In Engeland heb je nog steeds internaten (boarding school), alhoewel ik het idee heb dat dat daar ook steeds minder wordt en voornamelijk iets voor de elite is. Ik heb als kind een aantal jaar in Engeland gewoond en toen ook op een boardingschool gezeten, maar ik ging alleen overdag ( dat kon daar ook), maar er waren dus kinderen die daar vanaf vier jaar al op Zaten
Ik kende er 2 die op internaat zaten. 1 in Nederland en 1 in België. De Nederlandse vroeg er zelf om, die wilde thuis graag weg. De Belg die werd er naartoe gestuurd omdat hij onhandelbaar was voor zijn ouders. Ik ken het zelf niet maar zou er ook niet voor kiezen denk ik. Dan idd maar "gescheiden" en aan wal wonen en 1 varen. Mijn neef zit op de grote vaart en zijn vrouw woont aan wal met de kinderen en werkt in de zorg. Ze zou niet hoeven te werken wat mijn neef verdient meer dan genoeg maar ze is totaal geen vrouw om thuis te zitten. Dat is ook prima.
Sorry hoor maar jij kent altijd wel iemand die in een bepaalde situatie zit. Word er een beetje moe van. Mijn oom is schipper en mijn tante heeft jarenlang mee gevaren. Mijn neven zaten op het internaat en vonden het geweldig. Ze nemen het hun ouders absoluut niet kwalijk, want ze hadden de tijd van hun leven. Mijn tante is uiteindelijk gestopt en aan wal gaan wonen. Toen zijn de jongens van het internaat gegaan. Maar toen was de oudste al zeker een puber.
Mijn neefje en nichtje vinden het haast jammer dat hun moeder opnieuw gaat trouwen en dan stopt met varen waardoor hun niet meer naar internaat hoeven. Dus die hebben het er echt niet slecht Ik heb zin om heel kinderachtig te zeggen dat de positieve verhalen nu in de meerderheid zijn dùs internaat is goed. Maar van die paar verhalen hier kan je geen oordeel vellen. Ik verwacht niet dat ik nog antwoord krijg op hoe part time werken in de binnenvaart mogelijk is.
Dat antwoord ga je inderdaad niet krijgen. En het is nagenoeg onmogelijk. Als ik kijk naar mijn oom die nog steeds schipper is. In de transport (weg en water) is er nagenoeg geen part-time werk te vinden.
Je kan bijvoorbeeld wel 2 weken op, 2 weken af doen. Maar dan werk je die 14 dagen wel elke dag en vaak in ploegen van 8u op, 8u af dus werk je op maandbasis net zo veel (21×8u). Alleen met het voordeel dat je telkens 2 weken thuis bent (maar 2 weken achter elkaar door schijnt erg pittig te zijn). Ik was vooral benieuwd naar hoe je 2 en of 3 dagen per week zou kunnen varen, zeker icm varen naar verre bestemmingen. Even er van uit gaande dat je overal de auto aan land kan èn mag zetten want dat is vaak ook een punt. Of bij 1 auto die rouleert dat je ermee bij het schip kan komen. Plus tijdverlet.
@toch3 ik denk dat inderdaad 3 of 4 dagen per week niet doen is in sommige beroepen, zoals inderdaad schipper. Of bij een van de leden die aangaf dat haar man van naar buitenland moest. Ik denk dat je dan wel part time kunt werken en zorgtaken kunt vertellen maar dan inderdaad in het model zoals wat jij beschreef. Vrienden van me doen zo. Hij werkt de offshore. Paar weken op, paar weken af. En zij heeft met haar werk geregeld dat zij alleen ingeroosterd wordt als haar thuis is. Maar soms wil het echt niet. Een vriend van ons is piloot en wordt steeds flexibel ingeroosterd omdat hij niet voor een vaste maatschappij vliegt. Dat kun je niet op plannen. Maar ja, op het gevaar af herhaling te vallen, dat kiezen ze voor. Hij zou ook ergens anders kunnen vliegen waar je bijvoorbeeld alleen de hele dag schiphol-munchen vliegt en s avonds weer thuis bent. (Maar dat is saai Juul! Zeg hij dan ) Ach als dat voor hun werkt dat super.
@Juul75 maar bij het 2/2 systeem werken ze qua uren per maand wel full time dus ook al ben je 2 weken thuis telkens vind ik niet dat je kan zeggen dat diegene part time werkt. Net als wanneer die vriend van je in die werkweken zoveel uur maakt dat hij gemiddeld op een maand net zoveel werkt als een full time baan.
Jammer is dat he!? grootste mond als ze een antwoord denkt te weten maar als ze geen idee heeft blijft het stil... Antwoord als "inderdaad dat kan niet" had haar beter gestaan.
Soms moet je gewoon weten wanneer je je mond moet houden ipv maar blijven roepen dat in wezen “jouw” feit een ongenuanceerde mening blijkt te zijn die kant noch wal slaat. (Past wel bij het onderwerp. )
Denk dat het ook om de studierichting gaat. Bv Spermalie (hotelschool) of topsportscholen. Deze zijn vanaf het middelbaar en in combinatie met een internaat....
Ik en mijn man werken allebei alleen hij fulltime en ik niet. Dus hij verdient meer. Ik moet zeggen dat ik dus nog steeds vraag of ik iets mag kopen als ik door mijn geld heen ben. Hij wordt dan altijd een beetje boos en vind het onzin dat ik dat vraag. Alles is van ons beide enzo. Maar zo voelt het voor mij echt niet. Ik heb echt het gevoel dat ik zijn geld uitgeef. Gevoelsmatig vind ik mijn inbreng (werk, huishouden en kids) ook minderwaardig aan dat van hem (meer werken dus meer geld binnenbrengen). Dat vind hij ook dikke onzin maar ik krijg het niet uit mijn systeem. Ik zal dus ook nooooooit stoppen met werken. Het idee afhankelijk te zijn van mijn man kan ik niet verdragen. Nu heb ik ook een hele leuke baan gelukkig.
Jammer dat je dat zo voelt. Ik heb dat echt totaal niet. Een huishouden of gezin draait niet enkel op geld. Daar zijn veel meer zaken van belang, en iedereen is gelijkwaardig in mijn ogen: een tbm, een minister, een vuilnisman.
Off topic: jij verwoordt mijn gedachten. Sinds ik hier las over boten, binnenvaart, schepen en internaat heb ik constant dit nummer in m’n hoofd... Goede tijden die oude kinderen voor kinderen
Mee eens. Helaas is het alleen wel zo dat als men gaat scheiden de minst verdienende of helemaal niet verdienende partner niks meer heeft. Tenminste...een heel stuk minder.