Hallo, Een vriendin van me vertelde me gisteren dat je naast de gyneacoloog, ook recht hebt om je verloskundige te houden. Als je bijvoorbeeld extra naar het hartje wilt gaan luisteren of extra gesprekken wilt O.i.d. Wat klopt hier van?
Ik had het bij mijn laatste zwangerschap. Liep bij verloskundige, kwam na 20 weken echo bij de gynaecoloog terrecht. Liep toen bij beide maar heb met 28 weken verloskundige afgeketst. Er is 0 samenwerking tussen die 2 dus alles kan je dubbel vertellen, half dossier opbouw waarbij verloskundige gewoon te weinig weet van complicaties in een zwangerschap. Een volgende zwangerschap blijf ik direct bij de gynaecoloog lopen. Op moment dat ik mijn kindje voelde had ik ook helemaal geen behoefte om te wegen hartje luisteren en bloeddruk te laten meten. Maar ik heb vrije keus ik mag ook voor Guo naar gynaecoloog, algemeen bij verloskundige om de hoek maar uiteindelijk moet ik in ziekenhuis bevallen dus zie ik de meerwaarde niet..
Ja, ik snap het helemaal. Ik denk dat ik gewoon geen geduld heb. Ik wacht op een uitnodiging van de gyn. Het moest dit keer via de huisarts. Die heeft me doorverwezen. Ik dacht misschien kan ik ergens snel naar het hartje luisteren Maar geduld is een schone zaak.... en haastige spoed is zelden goed enzo.
TJa ik weet niet waarom je bij de gynaecoloog loopt. Ik kan mij voorstellen dat je met bijvoorbeeld kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap /miskraam oid eerder heen gaat voor echo/controle, je kan natuurlijk altijd vragen. Het kan je ook onnodig extra onzeker maken dat verloskundige hartje niet kan vinden, of niet goed ziet, of wat ze ziet niet goed kan verklaren. Gynaecoloog heeft vaak betere apparatuur, kennis, kortere lijnen. Ik verkies igg gynaecoloog omdat mijn verloskundige wat steken heeft laten vallen maar dat is puur persoonlijke ervaring. Hoeveel weken ben je nu?
In principe is het zo dat je of onder de eerste lijn (verloskundige) valt, of onder de tweede lijn (ziekenhuis). Dus nee, je hebt niet ‘recht’ op beide. In sommige gevallen is er wel sprake van gedeelde zorg. Maar meestal zijn ze er geen fan van; heeft ermee te maken met wie er verantwoordelijk is en met dossiervorming.
Ligt denk ik ook helemaal aan de situatie. Of je er echt rechtop heb, weet ik niet. De zorgverzekering zal er iig niet zo happy mee zijn als iedereen dat doet denk ik. Maar ik ben nu in principe ook over van vk naar de gyn, ivm geplande sectio. Ben nu 2x bij de gyn geweest, maar blijf ook bij mn vk, dat mocht ik zelf kiezen van mn vk. En nu heb ik pas weer een afpsraak staan bij de gyn net voor mn bevalling, dus die ga ik afzeggen en dus gewoon weer verder bij mn vk. Maar de situatie is denk ik wel anders. Ik heb dus niet mn hele zwangerschap bij beide gelopen.
Maar je gaat uiteindelijk in het ziekenhuis bij gynaecoloog bevallen? En dan zeg je de afspraak in het ziekenhuis af Mijn laatste los van controle echo's en ctg was ook de operatie door bespreken. (misschien toch wel fijn?)
Ik heb bij mijn 2e zs bij beide gezeten ivm overlijden 1e kindje Ik ging 1x in de 3a4 weken naar de gyn en tussendoor ook naar de vk, tussendoor mocht ik ook altijd de vk bellen als ik weer even in paniek schoot zodat ze naar het hartje konden luisteren. Bij deze zs zit ik alleen onder controle bij de gyn. Maar ga er dan ook om de week heen en kan altijd bellen. Dus dat is voor mij genoeg
Ja, die afspraak had ik gemaakt en een kwartier later kreeg ik de afspraak van de intake door. Die is 2 dagen later. Daar ga ik natuurlijk wel naar toe Maar die afspraak bij de gyn (ook een andere als die de ok gaat doen trouwens, anders was ik wel even gegaan), stelt dus verder niets voor.
Oh ok (dan heb ik niks gezegd ) , dacht dat je die liet schieten. Die was best belangrijk en fijn. Moest last minute nog extra bloedprikken omdat de gegevens van verloskundige dus niet samen gingen met het ziekenhuis. Ze er achter kwamen dat ik nog extra gecheckt op mrsa en helibactor.
Dat ligt aan de situatie. Ik ben tijdens mijn zwangerschap uitstekend begeleid door beiden. Doordat mijn vorige kinderen te vroeg geboren waren wilde de gyneacoloog mij onder haar hoede nemen maar ik wilde zelf heel graag met een verloskundige de zwangerschap door gaan en in mijn geval was er dus een prima samenwerkingsverband. Uiteindelijk via keizersnede bevallen dus helaas niet met de verloskundige maar alle nacontroles aan huis wel met de verloskundige
Bin mn 1e liep ik tot 30 weken bij de vk, toen duidelijk wrtd dat ik een geplande ks moedt, werd ik overgefragen aan de gynaecoloog , en daar gebleven, geen vk meer gezien of gesproken. Bij deze zwangerschap loop ik vanaf t begin al in t zkh omdat dit wederom een geplande ks gaat worden, en ik toch al in t zkh liep vanwege ivf en daarvoor iui, dus nu zal ik ook geen vk zien of spreken. denk niet dat je recht hebt op beide, en ik denk ook niet dat je dat moet willen.. een half dossier bij de een en een half dossier bij de ander, zou ook verwarrend zijn voor jou..
Mijn vorige zwangerschap werd een vroeggeboorte zonder reden. Vandaar dat ik naar de gyneacoloog moet omdat ik Proluton injecties zal krijgen.
Nog maar 7 weken dus heel pril ☺️ Vandaar ook dat ik mijn vraag stelde. Het duurt gewoon lang voordat je hier een afspraak hebt =p Na mijn vorige bevalling is mij door de gyneacoloog verteld dat ik een volgende keer bij de gynaecoloog zou komen en dat ik dan Proluton injecties zou krijgen ivm vroeggeboorte van mijn nu nog jongste.
Ik heb ook ivm vroeggeboorte proluton injecties. Je bent vrij om de vroege echo bij de verloskundige te laten maken. Zij stuurde mij voor de 12 wk termijn echo naar de gyneacoloog door. En daar zijn er maar enkele gespecialiseerde gyneacoloogen of klinisch verloskundige die de baarmoedermond , cervix goed kunnen opmeten. De verloskundige in de buurt kan dat niet. Dus vandaar dat ik in mijn situatie geen keuze heb maar tyssen de 12 en 37 weken verplicht bij de gyn. onder controle ben.
Ik heb bij beiden gelopen. Tot 16 weken bij alleen verloskundige. Daar ben ik gestart met Centering Pregnancy. Vanaf 16 weken bij gynaecoloog maar ik mocht het traject van CP wel afmaken. Ik hoefde daar alleen niet meer te wegen, bloeddruk te meten of het hartje te laten luisteren De rest van de bijeenkomst volgde ik wel gewoon mee.
Ja, je kan gedeelde zorg krijgen. Maar mogelijk zul je op zoek moeten naar een gyn die een beetje ruimdenkend is. Ik ben bij mijn vk als 1e behandelaar en de gyn doet de cervixlengtemetingen en het progesteron (utrogestan) recept. Wilde heel graag gedeelde zorg, maar heb een verloskundige uit duizenden, dus die wil ik niet kwijt. Zij hebben dit onderling vooralsnog prima geregeld. De aanleiding is dat ik 3 maanden te vroeg ben bevallen, spontane bevalling zonder aanwijsbare oorzaak. Er kan kans op herhaling zijn.
Ik heb ook gedeelde zorg; extra groei echo's in het ziekenhuis bij de gyn en de reguliere afspraken bij de verloskundige. Dit i.v.m. mijn maagverkleining en omdat onze dochter zo'n klein/licht hummeltje was bij de bevalling.
Als er meer dan een jaar zit tussen je laatste zwangerschap en je nieuwe zwangerschap, mag je eerst naar de verloskundige. Ik heb 3 situaties gehad: 1e zwangerschap: naar verloskundige, was tweeling, overgedragen naar gyn. 2e zwangerschap: was 6 maanden na mijn extreme vroeggeboorte, ik mocht mij direct melden bij gyn. 3e zwangerschap: was 4 jaar na mijn laatste zwangerschap, naar verloskundige. Was een missed abortion, overdracht ziekenhuis. 4e zwangerschap: was 3 maanden na curretage, ik mocht meteen weer naar de gyn.
Iedereen bedankt. Inmiddels de eerste afspraak + echo gehad bij de vlos. Met 11+5 weer en ondertussen wachten op een uitnodiging bij de gyn. Als hij / zij het goed vond, wat mijn vlos wel verwacht, krijg ik gedeelde zorg t/m week 37.