Klopt maar bij mijn dochter was het vorig jaar wel zo dat ze vaak met een ander kindje samen op de gang aan t werk was. Zij deden t zon boekje en de rest niet. Dat heb ik heel erg in ge gaten gehouden. Je wil wel dat ze hoort bij de groep, maar ook dat ze werkt op haar niveau... lastig hoor!
Die dingen kunnen ook prima samen gaan. Er zijn zoveel manieren om werk op niveau te bieden, net als dat er zoveel manieren zijn om groepsactiviteiten te doen. Of een kind wel of niet bij de groep hoort, zou niet afhankelijk moeten zijn van het werk wat hij of zij doet.
Natuurlijk kan dat prima samengaan maar ik vind dat wel een aandachtspunt. Als ze alleen maar op de gang werkt... vind ik dat niet heel stimulerend voor het groepsgevoel. Dus is het wel iets om goed in de gaten te houden.
Hier 2 kinderen die lang kleuteren (oktober en januari) Oudste van oktober om emotionele redenen. Sociaal ging het best en cognitief ook redelijk, op een grote achterstand met rekenen na. Maar zij was in haar hele doen en laten absoluut niet toe aan groep 3. Nu in groep 6 en nog altijd superblij met die beslissing. De jongste zit nu in groep 2 (derde kleuterjaar). Sociaal en emotioneel echt nog een kleutertje. Helaas een groot gat met cognitief, waarmee hij een flinke voorsprong heeft. Dat zorgt voor vreselijk veel onrust en hij heeft het moeilijk daardoor. Gelukkig een fantastische juf die alles doet wat ze kan. Speciale taakjes (dingen pakken, klaarzetten e.d.), aparte werkboekjes en mag naar de kleuterverrijkingsklas. Maar over het langer kleuteren ook zeker tevreden, dit heeft hij echt nodig nog.
Sowieso vind ik op de gang werken niet zo geweldig, helemaal niet op jonge leeftijd. Af en toe prima, maar niet te veel.
Geen idee. Weet wel dat ze hem wel eens een keer op die manier gekoppeld hebben. Maar niet de standaard
Dat idee had ik zelf in eerste instantie, en ben begin dit school jaar dus het gesprek begonnen met de juffen. Maar zij hebben het vooral over dat hij sociaal emotioneel nog veel kan leren. Hij huilt vrij snel als iets niet gaat zoals hij wil. En heeft moeite zijn gevoel te benoemen. Ziet veel beren op de weg/onzeker/perfectionistisch. Denkt over alles na, en als hij denkt dat hij iets niet kan doet hij het niet (grove motoriek vooral). Hij kan overigens op zich wel met andere kinderen over weg. Helpt ze ook.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet precies weet hoe het er concreet uit ziet in de vervolg groepen. Ik dacht meer terug aan mijn eigen schooltijd. Maar er is veel veranderd denk ik
Dat niet doen als hij denkt het niet te kunnen is heeeel herkenbaar bij onze zoon (bijna 3). Zo heeft hij een jaar lang geweigerd z’n loopfiets te proberen. Eindelijk sinds vorige week heeft hij vertrouwen dat hij t kan en rijdt er zo mee weg. Aankleden net zo, weigert het te proberen. Cognitief wel sterk. Ik hoop voor je dat het langer kleuteren gaat helpen. Ik denk dat vooral het leren fouten maken belangrijk is. Dat dat oefenen is en dat oefening kunst baart. Didactisch zal het snel genoeg gaan, dus lekker andere dingen doen is nu ook wel fijn. Bij mij is het nog steeds niet verdwenen, het onzekere, perfectionisme, de vele beren op de weg bij de simpelste dingen.
Ze hadden bijvoorbeeld een samenleesboek in de klas en de ene kleur test was voor de 2 sterren kinderen en de andere kleur voor de 3 sterren. Volgens mij wordt er standaard op 3 niveaus gedifferentieerd. Dat was in mijn tijd idd ook niet. Ik heb me echt rot verveeld op de basisschool. Dochter zit inmiddels in groep 4 en moet daar sommige dingen wel mee doen met het normale werk en sommige hoeft ze niet te doen en daarnaast heeft extra boeken voor zowel rekenen als taal. Ik denk trouwens niet dat het wel of niet hebben van ander/extra werk een kind nog meer bevestigt in het anders zijn. Dat voelen ze zelf wel haarfijn aan en daar zit bij dochter volgens mij het grootste probleem, waarom het nog steeds niet lekker gaat. Nu is zij wel HB gebleken, dus niet echt representatief.
Oh dat was hier niet. Ze werkte gewoon uit ander werkboek, hier heet dat 3 sterren. Nu in groep 4 heeft ze wel een extra rekenboek, bovenop haar gewone extra rekenwerk en dat doet ze samen met een andere jongen op de gang met een onderwijsassistent in de buurt, die ze kan helpen. Maar dat is maar 1 keer per week.
Niet bij boekje 1 kunnen beginnen had mijn dochter ook. Die ging als sterke lezer naar groep 3. Nooit last van gehad dat ze iets anders deed hoor. Dat zou ik dus echt los gaan laten.
Mijn zoontje, net 5 dus, kan nog niet fietsen zonder zij wielen. Loop fiets ook nooit echt gekund. En hij gaat niet lang kleuteren. Volgend schooljaar groep 3. Is nog even 5 als hij daar begint, en wordt dan in oktober 6. Algemeen bedankje voor reacties
Wij hebben gisteravond op school gesprekje gehad. Leerkrachten gaven aan dat ze cognitief prima meekomt en dat ze het wel zal redden in groep drie. Maar haar hele houding is speels en jong en dat vinden ze twijfelachtig. Wij hebben aangegeven dat wij liever willen dat ze in groep 2 blijft. Maar wel gevraagd wat ze haar het tweede jaar extra gaan bieden. Want lezen zal ze dan al wel doen. Daar konden ze mooi antwoord op geven. Dus eigenlijk is onze keuze gemaakt.
Sorry mijn peuter is 3 en ik worstel al een tijdje met hoe het straks nou zit. Hij wordt in augustus 4. Dan zit hij in principe 2 jaar in groep 1/2 toch? Of zijn er ook kinderen die dan maar 1 jaar groep 1/2 doen? Of halverwege een jaar oversteken?
Nee hij gaat dan na de zomer naar groep 1 en een jaar later naar groep 2. Gewoon 2 jaar. Het kan zijn dat ze combiklassen hebben, maar dan zal hij het eerste jaar meedoen met de groep 1 werkjes en het tweede jaar met de groep 2 werkjes.