Deze week de school weer begonnen. Dochter kwam na dag 1 al thuis dat ze groep 4 super leuk vindt, spelling vindt ze erg leuk, lieve juf. Maar vanochtend toen ik haar bracht lag er een werkblaadje op tafel, eerste opdracht begreep ze was geen probleem maar de opdracht daarna begreep ze niet dus raakte in paniek. Ik moest bij haar blijven, mocht niet weg tot het af was. Huilen, juf erbij vertelde dat ze het zo ging uitleggen. Heftige knuffels kon ik weg, lijkt het de juf handiger als ik voortaan niet zo lang (5 minuten) in de klas blijf...... Dochter vindt het juist leuk om even te laten zien waar ze aan gewerkt heeft in de klas. Dacht dat scholen wilde dat ouders juist betrokken waren bij de school en hun kind. Dochter raakte in paniek door opdracht die zij op tafel had gelegd niet omdat ik afscheid van mijn dochter nam. Dagen ervoor lag er een kleurplaat dus was er niets aan de hand zei mijn man. Vindt het sowieso raar om een opdracht neer te leggen die kinderen niet begrijpen en waar ze aan moeten werken bij binnenkomst. Hoord toch eerst uitgelegd te worden. Mijn dochter raakt al snel in paniek als ze iets niet begrijpt of er iets nieuws is. Bij de kleuters had ze dit ook raakte in paniek omdat ze altijd in een kring begonnen en toen een keer niet. Groep 3 ging super goed......begonnen altijd met een leesboekje of kleurplaat. Ben benieuwd of andere scholen ook zo te werk gaan en of Julie kids ook zo snel in paniek raken. Vindt het zo zielig voor mijn dochter 1ste week school en al 2x gehuild omdat ze in paniek raakte door een opdracht.
Wat een vervelende situatie. Ik zou met je dochter bespreken dat ze pas na de uitleg van de juf naar de werkjes moet gaan kijken. Hoe is het werkje uiteindelijk gegaan? Bij mijn zoon mag je in groep 3 nog even blijven tot de bel gaat, maar groep 4 is echt hooguit tot de deur. Het is een combiklas 3/4, dus lokaal staat dan vol ouders van groep 3 kindjes. Bij zoon ligt meestal een werkboekje klaar met nagekeken werkjes. Soms ook niets.
Ten eerste ligt er bij mijn kinderen op school nooit werk klaar op hun tafels bij binnenkomst. Mijn zoon pakt soms zijn werkmap of haalt iets uit zijn la, maar dat zijn geen dingen waar de hele groep tegelijk mee aan de slag gaat. Je mag hier t/m groep 8 mee naar binnen, zolang je maar weer op tijd de klas uit bent. Daarnaast gaan de meeste ouders sowieso niet meer naar binnen in de bovenbouw. Zou in een 10-gesprek wel even over zulke paniekreacties van je dochter praten. Dat jij erbij was lijkt me ook niet de oorzaak hoor, maar ik zou wel willen weten hoe school daar mee omgaat en of ze wel weer snel rustig kan worden etc.
Ik zou zowel met je dochter als de juf in gesprek gaan. Het is wel handig als de juf weet waarom je dochter zo reageert, dan kan ze er ook adequaat op reageren. Daarnaast inderdaad goed om je dochter handvatten te geven wat zij in zo’n situatie kan doen. Hier mag je vanaf groep 4 alleen de eerste dag de klas in (kleuters altijd, groep 3 tot de herfstvakantie). Er ligt bijna nooit werk klaar op de tafels. Op het bord staat wat ze moeten gaan doen. Mijn dochter kan ook in paniek raken als ze iets niet begrijpt. De juffen weten dat en gaan er tot nog toe uitstekend mee om (in groep 3 hebben de juffen er hard aan gewerkt met dochter, in groep 4 heeft ze er nog geen last van gehad tot nog toe).
Hier staat op het digibord wat ze kunnen doen, een tekening/ knutsel afmaken, ze hadden nog een soort vakantiedoeboek met verschillende opdrachten, boekje lezen of bekijken, of iets uit de kast pakken (spelletje of zo). Soms delen de helpende handjes al werkboekjes uit, maar ik heb tot nu toe nog niet gezien dat ze al echt aan het werk moesten.....vorig jaar sommige kinderen wel, bijvoorbeeld opdrachten afmaken. De meester begint in groep 4 stipt 8.30 uur, volgens mij in de kring, in groep 3 hebben ze denk ik nog tot rond 8.40 uur gespeeld. 'S ochtends mag je mee naar binnen, even kijken waarmee ze bezig zijn, 's middags gewoon bij de deur van de klas afleveren. Groep 4 is weer een stapje verder naar zelfstandigheid en het is waarschijnlijk ook een verschil of je 20 of 30 kinderen in de klas hebt. Ik heb niet echt een idee, hoe hier de uitleg gaat, je hebt vaak kinderen van verschillende niveaus in de klas, ook door het passend onderwijs. Ze zullen het wel klassikaal doen en dan bepaalde kinderen nog apart nemen. Bij ons werken ze met doppelstenen, de kleur geeft aan of ze zachtjes mogen praten, een vraag hebben of stil moeten zijn. Geef het wat tijd, juffen en kinderen moeten aan elkaar wennen, ze willen weten wat de kinderen al kunnen, en juist de eerste weken zijn ze wat strenger, denk ik, om orde te krijgen, daar hebben ze de rest van het jaar profijt van.
Vervelend dat ze zo in paniek raakte! Hier mag je alleen de allereerste schooldag even mee de klas in, of als je kind moet huilen. Afscheid nemen/kus/knuffel doe je bij ons op de gang/bij de deur, of op het schoolplein al bij oudere kinderen. De kinderen zeggen de juf goedemorgen, gaan zelf de klas in en zelfstandig aan het werk (montessori school, geen klassikale uitleg). Als je kind iets wil laten zien in het lokaal kan/mag dat na schooltijd. Dus elke school of klas zal andere regels hebben. Wat doen de andere ouders, hoe lang blijven die 's ochtends, wat zijn de regels/richtlijnen bij jullie? Kun je je dochter aanleren dat ze het werkblad wat op haar tafel ligt bij binnenkomst omdraait totdat de juf uitleg geeft? En dat ze op de achterkant een tekening gaat maken o.i.d.? Ik zou het gesprek met de juf even aangaan en uitleggen wat het daadwerkelijke probleem is.
Bedankt voor jullie reactie' s. Hier is het zo dat vanaf groep 5 de kinderen alleen naar binnen moeten/afscheid voor de klas, en iedere vrijdag mag er een ouder/verzorger mee de klas in. Dus dochter weet nu al hoe het volgend jaar gaat......kan haar niet vroeg genoeg iets vertellen als er wat gaat veranderen. Uiteindelijk komt het ook wel goed hoor, werkje waar ze van de week over in paniek was heeft ze goed gemaakt.
Mijn dochter heeft klassikaal onderwijs en zit met denk zn 21 kinderen in de klas. Andere ouders gaan ook altijd even mee naar binnen. Tenzij je moet werken dan is het snel gedag zeggen en zijn de werkende ouders zo weer weg. Ik breng en haal dochter 2x in de week als ik vrij ben
Bij ons wordt er op het schoolplein gedag gezegd. Je mag niet mee naar binnen, alleen als de kleuters komen oefenen èn de allereerste week als ze 4 zijn. En dan wordt er vanaf de 3e dag al voorzichtig naar toe gepraat of ze morgen al alleen zouden willen/durven komen. Ik vind het helemaal prima! Docenten geven aan dat de dag zo ook veel rustiger opgestart wordt direct bij de 2e bel (ze gaan bij de 1e naar binnen en juf wacht ze bij de deur of kapstok al op). Soms liggen er werkjes klaar. Of ze pakken zelf het werkje waar ze mee gaan beginnen. Ze kunnen op een bord zien voor welk werkje ze die dag ingedeeld zijn. Na een minuut of 20 zelfstandig werken starten ze dan met de andere lessen.
Hier is het bij de kleuters 10 minuten inloop waarbij er dus juist de mogelijkheid is om een werkje met je kind te doen. Vanaf groep 3 mogen de kinderen zelf naar binnen. Meelopen mag altijd, gebeurd in de praktijk sporadisch. Maar ik zou er ook wat mee doen dat ze meteen in paniek raakt als er iets ligt wat ze niet kent. Dat zou in groep 4 toch best moeten kunnen,dat er een werkje ligt wat nieuw is. Wat ik denk dat de juf bedoeld (maar zeker weten doe ik het uiteraard niet)dat jouw dochter het drama misschien groter maakte dan het is omdat jij erbij bent. Misschien heeft de juf al gezien dat wanneer zij overdag iets nieuws aanbiedt dat je dochter niet zo reageert en nu jij er bij bent wel. Dat gebeurd vaker dat kinderen sneller huilen of piepen met ouders erbij.
Vanaf groep 4 mag je alleen op maandagochtend mee de klas in, de andere dagen is het bij de deur van de klas afscheid nemen. Op het digibord staat wat ze kunnen doen, bijvoorbeeld werkblad of knutsel afmaken, lezen in je bieb boek of er ligtnopbiedete tafel een Donald Duck of ander tijdschrift. Soms liggen er ook woordzoekers of bladen met sommen oid.
Op de school waar onze zoon zit mag je met groep 1 en 2 mee naar binnen en vanaf groep 3 zwaai je buiten en gaan ze alleen naar binnen. Misschien kun je met de juf er wel over hebben dat je dochter snel in de stress schiet. Kan ze daar wat meer rekening mee houden. Wel raar dat ze wat klaar leggen terwijl ze niet weten wat ze moeten doen.
Hier gaan ze vanaf groep 3 in de rij naar binnen. Voorheen groep 1 en 2 ook, maar toen er een andere juf kwam, moest ze je naar de klas brengen. Ik heb verder geen idee hoe het gaat. Groep 3/4 meld zich aan op het digibord en groep 5/6 begint in de kring geloof ik, maar of beide juffen dat doen?
Hier gaat dochter al vanaf halverwege groep 3 zelf naar school en komt zelf thuis (met de fiets). Dit is zo enorm goed geweest voor haar zelfvertrouwen! Zelf ben ik ook niet meer mee naar binnen geweest vanaf groep 3, kan me eerlijk gezegd ook niet herinneren dat er in mijn tijd (ben 28) ouders de klas inkwamen na groep 2.. Ik vraag regelmatig aan dochter of ze het leuk zou vinden als ik haar zou wegbrengen maar hier heeft ze geen behoefte aan merk ik.
Hier worden alleen de kleuters nog in de klas gebracht. De rest speelt tot half negen op het plein. Als een kind iets wil laten zien aan de ouder(s) dan mag dat wel, maar wel kort houden en bij de bel moeten ouders uit de school zijn.
Het kan best goed werken als je het afscheid kort houdt, dat is hier op school ook altijd het advies als er bij het brengen bv veel gehangen/gehuild wordt - en dan niet zozeer gehuild omdat ze bv willen dat mama blijft, maar puur omdat ze met ouders erbij heel anders reageren. Mijn oudste had dat ook; als ze dan iets niet begreep, en ik begreep het ook niet (of ik wist bv niet waar iets lag), dan begon ze te zeuren, huilen, zeuren... Terwijl ze, als ik er niet bij was, gewoon bv haar vinger op stak om het te vragen. Totaal anders. Samen met de juf dit aangepakt, en nu gaat het helemaal prima. Met mij erbij zag ze mij als ‘oplosser van problemen’ (ook al loste ik niks voor haar op) en zonder mij nam ze dus zelf die verantwoordelijkheid. In andere situaties hebben we haar daarin ook gestimuleerd zelfstandiger te zijn.
@tuc Is het dan ook echt de bedoeling dat je wat met je kleuter doet of is het vrijblijvend? Ikzelf zou hier nl helemaal geen behoefte aan hebben. Af en toe loop ik na schooltijd even de klas in om te kijken waar ze zitten of wat ze gemaakt hebben, maar naarmate ze groter worden is dit niet meer zo vaak (gr 4 en 5 nu). Maar op deze manier hou je wel contact met de leerkracht. Ik voel me soms overigens bijna een ontaarde moeder. Ik vind het fijn dat we niet mee naar binnen hoeven. Die kids zijn het gewoon gewend en dat is geen probleem. Ik snap heus wel dat het voor sommige kindjes wel fijn of belangrijk is, maar voor het gros kan buiten afscheid nemen prima. Ik denk dat het vaak meer bij de ouders ligt dat ze het belangrijk vinden
Hier is die inloop vrijblijvend; het is een beetje het moment voor kort contact met de juf en dan samen opstarten. Maar ik speel niet mee zeg maar, ik kijk naar wat dochter doet. Dus ik maak het ook niet te gezellig De ene ouder blijft echt tot 8.40, de ander neemt meteen afscheid. Allemaal prima. Maar die inloop geldt hier alleen voor de kleuters, vanaf groep 3 niet meer.
Je wordt niet gedwongen nee maar het is wel echt de bedoeling. Het is ook erg leuk om samen iets te doen,kind kan zo laten zien wat die allemaal op school doet. Zo hebben wij samen van de week zinnetjes op de letterdoos gemaakt. Als hij bij lego gaat zitten bouwt hij meestal zelf. Er is ook een moeder die er alleen bij staat en niks mee doet, als 1 van de weinigen. Je ziet aan het kind dat die dat wel graag zou willen, vraagt ze soms ook. Ik vind dat erg sneu eigenlijk.
Ja dat is ook sneu omdat de rest van de ouders het wel doen. Dat ziet dat kindje ook. Maar 1x per week of zo prima, maar dagelijks zou ik echt niet leuk vinden. Ben daar het type niet voor.