Behoorlijk! Hij is absoluut de dikste niet waardoor ik zo bang ben dat hij te weinig vitamines binnen krijgt. Zijn broertje van 9 maanden eet ook veel meer dan hij..
Ik heb wel eens begrepen dat kinderen ‘automatisch’ pakken naar de voeding die ze nodig hebben. En misschien een schrale troost: ik zelf was een vreselijk slechte eter, maar nooit een tekort ergens aan gehad... Wellicht kun je daar nog wat mee: kijk eens pietje, keesje kan super goed eten zeg! Jij bent toch al veel groter?
Er is al veel gezegd, maar het enige wat ik er bij wilde voegen is over het toetje. Wij verplichten de kinderen niet om te eten. Ze moeten wel aan tafel blijven en ze bepalen zelf of ze eten of niet. Het mag absoluut geen machtsstrijd worden. Een toetje is altijd standaard, het hoort er bij en dan maakt het niet uit of ze we of niet goed hebben gegeten. Het idee is namelijk dat als je zegt dat ze geen toetje krijgen tenzij ze hun avondeten opeten is dat het avondeten minder lekker is dan het toetje. Dat het toetje een beloning is en dat wil ik niet. Toetje hoort bij de maaltijd. Wel is het zo dat ze niks anders krijgen na het toetje. Als ze nog honger hebben en ze hebben niets gegeten dan geen boterham of cracker. Dan hadden ze meer moeten eten.
Zo doen wij dat ook! Toetje moet niet de beloning zijn, compliment van oudersmoet de beloning zijn. Geef tussendoor complimenten dat helpt hier heel goed. Onze uk heeft ook een oeriode gehad dat hij niet wou eten, nog geen hap gehad en zei hij al wil niet. Meteen bord weg en wij praten verder en eten verder. Binnen een paar min wou hij zijn bord terug, als jeer naar keek en boos werd at hij niks, negeerde hkj at hij verder. Schep zijn bord niet te vol zodat het overzichtelijk is, bij vullen kan altijd nog. Natuurlijk overladen met complimenten als het is gelukt, na een tijd weer iets meer op het bordje doen. Onze uk kreeg na 15.00 niks meer omdat hij dan geen honger had, nu is hij ook 4 en krijgt hij nog iets kleins wanneer hij uit school komt. Soms wil hij helpen met koken (met schort en koksmuts!) Wanneer ik iets klaar heb vraag ik vaak wie wil er proeven en altijd wil hij dat) Zorg voor de rust aan tafel, haal de spanning weg, succes!
Hier krijgen ze alleen een toetje als ze wat gegeten hebben. En waarom? Omdat ze anders standaard alleen een toetje eten, daar hebben ze (zeker de jongste) genoeg aan. En dat lijkt ons niet de bedoeling, dus hier doen we het anders, niet als straf of beloning, maar omdat enkel een toetje geen maaltijd is (ben het er dus mee eens dat het toetje onderdeel is van de maaltijd ). En dat werkt heel goed. Ze eet nog steeds niet veel, maar wel iets.
Dat is ook zeker een optie. Misschien moeten we dat inderdaad eens proberen. We hebben meestal wel wat yoghurt of vla in huis. En in het weekend soms een luxer toetje zoals we ook op zondag afbakbroodjes hebben.
Ik vraag me ook wel eens af of we niet te 'laat' eten. Op het kdv weet ik dat ze rond 4u vaak nog wat rauwkost eten. Op dagen dat ik werk eten we meestal pas rond 6u. Mogelijk is hij dan al over zijn honger heen, zit nog vol van de rauwkost, of is gewoon te moe. Na het eten is het normaliter ook in bad/douchen, boekje lezen en slapen.
Daar heb ik inderdaad een dubbel gevoel over. Luxere toetjes hebben we om die reden ook meestal niet in huis omdat hij dan alleen maar dat wil eten.
Ik had een dramatische eter maar dat is helemaal goedgekomen. Het is een fase We zijn gezonde dingen gaan aanbieden, op vaste momenten, en voor een vastgestelde tijd. Toetje mocht altijd wel, maar alleen gezond (bakje turkse yoghurt met banaan bijvoorbeeld, dat vult ook. Doe er wat granola doorheen en je hebt een maaltijd, zeker als ze om 15.00 al rauwkost gegeten hebben). Ze mocht helpen met eten klaar maken, soms kiezen hoe het bereid werd; rauw, gekookt, geraspt, uit de oven met kaas erover, met kruiden etcetera. We hebben een moestuinbak en maakten het leuk door verschillende dingen uit te proberen. Ze eet nu super goed en lust bijna alles.
Zoveel mensen die nooit een toetje eten. Vla of yoghurt na je warme maaltijd iets ook iets typisch hollands volgens mij. Niks mis mee, maar toetje is onderdeel van de maaltijd is dus onzin eigenlijk. Slechte eters blijven slechte eters als ze dat toetje maar blijven krijgen. Ze vullen daarmee hun maag minimaal en dat is net genoeg om de strijd om eten vol te kunnen houden. De enige reden voor een dwars kind om te gaan eten is honger hebben en dus echt honger hebben. Bij een kleuter zou ik dus zeker wat strenger worden en zorgen dat die met etenstijd echt uitgehongerd is. Geen koekjes en snoepjes meer in het geheel tot er weer elke avond fatsoenlijk gegeten wordt. Zoals je nu al doet overdag een goed bord fruit en rauwkost aanbieden en na 16.00 uur niks meer geven. En dus zeker geen yoghurt of vla na.
Volgens mij moet je dat absoluut níet doen. Vergelijken tussen kinderen moet je juist vermijden - heb ik net geleerd uit het boek "Siblings without rivalry" (van de auteurs van How2Talk2Kids, misschien ken je dat?). Het doet er in deze situatie uiteindelijk niet toe wat een broertje of zusje doet, maar wat dit kind nodig heeft. Door vergelijken stimuleer je onderlinge rivaliteit, en dat zorgt juist weer voor veel narigheid... Niet dat hun verhouding door één zo'n opmerking meteen naar de haaien is natuurlijk maar het gaat om de basishouding naar je kinderen toe.
Ik zou het ook niet stelselmatig doen en ik zou het positief benaderen. Zo van: jij bent al zoooooo groot etc etc etc
Als een gezin elke dag een toetje eet, is het een onderdeel vd maaltijd - dat is alles wat ze bedoelen. Voor de rest zou ik geen snoep (of toetjes) gebruiken als drukmiddel. Je advies gaat hier tegen dat van deskundigen in. Ik citeer even het voedingscentrum: "Als je beloont met eten, dan zal je kind later zichzelf misschien ook gaan belonen met eten. En dat kan leiden tot een verstoorde relatie met eten en bijvoorbeeld overgewicht. Bovendien kan je kind gaan denken dat het normaal is dat groente niet lekker is, als hij voor het eten van groente beloond wordt met ander lekkerder eten. Je mag natuurlijk je kind wel een compliment geven als hij zijn groente heeft gegeten. Maar maak er niet een te grote prestatie van: groente eten is normaal. En ook al eet hij niet al zijn groenten op, geef gewoon een toetje. Want ook straffen met 'geen toetje' heeft als boodschap dat groente eten een beloning nodig heeft."
Ik vind het voedingscentrum niet per se deskundig maar dat terzijde is geen snoep of koek en geen toetjes eten helemaal geen straffen. Het is een logisch gevolg. Zelf eet je toch ook geen koek en snoep de hele dag om vervolgens je maaltijden te laten staan? Snoepjes/koekjes e.d zijn extraatjes BOVENOP de normale maaltijden. Worden die normale maaltijden niet gegeten dan is er ook geen ruimte voor extraatjes.
Ik vind hun argumentatie sluitend hoor, en daarmee overtuigend. Als je om 14.00 een koekje eet, is dat allang verteerd om 18.00. Dus de hele dag koek verbieden is dan alleen bedoeld als pressiemiddel, zoals je zelf al schreef ( "geen koekjes meer tot er weer netjes gegeten wordt'.) Dat is geen logisch gevolg, maar door jou bedacht Hier zeggen we gewoon: je mag 1 koekje per dag. Daar zit helemaal geen emotionele lading in.
Geen pressiemiddel, maar een manier van opvoeden en gezond leren eten. Leren dat snoep en koek prima is met mate. En dat snoep en koek iets extra's is als de basis gezond is. Voor mijn kinderen volkomen logisch hoor. Heb dat nooit als pressiemiddel hoeven gebruiken. Maar als een peuter of kleuter wel gewoon snoep en koek en lekkere vla krijgt terwijl die zn maaltijden niet hoeft te eten dan gaat er in de basis al iets mis.
Ben toevallig het boek H2T2K aan het lezen mede ook om dit soort redenen het is een mannetje met een flinke eigen wil