar misschien projecteer ik teveel.
     
    owly vindt dit leuk.
  10. tuc

    tuc Niet meer actief

    Maar dan ligt het toch heel erg aan de school die je zelf kiest?
    Hier geen montessori, maar verder wel zoals @Uuz beschrijft. De "werkjes" doen is maar een klein gedeelte van de tijd. De rest van de tijd werken ze aan andere vaardigheden dan de cognitieve, die ik persoonlijk nog belangrijker vind voor een kleuter.

    En een kleuter die op school komt weet helemaal niet of je "hoort" te lezen in de kleuterklas. Dat is dus iets wat vertelt wordt. Dat vind ik al heel vreemd. En als de juf dat hier zou zeggen dan is dat geen school voor ons.
     
    Roanna, Youtan en julia80 vinden dit leuk.
  11. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.970
    686
    113
    Vrouw
    Had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Precies dit dus.
    Mijn zoontje doet rekenen etc thuis zodat hij het op school al kan (zijn woorden). "Op school zegt (naam juf) toch nee als ik vraag om zoiets te doen". Hoe vaak hij al niet op zijn neus heeft gekeken.. En natuurlijk het kan niet altijd zoals hij het wil, maar af en toe tegemoet komen aan zijn behoeften moet naar mijn idee kunnen. En niet vasthouden aan "dit zijn werkjes voor kinderen van groep 2" (hij zit in groep 1). Iets met differentiëren ;) Hij zit nota bene op een Montessori.

    Ik had nog een heel verhaal getypt maar i.v.m. herkenbaarheid toch maar de backspace ingedrukt gehouden.
     
  12. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.970
    686
    113
    Vrouw
    #72 zigzag, 27 jun 2018
    Laatst bewerkt: 27 jun 2018
    Inderdaad..
    En Uuz dan heb jij een "goede" Montessori gevonden. Hier in de kleuterklas gebeurt alleen het hoognodige. Ook andere ouders met kinderen in de kleuterbouw vragen zich af wat er überhaupt gebeurt zo'n hele dag want er wordt nauwelijks iets gedaan en nog minder aangeboden. 1 voor 1 moeten kinderen wat vaste werkjes doen (vormen omcirkelen met een potlood en dan inkleuren), groep 2 mag wat letters oefenen, elke ochtend wordt er verteld in de kring en verder komt er weinig van de grond lijkt het. Qua projecten/uitstapjes ook nauwelijks. Alleen dingen die door ouders worden aangeboden/geregeld. NB: de inspectie is onlangs langsgeweest en die was niet mals met hun rapport afgaande op de door de directeur met ons gedeelde berichten. :|
     
  13. tuc

    tuc Niet meer actief

    @zigzag dan zit je echt op een verkeerde school en zou ik wat anders gaan zoeken.
     
  14. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.970
    686
    113
    Vrouw
    Ben er mee bezig ;) Volgende week een afspraak bij een andere school. Helaas geen andere Montessori hier in de buurt dus dan wordt het een reguliere school terwijl ik eigenlijk toch had ingezet op Montessori onderwijs.. Maar een reguliere school die haar zaakjes wél op orde heeft is dan stabieler dan een school waarbij het Montessori concept in de praktijk toch niet tot uiting komt.
     
  15. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    #75 NiekeKris, 27 jun 2018
    Laatst bewerkt: 27 jun 2018
    En de buurt waar je woont.
    De school waar mijn kinderen is hier in de wijde omtrek de ‘beste’ op dit gebied. Kinderen komen van ver weg juist hier naar toe.

    En nee, voordat ze er komen weten ze dat niet, maar als ze er eenmaal zitten, dan hebben ze dat razend snel door. Dat hoeft niet verteld te worden door een juf (de juffen zeggen juist dat het wel mag!), dat doen kinderen onderling wel.

    Niet ieder kind is nu eenmaal hetzelfde, net als de situatie niet overal het zelfde is. Het is niet dat omdat het bij het ene kind of op de ene school lukt, het dat automatisch bij het andere kind of school ook gaat.

    En eerlijk gezegd had ik voordat de oudste naar school ging niet verwacht dat zij onder deze ‘doelgroep’ zou vallen. ;)
     
  16. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.659
    823
    113
    Vrouw
    Nou inderdaad. Een schooldag duurt echt wel lang voor een kind.
    En dat aanpassen hoeft helemaal niet zo te zijn dat ze bewust denken of meekrijgen dat het niet hoort maar ze hebben eigenlijk geen andere keus dan zich aanpassen (of ze gaan wangedrag vertonen). Mijn oudste werd heel opstandig. De jongste conformeerde zich wel naar de andere kinderen. Ze werd daar onzeker van, ging met minimale inzet proberen om de goedkeuring van de juf te krijgen. En ze werd daar erg ongelukkig van, ze kon niet zijn wie ze was.
    Het is echt niet zo simpel als dat ze haar voldoening wel haalt uit gymmen, dansen, vrij tekenen, spelen, een boekje lezen en een smartgame maken. Kan een school nog zo'n gevarieerde dingen aanbieden, als het niveau te ver afwijkt dan wijkt dat nou eenmaal te ver af.
     
  17. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Ik heb niet alles gelezen.
    Heb je al eens gekeken bij het hb kind forum? Waarschijnlijk haal je hier goede tips vandaan.

    Vooral toen Q jonger was merkte ik ook dat er weinig begrip vanuit mijn omgeving was. Pas sinds ze een jaar geleden naar een kinderpsycholoog is gegaan en we de overstap hebben gemaakt naar een andere school voor een leonardo klas komt er meer begrip uit mijn omgeving. Een slim kind hebben is toch niet zo fijn als iedereen denkt. Op de een of andere manier (vast niet toevallig) veranderd onze vriendengroep ook wel en zijn er steeds meer kindjes die hb getest zijn. Wij hebben Q en andere kinderen die er om vragen, steeds uitgelegd dat haar hoofd op een andere manier werkt. Zij denkt anders dan veel andere kinderen en volwassenen en dan is het moeilijker om elkaar te begrijpen. We hebben nooit de nadruk op hb gelegd, ook nu ze in een hb klas zit niet.

    Verder qua uitdaging. Op school is het erg afhankelijk van wat school aan bied. Q krijg in de kleuterklas veel smart games, ook leuk voor thuis. Werkjes werden aangepast, letters stempelen was voor haar bijvoorbeeld letters of woordjes schrijven maar wel in hetzelfde thema.
    Gezelschapsspellen zijn ook leuk, maar op de kindervarianten raken ze snel uitgekeken. Die zou ik achteraf niet of tweedehands gekocht hebben.
     
  18. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Maar jouw kinderen, en die van NiekeKris, zijn zo te zien helemaal geen kleuters meer, toch? Dan zitten ze in een andere ontwikkelingsfase natuurlijk, en hebben ze andere behoeften.

    Al moet ik zeggen dat de school van ZigZag wel slecht klinkt. Bij ons in groep 1 laten ze de kinderen al woordjes op een kleedje leggen, en rekensommen maken etc. en er staan boekjes zie ze zelf mogen lezen. Maar we hebben wel een klas met veel voorlopers.
     
  19. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.659
    823
    113
    Vrouw
    Mijn jongste dochter is vorige maand 6 geworden dus zou qua leeftijd nog in de kleuterklas horen te zitten.
    Maar ik had het nu ook over de tijd dat ze nog in de kleuterklas zaten ;)
     
  20. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier op school is bij de kleuters alle ruimte om op niveau te werken, maar toen mijn oudste in groep 1 zat conformeerde ze toch aan haar idee van een ‘groep-1-kleuter’. Ze ging bv krassend tekenen, weigerde op school te lezen (‘wat dat doe je niet in groep 1’). Thuis was ze na een dag conformeren echt helemaal druk, driftig, niet slapen... De juf zag dat gelukkig ook en ging taakjes dus niet meer benoemen als ‘groep 1’ of ‘groep 2’ of ‘plustaakje’, maar gaf gerichte taakjes en zei dan bv ‘dit is een Voornaam-taakje’. Dat werkte gelukkig wel. En zo met meer dingen.
     
    Youtan vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina