Begin januari is de doktersassistente van de GGD op schoolbezoek geweest. Hierbij waren geen ouders aanwezig (kon wel op verzoek, maar niet gedaan), mijn dochter kreeg een formulier mee met de resultaten. Ogen goed, oren goed, 1 kilo te zwaar volgens BMI. Ik dacht goed, afgerond. Nu kreeg ik vandaag echter een mail dat er een vervolggesprek met de jeugdarts is gepland om de resultaten te bespreken. Eind februari pas. Ik heb gemaild met de vraag wat de reden is voor een vervolggesprek en dat ik geneigd ben deze af te zeggen omdat wij hier, gezien de resultaten van het onderzoek, geen meerwaarde in zien. Maar goed, ergens houdt het me toch bezig, maken ze zich zorgen? Hoe uitzonderlijk is een vervolggesprek en welke redenen zijn hiervoor?
Dan vermoed ik dat het over haar gewicht zal gaan. Was destijds ook met mijn oudste dochter. Die was ook altijd iets aan de zware kant. Ik kreeg toen een oproep per brief maar wel met de reden waarom. Ik heb afgebeld. Gezegd er geen meerwaarde van te zien. Is goedgekomen hoor. Ze is nu 13 jaar en een mooie slanke meid. Bij haar waren het echt babyvetjes
Ik vermoed idd ook het BMI. Daar zijn ze erg mee bezig (op zich ook wel goed hoor, al slaan ze ook wel een beetje door soms).
Hmm, zal inderdaad het gewicht dan zijn. Zeker goed dat ze hier alert op zijn, maar een gesprek van een half uur lijkt me onnodig. Als dat het is, hoop vandaag toch wel antwoord te krijgen. Word er een beetje nerveus van, reden in de mail was wel fijn geweest...
Ja vind ik ook wel flauw dat ze dat niet even vermelden. Ik wacht nog steeds op een terugbelafspaak van de schoolarts toen mij zoon in groep 7 zat, nu bijna 5 jaar geleden Ging over iets anders overigens
Gewicht zal het om gaan ja, wij moeten eigenlijk om de drie maanden naar ggd vanwege ondergewicht... mwah ik vind t niet nodig...
Bij ons krijgen alle kinderen een gesprek na de controles op school. Alle groep 2 kinderen gaan naar de schoolarts zeg maar. Maar blijkbaar is dat bij jullie niet het geval? Hoop dat ze je snel terugmailen!
@Anouk2005 oh, da's ook netjes... @puzzelstukje gaan jullie wel trouw of ook afgezegd? @Vinexkindje klopt, hier is het aanmelden middels een vragenlijst, dan onderzoek in principe zonder ouders, resultaten formulier mee en als er iets bijzonders is een vervolggesprek. Heb inmiddels gebeld, ongeduld , waarschijnlijk BMI inderdaad, volgens andere verpleegkundige. Maar zal het antwoord op de mail nog even afwachten. Maar denk afzeggen...
Nee... ik heb netjes aangegeven dat ik het echt niet nodig vind. Ze eet als een bouwvakker maar is nog amper 20 kilo met 8 jaar. Ik wil er juist niet te veel nadruk op leggen, door elke drie maanden te gaan wegen doen we dat juist wel. En dat is precies wat ik wil voorkomen. Die mevrouw snapte het wel zei ze. En als ik vragen heb dan bel ik zelf wel weer voor een afspraak. Doe wat je gevoel zegt. Mijn gevoel heeft het vaak goed. Daar luister ik t meest naar.
Hier ook standaard een gesprek in groep 2. Eerst de testjes bij de verpleegkundige en dan nog door naar de schoolarts. Op zich vind ik het wel goed dat ze 'twijfelkinderen' willen zien. Uit cijfertjes alleen kun je niet altijd conclusies trekken. Als je het kind erbij ziet heb je een beter beeld. En dan kijken of ouders nog adviezen nodig hebben. Als je zelf totaal geen zorgen hebt snap ik wel dat je het niet nodig vindt. Jij ziet je kind en kent het het beste. Prima toch.
bij ons was het ook voor alle leerlingen nadat ze op school waren. ze meten oortjes ook denk ik. was dus voor iedereen.
Hier is er standaard een afspraak op het cjg in groep 2 (nou ja, groep 2 was toch echt allang voorbij). Beetje vergelijkbaar met de 3/4 jaars controles, ook een gehoortest.
Heb een reactie gekregen, gaat inderdaad om het gewicht. Ga het afzeggen, zien we geen meerwaarde in...
Ze zijn lekker bezig met het gewicht bij de schoolartsen. Mijn dochter was in september 2017 geweest en wij kregen nu ook een oproep om te komen. Gebeld, bleek ook om het gewicht te gaan, ze zat namelijk op de -2 lijn. Ehm dat zit ze al haar hele leven?! En met haar lengte ook, dus keurig in proportie. Wij hebben dus ook afgebeld, als ik mij zorgen maak dan gaan we wel naar de huisarts en niet bijna 1.5 jaar op een oproep van de schoolarts zitten wachten.
Met de strekking van je bericht ben ik het eens hoor! Maar als je kleuterdochter met gewicht op een Nederlandse groeigrafiek op de -2 lijn zit dan is ze wel degelijk te licht voor haar lengte. Alleen bij baby's wordt lengte naar leeftijd uitgezet in een grafiek en gewicht naar leeftijd (en dan is -2 en -2 inderdaad in proportie). Bij oudere kinderen wordt het gewicht niet meer vergeleken met de leeftijd, maar met de lengte. Dan is voor elk kind de 0 lijn het gemiddelde gewicht voor zijn/haar lengte. Of vanaf 2 jaar gebruiken ze ook BMI grafieken. Waarschijnlijk willen ze het monitoren en na 1.5 jaar nog een keer meten of ze wel haar lijntje wel blijft volgen. Mijn dochter is overigens nooit opgeroepen, die heeft groep 2 overgeslagen en daar is het systeem blijkbaar niet voor gemaakt
Mijn dochter is overigens nooit opgeroepen, die heeft groep 2 overgeslagen en daar is het systeem blijkbaar niet voor gemaakt [/QUOTE] Dat is wel slordig temeer er best het eea wordt getest wat je niet zomaar zelf zou kunnen opvallen, de ogen worden getest en ook het gehoor en vooral bij dat laatste worden best eens kindjes uit gehaald waarbij het gehoor wat minder is en dit heeft toch wel invloed. Ook kijken ze naar motoriek, ik vind het opzich wel een nuttig onderzoek.
Wilde reageren dat het inderdaad om de BMI zal gaan maar zie dat je al antwoord hebt. Zelfs bij mijn dochter van 3 werd de laatste keer gezegd dat ze er nu al op gingen letten en dat mijn dochter nog net in de groene lijn van de BMI valt. Nu maakte ze zich daar geen zorgen om aangezien ze altijd al bovengemiddeld zat met der gewicht maar ze gaf wel aan dat ze vanaf nu constant naar de BMI gingen kijken bij een afspraak. Standaard trouwens niet alleen bij mijn dochter.
Ook ik vermoed dat het over haar BMI gaat. Goed dat ze alert zijn op het gewicht van kinderen......mmm ja, maar niet op de huidige manier. Een BMI score zegt niks (interessants), bij kinderen al helemaal niet. Het zijn echt moment opname. Veel kinderen groeien in fases, waardoor elke meetmoment een afwijking kan laten zien. Of dit nou te zwaar, te licht, te lang of te kort is. Heeft een kind echt over of ondergewicht, dan heb je geen BMI nodig om dat oordeel te vellen. Wij hebben vorig jaar ook een extra gesprek gehad, omdat mijn dochter wel erg veel gegroeid was voor haar lijn. Tijdens dat extra gesprek(bijna een jaar later) was ze juist wat mollig, dus begonnen ze over haar gewicht. Dat we echt op moeten passen. Mijn dochter groeit in fases....eerst wordt ze mollig, dan ineens schiet ze de hoogte in. We kunnen altijd duidelijk aan haar zien wanneer ze weer gaat groeien. Het is zelfs zo duidelijk, dat het de juf en andere ouders ook opvalt. Ze is dus in beide stappen van haar groeiproces gezien. Dit heb ik ook zo uitgelegd, maar ik moet toch echt op haar gewicht letten.... Nou dat ga ik dus niet doen. Helemaal niet voor die 0.6 te hoge BMI. Het ergste vind ik nog dat ze te zwaar en dat soort termen gebruiken waar je kind bij zit. Echt een pedagogisch verantwoorde manier van handelen.... Even voor de duidelijkheid: Mollig is absoluut niet dik, volslank of iets in die strekking. Je ziet gewoon dat haar ronde gezichtje wat voller is. Ze oogt wat compacter, maar dus absoluut niet dik.