Wij leggen uit waarom ze groente (en fruit) en andere dingen moeten eten. Dat begrijpen ze uitstekend. Een toetje krijgen ze als ze wat gegeten hebben, omdat dat iets extra’s is en niet de vitaminen en andere voedingsstoffen uit groente ed vervangt. Dat is geen pressiemiddel, dat is om te voorkomen dat ze belangrijke voedingsstoffen missen omdat hun buik met enkel wat yoghurt ook genoeg gevuld raakt om geen honger te hebben en dat begrijpen ze prima. Ik houd veel rekening met ze overigens, dingen die ze echt niet lusten hoeven ze niet te eten, alleen zo nu en dan eens te proeven, want smaken veranderen. Ik zorg dat er altijd iets is wat ze lusten, ze kunnen dus altijd iets eten (naast het toetje). Kan dat het Voedingscentrum daar anders over denkt, dat is dan maar zo, voor ons werkt dit.
Gelukkig eten ze ook kaas op hun brood en drinkt de oudste ook melk. Ze komen niets te kort. Hoe je het ook wendt of keert alleen wat yoghurt is nu eenmaal geen volwaardige maaltijd.
Ligt aan je definitie van prima. En ze zijn juist stukken beter gaan eten sinds we er zo mee omgaan als ik beschreven heb, daarvoor aten ze slecht. Vooral in het geval van de jongste (ondergewicht en selectieve eetster) vind ik het belangrijk dat ze minstens een paar happen avondeten eet. Ik maak me er verder niet zo druk om, ik heb niet het idee dat ze zichzelf uithongert oid (omdat ze lekkere dingen wel gewoon eet ).
Oja, een paar happen proeven moet hier ook (was ooit een tip van het forum, 3 hapjes omdat je 3 bent etc.). Maar dat hoeven we niet eens meer te zeggen. Ik durf het eten ook niet echt op te dringen; de keren dat ik dat probeerde (b.v. pannenkoeken als ontbijt aanbieden) kreeg ik er altijd spijt van (dan kwam het er weer uit en mocht ik of 's nachts mijn bed uit, of haar van school ophalen). Ik heb geleerd vooral zelf het goede voorbeeld te geven qua eten, dat nemen ze vroeg of laat wel over
Mijn zoontje van 3j5m eet al 1,5 jaar weinig tot niets. Omdat wij vinden dat eten geen pressiemiddel mag zijn en geen plicht is, maar een recht, krijgt hij iedere avond de keuze of hij met de pot mee wil eten of een boterham wil. Hij krijgt altijd Griekse yoghurt als toetje. Ik vind het niet normaal om een kind met honger naar bed te laten gaan. Eten is 1 van de weinige dingen waar peuters macht over kunnen uitoefenen. De rest wordt eigenlijk de hele dag voor ze bepaald. Ze moeten naar het kdv/opa/oma etc, ze moeten aankleden, ze moeten mee naar de supermarkt, allemaal dingen waar ze wellicht helemaal geen zin in hebben. Over eten kunnen ze wel controle uitoefenen. Prima, dan mag dat. Waarom zou ik hier ook nog de controle weghalen? Dan is er bijna niets meer over.
Ik vind dit echt een hele bijzondere gedachtegang. Het accepteren dat je kind al 1,5 jaar niks eet omdat je anders zn machtsmiddel weghaalt. Sorry hoor eerlijk gezegd denk ik dat het gewoon een smoesje is om zn gedrag niet aan te hoeven pakken. Maar goed als je hem dit wil geven als machtsmiddel ben je iig goed bezig want zolang hij qua eten niks "moet" gaat hij dat ook zeker niet doen.
Wat ga ik dan doen? Een trechter op zijn mond zetten en het erin duwen? Ik weet uit het verleden op dit forum dat jouw mening over opvoeden en mijn mening over opvoeden mijlenver uit elkaar liggen en dat is prima. Je mag het echter wel netjes houden naar mij toe.
Ik heb het toch niet over een trechter gehad? Kinderen zijn heel vatbaar voor logica. Dus hoe @NiekeKris het uitlegt zullen heel veel kinderen dat snappen: een toetje is iets extra's BIJ de maaltijd...ergo is er geen maaltijd dan is er dus ook niks extra's BIJ! Daarbij moet een kind wat niet wil eten(of iets anders niet wil) daarin een beetje gemotiveerd worden. Als jouw peuter zijn buik elke avond kan vullen met een boterham en griekse yoghurt, waarom zou hij dan voor die groente kiezen? Zo hou je het niet willen eten zelf in stand.
Dit is jouw mening en het zou fijn zijn als je het niet als waarheid zou brengen. Jij vindt dat een kind gemotiveerd moet worden om te eten. Jij vindt een toetje een extra iets. Jij vindt een boterham en yoghurt geen avondeten. Daar zijn geen wetten voor en dit is in ieder gezin anders. Het zou fijn zijn als je dat zou respecteren. Ik vind Griekse yoghurt onderdeel van het eten, het staat ook tegelijk met de rest van het eten op tafel. Mijn zoontje kiest zelf wanneer hij waar een hapje van neemt. Ik vind een boterham en Griekse yoghurt wel avondeten.
Jij vindt niet dat een kind gemotiveerd moet worden om gezond te eten en dus om groenten binnen te krijgen?
Niet in de manier waarop het hier besproken wordt nee. “Je moet hier vier hapjes van want je bent vier jaar” of “je krijgt geen toetje als je geen groente eet”. Ik bied het aan en mijn kind eet het of niet.
Ben ik nou de enige die 14kg zorgelijk vindt voor een kind van 4? Mijn zoontje wordt binnenkort 2 en weegt bijna net zoveel...en die vind ik al erg slank ogen Haha, dat klinkt bekend Is ook de reden dat mijn ouders nooit een toetje gaven. Het avondeten moet immers vullend genoeg zijn. En wat je niet kent, kan je ook niet missen.
Ligt nogal aan de lengte. En je hebt nu eenmaal slanke en minder slanke kinderen en alles daartussen in. Mijn dochter is 6,5 en weegt 18 kg. Behalve haar stimuleren te eten kan ik er weinig aan doen.
Dat laatste doe ik dus ook, alleen krijgen ze geen boterham als ze het niet eten/proeven (tenzij het iets is wat ze echt niet lusten). Want dan gaan ze echt nooit iets eten of proeven. Ik las eens iets als ‘als ouder bepaal je wat je kind eet, je kind bepaalt of en hoeveel het eet’. Dat is voor mij de richtlijn. In vind het aan mij, als ouder, om mijn kinderen gezond eten voor te zetten en ze ook te leren wat gezond is ed, maar ik ga ze inderdaad niet dwangvoeden.
Met die quote ben ik het eens, dat vind ik een gezonde manier van denken. In ons geval betekent het dat mijn zoontje met honger naar bed gaat en dat willen we niet. Dus krijgt hij een boterham. Ik bepaal daardoor nog steeds wat hij eet, maar hij bepaalt of hij 1 of 2 boterhammen wil.
Ik vind ook dat iedereen dat voor zich moet weten. Hier zou het alleen niet werken, omdat ze dan altijd brood zouden eten en ik geloof dat groente ed ook belangrijke voedingsstoffen bevatten én dat je dingen moet proeven om ze te leren eten (smaak ontwikkelen ed).