Boerenkool

Discussie in 'De lounge' gestart door Anan, 19 okt 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. LMSB

    LMSB Fanatiek lid

    24 feb 2017
    3.994
    3.321
    113
    Toevallig zeg ik net tegen mijn partner dat we morgen boerenkool gaan eten. Ik zorg ook dat de aardappels koken, dan de boerenkool erop (die stoomt mee ipv echt koken want de boerenkool staat niet onder water). Ik bak spekjes en dat vet van de spekjes gooi ik er ook bij. Rookworst erbij. Jus.. soms bak ik uitjes erbij wat ook heel erg lekker is.

    Je kunt ook een fijngesnipperd pepertje erdoorheen. Heb je pittige boerenkool. :)
     
  2. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.678
    2.001
    113
    Vrouw
    Oh, nu krijg ik toch opeens zo'n zin in boerenkool!! :eek:

    Ga mijn weekplanning maar weer eens omgooien...
    Het wordt pas woensdag boerenkool. Duurt nog zoooo lang.... :rolleyes:
     
  3. Fietwordtmama

    Fietwordtmama Niet meer actief

    Ik kook de kool ongeveer 15 minuten in een aparte pan.
    De aardappelen (helft aardappel helft pompoen is ook lekker) met een schep kruidenbouillon.
    Beetje van de bouillon bewaren.
    Baconreepjes uitbakken en daarbij wat roquefort voor extra pit. Dit mengsel samen met beetje bouillon aardappel en boerenkool stampen.
    Mannen willen er rookworst bij.
     
    Djoess vindt dit leuk.
  4. Luna86

    Luna86 VIP lid

    11 jan 2009
    14.792
    9.310
    113
    Gelderland
    Alles in 1 pan. Aardappels onder en de boerenkool erboven. Aardappels net onder water. Als het kookt gaat de rookworst erop en kook ik het 20 min.
    Ik stamp het tegenwoordig met klein beetje roomboter, melk en crème fraiche. Ik doe er ook een scheutje ketjap en gemixte kruiden in.
     
  5. rebekka84

    rebekka84 Fanatiek lid

    27 jan 2011
    1.930
    184
    63
    #25 rebekka84, 19 okt 2018
    Laatst bewerkt: 19 okt 2018
    Ik schil ruim 1 kg aardappels, leg hier 500 gr bevroren boerenkool (ik vries het in omdat er nog geen vorst is geweest) bovenop en 1 of 2 rookworst(en) uit de verpakking halen en er bovenop leggen, deksel op de pan.
    Ik breng het aan de kook, als het kookt 20 minuten laten koken.
    Ondertussen maak ik jus en bak ik magere spekreepjes.
    Als het 20 minuten heeft gekookt haal ik de worsten er af, giet ik alles af, doe het terug in de pan en mix dit met roomboter en melk. Ik hou niet van grove stukken en wil het smeuïg.

    Op mijn bord doe ik er zelf wat spekreepjes op, stukjes worst, beetje sambal en jus.
     
  6. Lisanne1811

    Lisanne1811 Fanatiek lid

    2 dec 2016
    3.701
    4.591
    113
    Wij leggen het bovenop de aardappels en koken alles in bouillon ipv water. Erg lekker! En voor een vega variant gebakken zonnebloempitjes erbij is ook lekker ipv spekjes.
     
    Louise11110 vindt dit leuk.
  7. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    3.006
    2.372
    113

    De mixer is een goede tip! Ik vind die brokjes altijd een beetje jammer
     
  8. rebekka84

    rebekka84 Fanatiek lid

    27 jan 2011
    1.930
    184
    63
    Ja bevroren in de pan doen
     
  9. wishfulthinking

    wishfulthinking Fanatiek lid

    7 aug 2012
    4.828
    2.498
    113
    Vrouw
    Boerenkool bovenop de aardappelen zo doe ik het ook
     
  10. Blaadje

    Blaadje Fanatiek lid

    1 feb 2011
    1.748
    223
    63
    Ik vries de boerenkool ook altijd eerst in. Dan bevroren in de pan met 1 liter water dus komt niet helemaal onder water.
    Dan zet ik de kookwekker op 30 minuten maar dan kookt de boerenkool dus nog niet.
    In een aparte pan kook ik de aardappelen. Dan nog spekjes opbakken.
    Aan t eind de boerenkool en aardappels door elkaar stampen, scheut melk en een klont boter!
    Rookworst haal ik bij de slager en die warm ik op in een pan heet water ( rookworst is gevacumeerd)
     
  11. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    30 okt 2015
    5.943
    6.290
    113
    Dit inderdaad. Stampen met melk en klontje boter, beetje zout erbij. En een heel klein beetje azijn erdoorheen. Dat doet mijn moeder altijd en is zo lekker.
     
  12. Sascha87

    Sascha87 Actief lid

    3 dec 2014
    419
    114
    43
    Aardappels net onder water, boerenkool erop en aan de kook brengen.

    Dan vuur zacht en dan staat het hier minimaal een uur op. Laatste half uur/45 min de worst erop.

    Daarna worst eraf. Boerenkool en aardappels afgieten, maar kookvocht opvangen.

    Dan alles stampen, scheut azijn erdoor. En als het dan nog een beetje droog is weer een beetje kookvocht erbij.

    Maar wij eten de boerenkool niet te nat.

    We doen er ook altijd nog spekjes doorheen.

    Mmm, alweer een paar keer gegeten!
     
  13. esklessebes

    esklessebes VIP lid

    23 mrt 2014
    7.002
    3.664
    113

    Dit en als het klaar is en op je bord ligt een scheutje augurkensap erdoor echt lekker!
     
  14. Annabel274

    Annabel274 Fanatiek lid

    19 jul 2012
    2.370
    109
    63
    Ik gooi er een zakje boerenkool kruiden door, anders lust ik het echt niet.

    Groenten en aardappels koken in een pan, ui snijden, spekjes uitbakken. Rookworst in de pan er bij de laatste 5-10 minuten. Worst er uit, afgieten, even uit laten dampen. Roomboter, spekjes en ui er door, stampen.. scheutje spekvet.
    , en de kruiden..opdienen met worst en jus!
     
  15. Ninge

    Ninge Bekend lid

    27 jan 2016
    900
    123
    43
    Vrouw
    Ik doe altijd laagje water, aardappelen, boerenkool en rookworst in plastic allemaal in een grote pan. De boerenkool wordt dan gestoomd ipv gekookt. Alles staat even lang op.
     
  16. Miek89

    Miek89 Fanatiek lid

    15 apr 2013
    1.251
    177
    63
    Boerenkool in de pan. Na 5 minuten koken aardappels erbij. 20 minuten koken. Wat kookvocht opvangen. Afgieten, stampen en smeuïg maken met het kookvocht, klontje boter, zout en een klein scheutje azijn.
     
  17. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.809
    3.339
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    hihi - wat een verschil met hier - maar geloof dat wij toch vrij apart zijn in dit geval...

    na het koken (aardappels onder, boerenkool erboven op - zakt uiteindelijk onder water) - gieten wij af en stampen of mixen het (zonder enige toevoegingen ofzo)

    maar op het bord doe ik er wél een scheut slasaus bij - en de worst ernaast.... manlief snijdt de worst in kleine stukjes en prakt het er doorheen...
     
  18. woez

    woez Fanatiek lid

    19 sep 2009
    1.129
    205
    63
    Vastkokende aardappelen, boerenkool, scheutje melk en scheutje azijn en natuurlijk wat zout :)
     
  19. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    7.495
    8.417
    113
    Grappig om te zien hoe verschillend het klaargemaakt wordt!
    Hier boerenkool onderop met 1 of 2 fijngesnipperde uien, als dat kookt de aardappelen er op en de worst (een echte rookworst van de slager)
    Op een gegeven moment prik ik de rookworst lek zodat het sap er door loopt.
    Als de aardappels gaar zijn alles afgieten, op smaak brengen met zout, peper, kipkruiden, Maggi, echte boter en eventueel een scheutje melk, in ieder geval niet te nat, dan krijg je zo'n vieze zompige kleffe prak, iehhh! O ja, en augurk er door.
    Heerlijk, kan er nu al wel zin aan krijgen!
     
  20. Diro

    Diro Niet meer actief

    3x raden wat hier nu in de koelkast ligt...
    Heb door dit topic helemaal zin in boerenkool gekregen, dus dat staat voor vanavond op de planning.

    Hier ook altijd de aardappels onderin, boerenkool er bovenop (niet helemaal onder water). Als het gaar is even stampen met melk erdoor. Spekjes erdoor, rookworst, Amsterdams uitjes, augurken en mosterd erbij. Heerlijk!
     
    Anan vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina