Daar ben ik het zeker mee thuis, kinderen worden thuis ook enorm gepamperd tegenwoordig. Sommige ouders slaan enorm door.
Ja en dat is jammer, want die kinderen hebben de zorg juist wel zo hard nodig! Sommige leerkrachten (vooral de wat jongere) hebben wel een heel beperkte definitie van wat onder ‘normaal gedrag’ valt. Als je ook maar een beetje anders dan anders bent dan is dat gelijk enorm problematisch en moeten er gesprekken gevoerd worden en speciale plannen gemaakt etc. En eigenlijk vind ik dat echte zorgenkindjes sneller naar speciaal onderwijs zouden moeten mogen. Dat is vaak fijner voor een kind, veel meer tijd en aandacht voor hem/haar. En minder belasting voor de leerkracht. Bij mijn zoontje heeft in groep 1 bijvoorbeeld een jongetje met Down syndroom gezeten. Ik snap de gedachte daar wel achter; inclusiviteit bla bla. Maar zo werkt het niet (en dat bleek wel). De juf is daar helemaal niet voor opgeleid. Kind kon toch niet goed meedoen dus die kreeg een ‘arrangement’ (hulp in de klas). Maar kind raakte overprikkelt en over zijn toeren, de andere kinderen vonden dat eng, dus ook van streek. Ondertussen word de juf overvraagt, niemand is blij. En het arrangement is 1 op 1 begeleiding, dus een dure oplossing. Dan denk ik, waar zijn we nou mee bezig mensen?
Ja maar als groep 1 tm 4 buiten spelen kunnen de leraren van groep 1 en 2 toch buiten zijn en die van 3 en 4 pauze houden?
Ik ben zelf ook een ‘jonge’ leerkracht Het is echt je eigen, persoonlijke houding en stage ervaring die het hem dan doen. Ook het overleggen met collega’s en IB is cruciaal. Ja dat speciaal onderwijs... de wet passend onderwijs heeft het er niet makkelijker op gemaakt! Er moet zoveel bewezen worden. Eindstand: jaren verder en een enorm ongelukkig kind. In veel gevallen. Ik heb ook een meisje met down in de klas gehad, haar begeleiding kon gelukkig goed handelen. Ook 1 op 1, ouders willen geen sbo. Ik heb nu een kind dat enorm om zich heen schopt/bijt/slaat. Veiligheid is in het geding en ik kan het niet verantwoorden! Er is iets met dit ventje, maar wat? Het gaat nog maanden duren voor hij een betere plek heeft helaas.
Bij ons spelen 3 en 4 ergens anders en op andere tijden! Sowieso, 4 groepen en 2 leerkrachten buiten vind ik echt weinig. Dus 120 kids (4x30) en 2 volwassenen. Is niet te verantwoorden. Maargoed. Mijn zorgen rondom het onderwijs liggen niet bij de pauzes. Het passend onderwijs en het megatekort zijn grootste zorgen voor mij! Ik weet al dat als ik mij ziekmeld, er OF niemand voor de groep kan (dus groep naar huis) OF de onderwijsassistent gaat ervoor. Waardoor de zorgbegeleiding niet doorgaat.
Precies! Mijn oudste was ook een ‘apart geval’. Dat vond de school dan tenminste. Hij verveelde zich in de klas dus dan ging hij door de klas lopen en de clown uithangen. De juf opperde dat hij misschien autistische trekjes had, want hij praatte tegen zichzelf als hij aan het werk was.... Ondertussen kreeg hij steeds straf omdat hij zijn werk niet af had (wat hij te makkelijk vond). En als hij door de klas praatte werd hij naar de gang gestuurd. Weet ik veel hoeveel onderzoeken gehad, steeds opnieuw ‘Hoog IQ, performaal lager en slechte concentratie’. Heel advies over de aanpak voor school; ‘verdieping en uitdaging aanbieden’. Werd niks mee gedaan. 300 gesprekken later was ik er klaar mee en hebben hem naar een andere school gedaan. Daar zat een ervaren (oudere) juf die alle onderzoeken in de prullebak kieperde en zei, dat gaan we even anders doen. Stuurde ons naar de kinderarts, liet hem een jaar overdoen. Hij kreeg ‘het label’ ADHD (eindelijk!!), medicatie, ennnn de andere aanpak in de klas. Binnen een jaar had hij alle achterstand ingehaald, ging van Cito VMBO Kader naar Havo/Vwo en nu 4 jaar later zit hij in 3 VWO en heb sindsdien geen woord meer gehoord over probleemgedrag, hoor alleen maar ‘leuke jongen’ en dat ie soms wat onvoldoendes haalt.
Ach, een groot deel van die 120 kinderen zijn al 6-7 jaar he? Ik vind het allemaal een beetje overdreven. Je kunt ook nog denken aan kleuterpauze tegelijk met de oudere groepen. Er zijn schema's genoeg te vinden waarin docenten wel toe komen aan pauzes. Een beetje moeilijk doen om het moeilijk doen dat gezeur over die pauzes. Ik ken eigenlijk niet zoveel mensen die echt een pauze hebben. Wel veel mensen die hun pauze doorwerken om eerder naar huis te kunnen, dat dan weer wel.
Je hoort mij niet zeuren hoor! Okee je vindt het overdreven. Maar stel: jouw kind loopt tussen 119 andere kids en er gebeurt iets. Hij loopt weg ofzo. Juffen zien het niet door de drukte op het plein. Want ja, het moet ook maar passen. Wat dan? Vind je dan wel ineens dat er te weinig leerkrachten buiten zijn? Want ook kinderen van 6-7 lopen weleens weg. Of vallen. Of wat dan ook. Even uit pure interesse he!
Als je met twee juffen buiten bent, kan er toch 1 zich bezig houden met wat er gebeurd is terwijl de andere het toezicht bewaard? En er zijn tegenwoordig zelfs mobiele telefoons! Daar Kun je mee bellen als de hele kleuterbrigade in opstand komt en niet meer te houden is. En nee, ik kan me daar inderdaad niet druk om maken. Het schoolplein moet natuurlijk veilig zijn (bij ons is het omheind), maar verder zou ik me echt niet drukmaken. Bij ons op het plein achter mijn huis spelen vaak ook 20-25 kindjes van 6-10 en die hebben helemaal geen toezicht. Dat kan toch ook gewoon?
Nah goed. Ik ga ook niet verder hierop in, dit is totaal offtopic. Plus ik sta er anders in dan jij. Liever dubbel veiligheid dan onderbezet. Je hoort mij niet zeuren over pauzes hoor!
Ook zoiets ja. Ik heb een tijdje gehad dat mijn dochter heel moe was in de klas. Ik vroeg of de juf mij dan kon bellen zodat iemand haar op kon halen. Maar nee, moeilijk, moeilijk, want dan moet ze de klas uit om te bellen... Hallo mensen, het is 2018 hoor. Schaf per klas 1 mobiel aan en opgelost. Dan kan ik ook gewoon een appje sturen als kind ziek is/een sjaal kwijt is/eerder opgehaald moet worden ivm *vul in*. Dat scheelt ons allebei tijd! Hebben ze op de BSO ook gewoon!! Zelfde als met die papieren. Altijd zitten ze maar op papier te schrijven bij rapport gesprekken, oudergesprekken etc. Tijdens overleg 345 pakte de IB-er de laptop (uit jaar 0) erbij. Ja, doe ik gelijk hier want dan hoef ik het niet over te typen!! Alsof ze iets heel nieuws bedacht heeft... Ik krijg ook weet ik veel hoeveel invul formulieren voor vanalles en nog wat. Twee weken geleden kreeg ik een formulier voor toestemming ivm de AVG (is veel te laat natuurlijk). Op papier. Ja, moet meteen de volgende dag terug hoor! Ja dat gaat niet als hun vader ook moet tekenen mensen. Die zie ik maar eens in de twee weken. Als je je leuke formulier nou gewoon eens digitaal aanlevert, dan kan ik het doormailen, dan gaat het wat sneller he. En hoef je het daarna ook niet in te scannen..! Kan zoveel efficiënter allemaal. Ik vind het echt een beetje pijnlijk soms. Je zou er bijna eens een keer een leuke drill sergeant, excuseer, interim manager, uit het bedrijfsleven op afsturen.
Eens! Dit ligt echt bij de school en de leerkracht! Ik bel altijd even snel anoniem met eigen telefoon naar ouders van zieke leerlingen. Ik ga even om het hoekje staan, kan door het raam naar mn klas kijken. En ik heb ook echteen volle klas. Maar niet iedereen zal dit kunnen/willen. En qua systemen met rapporten enz zouden indd veel scholen een upgrade mogen krijgen! Wij sturen bijna alles via de mail! Ouders weten dit en het is hun eigen verantwoording of ze het lezen of niet. Vaak is het gebrek aan geld een reden. Maar ik denk dat besturen stiekem veel meer geld hebben dan wij mogen weten. Ff doorzeuren en het komt echt. En niet alle aanpassingen hoeven geld te kosten. Maar echt... niet overal is zoveel mogelijk! Ik denk zelf dat er een hoop goed geregeld is bij ons op school, op het lerarentekort en passend onderwijs. Maar het is niet overal zoals bij ons en zijn er lang niet zoveel mogelijkheden! Zo zitten veel leerkrachten dus vast en kunnen ze geen kant op qua mogelijkheden. Dan is er actie nodig! We willen toch allemaal het beste voor de kinderen? Ja cliché, ik weet het. Maar velen denken dat het allemaal makkelijk op te lossen is, terwijl je soms echt met je rug tegen een muur staat.
Ja en die werkbladen joh. Honderd keer doorgekopieerd en nauwelijks meer te lezen. Maak/bestel een goede pdf en draai die uit.
Dat is inderdaad niet handig. Maken/bestellen kost ook weer veel tijd en ook extra geld. Ligt ook aan de school
Efficienter ben ik het zeker mee eens. Ja maar dan moet je het dus wel per ouder mailen en dat kost echt veel tijd. Handtekening digitaal is lastig. Appjes lezen kost juist meer tijd.
Meen je dit nou serieus? Heb je wel eens van een mailgroep gehoord? En een app lezen kost echt niet meer tijd dan dat je de telefoon moet aan nemen en een gesprek moet voeren over hetgeen ik had kunnen appen!! Dit is dus wat ik bedoel. Het ja maar. Alles is moeilijk, kost zogenaamd meer tijd dan hoe we het nu doen. Zo veranderd er ook nooit wat! Leer nou eens om te denken in mogelijkheden i.p.v. meteen de Ja MAARrrr reflex.
Men neme een goed setje of het boekje, scan het in of maak foto's van de pagina's, merge tot 1 bestand en je kan steeds een goede print maken. Hoeft niks extra te kosten.