Kan heel makkelijk bedorven zijn. Hier de afgelopen week tweer grote ketels soep gemaakt in de avond. Rond bedtijd nog veel te warm om in de koelkast te zetten maar de volgende ochtend bedorven. Tot 2 x toe
Ik zou de gok niet wagen en Chinees bestellen bij een groter budget of patat bakken bij een kleiner budget.
Ik heb precies hetzelfde een keer gehad met bami. Het was echt in 1 nacht ranzig geworden. En toen was het ook zulk weer als nu. Je kunt het dan gewoon echt niet buiten de koelkast bewaren.
Ach ja, weer wat geleerd. Maar wat ik me dan afvraag: hoe doen jullie dat dan als jullie veel bezoek krijgen en voor de mensen koken? Koken jullie dan op de dag zelf of hebben jullie allemaal een mega koelkast?
Wij hebben 2 koelkasten. (En vriezers) Degene in de schuur gaan alleen aan indien nodig, dus bij verjaardagen enzo. Ook handig met de taart. Ik zou het niet aandurven met kip, wel erg zonde!
Wel echt ontzettend balen van het werk zeg... Ik kook eerlijk gezegd nooit voor zoveel mensen. Dan doen we hapjes enzo, dat neemt toch minder ruimte in. Ook kook ik vaak vegetarisch, dat bederft vaak net iets minder snel. Maar dit had mij ook kunnen overkomen hoor...
Ik hou van bakken en maak zelf altijd teveel. Zodra het erin zit koop ik een Amerikaanse koelkast. Dat zou denk ik genoeg moeten zijn om een feestje aan te kunnen. Vierkante/rechthoekige bakjes stapelen is misschien wat efficiënter dan pannen in te koelkast proberen te zetten.
Als ik voor heel veel mensen eten zou moeten maken zou ik 2 soorten pasta's maken en daarnaast allemaal groente en fruit. Pasta saus 1 vast maken en invriezen ( inclusief vlees) Pasta saus 2 maken ter plekke van olie, knoflook en zout. Pasta zelf zou ik koken net voordat de mensen komen of terwijl ze er zijn. Kun je ook nog allemaal verschillende verse pasta's kopen naast de gedroogde. Mensen kunnen dan zelf met of zonder saus nemen. ( saus ernaast) Groente en fruit de dag ervoor snijden en bewaren in de koelkast. Alvast in de schalen. Stokbrood gesneden uit de supermarkt de dag ervoor meenemen. Maar je kunt bij pasta ook nog de gedroogde toast broodjes halen in een zak. Soep kun je er ook nog bij maken. Dan gewoon invriezen...kan zelfs al een week van te voren ( net als de pasta saus)
Ik zet op verjaardagen ook gerust mensen aan het werk hoor Lekker met een paar man in de keuken om te koken. Dan doe ik alleen het voorbereidende werk vantevoren. Of maak alvast 1 grote pan soep of saus, die in de koelkast gaat. En dan een 2e, simpele, ter plekke bijmaken. Net zoiets als bosi. Of iets van vlees en groente/salde maken en dan patat er bij halen. Scheelt toch een hoop in het totale volume, zeg maar. Hoe dan ook, ik hoop dat je, ondanks de tegenslag, toch een leuk feest hebt vandaag!
Ik begrijp je keuze trouwens ook niet om de pannen in de oven te zetten. Dan blijft de warmte toch extra lang rond de pannen hangen? Met extra bederf tot gevolg. Wat was je idee achter het bewaren in de oven?
Wat vervelend Maar toch had ik het niet aangedurfd. Als het zonder kip was geweest, dan misschien nog wel. Maar met kip erbij had ik het echt niet gedaan. Vind het wel oprecht heel lullig voor je...
Ik stop het in afgedekte schalen in de koelkast. Ongeopende pakken sap haal ik eruit om ruimte te maken.
Vervelend voor je zeg Zoveel werk... Ik kook nooit echt uitgebreid voor zoveel visite. In de zomer zetten we vaak de bbq aan en bakken we hamburgers. Broodjes erbij, saus, sla enz. Patat erbij voor de kids. In de winter soep met brood oid. Soep uit de vriezer en lekkere salades ed voor bij het brood.
hier 2 grote koelkasten en 2 vriezers (de 2e koelkast en vriezer gebruiken we alleen met verjaardagen en in de zomer als we gaan bbq'en)
Hier ook 2 koelkasten, bovendien maak ik bijvoorbeeld met grote gezelschappen in de zomer andere dingen als met de verjaardag van mijn man (november). Het probleem met zulke pannen eten is dat de warmte bij nasi er ook slecht uit kan en dat het dus zichzelf makkelijk bederft. Bij dit soort voorraden dus actief koelen in platte schalen en dan pas weer terug in de pan en in de koelkast, zeker deze warme dagen. Ik zou de gok ook niet meer wagen geloof ik.
Hier altijd veel mensen op verjaardagen vanwege een hele grote familie + nog vrienden erbij. Ik kook dan op de dag zelf Kip marineren de avond ervoor en dan de dag zelf in de oven bijvoorbeeld. Ook de meeste hapjes de dag zelf. Sommige hapjes die wij maken kunnen worden ingevroren, dus die haal ik de dag zelf eruit. Hier meestal gerechten als Cubaanse rijst, nasi of Surinaamse bami.
Absoluut niet meer serveren! Mijn man is altijd kok geweest, en zegt dat je dit echt niet meer moet eten
Nee eten kan echt zo snel bederven, niet voor niets dat er zulke strenge regels zijn voor bufetten in restaurants (kijk maar eens naar die programma's van de smaakpolitie en zo). En proeven en een paar uur later niet ziek zijn geeft geen garantie, je kan ook nog ziek worden dagen na t eten van bedorven voedsel, dat hangt ervan af welke bacterie er in t eten woekert.