Dat je als buitenlander in Nederland woont betekent niet dat je land van herkomst je geen zak meer kan interesseren. Je kan je als buitenlander prima Nederlander voelen maar tegelijkertijd je roots ook erg belangrijk blijven vinden.
Ja maar je bent wel ver heen als je als 3de generatie zo tekeer gaat. Dan heb je echt niks te zoeken in Nederland, bovendien heeft Turkije er ook geen ene cent profijt van als jij in Rotterdam winkelruiten kapot gaat slaan. Turken uit Turkije zien Turken in Nederland niet eens als Turken.
Dat is waar! Maar met jarenlang discussiëren komen we er duidelijk niet. Er worden al aanpassingen gedaan en eigenlijk vind ik dat het dan ook wel klaar moet zijn. Je kunt geen eeuwenoud feest ineens compleet anders gaan invullen omdat een kleine minderheid er tegen is.
Volgens mij is het op de schmink na helemaal niet compleet anders, alles is verder hetzelfde gebleven.
Hmm ja daar heb ik geen mening over. Ik sprak meer voor mezelf en wat ik vind van opmerkingen als 'wij accepteren buitenlanders en als je je geen Nederlander voelt pak dan maar het vliegtuig terug. Voor wat betreft het sinterklaasfeest, om maar even on topic te gaan wat mij betreft hoeft het niet afgeschaft te worden, ik vind de zwarte pieten juist erg leuk. Maar kan er nou ook niet agressief om worden als ze het toch besluiten aan te passen.
Ik vind "de Nederlander" (bestaat ie wel? ) iemand die hier woont, geboren of niet, die zich Nederlander VOELT. Dat iemand nog een bepaald gevoel heeft bij zijn of haar land van herkomst vind ik niet raar, meer dan logisch zelfs.Want je cultuur is wat maakt dat jij jij bent. Maar ik vind wel dat "de Nederlander" zich aan onze wetten moet houden en niet in zijn nieuwe thuisland hoeft te protesteren voor zijn eigen land. Dat je Nederlands kunt spreken en dat je je open probeert te stellen voor de gebruiken van je land. zo ongeveer dan, want het is natuurlijk heel lastig om te zeggen wat je onder een Nederlander verstaat. Maar ik heb, en ik denk velen met mij, dat het daaraan juist schort: dat vele mensen van buitenlandse afkomst zich geen nederlander willen voelen. Ze houden zich aan hun eigen cultuur (denk aan dat meisjes verplicht als maagd moeten trouwen, ouders weigeren dat een kind met een nederlander trouwt, etc)
Als er echt een verandering is doorgevoerd komen er ook geen protesten meer neem ik aan. Maar die is nog niet helemaal doorgevoerd.
Dus als ik het goed begrijp zeg je dat iemand zich pas Nederlander mag noemen op het moment dat ie zijn cultuur volledig laat vallen en zich alleen op de Nederlandse richt? Je mag me verbeteren als ik het verkeerd lees hoor. In mijn ogen ben je Nederlander als je netjes je belasting betaalt, je aan de wet en en plichten houdt van dit land, de moeite neemt om de Nederlandse taal te leren en meedoet in de maatschappij. Daar eindigt het wel voor mij. Dat iemand zich aan zijn eigen cultuur wilt vasthouden is zijn goed recht.
Dat zij-wij denken is om te kotsen. Ook begrijp ik niet wat andere culturen, Erdogan en 'de Nederlander' met Zwarte piet te maken heeft. De traditie van Sinterklaas is niets mis mee. De meerderheid van de tegenstanders is tegen Zwarte Piet vanwege zijn uiterlijk. Een terechte klacht imo aangezien hij eruit ziet als een karikatuur van een Afrikaan. Als we dat gewoon aanpassen is daarmee een groot probleem opgelost. Ja, er zullen altijd mensen zijn die tegen het hele feest zijn. Net als dat er mensen zijn tegen Kerst, het koningshuis, de EU, vluchtelingenopvang, vlees eten, religies, btw op sigaretten en weet ik het. Dat is hun goed recht. De reden waarom Zwarte Piet langzaamaan wordt aangepast is niet omdat 'ze' hard schreeuwen maar omdat hun klachten gegrond zijn. 'Geven en nemen'... gatver gewoon. We wonen hier in Nederland samen. We geven niets, we nemen niet. We delen! We delen het Sinterklaas feest met iedereen. Aanpassen omdat mensen zich beledigd of oncomfortabel voelen door het uiterlijk van Zwarte Piet is gewoon fatsoen.
Maar dat is toch niet relevant voor de discussie die we hier voeren met z'n alle? Het gaat hier om wat wij als Nederlanders vinden, wij Nederlanders. En zijn we niet ongelooflijk kortzichtig en rechtlijnig als we maar blijven vasthouden aan het feit dat het een traditie is, als we steeds maar blijven refereren aan wat andere landen wel doen, aan hoe vroeger 'alles beter was'? Als je dat doet dan sta je stil. Alles is constant in beweging. Kijk naar Me too, plus size, vrouwen emancipatie, etc... Elke dag komen we tot nieuwe inzichten, nieuwe veranderingen en gelukkig maar! Anders hadden wij vrouwen nog in de keuken gestaan, gekleurde mensen achter in de bus gezeten en onze kinderen zouden dagelijks met pijnlijke handen thuiskomen omdat ze voor de zoveelste keer met een liniaal zijn geslagen. Wat ik zie is veel angst bij mensen die bang zijn los te laten wat was. Verandering roept dit nu eenmaal op, helaas. En weerstand staat gelijk aan verandering. En voor mij is het vrij simpel. Wij met z'n alle vieren een feest waar we een grote groep mee kwetsen, verdriet mee doen, zelfs soms belachelijk maken. Nu kun je zeggen "stel je niet aan", "onze zielige kinderen kunnen niet zonder de zwarte piet" of "het nu eenmaal traditie", maar je kan ook bedenken dat je door één kleine verandering (de roetveegpiet) een grote groep mensen gewaardeerd, gerespecteerd en gelukkig laat voelen (op dit punt). Ik vind dat dat het absoluut waard is. Één kleine verandering met groots resultaat. We leven samen op deze planeet en we moeten het met elkaar doen. Het zou mooi zijn als we beginnen met dit feest, prachtig voorbeeld voor onze kinderen hoe we ook met elkaar kunnen omgaan..
Ik heb meegelezen en ik geloof dat ik het nog steeds niet begrijp. Zwarte piet krijgt roetvegen, omdat geheel zwart gesminckt als beledigend en pijnlijk wordt ervaren door een groep mensen. Ik kan mij daar wel een voorstelling van maken. Ik voelde mij vorig jaar al erg ongemakkelijk toen een goede vriendin van mij door een groep kinderen in mij bijzijn continue werd nageroepen als zwarte piet. Als gevolg van haar uiterlijk gebeurt dit vaker en het is zelfs al meerdere keren als scheldwoord richting haar gebruikt. Fijn dat dit herkent wordt en dat wij hier als samenleving rekening mee willen houden door een kleine aanpassing te doen. Hoe kan iemand daar nu op tegen zijn? Het is nog steeds een leuk feest en er zal geen kind zijn, wat daardoor minder plezier heeft. Wat mij betreft een prima oplossing en iedereen blij. Of zijn er nu echt serieus mensen die zich zwaar beledigd en gediscrimineerd voelen dat piet roetvegen krijgt? Daar gaat het bij mis, want ik kan mij van deze kant geen voorstelling maken. Op welke manier is het dan beledigend en hoe kun je hier dan last van hebben? Word je ook nageroepen op straat? Word je uitgescholden voor zwarte piet met roetvegen? Wat is nu exact het probleem en is dat werkelijk vergelijkbaar met iemand die op straat wordt uitgescholden voor zwarte piet en daar heel erg verdrietig van wordt?
Maar ligt daar ook niet een beetje het punt van de mensen die echt pro-zwarte Piet zijn? Dat ze het beangstigend vinden dat een “kleine minderheid” een verandering teweeg kan brengen in iets wat al jaren bestaat. En dat mensen dáárom zich zo vast houden aan de traditie van zwarte Piet, want als dat al veranderd, iets waar de meesten van ons zijn opgegroeid, wat kan er dan nog meer veranderen? Waarom zijn we zo bang voor verandering?
Heb je je verdiept in de achtergrond van de meeste mensen in de oorspronkelijke anti-zwarte piet beweging. Wat is achtergrond van deze mensen? Uit welke landen komen zij oorspronkelijk? Je hoeft het niet op te zoeken.. Met name Suriname en de Antillen. Vraag een keer voor de gein aan deze mensen wat met HUN tradities en cultuur gebeurd is. En door wie.. En vooral op welke manier..
Er wordt nu enkel geroepen dat er aanpassingen gedaan moeten worden aan zwarte Piet oftewel aan de traditie zoals die in Nederland is. Maar wat is er ondernomen om aan de andere kant een andere gedachtegang te creeeren door duidelijk een statement te maken waar het vandaan komt? Zodra daar een poging voor wordt ondernomen wordt er de rol aangenomen alsof men onderdrukt wordt, er wordt niet open gestaan voor die kant. Totaal niet, zij vinden dat het daarvoor staat dus het staat daarvoor. Er zijn al behoorlijk wat veranderingen aangebracht, de zwarte pieten van de afgelopen jaren lijken totaal niet meer op de karikaturen waar ook in dit topic naar verwezen wordt, maar goed wanneer je dat niet meekrijgt omdat je in het buitenland woonachtig bent waar het niet gevierd wordt kun je dat uiteraard niet weten. Is het daadwerkelijk als scheldnaam gebruikt of wordt het zo opgevat? Beledigen gaat veel verder dan enkel kleur, wat werd er ook alweer geroepen door diegene die het offerfeest wilde veranderen omdat het dierenmishandeling is om te slachten zonder verdoving etc? Dat was belediging van een traditie notabene niet eens in een islamitisch land. maar als het om verandering van de traditie sinterklaas en zwarte Piet gaat in een land waar dit traditie is mag het niet als beledigend gezien en benoemd worden want dat is geen belediging. Daarbij denk ik dat velen zich eens zouden moeten verdiepen in de geschiedenis van de slavernij er wordt heel hard geroepen over het koloniale verleden van Nederland alsof het de grootste slaven drijvers waren, er mee begonnen zijn en er het langste mee door gingen en ga zo nog maar even door. Terwijl dit compleet niet klopt, Nederland was daarin peanuts vergeleken met andere landen en culturen. Een zogenaamde druppel op de gloeiende plaat. Slavernij komt nog steeds voor en grotendeels in de landen met een cultuur waarvan bekend is dat zij dit veel grootschaliger deden en een heel stuk minder mensenlievend. En nee dat is niet om het goed te praten, want het valt niet goed te praten maar het moet ook niet groter gemaakt worden dan het daadwerkelijk is.
Lijken donkere mensen wel op negerzoenen dan? Of moren op moorkoppen ? Dat is namelijk ook allemaal verboden .