De eerste signalen van verborgen reflux

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door KatiRogo, 24 jan 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. KatiRogo

    KatiRogo Lid

    11 okt 2017
    55
    5
    8
    Vrouw
    Beste,

    Even een vraagje. Onze Tobias is morgen precies drie weken. Een zoet mannetje, drinkt flesvoeding Nutrilon HA 1. (Nog) geen echte gekke dingen. Wel af en toe hikken, die soms lang aanhouden. Drinkt soms wat onrustig, maar dat als hij gulzig is. Spuugt niet maar wel steeds vaker na zijn flesje een mondje terug, soms zelfs 2 uur na zijn voeding.

    Is dit normaal nog? Of kunnen dit de eerste signalen van verborgen reflux zijn? Grote broer (nu bijna 4 jaar) had als baby verborgen reflux en kma, maar dit speelde pas echt na 7 weken op, dus heel geleidelijk. Werd ook pas laat onderkend, met flessen weigeren tot gevolg.

    Nu wil ik er snel bij kunnen zijn om erger te voorkomen. Maar op welke signalen moet ik vooral op letten?
     
  2. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.080
    288
    83
    Emmeloord
    Hier het eerste wat opviel bij alle drie (verborgen reflux) was steeds tongetje een klein beetje uitsteken, leek op herslikken. Later volgde dan steeds iets willen zuigen, en later huilen/ krijsen en juist niet meer willen drinken. Me medicatie hadden ze geen pijn meer. Dan zag je alleen nog het tongetje af en toe. Toen ze groter werden en dat verdween konden we medicijnen afbouwen.
    Koemelk allergie zullen anderen weten :)
     
    KatiRogo vindt dit leuk.
  3. KatiRogo

    KatiRogo Lid

    11 okt 2017
    55
    5
    8
    Vrouw
    Bedankt! Dat tongetje zien we zo nu en dan, niet heel vaak. De medicijnen, kregen jullie die snel en kan dat via de huisarts of per se via de kinderarts?
    Bij grote broer duurde het nml zo lang tot hij medicijnen kreeg.
    Merkte je dat je bij de tweede en derde eerder serieus werd genomen?
     
  4. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Hier bij de tweede met 3 weken al gestart mer medicatie, omdat we de symptomen herkenden van oudste. Maar dat was echt onrustig, veel slikken, tongetje naar buiten en veel huilen.
    In jouw geval zou ik er nog niet aan denken iig..
     
  5. KatiRogo

    KatiRogo Lid

    11 okt 2017
    55
    5
    8
    Vrouw
    Bedankt! Nee, idd hier (nog) rustig. Nog geen echte signalen, ik blijf alleen bepaalde onzekerheid/ alertheid houden. Gewoon door wat grote broer allemaal heeft mee moeten maken.

    Rook jullie kindje ook zuur uit zijn mondje? Snel de pijn onder controle?

    Wel opvallend meerdere kindjes in een gezin reflux? Tenminste dat hoor je vaker.
     
  6. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.830
    14.158
    113
    Hier steevast hikken en terugslikken ruim buiten de voedingen begon +- 0.5-1 uur na een voeding. Sindsdien heel strak de leefregels aangehouden en zonder medicijnen kunnen blijven.

    @Averlhach heeft er een heel blog over.
     
  7. KatiRogo

    KatiRogo Lid

    11 okt 2017
    55
    5
    8
    Vrouw
    Bedankt! Hier af en toe terugslikken,hikken gelukkig niet 1 of twee keer per dag.

    Idd de leefregels (30 minuten rechtop) en zoveel mogelijk rechtop de fles geven bijvoorbeeld,, die doe ik preventief.

    Ik merk wel nu hij meer in bed of in de wagen slaapt vaker een mondje terug geeft dan toen hij overdag vooral in mijn armen sliep. Logisch lijkt mij, want nu ligt hij meer.

    Boeren doet hij wel goed.

    Fijn dat medicijnen niet nodig waren! Jullie kindje lang last van gehad?
     
  8. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.286
    3.527
    113
    Hoelang doet hij over een flesje? Zeker als hij gulzig drinkt is het wel belangrijk dat hij ook genoeg moeite moet doen voor de fles en er ook lang genoeg over doet.

    Ik vind het voor nu nog niet zorgwekkend klinken, mondjes teruggeven klinkt logisch als hij gulzig drinkt, maar ook als hij dat niet zou doen kunnen kindjes natuurlijk prima wat teruggeven.
    Van de jongste weet ik nog dat ze best wat terug kon slikken, soms een mondje of iets meer teruggeven, maar ze was verder tevreden, huilde niet veel en groeide (erg) goed, dus meer dan de leefregels opvolgen heb ik bij haar niet gedaan.
    Met het ouder worden is het steeds beter geworden, maar spugen is nog wel even gebleven, vooral in de periode van het rollen enz.
     
  9. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.080
    288
    83
    Emmeloord

    We hadden bij onze tweeling er moeite mee. Uiteindelijk een pre logopedist die ons erkenning gaf en dit de kinderarts meldde. En ik had zelf al 2x daarover contact gehad. Bij de jongste herkende ik het eerder. Heb een filmpje gemaakt van het gedrag en dat de arts laten zien. Dat was geen leuk filmpje vind ik als moeder, maar was voor de arts wel heel duidelijk.
    Dus als tip, film wat jij ziet bij je kindje want elfers zijn ze meestal het zoet en braaf of slapende ;)
     
  10. KatiRogo

    KatiRogo Lid

    11 okt 2017
    55
    5
    8
    Vrouw
    Hij doet vaak 20 minuten over zijn fles, speentje 0 en als hij te gulzig drinkt, stop ik even.

    Idd, nog niet zorgwekkend, hopelijk blijft hier bij. Fijn om te horen dat jullie dochter dat ook had en er geen last van had,in ieder geval geen pijn.

    Bij grote broer kwam er op een gegeven moment gewoon bijna puur maagzuur uit zijn mondje..
    Idd bij rollen en tijgeren soms weer even meer spugen of mondjes terug.
     
  11. KatiRogo

    KatiRogo Lid

    11 okt 2017
    55
    5
    8
    Vrouw
    Bedankt voor de film top! Klopt helemaal bij de dokter zijn ze soms opeens zo rustig of juist afgeleid door de andere omgeving dat ze hun pijn of ongemak even vergeten.

    Wat naar voor jullie tweeling, zo'n logopediste neemt vaak ook echt de tijd is mijn ervaring. Bij grote broer hier een vrouw uit het dorp, elders CB arts, die bij ons de kinderarts belde van dat hij echt last had van verborgen reflux.
     
  12. itakepictures

    itakepictures Niet meer actief

    Ik merkte een toenemende onrust en steeds meer huilen/krijsen. De eerste 1-2 weken waren normaal (voor zover dat kan met een newborn) en daarna ging er steeds minder goed. Het voorzichtige ritme raakte kwijt, het huilen nam toe, liggend slapen wilde niet meer, in de kinderwagen ging niet meer, in de draagdoek werd steeds moeizamer, voedingen gingen rommelig omdat ze steeds langer en vaker wilde drinken etc. Op het huilen en het slikken na merkte ik niet echt lichamelijke signalen van de reflux.

    Ik zou wel zeggen: pas goed op jezelf. Bij ons had de eerste reflux en was er bij de 2e (op vervelende darmkrampen na) eigenlijk weinig aan de hand, maar ik schoot totaal in paniek zodra hij een huildagje had en alle stress en zorgen van de refluxperiode bij de eerste, kwamen er uit bij de 2e.
     
  13. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.830
    14.158
    113
    Ja tot zeker 14 maanden, toen ging ze lopen (en ging daarna zelf zitten) en was het gedonder over. Vooral de kleinere flesjes, juiste flesbereiding (rollend/gekookt water/dr browns flessen), maatregelen voor snellere maaglediging, strakke etenstijden (hier echt elke 2 uur, dan bleven we t voor), langere boertijden, rollend verschonen, bedje wat schuin hielpen hier. Totdat ze op dr buik ging slapen, toen was bedje schuin compleet teniet gedaan. Ze lag ook niet plat op dr buik maar knieeën onder dr getrokken hoofd op dr handjes en luier in de lucht. Daar valt niet tegenop te werken.
     
  14. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Heel veel kinderen hebben in meer of mindere mate reflux. Heel veel kinderen spugen regelmatig. Maar een gedeelte hiervan valt onder happy spitter, vrolijke spuger. Dit zijn kinderen die spugen,maar hier geen last van hebben.

    Voor elk kind kan het handig zijn om de leefregels te kennen en gedeeltelijk of geheel toe te passen. In mijn handtekening staan de leefregels. Verder is jbpm absoluut niet nodig en medicatie ook nog niet.
    Pas als je alle leefregels goed opvolgt en het spugen is wel een probleem kan je verder kijken. Maar in je op lees ik nog niets waarvan ik denk dat je daar al aan moet denken.
     
  15. KatiRogo

    KatiRogo Lid

    11 okt 2017
    55
    5
    8
    Vrouw
    Dus idd heel geleidelijk, net als hier bij grote broer. Dus daarom vind ik het herkennen van mogelijke eerste signalen moeilijk. En onrustig zijn de meeste baby's, alleen neemt dit wat af weer na 6 a 8 weken.

    Helemaal waar wat je over je tweede zegt. Een soort over alertheid soms. Idd die stress en zorgen van de eerste komen er dan uit. Merk ik hier wel een beetje. Heb ik echt af en toe de bevestiging nodig dat het allemaal (nog) normaal is en hoef gaat.
     
  16. KatiRogo

    KatiRogo Lid

    11 okt 2017
    55
    5
    8
    Vrouw
    Bedankt! Ook bedankt voor de bevestiging!
     
  17. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.983
    8.787
    113
    Onze zoon keek apheel erg serieus, to getje vaak naar buiten, rook zuur, hij sliep of huilde dus heb wat afgelopen.
    Gelijk alle leefregels nageleefd daarna naar de huisarts. Het eerste wat die zegt is probeer maar met de leefregels en indikken.
    De zelfde dag mediciatie, deze hielp uiteindelijk niet en hebben we via de kinderarts andere gekregen.
     
  18. KatiRogo

    KatiRogo Lid

    11 okt 2017
    55
    5
    8
    Vrouw
    Hoeveel weekjes was hij toen? Huisarts kan dus ook medicatie voorschrijven.

    De leefregels doe ik al bij voorbaat,gewoon voor de zekerheid. Mocht ons mannetje ook reflux hebben dan ben je al een stap verder.
     
  19. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.983
    8.787
    113
    Hmmm even denken, hij kwam met 34.5 heeft 10 dagen in het ziekenhuis gelegen, 1 week "rust" gehad en vervolgens kwamen de problemen, een week later bij de huisarts, dus toen hij 3weken was / 1 maandje oud

    En wat een longen had het knulletje! Het was geen oooh dat is nog een jonkie die heeft nog een baby huiltje, deze zetten het op het gillen. Toen hij op neonatologie lag hoorde we hem al in de gang waar we de handen/armen moesten wassen.
     
  20. KatiRogo

    KatiRogo Lid

    11 okt 2017
    55
    5
    8
    Vrouw
    Oh dat is best snel al. Lastig dat verborgen reflux zich langzaam opbouwt.

    Sterk klein mannetje, zo klein al zo hard kunnen huilen.
     
    owly vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina