Dat is wel belangrijk inderdaad @Yasmientje14 Mijn oudste dochter had ook zo'n enorme voorsprong voor ze naar school ging. Sprak met 11 maanden tweewoords-zinnen, met net 2 maakte ze puzzels van 50 stukjes en sprak in volzinnen. voor haar derde kende ze het hele alfabet en toen ze net 3 was snapte ze het concept lezen. Met 3 las ze vloeiend prentenboeken en rekende met getalsbegrip tot 100. Met 4 kon ze ook moeiteloos terugtellen vanaf 100 en met 5 kon ze breuken in procenten omzetten en vice versa. Ik heb toen ze begon op school wel gezegd dat ze een voorsprong had maar ze hadden er geen idee van hoe groot die was. Ik weet nog goed dat de juf enthousiast kwam vertellen dat ze een werkje had gemaakt waarbij ze stippen op paddenstoelen moest tellen en daar het goede cijfer bij moest kiezen. Dat vond ze zo knap. En ik dacht verward bij mezelf; ik had toch gezegd dat ze vóór loopt, waarom geven ze dan een werkje dat ze al makkelijk kon toen ze twee was? Mijn dochter is héél snel afgehaakt in de kleuterklas. Een week heeft ze leuk meegedaan en daarna vertoonde ze forse gedragsproblemen, haatte ze school en werd zelfs depressief. Na ruim een jaar kleuterklas is ze naar het voltijds hb onderwijs gegaan maar ze was toen al zo erg beschadigd dat ze daar niet meer doorheen hebben kunnen komen. (En het was ook gewoon een slechte school) Nou ja, moraal van het verhaal, ik wil je niet bang maken maar het is echt wel belangrijk dat ze vanaf het begin het goed aanpakken.
@belize, ze is 3 jaar en 5 maanden. Ze gaat niet naar het KDV en ook nog niet naar school. Ik ben zelf leerkracht en zal haar vanaf 4 jaar wat beter gaan monitoren, we willen haar zeker nog niet op school zetten voor ze leerplichtig is (5 jaar). Ze zou dat jaartje kleuteren zeker niet prettig vinden. Mogelijk tegen die tijd dat ik aan de hand van haar ontwikkeling en mogelijk wat onderzoek (ben ik nog wat terughoudend in, ik zou haar er namelijk geen plezier mee doen) te zijner tijd beter kan inschatten wat de beste keuze is.
Dank voor je uitgebreid reactie! Onze kinderen komen in de buurt van elkaars ontwikkeling als ik het zo grof lees. Wat jij beschrijft over school daar ben ik mij heel bewust van juist vanwege mijn eigen leraarschap. Ik besef mij ook des te meer dat ze in een 'normale' klas niet zou gedijen. Dit jaar sta ik voor de kleuters en had ik als persoonlijk doel om echt even duidelijk in beeld te krijgen waar ik haar nou een plezier mee doe. Ze is momenteel sociaal emotioneel ook veel verder dan haar leeftijdsgenoten dus hebben wij wel al besloten haar niet te laten kleuteren van 4-5 dat zou veel meer frustraties met zich meebrengen. Weet je wat het is... het is echt enorm dubbel soms luister ik naar haar en denk ik: verrek je bent echt wel heel ver, interesseert zich voor zoveel van het menselijk lichaam, het zonnestelsel en dinosauriërs tot het leren lezen, rekenen, topografische en historische kennis etcetera. De andere kant is weer dat ik weet dat kinderen zich ontwikkelen in horten en stoten en ze is nog zo klein en kwetsbaar dat ik als ouder (helemaal als leerkracht) veel meer tijd nodig heb om haar behoeften beter in kaart te brengen. Ik ben benieuwd nu je terug kijkt waar je van denkt dat het haar echt zou hebben geholpen? Wellicht dat het mij kan helpen in een plan van aanpak.
Yasmientje14, los van of je haar wel of niet zou moeten laten onderzoeken, waarom denk je haar daar geen plezier mee te doen?
Oei los van slim zijn, voorsprong etc, niet naar het kdv en niet voor de vijfde verjaardag naar school... Maar goed je zou kunnen overwegen om haar te laten testen en gelijk met 5 jaar te starten in groep 3 hb onderwijs.
"Na ruim een jaar kleuterklas is ze naar het voltijds hb onderwijs gegaan maar ze was toen al zo erg beschadigd dat ze daar niet meer doorheen hebben kunnen komen." Waarom moeten ze het meteen 'goed aanpakken'? Is je dochter nu voorgoed beschadigd?
Als ik het over zou kunnen doen had ik vanaf het begin heel goed met school over die voorsprong gecommuniceerd en al voor ze met school begon bij een gespecialiseerde orthopedagoog langsgegaan en die school ook laten adviseren. Maar toentertijd had ik nog geen weet van al die dingen. Ik had ook helemaal niet in de gaten dat de voorsprong zo extreem was. Ik denk dat thuishouden tot 5 heel pittig is maar als je voldoende aandacht kan geven vind ik het een goede optie hoor. Ik had het denk ik niet gekund.
Onze zoon loopt voor maar niet zo extreem wat ik hier lees. Hij was al lang klaar voor school en hebben de maanden afgeteld tot hij eindelijk naar school mocht, ik zou hem absoluut niet thuis houden tot zijn 5de. Ik zou hem onvoldoende uit kunnen blijven dagen, ik wil ook dat hij mee doet met het sociale ondanks hij daar ook in voor loopt, ook voor de regels, thuis kun je niet oefenen met dingen zoals in de rij staan, samen een leeftijdsgenoot spelen etc Je zou kunnen kijken naar een school die meer gericht is op het kunnen van een kind zoals een leader in me school. (Zijn er volgens google zo'n 70 in Nederland) Hier deden ze een hoogbegaafdheidstest binnen 6 weken op school. De leerkracht vult formulieren in van elk kind om te voorkomen dat ze zich aanpassen. Afhankelijk wat daar uitkomt gaan ze zelf in de klas aan de slag, bij een hele hoge score komt de ib'er er bij. Voordeel van een leader in me school is dat ze de kinderen bewust laten worden van hun kunnen. Rapport gesprekken is vanaf middenbouw ook niet met de ouders maar met het kind en de ouders zijn er bij. Ze maken ook gebruik van elkaars talent, als de een minder is in zijn sociale contacten maar goed in bijvoorbeeld schaken dan geeft die les, de andere hebben als doel schaken zo worden beide doelen behaald.
Bedoel je met de leader in me ook de 7 gewoontes? Onze kinderen zitten ook op zo'n school, ideaal! Onze zoon werd zelfs binnen 2 weken getest en behalve een zeer betrokken ib-er, hebben wij op school ook een begaafdheidsspecialist die gelijk met mijn zoon aan de slag ging. Zodra mijn dochter op school kwam ging men ook direct met haar aan de slag omdat ze al wisten dat zij ook voor liep. Voordeel van die 7 gewoontes is dat je ze thuis ook kan inzetten, bij ruzies mogen ze samen een oplossing bedenken waar ze beide mee geholpen zijn. Gaat 9 van de 10 keer best goed.
Ja! Die van ons zit er nog maar net op maar zijn erg tevreden hoe snel ze oppikken dat onze knul voorloopt maar ook echt proberen om hem te begrijpen. Ze gaan na de vakantie verder aan de slag. Wij roepen thuis vaak belangrijke dingen eerst, het helpt hem bedenken wat hij eerst moet doen. Het moeilijkste is toch wel eerst begrijpen dan begrepen worden. Je vult zo snel voor andere in zodat je maar half aan het luisteren bent.
Ik vind het interessant om hier allemaal te lezen. Wij gaan in september op school praten met de IB-er. Mijn zoontje is 3j5m en begint nu met lezen. Hij is getest maar de voorsprong is nog niet te testen op dit moment, omdat het bureau waar we zijn geweest pas vanaf 4 jaar een IQ-test doet. Daarvoor testen ze op voorsprong, maar zoontje scoort hoger dan ze nu kunnen testen. Wat zijn dingen die ik de IB-er straks echt moet vragen en dingen die ik echt moet vertellen? Ik wil aangeven hoe groot de voorsprong is en hoe gevoelig zoontje is, waar ze rekening mee moeten houden in de benadering. Maar qua onderwijs, wat kan ik ze vertellen en vragen? Hebben jullie tips voor me?
Sorry late reactie hier, maar waarom ik haar geen plezier zou doen met laten testen? Vanwege het label wat ze dan met zich mee zou nemen, niet zozeer de testjes etc. Wij twijfelen nog... Ben benieuwd met het begin van het schooljaar hoe het met alle kindjes hier gaat verlopen. Hebben de mama s hier echt de indruk dat school voldoende uitdaging en begrip biedt?
Maar het bepaalt toch zelf aan wie je dat ‘label’ wel of niet vertelt? Uiteindelijk is dat label niet zo boeiend, de handvatten die je er, als het goed is, bij krijgt des te meer. Hier gelukkig nog even vakantie!
Wij laten onze kinderen niet testen omdat het hier geen toegevoegde waarde heeft. Ik ben ook benieuwd hoe het straks zal gaan. School hier heeft zeker voldoende begrip maar daar heb je niet genoeg aan als het kind vervolgens vergeten wordt. Er is beterschap beloofd en ik zal veel meer bovenop zitten dus hoop dat het een leuk schooljaar zal worden...
Dat wel of niet vertellen lijkt mijn toch lastig. Mijn zoon gaat straks een dagdeel naar passend onderwijs op een andere school. Ik heb het aan niemand verteld en toch komt een moeder naar mij toe ho, hij gaat dit en dat doen. Blijkt dat zoonlief het zelf heeft verteld Dus stil houden lukt ook niet altijd. Maar ik ben het met je eens als het testen duidelijke voordelen biedt, zou ik het gewoon doen.
Wij hebben ook pas laten testen toen we vast liepen met dochter en dan zijn met name die handvatten erg handig; maar zoon hebben we verder niet laten testen, omdat hij goed in zn vel zit en het gewoon goed gaat. Dan zie ik de meerwaarde van een test ook niet.
Maar als er noodzaak is tot aanpassing, dan gebeurt dat hopelijk ook zonder test en komen die vragen ook. Je kunt zelf bepalen wat je dan antwoordt, je hoeft niets te vertellen over een labeltje of het ontbreken daarvan. Ik houd me over het algemeen tenminste nogal op de vlakte als mensen die het ‘niets aan gaat’ dat soort vragen stellen.
Dochter hebben we niet getest omdat er geen toegevoegde waarde is; ze zit lekker in haar vel en zolang we er samen met haar bovenop zitten loopt het eigenlijk allemaal wel goed. Met zoon zijn we aan het twijfelen. Zoals ik al eerder schreef was groep 3 een verloren jaar en zat hij alles behalve lekker in zijn vel. Aan het einde van het jaar zijn er een aantal aanpassingen gedaan en daarna ging het gelijk een stuk beter. Maar aangezien hij heel introvert is en zich niet goed kan uiten (ook de leeftijd waarschijnlijk...) en zijn juf hem "onverzadigbaar" noemt is het wel iets waar we over denken. In zijn geval zou het hem misschien juist wel kunnen helpen. Eerst maar groep 4 starten en kijken hoe het gaat lopen...
Wat je zelf wil en voor kiest, wij hebben een school gekozen die voor ons gevoel echt bij onze zoon past. Wij hebben ze juist niks vermelden zelf laten komen met dingen om te voorkomen dat ze al een beeld hadden. Hij was met 3.5 ook begonnen met lezen, zijn interesse ligt nu even ergens anders en alles loopt bij hem in fases, nu meer met rekenen bezig, de basis sommen. Hij komt daar zelf mee. Hier doen ze binnen 6 weken een test om te voorkomen dat ze zich gaan aanpassen. Dit doen ze bij alle kinderen die binnen komen. Onze uk viel al eerder op en de test die ze afnemen blijkt ook dat hij voorloopt. Ergens in de komende tijd krijgen wij de vragenlijsten en zien we wel verder hoe ze dit gaan doen. (Zat net 3 maanden op school)