Hoi, Ik ben niet zwanger, maar als dat lukt willen wij over een tijdje wel graag een tweede kindje. Mijn dochter is afgelopen jaar geboren met behulp van een vaccuumverlossing. Na een uur persen bleek dat er geen schot in zat en moesten we halsoverkop met de ambulance naar het ziekenhuis. Daar nog eens gepersr met weeënopwekkers erbij, maar ook dat hielp niet, waarop de gyneacoloog is opgeroepen voor de vaccuumverlossing. Gelukkig was ze er toen vrijwel direct, maar zonder had niet gelukt. Nu ben ik benieuwd naar moeders met meerdere kinderen waarbij de eerste ook met vaccuumverlossing ter wereld is gekomen, hoe verliep de tweede bevalling? Is de kans dat dit weer gebeurd groter of hoeft dat niet?
De kans dat je de 2de keer weer een vacuüm bevalling moet is veel kleiner dan de eerste keer. Ik was er ook erg bang voor, want ik mocht vanwege complicaties geen vacuümbevalling mogen en zou dan onder algehele narcose een keizersnede moeten en dat wilde ik absoluut niet. Maar de gynaecologen zeiden allemaal dat het bij de 2de bijna nooit gebeurt dat het zelf niet lukt. En gelukkig was het ook gelukt.
Wat @Lisa2 zegt, de kans is klein dat je weer een vacuümverlossing nodig hebt. Hier na een vacuümverlossing van de eerste: 55 min geperst zonder persweeen en toen pomp ivm foetale nood. Bij de 2e 3 min geperst, 3e 6 min en de 4e was er in 2 min. Zonder verder medisch ingrijpen.
Hier bij de eerste 1,5u geperst, maar ze kwam de bocht niet om. Telkens kom het hoofdje lager met persen, en dan floep schoot ze weer terug. Met vaccuumpompje was ze er twee persweeen later. Ze bleek een sterrenkijken die ook nog eens naar voren keek, vaccuumpompje zat ongeveer op haar voorhoofd... De tweede lag beter, na een aantal persweeen (ik denk qua tijd 10 minuten, max 15) kreeg ze het een beetje moeilijk en werd de vaccuumpomp er bij gehaald - maar bleek niet nodig, twee persweeen later was ze er. Heel gek misschien, maar die vaccuumpomp lag klaar aan mijn voeteneind in een reflecterend metalen bakje. In die reflectie kon ik mezelf zien bevallen; daardoor zag ik haar hoofdje ook komen en kon ik veel beter gericht persen. Dat heeft echt geholpen, ik zag letterlijk waar ik naartoe moest persen.
Onze eerste is ook met de vacuümpomp geboren. Na 5 kwartier persen dipte z’n hartslag waardoor hij gehaald werd. Bleek een sterrenkijker te zijn. De tweede geen vacuümpomp nodig gehad, ondanks dat dit wel een hele grote baby was. Hij is wel geboren met een schouderdystocie, maar de vacuümpomp bleef deze keer gelukkig achterwege. Ik moet ook zeggen dat ik van de tweede veel sneller hersteld ben. Bij de eerste best wat last gehad van de hechtingen van de knip. Bij de tweede wel wat uitgescheurd en gehecht, maar het herstel hiervan ging veel sneller en soepeler.
De kans is echt behoorlijk klein bij een tweede omdat de eerste de weg al gebaand heeft en de uitdrijving daardoor een stuk soepeler gaat. Toevallig gisteren over gehad bij de verloskundige. Als het toch wordt ingezet, is dat vrijwel altijd alleen maar omdat de baby al ver in het geboortekanaal ligt, het niet heel snel gaat, en de baby er heel snel uit moet vanwege slechte harttonen of foetale nood.
De eerste is geboren met hulp van de vacuümpomp en de tweeling ook. Maar volgens mij is dat gewoon toeval hoor.
Toch fijn om te lezen dat de meesten geen vaccuumverlossing nodig hadden bij een volgende bevalling, dat geeft hoop!
De eerste met vacuüm (en knip, ivm foetale nood na 40 minuten persen). De tweeling werd de eerste heel snel (4 minuten persen) geboren zonder vacuüm. De tweede dan wel weer met vacuüm (en knip) maar dat was ivm foetale nood (al tijdens de geboorte van zijn broer) en echte tijdsdruk, heb niet eens zelf mogen proberen.
De eerste kwam na 90min nog niet en is toen met vacuüm gehaald. Bij de tweede, een pond zwaarder en een groter hoofd dus, zeizde verloskundige na 1 perswee "ik zie de haartjes al!". Al met al 17 minuten geperst en dat was inclusief overslaande perswee, navelstreng strak om de nek en een schouderdystocie. Geen vacuüm gezien 6 persweeën en het hadden er 5 kunnen zijn Edit: wel "last" gehad na de tweede bevalling van het litteken van de knip ivm vacuüm bij de eerste. Het gebied was opgerekt geweest natuurlijk dus het litteken jeukte giga de eerste week
De eerste anderhalf uur geperst en toen ze aan kwam zetten met die tang kreeg ik hem toch het bochtje om. De tweede was er binnen 10 minuten uit, ging bijna vanzelf. Ik zou me er niet druk om maken!
Onze eerste is na een spoed ritje met de ambulance en in totaal 2.5 uur persen, geboren met de vacuümpomp. Door de 1e bevalling moest ik bij de 2e sowieso in het ziekenhuis bevallen. Bevallingstijd werd gehalveerd en is zonder hulp van pomp of tang geboren. Wel zat z'n schoudertje klem en moest ik weer ingeknipt worden. Dit keer minder last van de hechtingen gehad. 3e ook ziekenhuis. Ook geen bijzonderheden wat betreft pomp of tang.
Bij de eerste ook vanwege foetale nood een knip en vacuüm (maar ook een hoofd op p98), was een inleiding. De tweede was gewoon gemiddeld, een prachtige thuisbevalling zonder ingrijpen of wat dan ook
Mijn oudste is ook na 1,5 uur persen met vacuümpomp geboren. Bij de tweede was ik daardoor doodsbang met persen (ik was toen thuis), ik heb best wat persweeën tegengehouden (al kan ik ze zo amper noemen, ze zijn niet zo erg goed bij mij, die persweeën want ik kon ze dus prima tegenhouden). Als ik gewoon door had gezet was dochter er binnen 5 minuten geweest, in 1 persweeën. In plaats van 30 minuten. De derde lag scheef, daardoor moest ik enorm veel kracht zetten, maar doordat de vk zei dat het me echt ging lukken ging ik er voor en hij was er in 20 minuten.
De eerste is geboren met vacuüm. Zij lag schuin met d'r hoofdje en zonder vacuüm was ze er nooit uitgekomen (heb 2.15 uur geperst). Nummer 2 was er na 20 minuten persen zonder vacuüm.
1e na 1 uur en 45 min gehaald met knip en vacuüm! De 2e een fijne thuis bevalling van nog net geen 4 uurtjes en "maar" 3 kwartier persen!
Bij de eerste 2 uur en een kwartier geperst. Hij bleef het goed doen, dus ik mocht het zo lang proberen. Toen ze tot twee keer toe met vacuüm apparaat binnen kwamen, lukte het toch op eigen kracht. Het was een sterrenkijkertje. Bevalling duurde 26 uur in totaal en was best een beetje traumatisch met veel bloedverlies en een erg lang herstel. Bij de tweede een prachtbevalling van 5 uurtjes en 15 min persen meegemaakt. Zo natuurlijk, zonder pijnbestrijding en gewoon heel mooi. Werkte in mijn geval een soort van ‘helend’ voor mijn eerste ervaring.