Ik ben twee jaar vegetariër geweest en toen gestopt en weer vlees gaan eten. Ik had veel last van het geen vlees eten (lichamelijke klachten) en ik vind vlees ook gewoon heel erg lekker. Het liefst eet ik hele dagen biefstukken en spare ribs. Maarrr, dat wil ik niet. Helemaal vegetarisch is dus blijkbaar niet voor mij. Ik heb daarom een middenweg gekozen voor mezelf. Wij eten 2 keer per week vlees en de rest vegetarisch. Alle dierlijke producten zoals vlees, eieren, melk, karamelk, yoghurt etc koop ik biologisch. Op die manier stimuleer is dan ook nog de biologische industrie. Voor mij is het zo goed. Ik moet zeggen dat minder vlees eten vooral voor mij is vanwege het milieu. Ik vind dierenleed ook een ding, daarom zou ik ook nooit kiloknallers kopen of legbatterij eieren. Maar ik vind het niet gek, raar, zielig of tegen natuurlijk om dieren te eten. Wat mij betreft zijn ze daar gewoon voor. Dat is de natuur, daar is ons lichaam ook op gebouwd. Een leeuw eet ook geen gras en als die een gazelle verorberd vind ik dat ook niet zielig, dat hoort gewoon zo. Chimpansees (die nog het meeste lijken op ons) zijn ook geen vegetariërs. En ik denk ook niet dat het echt gezond is om jarenlang vegetarisch, laat staan veganist te zijn.
Zo denk ik er ook over. Ik denk niet dat ik ooit (voorlopig iig niet) compleet vegetariër word. Ik vind het niet per definitie onethisch om een dier op te eten. Als we zouden eten als chimpansees zouden we 99% veganistisch eten en af een toe een lekker vogeltje of hagedisje verorberen. That's life. En als alle vleeseters dat zouden doen, zou de wereld er een stuk beter op worden En daar probeer ik zelf ook naar te streven. Alleen heel af en toe, als ik het écht lekker vind, eet ik vlees. En als de kinderen wat op hun bord laten eet ik het ook op. Ik vind het namelijk nog veel onetischer om vlees in de prullenbak te kiepen dan om het in mn eigen mond te stoppen. Gek genoeg laten ze alleen zelden vlees liggen
Precies. Als iedereen flink zou minderen en nog maar 1-2 in de week vlees zou eten. Dan konden we de megastallen afbreken en dieren weer gewoon als dieren gaan zien ipv als 'product'. En op een goede manier omgaan met de dieren die we slachten. Want dat lijkt mij het probleem, niet het eten van dieren an zich. Maar goed, ik herken sowieso het sentiment van 'ik vind koeien lief en kan niet een koe aaien en er daarna eentje opeten' ook niet. Ik kan prima een koe knuffelen en daarna een biefstuk eten. Vind daar ook niks hypocriets aan. Zo leven we toch al miljoenen jaren met dieren?
Ik ben al 30 jaar vegetariër, begonnen omdat ik het zielig vond, en inmiddels kan ik me niet voorstellen een dood dier te eten. Ik zie het dier zijn pootje bewegen als ik naar een bout kijk. Ik maak het overigens wel af en toe klaar voor de rest van het gezin en gasten. En daarin kies ik er ook vaak wel voor om geen anonieme blokjes of gehakt te gebruiken, maar herkenbare stukken vlees aan het bot of een hele vis. En als ik iets bijzonders tegenkom, zoals laatst een niertje in een half geitenlam (wel schoongemaakt, alleen vlees), dan geef ik de kinderen gelijk een anatomie lesje. Ik vind het belangrijk dat ze zich ervan bewust zijn dat er een dier is doodgegaan voor dit eten.
Ik ben zelf vanaf me 8e vegetatier.. nadat ik oo mijn tvtje in me kamer zag hoe een koe met een plank werd geslagen om het vlees mals te laten zijn.. Zal nooit van mijn netvlies afgaan. Empathie is het key word denk ik.. Wat als jij dat diertje was. Ik zie ze als kinderen. Trouw onschuldig en oprecht. Dat wil je toch niet op je naam hebben dat je de wandaden die er met dieren gebeuren financieert en in stand houdt..
Wij eten drie keer per week vegetarisch, ik gebruik dan geen kant-en-klare vleesvervangers. Ik kan me voorstellen dat ik die vaker zou willen gebruiken als ik volledig vegetarisch zou eten, hoe doen de vegetariërs hier dat? Ik let normaal ook veel op de voedingswaarden van producten en in bijvoorbeeld vegetarisch gehakt van de ah of quorn zit meer dan zes keer zoveel zout als in het biologisch rundergehakt. Dat houdt me wel een beetje tegen om dat dan als vervanger te gebruiken.
Ik gebruik zeker niet dagelijks vervangers, ik denk hooguit drie keer per week. Verder eet ik veel peulvruchten. Het is niet zo dat elke dag vlees eten goed voor je is, dus je hoeft dat niet te vervangen. En als je tofu of tempeh eet kun je het zelf kruiden en heb je er ook geen last van dat er al teveel zout in zit. Verder is het ook heel simpel om zelf burgertjes te maken en dan heb je zelf controle over de hoeveelheid zout.