Helaas heeft mijn dochter de vijfde ziekte (parvovirus) en blijkt uit mijn bloed dat ik ook recent de infectie hebt doorgemaakt (zonder symptomen). Inmiddels heeft mijn verloskundige intensief contact gehad met de gynaecoloog en de kinderarts, aangezien dit voor de zwangerschap in theorie heel schadelijk kan zijn. Ik heb mezelf er inmiddels ook helemaal in verdiept; tot 20 weken is er een behoorlijke kans op miskraam, dan in het tweede trimester is er juist een kans op bloed armoede ontwikkeling bij de baby, in het derde trimester lijkein de risico’s vrij klein, alhoewel er toch een iets verhoogde kans op doodgeboorte is. De verloskundige heeft afgesproken dat ik maandagochtend meteen voor een echo bij de echoscopist kom en een paar uur later op consult bij de gynaecoloog, maar ik was benieuwd of er mensen ervaring hebben met de vijfde ziekte aan het Einde van de zwangerschap? Het lijkt toch redelijk zeldzaam en ik merk dat ze ook niet ontzettend veel ervaring hierin hebben. Ook als ik zelf de literatuur er op nasla, is het niet eenduidig wat nu het beste is. Een optie zou kunnen zijn om meteen in te leiden en de baby te halen, andere optie is juist om niets te doen zodat hij nog voordeel heeft van mijn antistoffen ertegen.
Wat vervelend voor je zeg! Ik heb geen ervaring en wist eigenlijk ook niet dat het nog “kwaad” kon na de 3 maanden grens.. ik werk in de kinderopvang en heb natuurlijk ook wel eens het een en ander opgezocht uit nieuwsgierigheid en uit onzekerheid tijdens al mijn zwangerschappen maar dit had ik nooit eerder gehoord/gelezen. Heel veel sterkte en ik hoop dat je kleine er geen last van geeft ondervonden!
Hoi Julia, Ik werk bij een GGD en krijgen wel eens meldingen van kinderdagverblijven met kinderen met parvo en wat te doen met zwangeren. Wij houden de richtlijnen van het RIVM aan en zij geven aan dat de kans op complicaties na 20 weken zwangerschap nihil is. Wij adviseren dus ook niet om zwangeren >20 weken testen. Op de site van RIVM vind je meer informatie. Tot 20 weken is kans op een miskraam trouwens 9%. https://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Erythema_Infectiosum/Vijfde_ziekte_parvovirus_B19_en_zwangerschap
Dankjewel voor jullie reacties! Jullie advies om na 20 weken niet meer te testen is overigens wel in strijd met wat het landelijk advies bij gynaecologen is. Dit is namelijk om bij recente infectie bij de moeder met wekelijkse echos in de gaten te houden of er bloedarmoede bij de baby ontstaat (te zien als hydrops) (op de RIvM website staat dit hierover beschreven: In het tweede trimester van de zwangerschap - wanneer het foetale bloedvolume sterk toeneemt – kan een intra-uteriene infectie met parvovirus zich manifesteren als hydrops foetalis. In milde gevallen kan hydrops foetalis spontaan herstellen, in ernstigere gevallen kan het leiden tot intra-uteriene vruchtdood)