Bij ons op school werken de kinderen vanaf groep 4 met een tablet. Vorig jaar begonnen bij onze zoon klachten met zijn ogen. Knijpt ze steeds dicht, dik, moe en af en toe wazig zien. Wij zijn dus naar de huisarts gegaan en die zag niks raars aan zijn ogen. Doen het in elk geval zeer goed. Maar... hij zei, heel waarschijnlijk heeft hij last van al het licht van alle schermen in zijn omgeving.En niet alleen het licht...ook het contrast, kleur en slechte kwaliteit van schermen waar ze veel te lang naar kijken. Thuis hebben we daar maatregelen tegen getroffen. Zelfs bij het slapen gaan rood licht op de gang. In de vakantie is het helemaal goed gegaan. Nergens last van gehad. Maar nu is hij bijna 2 weken weer naar school en weer pijnlijke ogen, steeds dichtknijpen en dik. Ziet er gewoon moe uit om 14.00 uur. Zodra hij weer thuis is knapt het weer langzaam op. Behalve het knijpen. Op het eind van de dag vond de juf hem ook minder geconcentreerd. Nu denk ik 2 dingen. Of het is de tablet waar ze de hele dag mee werken of het is een andere allergie op school. Meest logische is denk ik helaas de tablet.Daar gaan we eerst naar kijken omdat dit makkelijker te testen is. Nu gaan we eerst proberen om het scherm minder fel te zetten. Hopen dat dit helpt. Maar als dit nu niet helpt zal hij dus iets anders moeten krijgen. Het is een slimme jongen en ik zou het toch echt wel heel erg vinden dat hij minder presteert door dit. Iemand toevallig ervaring met dit probleem? En moeten wij zelf zorgen dat hij iets anders krijgt of moet de school dit regelen?
Erg vervelend voor je zoon! Ik zou langs de oogarts gaan en om advies vragen. Maar als er een aanpassing in de tablet oid op school nodig is dan lijkt het mij logisch dat het jullie eigen kosten zijn. School kan niet voor elke individuele leerling speciale aanpassingen aanschaffen?
Ah oké dat leek me een goede tweede stap. Balen dat er niks uit is gekomen! Lijkt me dat het eerst handig is om naar de tablets te kijken, of een aanpassing daarin een oplossing is!
Mijn vriend is opticien en zegt dat een bril met een blue blocker kan helpen. Die houdt het blauwe schadelijke licht tegen wat van het beeldscherm komt. Kan gewoon een bril zonder sterkte zijn.
Werken ze de hele dag op de tablet? Dat lijkt me vreselijk slecht voor de ogen van ieder kind, ik begrijp niet hoe een school zoiets kan invoeren. Pas geleden was nog in het nieuws dat meer en meer kinderen een bril krijgen juist door (te) veel gebruik van tablet/smartphone. De hele dag in een boek kijken is ook niet goed, maar dan heb je geen licht van het scherm en is het qua contrast ook heel anders, dus dat is de betere optie... Misschien helpt het om de instellingen wat aan te passen inderdaad, maar als ze echt vooral werken op de tablet zou ik ervoor pleiten dat te minderen...
O daar ga ik naar kijken. Bedankt voor de tip. Ik heb trouwens ook het antwoord gevonden op de vraag als er wel andere aanpassingen zouden moeten komen. De school is verplicht om doeltreffende aanpassingen te verzorgen zodat een leerling goed onderwijs kan volgen. Maar ik maak me geen zorgen over deze school.
Klopt...helemaal met je eens. Het is voor ieder kind niet goed. Nu doen ze ook wel andere dingen tussendoor...maar toch erg veel op de tablet. Al het werk van spelling en rekenen volgens mij. Het is trouwens een gewone basisschool...niet een steve jobs school.
Dat begrijp ik dus ook helemaal niet. Veel scholen die het grootste deel van de dag op een tablet werken. Terwijl je juist overal hoort hoe slecht dat is de hele dag.
Ja maar dat geldt ook voor het lezen van boeken, dus wat maakt dan het verschil? Ik heb zelf mijn instellingen aangepast en blauw licht filter ook, dat vind ik zelf al een stuk fijner
Met boeken heb je geen 'tegenlicht' en is het contrast ook anders - een tablet leest bv ook heel anders dan een ereader. Met een blauw-licht filter kun je misschien qua vermoeide ogen wel wat oplossen, zou ik zeker proberen! Maar ook dan zou een tablet met mate ingezet moeten worden.
Het effect op de ogen van boeken lezen of achter een beeldscherm is toch anders volgens mij. Alleen het licht al.
Dat zou je denken, maar valt volgens mij vies tegen. Afwisseling is volgens mij het enige wat helpt. En dan niet afwisseling boek/tablet, maar echt even wat anders doen.
Ja dat klopt inderdaad. Vooral de werkafstand is erg belangrijk in de ontwikkeling van een minsterkte (en daarmee de kans op netvliesproblematiek vanaf middelbare leeftijd). Hoe dichterbij je iets houdt, hoe sneller dat kan gaan. Probeer iig met een gestrekte arm te lezen, tablet enz en dan niet langer dan een half uur achter elkaar. Op zich moet dat op school wel lukken, want daar zullen ze niet uren lang achter de tablet zitten, maar ook naar het bord moeten kijken, gym, pauze enz. (en verder 2 uur per dag buiten zijn) Verder zijn er wel theorieën over het effect van blauw licht op de ogen, maar volgens mij is daar nog geen hard bewijs voor.
Maar als het een allergie zou zijn of iets in de lucht op school waardoor hij last van zijn ogen heeft, zou de oogarts dat dan niet ook hebben kunnen zien? Ik zou ook even navragen aan ouders of meer kinderen zulke klachten hebben. Op de vorige school van mijn kinderen was de ventilatie/klimaatbeheersing in sommige lokalen niet goed. Zaten precies in die lokalen opvallend veel kinderen met droge ogen, keel en hoofdpijn. Nou ja, hier doen ze soms wat met de laptop op school, maar niet dagelijks. Zou van mij ook niet hoeven.
Hij heeft druppels gekregen in zijn ogen en er is gekeken. Dit was vorig jaar trouwens al toen de klachten in groep 4 begonnen. Helemaal goed...rechteroog zelfs heel goed. Geen afwijkingen. Wij zijn in de familie ook allemaal geen bril dragers.
Ik heb een paar ouders gevraagd en verder niemand met dezelfde klachten. Wel ben ik zelf heel erg gevoelig voor licht. Heb verschillende allergieën. Ik draag zelf elke dag een zonnebril met bruin glas buiten. Anders krijg ik hoofdpijn. Hij zat ook met zijn gezicht naar het raam. Misschien is hij net als ik lichtgevoellig en is het een optelsom. In de klas is 1 van de moeders ook een opticien. Ik zal haar morgen even vragen naar ervaringen.
Weet ni of het er nog is mar had je vroeger geen computerbril Dacht dat die ook iets deed. En anders een vragen of het een optie is om een kamertje zonder kunstlicht te gebruiken kijken of het helpt