Mijn dochter is bijna 10, zit nu in groep 7. Vanaf groep 4 mag ze alleen naar huis, sinds groep 6 ook alleen naar school. Vanaf januari mocht ze na school ook alleen thuis blijven (met opa/oma als back-Up want daar was de jongste dan). In de vakanties is ze wel eens een hele dag alleen thuis gebleven (ook weer met opa/oma als back-Up). Ze belde/appte mij of Mn man wel vaak, sowieso of ze bij iemand mocht spelen (of iemand bij haar) maar ook of ze een snoepje mocht pakken . Ze weet ook dat als t niet goed gaat of ze misbruik van haar vrijheid maakt dat t dan over is. Dan gaat ze met de jongste (4) mee naar opa/oma. Zakgeld is nu nog €5 per maand. Dat wordt op haar rekening gestort.
Mijn zoon is 9 en begint morgen in groep 6, Hij is smiddags vaak 1.5 uur alleen thuis als ik werk. mijn moeder past op de jongste en die woont 2 min lopen verderop. dus die is wel altijd dichtbij. en zoon kan daar gewoon heen. maar hij vind het niet leuk meer om hele middagen bij oma te zitten. hij wil lekker zijn eigen ding doen of buiten spelen. en dat kan ook gewoon. wij wonen ook in een heel klein dorp. vanaf groep 3 lopen bijna alle kinderen hier zelf van en naar school. en ik woon wel heel dichtbij. dus ik vind dat niet zo moeilijk. in het begin ging ik boven voor het raam staan dan kon ik precies zien of ze het schoolplein opliepen. Hij gaat regelmatig even voor me naar de winkel Brengt lege potten naar de glasbak, Hij helpt me in de tuin. en eigen troep opruimen. verder hoeft hij nog niet echt veel te helpen. soms als ik uit mijn werk kom dan heeft hij al gestofzuigd dan had hij daar gewoon zin in haha. oh ja en hij vind het leuk om te koken bv een hamburger bakken met krieltjes erbij, zakgeld geef ik soms wel maar we vergeten het altijd. zit er nog niet echt in.
Een 11 jarige op de bso?? Sorry maar dan zitten de meeste kinderen al op het voortgezet onderwijs. Het lijkt mij toch beter je kind ruim voor die tijd zelfstandigheid bij te brengen. Kan mij ook niet voorstellen dat kinderen van 10 of 11 nog een oppas willen (alsof ze een baby zijn). Voor een paar uur tussen school en thuiskomst ouders te overbruggen. Die kunnen zichzelf toch vermaken. En de kinderen die ik ken willen ook rust of lekker hun eigen ding doen na een drukke dag school. Die zitten er niet meer op te wachten om vermaakt te worden op een drukke bso. Als volwassene zou ik na een dag werk toch ook mijn eigen huis en eigen ding willen doen.
Dat is denk ik per omgeving verschillend. Maar hier ook 9jarigen, en ik ken werkelijk geen 1 leeftijdsgenoot (34 in de klas, ong 25 op sportclubs, hele buurt vol) die zelf naar sporten of centrum gaan, überhaupt al een mobiel hebben of die alleen uren thuis zitten na school. Fietsen naar school en naar huis, supermarkt in de buurt en naar vriendjes wel, maar daar blijft het nog bij.
Mijn zoon is dan 9 jaar maar hij gaat gewoon nog naar de bso. Na schooltijd zou hij wel zelfstandig kunnen thuisblijven maar wat doe je dan in de schoolvakanties en tijdens alle fijne studie- vrijedagen die ze tussendoor hebben? No way dat ik hem grof gezegd van 8:00 tot 18:00 uur alleen thuis laat zitten. Bovendien hebben wij hier geen achterwacht. Als er iets aan de hand is, is er niemand om te helpen.
Mmm ik vind dit erg kort door de bocht. Heel veel 11 jarigen zitten in gr 8, alleen vroege leerlingen al in de brugklas. En t is een keus om ze in vakanties bv een hele dag alleen thuis te laten. De mijne kan dat prima, maar of hij t leuk en gezellig vind...dat is maar zeer de vraag. En ik laat mijn 10 jarige dus naar de bso gaan zodat mijn 11 jarige brugklasser voor wie alles erg spannend en nieuw is na school even eigen ruimte heeft om huiswerk etc te gaan doen. Er kunnen dus allerlei verschillende redenen zijn. Maar hier in de omgeving gaan echt nog veel kinderen tot zeker halverwege gr 7 naar de bso. Als de bso zich daar op afstemt en ook voldoende uitdaging biedt vind ik het zelf ook fijn dat ze daar zijn, niet zozeer omdat hij niet alleen thuis kan zijn, maar wel omdat hij andere dingen doet op de bso als thuis, waar dan de schermen erg aantrekkelijk zijn en hij zijn grote broer afleidt.
Tegenwoordig worden over het algemeen alleen voorjaarskinderen 12 in groep 8. De zomer en najaarskinderen (tenzij lang gekleuterd of blijven zitten) verlaten groep 8 met 11jaar.
Lang niet alle scholen hanteren dat beleid. En dan nog: alle kinderen die t/m half augustus jarig zijn zijn dan toch 12 als ze op het VO starten? Dat is, lijkt me (tenzij er verhoudingsgewijs veel meer kinderen in het najaar geboren worden), nog altijd meer dan de helft? Zeker omdat er dus ook scholen zijn die najaarskinderen vaker toch nog een jaar laten kleuteren. En er blijven kinderen zitten, ik denk gemiddeld genomen toch vaker dan dat er kinderen een klas overslaan? Als ik bij mijn oudste dochter in de klas (groep 7) kijk dan wordt zeker drie kwart, maar ik denk meer, dit schooljaar 11. De rest (op twee kinderen na) wordt dat begin groep 8.
Dat is dus afhankelijk van dat beleid (en natuurlijk in welke maand meerderheid kinderen geboren zijn). Hier groep 6 en van de 34 kinderen worden 12 kinderen in groep 6 10 jaar (geboren tussen jan en juli), 1 kind wordt 11, en 21 kinderen worden 10jaar als ze groep verlaten. Dit beeld geldt in de hele regio aangezien het (hele grote) onderwijsstichting overal dezelfde beleid hanteert. Maar dat gaat off topic, enkel om misschien te beseffen dat het zeker niet algemeen gebruikelijk is dat kinderen 12 worden nog op de basisschool.
Middelste is 9. Hij mag hier in het dorp vrijwel overal alleen naar toe. Even alleen thuis blijven mag ook maar nog niet van de bso af. Dat vind ik te lang, van 14 tot 18 uur alleen of samen met zijn broer van 11. Hij moet elke week zijn kamer opruimen, maakt zijn eigen ontbijt en lunch klaar, en hij en zijn broer ruimen af en doen alles in de vaatwasser het eten. Soms halen ze een boodschapje voor me bij de AH. We hebben wel regelmatig discussie over zakgeld. Hij krijgt 90 cent per week en zijn broer 5 euro per maand. In de vakantie allebei het dubbele. Als ik het hier zo lees is dat ook wel weinig misschien. En offtopic... mijn jongste is net in groep 3 begonnen en als hij zo doorgaat is hij 11,5 als hij van school komt. Hij wordt dan in januari in groep 8 11.
Maar dat is statistisch gezien dan toch een uitzondering? Kinderen geboren vanaf januari tot en met augustus worden 12 op de basisschhool, dat zijn 8 maanden. Kinderen geboren van september tot en met december worden, mits ze vroeg zijn doorgestroomd, 12 op het VO, dat zijn maar 4 maanden. Statistisch gezien zou de meerderheid dus 12 worden op de basisschool. En hier in de onderwijsstichting is het zeker geen standaard dat herfstkinderen vroeg doorstromen.
Even door off topic, k ben docent op t vo. In mijn nieuwe mentor klas (1 havo) is maar één leerling 11, rest 12 en één 13.
Idd, ik herken de verhalen die ik hier soms lees ook echt niet. En wij zijn daar heel bewust mee bezig omdat de oudste sociaal en emotioneel wat achterloopt dat wij zulke dingen op tijd gaan oefenen. Ze mag sinds vorig schooljaar (dus 9) alleen naar vriendinnen die in de buurt wonen. Ze is werkelijk de enige. Ook met die mobieltjes is hier helemaal niet.
De oudste is (over 2 week) 11. Hij mag alleen naar vriendjes in het dorp, mag naar training fietsen (als het nog niet donker is), mag alleen naar school en terug, maar ik ga toch, dus gaat meestal gewoon mee. Hij gaat niet meer naar de bso, is 1 middag in de week 1,5 uur alleen thuis. En dan heb ik dochter die over 2 week 9 wordt. En die mag bijna niks in vergelijking haha. Ze gaat nog naar de Bso, mag niet alleen naar vriendinnen, nog niet alleen naar training. Daar gaan we het komende jaar wel aan werken, ik heb met mijn oudste gemerkt dat het dan heel hard gaat. En ja, ze is hier dus wel de oudste op de bso. Dat is ook de reden dat mijn oudste vrij jong eraf ging. Hier wel mobieltjes. Ze mag met haar broer naar de winkel en zou dat ook wel mogen met een vriendinnetje, maar meer nog niet.
Hier een 9 jarige maar dan wel met gebruiksaanwijzing en zijn zusje is 7. Na school zelf tas leeghalen en op het aanrecht zetten of in vaatwasser. Z Ze hebben om de beurt 3x per week de taak om de vaatwasser leeg te halen. Elke week wel een keer helpen met afstoffen/trap en tafels poetsen/ stofzuigen/ handdoeken vouwen . Er zijn dagen dat zoon zo overvraagd is dat zijn eigen sokken uitdoen al een probleem is, dan gaat een klusje doen het echt niet worden. Die dagen zie ik meestal wel aankomen en dan zal ik dus zeker geen klus inplannen op het plan bord. Kamer opruimen is een serieus probleem, hij weet gewoon niet hoe hij moet beginnen( ook met pak eerst je Playmobil boot, dan je Playmobil raket spullen, dan de transformers aanwijzingen 1 voor 1 ) en is met 2 min al aan het schreeuwen dat hij het stom vind, niet kan, ervan houdt als het een rotzooi is.. dochter daarentegen doet het uit zichzelf. Als BSO nodig zou zijn zou hij daar sowieso blijven tot middelbare school al zou het al zijn dat zijn buschauffeur ( speciaal basisonderwijs) hem niet alleen thuis mag brengen zonder verantwoording over te geven. School dochter is 6,2 km weg dus die breng en haal ik gewoon.
Hier zie je meer jongens in groep 6, 7 en 8 op de BSO dan meisjes. Vooral uit groep 8 weinig kinderen. Maar ik denk dat meisjes zich vaak wat beter gedragen dan jongens, dat ze daarom jonger thuis mogen blijven dan jongens. Mijn dochter is net 11 geworden en zit nu in groep 8. Van groep 8 is zij de jongste (combiklas, geloof 8 groep 8-ers). Iedereen wordt 12 in groep 8 bij haar en zij in de zomervakantie tussen groep 8 en de brugklas in. Er wordt hier wel vaak voor lang kleuteren gekozen, op haar vorige school waren er ook een aantal jongere kinderen in de groep.
Mijn zoon van bijna 10 (groep 7) loopt op maandag en donderdag alleen naar huis na school en is dan ongeveer 30 min tot een uur alleen voordat mijn man er is. De overige dagen ben ik gewoon vrij en de woensdagmiddag is hij bij opa en oma. Hij moet op de maandag en donderdag nog wel overblijven maar hij wilt dit liever niet meer dus ik denk dat we dat gaan afbouwen zodat hij tussen de middag alleen thuis kan eten en ons belt als hij thuis is en weer naar school gaat. Verder blijft hij regelmatig even alleen thuis als ik boodschappen ga doen of wij even weg moeten en hij heeft geen zin. Dit kunnen een paar uurtjes zijn maar een hele dag is het nog niet geweest en dat vind ik ook nog niet nodig. Wil er wel meer naar toe gaan werken ivm voorgezet onderwijs over 2 jaar want dan zal hij veel meer alleen thuis zijn. Naar de voetbaltraining gaat hij nog niet alleen dus hij wordt gehaald en gebracht maar dat vinden we geen probleem. Verder gaat hij overal heen en doet hij kleine boodschappen en gaat hij naar zijn vriendjes toe die overal verspreid wonen. Dan neemt hij zijn telefoon mee en kunnen we hem gewoon bellen en weten we waar hij uithangt.
Mijn dochter is goed zelfstandig, maar vind het echt niet fijn om een tijdje alleen te zijn. Ze gaat dus 2 middagen naar de bso, 1 middag naar een vriendinnetje, 1 middag ben ik thuis en 1 middag is ze even alleen. Ze kan dan evt ook naar oma/vriendinnetje en ik hoef niet elke vrijdag middag te werken. Die laatste middag vind ze dus echt niet fijn, het idee alleen al..
Het gaat hier of kinderen die nog op de basisschool zitten wel of niet naar bso gaan oid. En dan vervolgens of 'de meeste kinderen IN groep 8 12 worden'. 8groepers zijn in juni gewoon klaar met school. Dus statistisch gezien is het hooguit half-half, mits verjaardagen normaal verdeeld zijn over de maanden. Maar dat gaat behoorlijk off topic nu.