http://www.dvhn.nl/extra/Kinderdagverblijven-gaan-valpartijen-kinderen-uit-de-weg-23442318.html Menu Kinderdagverblijven gaan valpartijen kinderen uit de weg. Kinderdagverblijven laten kinderen te weinig risico’s nemen tijdens het spelen. Ze zijn bang voor boze ouders als een kind valt of vrezen een aantekening van de toezichthoudende GGD omdat die de veiligheidsmaatregelen niet goed genoeg vindt. Dat vinden de Brancheorganisatie Kinderopvang en ouderorganisatie Boink. Niet van trappetje springen ,,Als kinderen geen risico’s meer ervaren, kunnen ze later niet goed omgaan met weerstand’’, stellen zij. Kinderen mogen niet van trappetjes springen. Klauterende baby’s worden van opstapjes af getrokken en op de grond gelegd. Oudere kinderen mogen het klimrek niet in. Veel kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties willen kinderen wel meer ruimte geven om te spelen, maar durven het niet aan. Ze voelen zich geremd door het toezicht van de GGD en ouders die geen kapotte knie accepteren. Terwijl de roep groter wordt om kinderen meer risico’s te laten nemen tijdens het spelen. Juist van een valpartij leren ze veel, zeggen deskundigen. ,,Dan weten ze dat ze het zo niet moeten doen’’, verklaart Judith Stolwijk, sportpedagoog die onderzoek deed naar risicomijdend gedrag. ,,Als kinderen geen risico’s meer ervaren, kunnen ze later niet goed omgaan met weerstand, zoals tegengesproken worden. Zo creëer je een generatie die overal gevaren ziet en heel angstig is.’’ Risico's op papier Kinderdagverblijven moeten de voornaamste risico’s op papier vastleggen. Om de opvanglocaties meer ruimte te geven, is dit jaar in de wet gekomen dat ze kinderen tegen grote risico's moeten beschermen en moeten leren omgaan met kleine risico’s. Veel kinderdagverblijven weten niet hoe ze daarmee moeten omgaan. Ze kunnen moeilijk inschatten of de inspecteurs van de GGD hun opvatting delen dat iets een acceptabel risico is. Uit angst voor een aantekening van de toezichthouder besluiten de opvanglocaties risicovolle situaties maar te mijden. ,,We liggen als sector onder een vergrootglas’’, betoogt Heidy Knol, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang. ,,Het voelt comfortabel voor de overheid om regeltjes te maken om incidenten te voorkomen. Maar daardoor bestaat nu een spanningsveld met de ruimte die pedagogisch medewerkers krijgen.’ Wondje onacceptabel Volgens de GGD is er vrijheid om beleid te maken. De inspecteurs beoordelen of de risico’s voldoende in beeld zijn gebracht en de getroffen maatregelen de veiligheid en gezondheid van de kinderen waarborgen. De kinderopvang voelt echter ook de druk van ouders die zelf heel voorzichtig met hun kinderen zijn en een wondje niet altijd accepteren. --------------------------------------------------------- Hoe is dat bij jullie kdv?
Mijn dochter is echt wel eens thuis gekomen met een paar mooie schrammen Het speelgoed wat er staat is mijn inziens erg veilig en verantwoord, maar het blijft een peuter. Bij de babygroepen zijn ze bij ons kdv zeer voorzichtig en alert (met tuigjes in de kinderstoel etc), bij de peutergroep gaan de kinderen net wat meer hun eigen gang. Ze leert juist ontzettend veel van die ‘vrijheid’. Thuis mag ze overigens ook niet van een trapje af springen Dat ze een keer vallen vind ik dan ook helemaal niet erg. Belangrijk vind ik wel hoe de medewerkers daar mee om gaan (dus goed reageren, bij wat ernstigere dingen word je gebeld etc). Gelukkig tot nu toe alleen bij een paar pleisters gebleven
Ik kan mij dit heel goed voorstellen van de kdv's. De reacties die je krijgt als een kind een keer valt...niet te filmen. Mijn zoon valt ook nogal vaak en hard en laatst op school voor de zoveelste keer. Komt de juf om haar excuses aan te bieden. Nou nee hoor, daar kan jii toch niks aan doen, ik weet hoe die is,moet tie maar zelf voorzichtiger doen.
Onze meiden zaten op een agrarisch kdv. Stallen uitmesten, spelen in de hooiberg. Elke dag eitjes bij de kippen halen enz. Dat was echt zo vet! Zo mooi. Ze kwamen zwart thuis elke avond. Ik deed ze ook altijd hele oude kleding aan. En als t niet meer schoon werd ging het weg. Als je eens weet hoeveel ouders hierover aan het zeuren waren! Er werd zelfs een extra ouderavond ingelast om eraan te herinneren dat de kinderen hier nou eenmaal extra vies werden soms. Daar kozen de ouders zelf voor! Sommige reacties van ouders zijn idioot. Daar komt dit hele gedoe uit het artikel natuurlijk vandaan. Het zijn wel kinderen he!
Heerlijk! Ik ken ook ouders die zo zijn, je ziet ook dat het heel a-spontane en ongezellige gezinnen zijn. Kleintjes die mee moeten in het volwassen leven ipv kind zijn en spelen.
Een kind moet kind zijn en lekker kunnen klimmen en vies worden. Tegenwoordig zitten ze alleen maar binnen achter een PlayStation de hele dag. Ge lekker buiten spelen. Ik klom in bomen. Bijna elke boom die ik tegen kwam. En ja. Daar ben ik ook vaak zat uitgevallen. Ik reed paard. En ja. Ook daar ben ik vaak zat uitgevallen. Skaten op straat zonder beschermers. En ja. Daar ben ik ook vaak zat mee gevallen. Vervelend als je kind valt. Doet zeer. Ze krijgen wondjes en schrammen. Maar ze leren wel beter evenwicht bewaren, risico's inschatten en kunnen later ook beter tegen een stootje. Mijn zoon is 14 maanden. Meneer is gek op klimmen en ik sta er ook niet continue boven op. (Bij echt gevaarlijke dingen natuurlijk wel). Laat hem zelf maar ontdekken wat kan en wat niet kan. En wat betreft vies worden: altijd een extra set kleren in de tas. En spelen maar. Vies worden hoort bij kind zijn. Daar bestaat water en zeep voor.
Haha onze zoon valt nog over onzichtbare stoeptegels dus ik wens ze succes ..... Heerlijk juist als ze vies thuis komen! En tja, kinderen vallen.... zo werkt dat..
Het is toch verschrikkelijk dat de juffen zo op hun tenen moeten lopen. Onze dochter is een verschrikkelijke doerak en klimt overal op, achter en door en ja dan heeft ze wel eens een bult op dr hoofd. Maar daar is ze kind voor. Laatst kwam ik samen met een andere mama binnen, haar kind had ook een bult, en die begon gelijk dat ze de juffen verbood om haar kind nog een keer met het desbetreffende speelgoed alleen te laten.
Hier gaan de kids lekker naar buiten zodra het kan en hebben een enorm leuk speelterrein. Haal hem bijna iedere vrijdag zwart op en laatste lag zijn voetje open omdat hij zoveel buiten had gekropen. (Klein wondje) Nou prima! Dan letten we er even op en doen er evt even een sokje omheen om het te laten genezen. We gaan verhuizen, maar zoontje blijft 1 dag in de week naar dit kdv gaan omdat ze zoveel buiten spelen. En omdat ze veel in hun eigen gymzaal spelen en hij daar kan klimmen en klauteren. Ze waren verbaasd dat 1van mijn redenen om hem daar te houden was omdat hij altijd zo lekker vies is als we hem ophalen
Oh, dit verklaart een hoop. Leidster vond het laatst zo erg dat ze was gevallen (en een gat in haar legging zat), terwijl ik zoiets had van.. uuh ja kan gebeuren? Ze valt wel vaker, daar is ze kind voor
Nou je wil niet weten hoe vaak ik echt boze ouders heb gehad als juf zijnde. Vaders die je nog net niet bedreigen omdat ze een wondje of iets hebben.
Wat erg dat leidsters daar zo over na moeten denken en excuses aanbieden als er een keer een kind valt. Aan de andere kant, ik denk dat het ook meetelt hoe je als ouder bent. Ik ben zelf juist van het dingen uit laten proberen. Ik mag toch hopen dat dat meer meetelt voor een kind dan die 2 dagen kdv. Lijkt me niet dat ze daar dan ineens een bang kind van wordt.
Tegenwoordig bellen ze niet eens meer als Bo valt. Die heeft chronisch kapotte knieën of een bult op haar hoofd. Ook als ze een week niet naar het kdv gaat Vies worden vond ze wel heel vervelend. Dat begint ze nu eindelijk een beetje te accepteren. “Mama modder, poetsen. Mama nat, schoenen uit”. En ondertussen doet ze niets liever dan de tuintegels en het kunstgras poetsen met een spons. Volgens mij heb ik het kind van @DastyQueen gebaard
Mijn middelste heeft vandaag een gat in zijn knie en een blauwe plek opgelopen op de kinderboerderij met de BSO! Ik zal vragen waar de klacht in drievoud heen kan!!! Zonder sarcasme, kinderen horen vies te worden en te vallen. Daar leren ze van. Ik vind het zonde dat kdv's en bso's daar niet meer ruimte voor krijgen.
Onze dochter zit op een basisschool met een schooltuin. Ze hebben daar ook bomen waar ze in mogen klimmen. Er is in mijn ogen niks leukers als klimmen in bomen en leren over de natuur! Als ze thuis komt met een kapotte knie, dan is dat zo! Gaan ze niet dood van. Het zijn kinderen en die vallen nu eenmaal wel eens.
Helaas heel herkenbaar, de continue spanning tussen een kind vrijheidgeven en laten ontdekken en bang zijn dat het kind zich bezeerd en het dan moeten overdragen aan ouders. Heb boze ouders gehad vanwege een blauwe plek, ging om een kind van 7
Sja als ik hier af en toe de verhalen lees over kinderen met een blauwe plek en briesende moeders/ouders en her advies van sommige leden hier om het kind dan per onmiddellijke ingang van kdv te laten wisselen, verbaast het me niets... De prinses en prinsesjes kunnen best wel tegen een stootje hoor...