Toevallig zeg ik net tegen mijn partner dat we morgen boerenkool gaan eten. Ik zorg ook dat de aardappels koken, dan de boerenkool erop (die stoomt mee ipv echt koken want de boerenkool staat niet onder water). Ik bak spekjes en dat vet van de spekjes gooi ik er ook bij. Rookworst erbij. Jus.. soms bak ik uitjes erbij wat ook heel erg lekker is. Je kunt ook een fijngesnipperd pepertje erdoorheen. Heb je pittige boerenkool.
Oh, nu krijg ik toch opeens zo'n zin in boerenkool!! Ga mijn weekplanning maar weer eens omgooien... Het wordt pas woensdag boerenkool. Duurt nog zoooo lang....
Ik kook de kool ongeveer 15 minuten in een aparte pan. De aardappelen (helft aardappel helft pompoen is ook lekker) met een schep kruidenbouillon. Beetje van de bouillon bewaren. Baconreepjes uitbakken en daarbij wat roquefort voor extra pit. Dit mengsel samen met beetje bouillon aardappel en boerenkool stampen. Mannen willen er rookworst bij.
Alles in 1 pan. Aardappels onder en de boerenkool erboven. Aardappels net onder water. Als het kookt gaat de rookworst erop en kook ik het 20 min. Ik stamp het tegenwoordig met klein beetje roomboter, melk en crème fraiche. Ik doe er ook een scheutje ketjap en gemixte kruiden in.
Ik schil ruim 1 kg aardappels, leg hier 500 gr bevroren boerenkool (ik vries het in omdat er nog geen vorst is geweest) bovenop en 1 of 2 rookworst(en) uit de verpakking halen en er bovenop leggen, deksel op de pan. Ik breng het aan de kook, als het kookt 20 minuten laten koken. Ondertussen maak ik jus en bak ik magere spekreepjes. Als het 20 minuten heeft gekookt haal ik de worsten er af, giet ik alles af, doe het terug in de pan en mix dit met roomboter en melk. Ik hou niet van grove stukken en wil het smeuïg. Op mijn bord doe ik er zelf wat spekreepjes op, stukjes worst, beetje sambal en jus.
Wij leggen het bovenop de aardappels en koken alles in bouillon ipv water. Erg lekker! En voor een vega variant gebakken zonnebloempitjes erbij is ook lekker ipv spekjes.
Ik vries de boerenkool ook altijd eerst in. Dan bevroren in de pan met 1 liter water dus komt niet helemaal onder water. Dan zet ik de kookwekker op 30 minuten maar dan kookt de boerenkool dus nog niet. In een aparte pan kook ik de aardappelen. Dan nog spekjes opbakken. Aan t eind de boerenkool en aardappels door elkaar stampen, scheut melk en een klont boter! Rookworst haal ik bij de slager en die warm ik op in een pan heet water ( rookworst is gevacumeerd)
Dit inderdaad. Stampen met melk en klontje boter, beetje zout erbij. En een heel klein beetje azijn erdoorheen. Dat doet mijn moeder altijd en is zo lekker.
Aardappels net onder water, boerenkool erop en aan de kook brengen. Dan vuur zacht en dan staat het hier minimaal een uur op. Laatste half uur/45 min de worst erop. Daarna worst eraf. Boerenkool en aardappels afgieten, maar kookvocht opvangen. Dan alles stampen, scheut azijn erdoor. En als het dan nog een beetje droog is weer een beetje kookvocht erbij. Maar wij eten de boerenkool niet te nat. We doen er ook altijd nog spekjes doorheen. Mmm, alweer een paar keer gegeten!
Ik gooi er een zakje boerenkool kruiden door, anders lust ik het echt niet. Groenten en aardappels koken in een pan, ui snijden, spekjes uitbakken. Rookworst in de pan er bij de laatste 5-10 minuten. Worst er uit, afgieten, even uit laten dampen. Roomboter, spekjes en ui er door, stampen.. scheutje spekvet. , en de kruiden..opdienen met worst en jus!
Ik doe altijd laagje water, aardappelen, boerenkool en rookworst in plastic allemaal in een grote pan. De boerenkool wordt dan gestoomd ipv gekookt. Alles staat even lang op.
Boerenkool in de pan. Na 5 minuten koken aardappels erbij. 20 minuten koken. Wat kookvocht opvangen. Afgieten, stampen en smeuïg maken met het kookvocht, klontje boter, zout en een klein scheutje azijn.
hihi - wat een verschil met hier - maar geloof dat wij toch vrij apart zijn in dit geval... na het koken (aardappels onder, boerenkool erboven op - zakt uiteindelijk onder water) - gieten wij af en stampen of mixen het (zonder enige toevoegingen ofzo) maar op het bord doe ik er wél een scheut slasaus bij - en de worst ernaast.... manlief snijdt de worst in kleine stukjes en prakt het er doorheen...
Grappig om te zien hoe verschillend het klaargemaakt wordt! Hier boerenkool onderop met 1 of 2 fijngesnipperde uien, als dat kookt de aardappelen er op en de worst (een echte rookworst van de slager) Op een gegeven moment prik ik de rookworst lek zodat het sap er door loopt. Als de aardappels gaar zijn alles afgieten, op smaak brengen met zout, peper, kipkruiden, Maggi, echte boter en eventueel een scheutje melk, in ieder geval niet te nat, dan krijg je zo'n vieze zompige kleffe prak, iehhh! O ja, en augurk er door. Heerlijk, kan er nu al wel zin aan krijgen!
3x raden wat hier nu in de koelkast ligt... Heb door dit topic helemaal zin in boerenkool gekregen, dus dat staat voor vanavond op de planning. Hier ook altijd de aardappels onderin, boerenkool er bovenop (niet helemaal onder water). Als het gaar is even stampen met melk erdoor. Spekjes erdoor, rookworst, Amsterdams uitjes, augurken en mosterd erbij. Heerlijk!