Hoi Allemaal, Wij hebben een vijfjarig zoontje dat momenteel graag de grenzen op zoekt. Nu is het 1,2,3 dreig methode er een beetje ingeslopen. Deze hoefde wij hiervoor amper te gebruiken en meneer stond dan al met 1. Echter is de slimmerd nu zo ver dat hij wel wil zien wat er gebeurt als hij tot 3 komt. Eigenlijk bevalt me de dreig methode ook helemaal niet. Hij lijkt dan alleen onder de indruk te zijn wanneer we boos worden. Graag zou ik willen zien dat dingen die nodig zijn gewoon gebeuren en als niet gebeurt dat hier logische gevolgen op volgen. Echter vind ik soms logische gevolgen bedenken niet altijd even makkelijk. Wij zijn van het uitleggen waarom we iets niet willen i.p.v de hele dag het woordje niet te gebruiken. Ook proberen we in eerste instantie altijd op vriendelijke wijze te vragen en of te zeggen wat we graag willen. Uiteraard is er soms ook ruimte om een mening te geven of er over te praten. Maar sinds een paar weken ketst hij alles terug en is behoorlijk brutaal. Ik zou willen dat het al van te voren duidelijk is welk gevolg er volgt zodat hij een keuze kan maken. Jas ophangen of > natuurlijk gevolg. Dan is dreigen niet nodig enkel misschien soms een reminder van het gevolg. Ik zou het leuk vinden om jullie ervaringen te horen hierin en vraag ik of jullie mij voorbeelden zouden kunnen geven welke gevolgen er bij jullie thuis gehanteerd worden. - Kind hangt zijn jas niet op - Kind gaat door met met ongewenst gedrag zoals: - schreeuwen - springen en rennen - of brutaal terug praten - Kind ruimt zijn speelgoed niet op - Kind rekt bedtijd door niet naar de wc te gaan of tanden te poetsen e.d. Bedankt.
Herkenbaar, onze knul is 4 maar zoekt de grenzen ook op. Kent de randjes van de grenzen maar al te goed en zat zo ook wel eens een teen er over heen. Consequent zijn is denk ik het allerbelangrijkste, we communiceren ook veel met hem. We vertellen hem ook voor alles wat je doet zijn consequenties, soms fijn soms niet. Je zet je beker op de rand van de tafel, grote kans dat je beker op de grond beland, 1 keer ranja dus ook wanneer het valt wanneer je het op de rand zet. Jas en tas niet opruimen en je handen niet wassen , dat is jammer dan kan ik nog geen thee zetten en een koekje pakken. (Ze spelen altijd buiten voor ze naar huis gaan) Het blijven herhalen gaan we ook niet doen. We zijn op een gegeven moment inn1 keer luisteren toe gaan passen. Met naam wat wil je op je boterham? Geen reactie en kreeg een boterham met niks. Dat verbaasde koppie van hem, vervolgens kwam hij toch vragen of hij wat op de boterham mocht. De volgende dag ging het in eens beter hahahaha. Soms dingen met een grapje en soms moeten dingen gebeuren. Tanden poetsen moet anders krijg je gaatjes, na het buiten spelen handen wassen anders kunnen wormpjes krijgen na als na het toiletbezoek. Hoef je maar 1 keer te zeggen. Bij sommige dingen meer vrijheid geven tussen jullie grenzen helpt ook krijgen ze het gevoel dat ze soms ook wat kunnen bepalen. Succes, het is geen wondermiddel maar zorgt voor minder strijd.
Super bedankt! Hier kan ik echt wat mee! Wij hebben al wat afspraken gemaakt samen. Erover praten werkt erg goed. Het enige dat lastig is, is de negatieve aandacht vragen wanneer we met iets bezig zijn en hij op dat moment wat wil. Hij kan dan behoorlijk hardnekkig zijn. Expres juist hard zingen wanneer je aan de telefoon zit bijv. of op de toetsenbord slaan wanneer ik even op de laptop zit. Nooit eerder gedaan en nu wordt het ineens een boefje. Wij hebben nog mooi wat te leren met hem.