Ik eet sinds kort weer Paleo, dat zou je kunnen zien als zo natuurlijk mogelijk en is ook zonder toegevoegde suikers en andere troep. Mijn zoon eet thuis volledig mee en buitenhuis ben ik niet zo streng. Wat mijn zoontje lekker vind is alle soorten fruit en groenten. Je zou avocado, tomaat, komkommer, paprika of ei bij brood aan kunnen bieden. Ik weet niet of hij pindakaas of ander notensmeersel lust. Je hebt ook Müsli zonder toegevoegde suikers evt met yoghurt of melk. Banaan is inderdaad ook lekker zoet. Bananenwafels of pannenkoeken of muffins al geprobeerd ipv brood. Mijn zoontje vindt ze heerlijk. Toen ik vroeger nog bij mijn ouders woonde deed mijn moeder ook wel eens appelmoes op brood, is ook zoet en kun je makkelijk zelf maken zonder suiker. Daar zijn natuurlijk veel varianten mogelijk met andere soorten fruit. Als toetje krijgt mijn zoontje meestal fruit af en toe zo'n fruitbar (al zitten daar wel veel natuurlijke suikers in). Nootjes of gedroogd fruit zijn hier ook een groot succes en van die pakjes knijpfruit als toetje. Met natuurlijke suikers pas ik weinig op die hebben ze nodig om te groeien en als energieleverancier voor de hersenen. Suiker vervangen door alternatieve zoetstoffen zou ik mee oppassen. Als je goed geïnformeerd wil zijn zou ik de verpakkingen lezen en eens googelen op die zoetstoffen. Vaak zijn ze echt niet beter of zelf slechter als echte suiker. Drinken water of thee. Water doe ik heel af en toe met een klein slokje sap maar mijn zoontje is prima tevreden met gewoon water.
Ik ben trouwens lid van een Paleo Facebook site en daar komen echt heel veel tips voorbij voor alternatieve en lekkere maaltijden en toetjes.
met 5 kun je wel vertellen dat hij hartig beleg op zijn brood beter kan eten toch. hier krijgen ze pas zoet als ze hartig hebben gegeten. misschien kun je het op die manier proberen aan te bieden.
Ja, helaas is hij erg dwangmatig (vermoeden van autisme) dat dat er echt niet/nauwelijks in gaat. We stimuleren het wel uiteraard.
Van boerinneke heb je suikervrije pasta. Zelf pindakaas maken. Ik zag mensen ook over koolhydraten, maar zeker een kind heeft deze nodig dus die Zou Ik absoluut niet weglaten. De complexe koolhydraten dan. Lust hij geen pap of iets? Hier eet ik graag havermout pap of overnight oat met een klein appeltje er doorheen.
Hij lust wel brinta, dat is idd wel een goed idee als ontbijt Koolhydraten laat ik niet weg, hij heeft het hard nodig en weegt al niet zoveel. Het gaat mij echt om de suikers om te kijken of hij daar druk van word. Hoe snel zouden de suikers uit zijn lichaam zijn? Wilde het 2 weken uitproberen, zou dat lang genoeg zijn?
Is het niet verstandiger om naar een dietiste te gaan, eventueel via de huisarts zodat jullie echt een goed menu kunnen maken. Een eliminatie dieet, waarbij jullie kunnen zoeken of voeding een van de oorzaken is. Anders probeer je nu iets terwijl je niet precies weet waar je mee bezig bent. Overigens gaf ik het koolhydraat arme dieet aan als tip voor alternatieve tussendoortjes. Een kind heeft de langzame koolhydraten in mijn ogen ook zeker nodig. En een bord brinta met wat appel (en kaneel) erdoor zou ik als ontbijt zeker wel geven of een paar volkorenboterhammen met hartig beleg.
Dat is dan alvast 1 maaltijd wat vervangen kan worden Ik denk dat je met 2 weken wel verschil zou moeten merken ja. En lees echt verpakkingen. En niet enkel ingrediënten, maar ook de kolommen met koolhydraten, waarvan suikers: Soms staan er namen tussen waarvan je geen idee hebt dat het suiker is. Was laatst bij keuringsdienst van waarde onderwerp over suikers. Dat ze bijvoorbeeld een appelsap(concentraat) zover uitkleden dat je enkel de suiker over houd en dat noemen ze dan fructose en nog tal van andere namen. En in feite net zo slecht als gewone suiker, want er zit verder gewoon niks meer in. En verder heeft elke suiker eigenlijk hetzelfde effect op een lichaam. Alleen fruit heeft de meerwaarde van de vezels en vitamine. Dus die ook niet weglaten, maar beperken tot 1 a 2 per dag, afhankelijk van wat je geeft. Het een bevat meer suiker dan het ander. (Heb zelf een probleem met mn suiker vandaar)
Toen hij kleiner was en geen suikers kreeg was hij rustig, en weet nog dat het met toen opviel dat hij reageerde op suikers. Ook lang kunnen beperken maar uiteindelijk at hij dus gewoon alles. Nu is hij zo druk, luistert ontzettend slecht enz dat ik dit dus wil uitproberen of hij zo druk is door de suikers. Hij is ook snel moe, en dat kan ook daardoor komen.
Ja t zou zomaar kunnen hoor. Hier is het helaas iets anders. Mijne heeft gewoon ADHD. Beperken naast medicatie idd ook suikers. Buiten dat is dat het ook beter voor ze is. Zoveel suiker hebben ze ook helemaal niet nodig. Maar stel hij moet naar taal therapie na schooltijd dan geef ik m vaak een stukje chocolade omdat hij dan net die boost krijgt nog dat half uur goed te werken. Maar dat is dan echt een klein stukje hoor haha anders zit ik savonds met een stuiterend kind die onhandelbaar word
Probeer niet zozeer suikers te vervangen, maar hem aan te wennen dat eten zonder toegevoegde suiker de norm is, en wel iets van suiker de uitzondering. En, houd er rekening mee, dat als je hem nu vrij abrupt van de bewerkte suikers af haalt hij daar een paar dagen echt half ziek en bloedchagrijnig van kan zijn! Dat is een fase waar hij doorheen moet, stukje ontwennen, en pas daarna kan je de eventuele effecten van je maatregel zien.
Ik geloof dat ik zoiets bij een kindje van 5 enkel in overleg zou doen met huisarts/diëtist. Iedereen kan je vanalles wijsmaken hierin en ik snap je gedachten gang helemaal, maar zou het dan wel met de juiste begeleiding en tips/handvaten doen en niet zelf gaan aanrommelen.
Het gaat hier om te minderen met suikers, niet een of ander veganistisch dieet waarbij je belangrijke voedingsstoffen tekort kan krijgen hoor Ik eet zelf nu vijf jaar (voor 90%) suikervrij en 'clean' en onze zoon is tot 5,5 jaar suikervrij geweest (tot hij interesse kreeg naar al het lekkers). Als ik in mijn omgeving zie hoeveel suikers kinderen op een dag binnen krijgen lijkt het mij altijd een goed idee om iig te minderen! Bij volwassen mensen kan je cold turkey gaan, maar bij kinderen lijkt dat mij geen goed idee. Hij kan er tenslotte niets aan doen dat hij suiker in zijn voeding heeft gekregen. Denk dat hij sowieso niet 100% suikervrij kan zijn en dat je dat ook niet moet willen. Ik zou het ook langzaam afbouwen en hem de kans geven te wennen aan de nieuwe, natuurlijke smaken. En wellicht afspraken maken en consequent zijn. Bij ons wordt dan ook niet dagelijks gesnoept. Ik weet niet hoe jullie eten, maar zou beginnen met de basis. Dus volkoren producten, goede vetten, gevarieerd etc. Betrek hem bij het eten op een speelse manier, laat hem alles proeven, leer hem over gezonde voeding want waarom zijn suikers niet goed voor ons en is het belangrijk om met mate te eten. Mijn zoon weet bv dat suikers je tanden aantasten en dat je sterk wordt van groenten etc. Hij is bv dol op Marvel's superhelden en die eten dus ook alleen gezonde dingen Je noemt qua drinken Coolbear. Misschien is dit drankje een goed alternatief voor de ware zoetekauwen, maar omdat het evengoed zoet smaakt, blijf je die voorkeur in stand houden en dat wil je juist niet. Gezien de ingredienten zou ik het zelf nooit aan mijn kinderen geven. Er zitten evengoed concentraten etc in en van stevia weten we nog steeds niet welke gevolgen het heeft. Sowieso is het verstandig om je eens te verdiepen in benamingen voor suikers en zoetstoffen zodat je niet evengoed veel suikers geeft. Om zuur of bitter eten wat zoet te maken gebruiken wij fruit of een natuurlijke siroop uit de natuurwinkel. Ahorn, agave of echte honing. Supermarkt honing bestaat voor een groot deel uit toegevoegde suikers. Denk er wel om dat al deze suikers uiteindelijk hetzelfde doen met je lichaam (ook fruitsuikers). Het enige verschil is dat dit geen lege suikers/calorieen zijn en dus wel voedingsstoffen bevatten. Je moet vooral alle etiketten gaan lezen. In veel zogenaamd gezonde voeding als (volkoren)brood, worst en zelfs vlees zijn geraffineerde suikers toegevoegd. Wij maken thuis veel zelf. Van koeken tot waterijsjes en mijn zoontje vindt het ook wel interessant om te experimenteren. Tegenwoordig is er veel over dit onderwerp op internet te vinden. Probeer alleen wel betrouwbare info te winnen. Er zijn ook talloze boeken over en anders kan je altijd nog naar een (natuur)dietist!
Het is best een uitdaging haha. Ik wil eigenlijk eerst zelf kijken hoe hij er op reageert voor ik naar een diëtist ga. Zover ik vond, is er geen "bewijs" dat kinderen druk worden van suiker. Maargoed, we komen zo al een heel eind denk ik.
Lastig hoor, maar zijn er geen hartige dingen die hij wel lust? Smeerkaas, kipfilet, kaas. Betreft zoetigheid zou je in eerste instantie ook zo veel mogelijk kunnen verminderen in plaats van radicaal, lijkt me lastig voor een kind wanneer je een vermoeden hebt met autisme. Appelstroop heb je ook met alleen natuurlijke suikers, jam zit weer minder suiker in dan pasta of hagelslag. Je kan ook nog kijken naar de hoeveelheid wat op brood gaat. Koek en snoep kun je nog wel wat aanpassen, daar zullen ze vast wel een schap van hebben. Ook daar weer een aanpassing in hoeveelheid. Onze zoon is 4 en krijgt niet vaak een snoepje, waneer hij thuis komt iets kleins. Daarna misschien nog een rijstewafel. (Of wel eens in plaats van) Toetje was eerst in het weekend vla maar daar deden we zo lang mee dat we heel soms vla nemen, omdat we dat zo weinig eten is het een feestje. Iedereen eet of milde yoghurt of milde kwark, net wat er is. Nog genoeg te kiezen om er in te stoppen. Hier is de keuze uit pompoenpitten, moerbeien, muesli zonder suiker, zemelen. Allemaal mag ook maar gaat er dus heel weinig van in. Hij heeft genoeg aan 80/100 ml yoghurt of kwark. Koken jullie vers of uit pakjes? Als je uit pakjes kookt heb je daar ook nog een boel winst te behalen. Drinken is thee, melk, water en 1 keer op een dag een slappe ranja. (In de winter pakt hij eerder thee) Succes! Hopelijk heeft dit het gewenste resultaat.
Mijn ervaring is dat het verreweg het beste werkt als het hele gezin mindert in suiker. Hier is dat een succes. Ik heb mijn snoepverslaving overwonnen. Wij eten nootjes en bakken zelf koekjes met minder tot geen suiker. De kinderen drinken water en melk en bij uitzondering ranja of appelsap. Wij zelf drinken thee en ik zelf Spa rood met een stukje citroen. We hebben nooit meer ijsthee oid in huis ook al zou ik dat best lekker vinden af en toe...
Als ik mij niet vergis, hebben ze bij body en fit shop verschillende soorten choco pasta's zonder toegevoegde suikers. Ook andere soorten broodbeleg zonder toegevoegde suikers. Ik wil de volgende keer suikervrije snoep bestellen voor onze oudste. Die hebben ze daar ook.
Inderdaad. Als er geen zoet op tafel staat, is het kiezen van het beleg ook meteen een stuk makkelijker. Anders is het ook wel heel zielig. Zit een van de kinderen suikervrij te eten, zit de rest van de familie ondertussen lekker zoet te eten. Snoeptomaatjes zijn trouwens ook lekker als tussendoortje. En je hebt ook van die mini-groeten, speciaal voor kinderen. Mini komkommertjes enzo.