Dag zwarte piet :-(

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door Juffie26, 4 okt 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Manque

    Manque Niet meer actief

    Eens met alles wat je schrijft, ik vind het ook verdrietig. En wat slimme mensen betreft: die kunnen gewoon iets beter dan andere mensen slimme argumenten bedenken voor dezelfde stomme flauwekul.
     
    Treez, Zara75, louan en 2 anderen vinden dit leuk.
  2. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Dat was het probleem, er waren geen goede argumenten.. Niet anders dan 'Henk & Ingrid' zouden zeggen. En dat viel me zo enorm tegen.
     
  3. giebel

    giebel Fanatiek lid

    26 aug 2011
    2.499
    499
    83
    vraagje. ik schmink mijn dochter al 3 jaar als zwarte piet. Zwart dus, ook in de oren en de hals ed. En ze heeft ook altijd een pruik op gehad ja. Vorig jaar en volgens mij ook het jaar daarvoor heb ik haar gevraagd: wil je roetveegpiet of zwarte piet zijn? Ze kiest altijd zwarte piet, ik denk omdat ze die ook kent en ook bij de intocht ziet. Vinden jullie het in deze tijd not-done om een kind te schminken zoals hij/zij het zelf graag wil? Ik dacht altijd dat het een kinderfeestje was namelijk. Ik zou wel haar blonde haar zwart kunnen maken en dan gewoon twee vrolijke staartjes ipv die pruik die toch altijd kriebelt...
     
    lies276 en bosi333 vinden dit leuk.
  4. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Wat vind je zelf? Vind jij dat het nog gepast is? Vind jij dat je je kind volledig zwart moet schminken terwijl we volop in gesprek zijn hoe kwetsend en racistisch het is? Ik verwacht geen antwoord, het zijn retorische vragen...
    Ik ga slapen, dit soort domme vragen kosten mij veel te veel energie...
     
    Zara75 en iMoeder vinden dit leuk.
  5. louan

    louan Niet meer actief

    Een kind die daarvoor kiest weet niet beter. Kan ik dus helemaal niet kwalijk nemen. Aan de ouder om daar in te sturen.
    Een volwassene daarentegen die zich willens en wetens toch zwart blijft schminken ondanks dat ie weet dat het kwetsend is, ja die neem ik wel kwalijk.
     
    Posh en Zara75 vinden dit leuk.
  6. Juffie26

    Juffie26 VIP lid

    24 okt 2011
    10.011
    1.860
    113
    Ik zou absoluut niet willen dat mensen zich enorm gekwetst voelen om zwarte piet. Roetveeg pieten met bij wijze van spreken 2 vlechten en pietenmuts op helemaal dikke prima toch? Voor mijn part dan de meisjes pieten roze OF paarse of weet ik veel wat voor kleur lippenstift of zo, en de mannen niet.
    Als dan iedereen tevreden is, kunnen we RUSTIG, verder met dit KINDERFEEST.

    Ik vind die roetveeg pieten prima, die trend is nu aantal jaar geleden al ingezet en wordt nu steeds verder uitgebreid.
    Ik hoop alleen dat ook de gemeente mee gaan doen met deze trend van roetveeg pieten, scholen ect ect maar vrees dat dat nogal een moeilijk proces gaat worden. Zo krijg je denk ik dat er op een gegeven moment in sommige gemeente geen Sint meer aankomt. Wat ik trouwens helemaal niet erg zou vinden overigens, in een weekend tijd 3 sinterklazen gezien onder de noemer hulpsinterklaas was het nu nog net prima voor mijn dochter. Ik zou alleen de landelijke intocht prima vinden en Sint op school en klaar verder.
    Mijn dochter vind alleen de sinterklaas van sinterklaas journaal "de echte" alle andere niet.
    Maar goed dat terzijde ik hoop oprecht dat er volgend jaar een goed besluit komt en dat het dan voor beide groepen ok is en sinterklaas gewoon weer overal welkom is met zijn roetveeg pieten en dat iedereen dit feest dan op een normale manier kan meevieren zonder rare rellen of leuzen naar elkaars hoofd te gooien
     
    Mar76, louan en iMoeder vinden dit leuk.
  7. Juffie26

    Juffie26 VIP lid

    24 okt 2011
    10.011
    1.860
    113
    Ik zou het niet meer doen om haar zwart te Smicken met pruik en lippenstift.
    Ik zou kiezen voor roetveeg piet met 2 leuke blonde vlechtjes en pietenmuts. De haren hoeven mijns inziens ook niet percee zwart te zijn. Ik zou haar mooie blonde haren in 2 leuke vlechtjes, staaltjes, knotjes doen, roetveeg op haar gezicht leuke pietenmuts en klaar.
    Ziet nog leuker uit ook dan zo'n git zwart gezicht
     
    littlemunchkin vindt dit leuk.
  8. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Heftig zeg. Ik lees net allemaal dingen op Facebook van de anti zwarte pieten.

    Dat liegt er ook niet om zeg.

    :eek:
     
    lies276 en littlemunchkin vinden dit leuk.
  9. giebel

    giebel Fanatiek lid

    26 aug 2011
    2.499
    499
    83
    Eh lippenstift heb ik nog nooit gedaan hoor... En ik snap dat zij graag hetzelfde eruit wil zien als 'de echte' zwarte piet, die, hier althans, allemaal nog zwarte piet zijn. Ik ga de pruik sowieso weglaten en er verder nog even over denken. Maar als alle gemeenten de traditie behouden.... dat zijn ook allemaal volwassen mensen die erover oordelen hoor.
     
  10. Juffie26

    Juffie26 VIP lid

    24 okt 2011
    10.011
    1.860
    113
    Uh ho ff jij stelt een vraag wat wij daarvan vinden of mee zouden doen en daar geef ik je dus een antwoord op, ik zou het dus niet meer doen. Ook niet als alle gemeente het wel blijven doen iemand moet beginnen met goede voorbeeld toch. Ik hoop trouwens dat volgend jaar alle gemeente roetveeg pieten krijgen.
    Jij vraagt hier een antwoord ik zeg alleen hoe ik het zou doen, niet meer zwart dus. Wat jij met dat antwoord doet is aan jou natuurlijk.

    Excuses van de lippenstift dat was foutje. Maar echt zwart maken, nee dat vind ik nu in deze tijd "not done" zoals je vraagt. Kijken jullie naar het sinterklaas journaal? Daar ziet ze genoeg roetveeg pieten, nieuwe pieten welteverstaan.
    Ik zou het alleen al niet durven doen om dat ik bang zou zijn dat mijn kind uitgescholden zou worden, of geïntimideerd zou worden.

    Succes met je keuze
     
  11. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Nee joh, dat gebeurt echt niet.

    Men is al jarej bezig om een paar straten in Nederland vuurwerkvrij te maken, en dat lukt al niet eens.

    Afgelopen weekend zijn misschien 2-3 steden geweest met roetveegpieten.

    De rest van alle dorpen en steden waren volledig zwart, incl rode lippen/pruiken/oorbellen en meestal clownesk gedrag.
    Tot zover 'alles is aan het veranderen..'
     
  12. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    30 okt 2015
    5.943
    6.290
    113
    Volgens mij was het stiekem niet echt een vraag van giebel, maar meer een statement. :rolleyes:
     
  13. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.830
    14.158
    113
    Het enige wat ik hoop is dat er naast roetveegpieten ook zwarte pieten blijven bestaan. Het hoeven er niet veel te zijn wat mij betreft maar ook niet compleet uitgebannen.

    Ofschoon de meningen verdeeld zijn over wel of geen herkenbaarheid er zijn genoeg kinderen in nederland die in een wat minder welvaren gezin wonen. Waar cadeautjes moeilijk is en een buurman/buurvrouw/vriend van de familie etc. toch die kinderharten wil opvrolijken en hun ook een geweldige avond wil bezorgen. Die bekenden, merk t om me heen ook, zijn redelijk benauwd voor herkenning want eenmaal herkend is de magie er vanaf. Of t dan de leeftijd van t kind is of je roetvegen is dan de vraag die je je moet stellen. Dus tuurlijk roetveegpieten, prima als dat t probleem oplost en t gemekker dan nu een keer klaar is hardstikke fijn. Maar laat ook ruimte voor een enkele zwarte piet, zodat die zwart gesminkte weldoener redelijkerwijs anoniem kan blijven totdat t een algemeen geaccepteerd beeld is.

    En ja, ik werkte jarenlang als vrijwilliger (totdat ik zelf mama werd) die op die manier door de wijk ging bij de bekende adressen op hun verzoek (was een intekenlijst voor). Het zijn maar kleine gebaren maar een alleenstaande mama met tranen in dr ogen van dankbaarheid die je omhelst omdat je er weer bent en een stel kinderen die dolgelukkig zijn zijn de dingen waar je t voor doet. Als ik de buurvrouw van verderop zou zijn zou dat lang niet zo bijzonder zijn geweest voor ze. Maak dat soort kleine gebaren van medemenselijkheid wat futiel is in t grote plaatje allicht met deze discussies en rellen alsjeblieft niet onmogelijk.

    Ik herkende ook de gitzwarte piet uiteindelijk wel als een van de buurtbewoners van onze school, maar toen was ik een jaar of 7.
     
  14. blossom85

    blossom85 Fanatiek lid

    4 jan 2013
    4.621
    1.576
    113
    Vrouw
    het oosten
    Piet hoeft toch niet op bezoek te komen? Je kan toch ook mensen blij maken met een kado donatie die moeder in de schoen of de zak kan doen?
    Ik begrijp niet zo goed waarom Piet dan zwart moet zijn?
     
    Mar76, louan, Zara75 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  15. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Wat een onzin. Ik ken de man die hier in de stad de hoofdpiet speelt. Hij doet dit al ruim 30 jaar en heeft 3 kinderen. Hij heeft vanaf het begin uitgelegd dat er altijd wel pieten ziek zijn als ze naar Nederland komen en dan belt sinterklaas hem of hij kan helpen. Nooit een vraag over geweest. Er zijn zat redenen wanneer je uit kan leggen waarom iemand herkend wordt. Wil niet zeggen dat het hele sinterklaasfeest in het water valt voor het kind. Maar het zal ook mede liggen aan de houding van de ouders.
    En ik ken alleen pieten die langs komen waar je flink voor mag betalen dus als de alleenstaande mama geen cadeautjes kan betalen, kan ze de Piet die langskomt ook niet betalen. Maar misschien dat dat op sommige plekken anders is.
     
    littlemunchkin vindt dit leuk.
  16. Oceanna

    Oceanna Fanatiek lid

    12 okt 2015
    3.438
    1.423
    113
    Vrouw
    Dan geef je ze een blonden pruik probleem weg.
     
  17. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Als je beter had gelezen had je ook gelezen dat er mensen zijn, zoals zij, die dat vrijwillog doen voor deze gezinnen. Dat jij die niet kent, wil toch niet zeggen dat die er ook niet zijn?
     
    Vero0504 vindt dit leuk.
  18. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
    Die herkenbaarheid vind ik zo'n kul-argument. Alsof je met flink veel roetvegen, pruiken etc niet net zo goed jezelf onherkenbaar kunt maken.

    En helemaal zwart geschminkt werd ik 4 jaar geleden direct herkend door vriendinnetje van dochter (4 jaar oud). Dus tsja. Klinkt vooral heel erg naar niet willen veranderen.



    Ik val trouwens niet erg over het woord zwarte Piet, mits die dus overal alleen zwart is van de roetvegen. Dat het woord 'knecht' eruit gehaald wordt ben ik het wel mee eens. Stout, de roe, etc heb ik wat minder moeite mee, maar ik snap wel dat het wel zo praktisch is om alles in één keer aan te passen.

    Mensen die moeite hebben met de liedjes: je weet dat je die gewoon kunt opzoeken online he? :eek:
     
    Mar76, louan en Zara75 vinden dit leuk.
  19. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Nou nou nou wat een felheid ook meteen. Ik val over die liedjes ja. Mag dat misschien? Dat je die online kunt opzoeken snap ik maar daar gaat het helemaal niet om.
    Zo langzamerhand mag je wat zwarte piet betreft helemaal geen mening meer hebben want dan ben je direct een racist. Overdrijven is ook een vak.

    Herkenbaarheid vind ik geen kul argument en een piet die zo vaak door de schoorsteen is gegaan kan best helemaal zwart zien. Dat is dan weer dwarsigheid van de andere kant als je roept dat dat dus niet mag.
     
    lies276, Juffie26 en Oceanna vinden dit leuk.
  20. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Als je beter had gelezen had er gestaan dat dat op sommige plekken anders is.
     

Deel Deze Pagina